Logo dizajn – izrada logotipa

Treba Vam logo dizajn, vizuelni identitet? Na pravom ste mestu. Pogledajte primere naših radova i uverite se u kvalitet koji pružamo.

Zašto logo?

Svakoj kompaniji je potreban logo. To je simbol koji pomaže potrošaču da se identifikuje i zapamti ko je i šta je. Logotip je grafički znak kompanije, firme. Izveden je u jedinstvenom grafičkom stilu i predstavlja mešavinu grafičkih elemenata (likovnih i tipografskih celina) ili je eksplikacija specifičnog grafičkog rešenja. Logotip treba da bude izveden jednostavno i da ne dvosmisleno predstavlja kompaniju. Kada naručujete logo bitno je da znate da se logo naručuje jednom i da je to uvek dobra investicija.
Grafički složeni logotipi danas nisu u modi i teško se pamte.

Brend i logo kompanije

Šta imaju zajedničko ova dva pojma? Šta ih povezuje i kako ne mogu jedan bez drugog? Logo je ništa drugo do vizuelni identitet kompanije, organizacije ili institucije. On predstavlja kompaniju ili određeni brend koji ta kompanija proizvodi ali takođe i objašnjava i delatnost kojom se ona bavi. Logo čini da se jedna kompanija izdvaja od konkurencije na tržištu. Logo je sastavni deo svakog dizajna ambalaže.

Jednostavnost oblika i forme, izbor boja i moderna tipografija i likovno rešenje – odlike su dobrog logo dizajna.

Šta sve treba da uradite pre nego što naručite logo?

Ovo su jako važna pitanja na koje treba da obratite pažnju. Da li je ime koje želite za svoju firmu/brend već neko drugi registrovao/zaštitio i kako to da se proveri? Ovo obavezno dobro pregledajte. Možete na primer da uradite dizajn logoa, već uložite neka sredstava u marketing i web sajt a da naziv već postoji. Onda sve ode niz vodu.

Da li postoji slobodan domen sa tim nazivom? Domen za firmu proverite obavezno pre izrade logotipa. Da li će mu biti lako da se na Google rangira makar za to svoje ime? Ako firma nema neki specifičan naziv, velika je šansa da nećete moći da se rangirate ni za svoje ime. Uvek se knsultujte sa SEO stručnjakom.

Redizajn logotipa

Redizajn vizuelnog identiteta podrazumeva da novi logotip mora da ostvari jasnu vizuelnu vezu sa originalnim logotipom kako bi se izbegla zabuna na tržištu uz minimalno komuniciranje (trošak)

U isto vreme, novi logotip mora da pruža dobar osnov za razvoj kompletno nove arhitekture brenda

Novi logotip mora da bude moderan i svež. Uz održavanje jasne vizuelne veze sa originalom, stvara se efekat napredovanja tj. unapređenja i nove vitalnosti kompletnog brenda

Kvalitetan logotip

Vizuelna komunikacija i izrada kreativnih resenja: zrada kvalitetnog logotipa je prva stvar koja izdvaja vasu firmu u moru drugih. Logo se radi jednom i zato napravite dobar izbor! Poverite izradu logotipa iskusnim dizajnerima firme TITAN DIZAJN

Kome je logo potreban?

Svaka firma, društvo kompanija koja se osnuje ili je u procesu osnivanja mora da ima dizajn logoa. Na njemu se zasniva početak rada svake kompanije, organizacije, preduzeća. Kasnije on raste u brend kakvim ga vide kupci. Zašto je logo važan? Uveka je bolje da ga uradite odmah na početku, a ne kasnije? (Zato što ako logo uradite npr. posle godinu dana poslovanja, svi oni koji su za tih godinu dana prošli pored vaše prodavnice, ili bili na Vešem sajtu, dobili flajer, imali bilo kakvu interakciju sa Vašim biznisom – oni nisu videli Vaš logo i to ne možete nikad vratiti.

