logo dizajn kakav treba da bude

Logo dizajn

Logo dizajn je esencijalni deo identiteta svake firme. On predstavlja vizuelnu manifestaciju brenda i može biti presudan faktor u formiranju prvog utiska kod klijenata. Kao Brend agencija, logo dizajn je za nas ključan faktor u biznisu. Mnogi postavljaju pitanja kakav to logo treba da bude? Da bi logo uopšte mogao da se meri po nekim kriterijumima mora ispuni ove tri ključne stvari. Logo mora da bude Svrsishodan, karakterističan i jednostavan.

 1. Svrsishodan:
  Znači da mora da odgovara industriji kojoj pripada. Na primer ako je u pitanju modna industrija, logo mora da bude elegantan. Ako je u pitanju sport, treba na primer da bude bold i dinamičan i tako dalje.
 2. Karakterističan:
  Kada logo vidite minimum dva puta, morate da ga zapamtite i skicirate na parčetu papira. Treba da prođe takozvani doodle test. Mora da ostane u glavi.
 3. Jednostavan
  Mora da bude super, super jednostavan. Zašto? Treba da bude primenljiv na svim vrstama medija. Na bilbordu, oglasu, ikonici na instagramu, web sajtu. Mora da podrži sve veličine a da ne gubi na čitljivosti.
šta je loš logo

Šta je onda loš logo?

Kao što možemo definisati dobar logo tako možemo lako definisati i loš logo. Vrlo je važno da znate ovakve stavari i da ih prepoznate. Loš logo isto ima neke od karakteristika a to su: Geberički je, komplikova, nečitljiv. Komplikovanost se ogleda u tome što takav logo ima suviše elemenata da on gubi svoja grafička svojstva. Suviše fora na jednom logotipu nisu dobra, jer on tako gubi prepoznatljivost. Time dolazimo do njegove nečitljivosti i nesvrsishodnosti. Grafički složeni logotipi se teško pamte.

Zašto vam treba logo?

Svakoj kompaniji je potreban logo. To je simbol koji pomaže potrošaču da se identifikuje i zapamti ko je i šta je. Logotip je grafički znak kompanije, firme. Izveden je u jedinstvenom grafičkom stilu i predstavlja mešavinu grafičkih elemenata (likovnih i tipografskih celina) ili je eksplikacija specifičnog grafičkog rešenja. Logotip treba da bude izveden jednostavno i da ne dvosmisleno predstavlja kompaniju. Kada naručujete logo bitno je da znate da se logo naručuje jednom i da je to uvek dobra investicija.

naziv firme za logo
da li je domen za firmu slobodan

Šta sve treba da uradite pre nego što naručite logo?

Ovo su jako važna pitanja na koje treba da obratite pažnju. Da li je ime koje želite za svoju firmu/brend već neko drugi registrovao/zaštitio i kako to da se proveri? Ovo obavezno dobro pregledajte. Možete na primer da uradite dizajn logoa, već uložite neka sredstava u marketing i web sajt a da naziv već postoji. Onda sve ode niz vodu. Ili recimo da naziv vašeg proizvoda suviše liči na neki već poznat.

Da li postoji slobodan domen sa tim nazivom? Domen za firmu proverite obavezno pre izrade logotipa. Da li će mu biti lako da se na Google rangira makar za to svoje ime? Ako firma nema neki specifičan naziv, velika je šansa da nećete moći da se rangirate ni za svoje ime. Uvek se knsultujte sa SEO stručnjakom.

brend ili logo kompanije
dizajn etiketen za pivo od kinoe

Brend i logo kompanije

Šta imaju zajedničko ova dva pojma? Šta ih povezuje i kako ne mogu jedan bez drugog? Logo je ništa drugo do vizuelni identitet kompanije, organizacije ili institucije. On predstavlja kompaniju ili određeni brend koji ta kompanija proizvodi ali takođe i objašnjava i delatnost kojom se ona bavi. Logo čini da se jedna kompanija izdvaja od konkurencije na tržištu. Logo je sastavni deo svakog dizajna ambalaže.

Jednostavnost oblika i forme, izbor boja i moderna tipografija i likovno rešenje – odlike su dobrog logo dizajna.

logo dizajn advokatska kancelarija golubovic

Kvalitetan logotip

Vizuelna komunikacija i izrada kreativnih resenja: zrada kvalitetnog logotipa je prva stvar koja izdvaja vasu firmu u moru drugih. Logo se radi jednom i zato napravite dobar izbor! Poverite izradu logotipa iskusnim dizajnerima firme TITAN DIZAJN

Kome je logo potreban?