Kompanijska boja

Sastavni deo vizuelnog identiteta jeste kompanijska boja. Zaglavlje i interfejs korporativnog sajta podrazumevaju implementaciju kompanijskog logotipa u levom uglu i pozadinsku boju kompanije, koja čini zaglavlje i centralni navigacioni sistem.
Logotip kompanije je vruća tačka (link) koji prema konvenciji na Webu vraća korisnika na početnu stranu. Kompanijska boja ne sme biti „neodre đena“. Najbolje je za kompanijsku boju uzeti jednu od šesnaest osnovnih boja. Prilikom izbora kompanijske boje treba voditi računa o značenju boja u našoj kulturi i izabrati boju koja odražava polje delatnosti kompanije. Ako je na primer u pitanju prodavnica organske hrane, logotip treba biti izveden iz prirodnih boja.

Proces izrade

Sve počinje od kreativnog brifa koji Vam mi pošaljemo. Kreativni brif sadrži ključna pitanja na koja treba da odgovorite a koja su nam neophodna da bi krenuli u proces izrade logotipa. Izrada logotipa polazi od ključnih pitanja a to su: Tačan naziv kompanije ili brenda; da li kompanija ima slogan; koja je vaša ciljna publika; koje boje mislite da treba da ima vaš logo ili želite da sve osmislimo mi; koji stil volite (klasičan, moderan, sveden, vintage….), da li je u pitanju web shop ili ne, da li je u pitanju brend koji ćese prodavati ili pak neka konsultantska agencija.

Profesionalni dizajneri

Naš tim koga čine kreativni diraktor, art direktor i profesionalni dizajneri su spremni da odogovore na sva vaša pitanja da bi dobili profesionalni logo dizajn. Nemojte se ustručavati da nam što bolje opišete Vašu kompaniju. Što Vas bolje upoznamo, naš rad na izradi logoa će biti bolji. Trudimo se da ne jurimo trendove u logo dizajnu, već da budemo što više autentični u onome što radimo. Kakav će dizajn logotipa biti u velikoj meri zavisi od kretivnog direktora i cele ekipe dizajnera koji vode projekat.

Koje su odlike vrhunskog logotipa?

  1. lako prepoznatljiv, 2. lak za tumačenje, 3. lak za reprodukciju od strane dizajnera, 4. jasan uz simbol i poruku, 5. ne kopira drugi logo, 6. jednostavan za štampu

Cene logo dizajna

Logo je od suštinskog značaja za identitet brenda ili kompanije. Ključno je koristiti logo koji se izdvaja od konkurencije, koji je drugačiji. Zato se uvek postavlja pitanje koliko košta dizajn logotipa? Kao i kod svih Vaših troškova u poslovanju želite da znate i troškove dizajna logotipa u odnosu na kvalitet i koji ćete dobiti. Angažovanje profesionalnog dizajnera ili kreativne agencije pomaže da osigurate da vaš dizajn logoa bude prepoznatljiv i da prenosi poruku vašeg brenda. Kao i kod svake usluge, postoji niz cena i paketa dizajna logotipa, i važno je shvatiti šta dobijate – ili ne dobijate – za svoj novac.

Koliko košta novi logo

Cena može da varira od 0 eura do 10 000 eura, sve zavisi da li ste startup kompanija ili velika korporacija koja je rešila da uloži veliku investiciju u svoj brend identitet. U svakom slučaju ako ste pokretač biznisa i želite da se pojavite ozbiljno na ciljanom tržištu vaš budžet bi trebalo da se kreće od 300 do 1,300 eura. Zato uvek dobro pregledajte vaš budžet pre nego što se upustite u dizajn vašeg loga. Ne zaboravite da je logo osnovni identitet i za web dizajn, tj. njegova kreacija i boje će itekako uticati na izgled i boje web sajta koji budete kasnije napravili. Naša kreativna agencija ćese potruditi da Vam uradi dizajn logoa da zadovolji sve Vaše potrebe. Za istu cenu možemo Vam ponuditi grafički dizajn vizit karte i memoranduma. To je osnovni paket sa kojim se započinje korporativni identitet. Ukoliko Vam nakon logo dizajna zatreba dizajn ambalaže ili web dizajn stojimo Vam na raspolaganju.