Svaka firma, društvo kompanija koja se osnuje ili je u procesu osnivanja mora da ima dizajn logoa. Na njemu se zasniva početak rada svake kompanije, organizacije, preduzeća. Kasnije on raste u brend kakvim ga vide kupci. Zašto je logo važan? Uveka je bolje da ga uradite odmah na početku, a ne kasnije? (Zato što ako logo uradite npr. posle godinu dana poslovanja, svi oni koji su za tih godinu dana prošli pored vaše prodavnice, ili bili na Vešem sajtu, dobili flajer, imali bilo kakvu interakciju sa Vašim biznisom – oni nisu videli Vaš logo i to ne možete nikad vratiti.

logo brief

Proces izrade logotipa

Sve počinje od kreativnog brifa koji Vam mi pošaljemo. Kreativni brif sadrži ključna pitanja na koja treba da odgovorite a koja su nam neophodna da bi krenuli u proces izrade logotipa. Izrada logotipa polazi od ključnih pitanja a to su: Tačan naziv kompanije ili brenda; da li kompanija ima slogan; koja je vaša ciljna publika; koje boje mislite da treba da ima vaš logo ili želite da sve osmislimo mi; koji stil volite (klasičan, moderan, sveden, amblem, maskota, simbol, wordmark, vintage…), da li je u pitanju firma. ili poizvod, web shop ili ne, da li je u pitanju brend koji je poznat na tržištu i tako dalje. Opišite kakav logo želite, sa više ili manje detalja.

logo i kompanijska boja

Kompanijska boja

Sastavni deo vizuelnog identiteta jeste kompanijska boja. Zaglavlje i interfejs korporativnog sajta podrazumevaju implementaciju kompanijskog logotipa u levom uglu i pozadinsku boju kompanije, koja čini zaglavlje i centralni navigacioni sistem.
Logotip kompanije je vruća tačka (link) koji prema konvenciji na Webu vraća korisnika na početnu stranu. Kompanijska boja ne sme biti „neodre đena“. Najbolje je za kompanijsku boju uzeti jednu od šesnaest osnovnih boja. Prilikom izbora kompanijske boje treba voditi računa o značenju boja u našoj kulturi i izabrati boju koja odražava polje delatnosti kompanije. Ako je na primer u pitanju prodavnica organske hrane, logotip treba biti izveden iz prirodnih boja.

prikaz koncepta izrade logotipa

Logo izrada u 7 tačaka

Dizajniranje logotipa zahteva mnogo brainstorminga, kreativnosti i talenta. Bez obzira na važnost dobrog logotipa – logo dizajn ne mora biti stresan posao! Kako bismo inspirisali naš kreativni proces u dizajniranju uspešnog logotipa, uvek postavimo sebi izazov od  7 dizajn tačaka da bi uradili dobar dizajna logotipa. Koje su to tačke:
1. Jednostavnost
2. Pamtljivost
3. Originalnost
4. Moderan
5. Balans
6. Komplementaran
7. Svestran
logo za firmu hvac sistemi

Koje su odlike vrhunskog logotipa?

 1. lako prepoznatljiv, 2. lak za tumačenje, 3. lak za reprodukciju od strane dizajnera, 4. jasan uz simbol i poruku, 5. ne kopira drugi logo, 6. jednostavan za štampu

Cene logo dizajna

Logo je od suštinskog značaja za identitet brenda ili kompanije. Ključno je koristiti logo koji se izdvaja od konkurencije, koji je drugačiji. Zato se uvek postavlja pitanje koliko košta dizajn logotipa? Kao i kod svih Vaših troškova u poslovanju želite da znate i troškove dizajna logotipa u odnosu na kvalitet i koji ćete dobiti. Angažovanje profesionalnog dizajnera ili kreativne agencije pomaže da osigurate da vaš dizajn logoa bude prepoznatljiv i da prenosi poruku vašeg brenda. Kao i kod svake usluge, postoji niz cena i paketa dizajna logotipa, i važno je shvatiti šta dobijate – ili ne dobijate – za svoj novac.

najbolja cena za logo

Koliko košta logo dizajn?

Koliko mislite da treba da platite logo dizajn? Ovo su veoma važna pitanja. Ne treba nikoga omalovažavati. Ako nemate budžet onda treba da izaberete nešto jeftino, ali ako želite da ulažete u vaš vizuelni identitet i da znate šta vi to plaćate, onda je to sasvim druga priča. Verujemo da su ljudi često zbunjeni, jer negde vide cenu 20 eura a negde vide milion eura. Totalan je fijasko i ludnica kad tako nešto pročitaš. Ali u tome i jeste stvar. To nije isto. Cena može da varira od 0 eura do 10 000 eura, sve zavisi da li ste startup kompanija ili velika korporacija koja je rešila da uloži veliku investiciju u svoj brend identitet. U svakom slučaju ako ste pokretač biznisa i želite da se pojavite ozbiljno na ciljanom tržištu vaš budžet bi trebalo da se kreće od 300 do 1,300 eura. Zato uvek dobro pregledajte vaš budžet pre nego što se upustite u dizajn vašeg logotipa. Ne zaboravite da je logo osnovni identitet i za web dizajn, tj. njegova kreacija i boje će itekako uticati na izgled i boje web sajta koji budete kasnije napravili. Naša kreativna agencija ćese Vam uradi logo dizajn da zadovolji sve Vaše potrebe. Za istu cenu možemo Vam ponuditi grafički dizajn vizit karte i memoranduma. To je osnovni paket sa kojim se započinje korporativni identitet. Ukoliko Vam nakon logo dizajna zatreba dizajn ambalaže ili web dizajn stojimo Vam na raspolaganju.

“Nemojte da za boravite: Dobar logo se mora videti podjednako dobro na svim medijima.”

logo dizajn za brašno i pekarske proizvode

Šta je zapravo logo?

Svedoci smo da viđamo sve i svašta, od raznih alata koji brzo naprave logo do ostalih sličica koje se provlače na društvenim mrežama. Da bi logo mogao da se nazove pravim on treba da ispinu neke od uslova. Pre svega mora da bude u vektorskom formatu. Što znači da kada se poveća ili smanji ne sme da gubi kvalitet (mora jasno da se vidi). Vekrosku grafiku kada uvećate na bilo koju veličinu ona ne gubi na kvalitetu. Zatim logo mora da bude pogodan da se štampa na različitim medijima od papira do blindruka i raznih gravura itd. Ono što je najvažnije, logo dizajn mora da bude jedinstven. Ne sme ni jedna druga firma da ima takav znak odnosno logo. Ako grafički logo nije proveren on nije jedinstven i ne smatra se logotipom. Ovo možete proveriti najjednostavnijim testom ruke. Uzmete logo koji vi imate na brošuri i prekrijete ga rukom. Ako Vam se učini da može ta brošura da pripada i nekoj drugoj kompaniji, znači da ima još mesta za poboljšanje i da nije logo još uvek jedinstven.

sajtovi koji prodaju jeftine logotipe
Ai za brz i jeftin logo dizajn

Najjeftiniji logo dizajn

Ako ste profesionalni dizajner onda logo možete u Ilustratoru da dizajnirate sami. Medjutim ko nije dizajner i budžet mu je veoma mali i nije u mogućnosti da angažuje kreativnu agenciju, pa čak ni freelancera uvek može da iskoristi neki od logo generatora koji ima mnogo na tržištu. Platićete svega nekoliko eura od 15 do 50 ali mogučnosti su mnogo ograničene. Logo generatori Vam nude ograničene oblike i simbole, svega nekoliko fontova. Dakle ko ima izraženu estetiku ili misli da ima, može uz ove ograničene mogućnosti da dođe do cilja. E sad kakav je taj cilj on se vidi po ceni koju dobijete. Realno za 15 eura nemate ni ručak kako treba u restoranu a da ne govorimo logotipu firme koji treba da Vam donese ozbiljne prihode. To je vaš vizuelni identitet i treba da se ponosite vašom firmom i izgledom logotipa.

freelancer za logo dizajn

Osrednja cena za logo

Srednje rešenje za vaš logo uvek možete pronaći kod freelancer-a, koji ćese sigurno potruditi da Vam uradi logo. Cena logotipa može da varira od 100 do 250 eura ali se zato možete s pravom zapitati šta dobijate za ovu cenu. Svakako ako radite sa freelancer-om idite preko preporuke. Prednosti rada sa freelacer-om je što će Vam on dati relativno dobru cenu, i svakako će uraditi dobar posao u zavisnosti od stepena njegovog znanja. Ne zaboravite dobar dizajner mora da poznaje tržište, marketing (mora da bude upućen u osnovne tsvari), psihologiju klijenta itd. Svakako ako radite sa njima pogledajte dobro portfolio i koliko imaju iskustva. Rad jedan na jedan svakako se nekad isplati. Međutim tu su i mane. Neiskustvo, nedovoljno poznavanje osnovnih elemenata iz oblasti dizajna. Suviše nepotrebnih izmena ukoliko ne ume da Vam objasni zašto je baš to rešenje koje je uradio za Vas dobro. Zašto su baš te boje koje je izabrao odgovarajuće i tako dalje.

Na šta još obratiti pažnju?

U kojem formatu sve klijent dobija logo, da li ima vektorsku verziju, da li može da ga štampa na svemu od hemijske do bilborda, a da kvalitet bude dobar? Ovo je često pitanje koje dobijamo od klijenata. Ponavljamo, vema je važno da se logo podjednako dobro vidi na svim vrstama štampanih i internet medija. Zato su formati važni, zato je jako bitno kako logo izgleda. Mora da se dobro uklopi na web sajtu a i na hemijskoj olovci. Formate koje klijent uvek treba da zahteva su Eps vektorski fajl i jpg. Vektor znači da se logo može smanjivati i povećavati a da ne izgubi na kvalitetu.

logotip je tacka na kraju recenice

Šta je logo a šta nije?

Logotip nije komunikacija. Logo je identifikacija. On predstavlja tačku na kraju rečenice, zato je bitna njegova jednostavnost. Što je logo jednostavniji to je prepoznatljiviji i lakše nam je da identifikujemo kompaniju koju on predstavlja. Glavna poenta je u tome da logo traje tokom vremena!

Kako da napravite test da li je logo dobar ili ne?

Nikada logo neće biti na samo praznoj beloj stranici. Uvek treba logo testirati na više medija i različitih površina. Proverite kako izgleda pored fotografije, neke slike, različite podloge i vrste papira. Na taj način stičete utisak kakav je. Proverite kako izgleda kada se nalazi na vašem web sajtu, na dizajnu majice, kačketa ili šolje. Treba proveriti kako izgleda vertikalni a kako horizontalni logo.

Prvi utisak može da zavara

Uvek treba malo sačekati i pogledati više puta. Retko kada je dobar logo “ljubav na prvi pogled”. Ako je logo dobar on vremenom dobija sve veći značaj za kompaniju i klijenta.

6 najvažnijih prednosti profesionalne izrade logotipa

logotip je tacka na kraju recenice

Kako započinjemo logo dizajn?

Počinjemo sa par jednostavnih pitanja o vašoj kompaniji. Potrebno je da nam date neke inormacije kao na primer:
Ko ste vi? Mi smo italijanski restoran i potreban nam je logo dizajn.
Koliko dugo postojite? Radimo nekoliko godina ali ovo je novi restoran.
Koliko je velik restoran? Koji su kapaciteti?
Da li mislite da vaš logo treba da podseća i da privlači duh Italije?
Koji Vam je cilj kada klijent vidi taj logo?
Kakav stil volite? Na primer: Retro, Elegant, Tradicionalan, Old, Dinamičan?

Analiziramo vaše inormacije, krećemo sa radom i šaljemo Vam logotipe jedinsvenog dizajna zasnovane na opisu koji ste nam poslali. Na osnovu vašeg stila kreiramo karakter, color šemu, vizual baš onaj koji Vama odgovara. Vi birate dok ne budete zadovoljni! Kad jednom izaberete vaš logo, mi Vam kreiramo ceo vizuelni identitet i uradimo da vidite kako in realno izgleda. Videćete potpunu primenu logotipa na mnogim različitim površinama.

Primeri logoa

Sve primere logo dizajna možete videti na našem portolio linku ili na našoj instagram stranici. Takodje na našoj instagram strani možete saznati i edukovati se o brandu i brend identitetu

logotip je tacka na kraju recenice

Šta treba da znate kad želite izradu logotipa

Evo kako da izbegnete generičke logotipe:

 • Ne podležite klišeima vaše industrije. Vi ste zubar, pa vaš logo treba da ima zub u njemu? Defintivno ne.
 • Ne pravite ga previše komplikovanim. Jednostavnost je ključna za upečatljiv (i štampan) logo. Ne trudite se previše da budete u trendu.
 • Trendovi su fantastični, ali se postarajte da vaš logo ne izgleda zastarelo za tri godine.
 • Ne pristajte na logo niskog kvaliteta samo da biste uštedeli nekoliko dinara. Vaš logo nije mesto za štednju i često dobijate ono što platite.
logotip je tacka na kraju recenice

Različiti procesi daju drugačije rezultate

Ukoliko se odlučite za najjeftiniju varijantu. Vi dobijate generički logo i to je to. Što bi se reklo kakva lova takva i muzika. Ako uložite više novca više i dobijate.

Sa logotipom osrednjeg budžeta dobijate:

Više varijanti logotipa (boja, crna, negativ, vertikalna varijanta, horizontalna varijanta, ikona itd.)
Mini knjigu standarda

Sa visokobudžetnim logotipom dobijate:

Više varijanti logotipa.
Knjiga standarda.
Brend strategiju
Slogan