„Nemojte da za boravite: Dobar logo se mora videti podjednako dobro na svim medijima.“

Najjeftiniji logo dizajn

Ako ste profesionalni dizajner onda logo možete u Ilustratoru da dizajnirate sami. Medjutim ko nije dizajner i budžet mu je veoma mali i nije u mogućnosti da angažuje kreativnu agenciju, pa čak ni freelancera uvek može da iskoristi neki od logo generatora koji ima mnogo na tržištu. Platićete svega nekoliko eura od 15 do 50 ali mogučnosti su mnogo ograničene. Logo generatori Vam nude ograničene oblike i simbole, svega nekoliko fontova. Dakle ko ima izraženu estetiku ili misli da ima, može uz ove ograničene mogućnosti da dođe do cilja. E sad kakav je taj cilj on se vidi po ceni koju dobijete. Realno za 15 eura nemate ni ručak kako treba u restoranu a da ne govorimo logotipu firme koji treba da Vam donese ozbiljne prihode. To je vaš vizuelni identitet i treba da se ponosite vašom firmom i izgledom logotipa.

Osrednja cena za logo

Srednje rešenje za vaš logo uvek možete pronaći kod freelacer-a, koji ćese sigurno potruditi da Vam uradi logo. Cena logotipa može da varira od 100 do 250 eura ali se zato možete s pravom zapitati šta dobijate za ovu cenu. Svakako ako radite sa freelancer-om idite preko preporuke. Prednosti rada sa freelacer-om je što će Vam on dati relativno dobru cenu, i svakako će uraditi dobar posao u zavisnosti od stepena njegovog znanja. Ne zaboravite dobar dizajner mora da poznaje tržište, marketing (mora da bude upućen u osnovne tsvari), psihologiju klijenta itd. Svakako ako radite sa njima pogledajte dobro portfolio i koliko imaju iskustva. Rad jedan na jedan svakako se nekad isplati. Međutim tu su i mane. Neiskustvo, nedovoljno poznavanje osnovnih elemenata iz oblasti dizajna.

Kreativna Agencija

Na šta još obratiti pažnju?

U kojem formatu sve klijent dobija logo, da li ima vektorsku verziju, da li može da ga štampa na svemu od hemijske do bilborda, a da kvalitet bude dobar? Ovo je često pitanje koje dobijamo od klijenata. Ponavljamo, vema je važno da se logo podjednako dobro vidi na svim vrstama štampanih i internet medija. Zato su formati važni, zato je jako bitno kako logo izgleda. Mora da se dobro uklopi na web sajtu a i na hemijskoj olovci. Formate koje klijent uvek treba da zahteva su Eps vektorski fajl i jpg. Vektor znači da se logo može smanjivati i povećavati a da ne izgubi na kvalitetu.

Šta je dobar logo?

Postoji mnogo koncepata kakav logo treba da bude. Po nekima treba da bude lep, dopadljiv, da kaže nešto o kompaniji, međutim to nije tačno.

Dobar logo ispunjava 3 stvari:  svrsishodan, prepoznatljiv i možda najvažnije jednostavan. Sva magija je u tome da je logotip prepoznatljiv i jednostavan. Da se podjednako vidi na svim platformama. Kako da ovo vidite? Jedan od načina je da pokušate da ga nacrtate rukom nakon što ste logo videli.

Šta je logo a šta nije?

Logotip nije komunikacija. Logo je identifikacija. On predstavlja tačku na kraju rečenice, zato je bitna njegova jednostavnost. Što je logo jednostavniji to je prepoznatljiviji i lakše nam je da identifikujemo kompaniju koju on predstavlja. Glavna poenta je u tome da logo traje tokom vremena!

Kako da napravite test da li je logo dobar ili ne?

Nikada logo neće biti na samo praznoj beloj stranici. Uvek treba logo testirati na više medija i različitih površina. Proverite kako izgleda pored fotografije, neke slike, različite podloge i vrste papira. Na taj način stičete utisak kakav je. Proverite kako izgleda kada se nalazi na vašem web sajtu, na dizajnu majice, kačketa ili šolje. Treba proveriti kako izgleda vertikalni a kako horizontalni logo.

Prvi utisak može da zavara

Uvek treba malo sačekati i pogledati više puta. Retko kada je dobar logo „ljubav na prvi pogled“. Ako je logo dobar on vremenom dobija sve veći značaj za kompaniju i klijenta.

Primeri logoa

Sve primere logo dizajna možete videti na našem portolio linku ili na našoj instagram stranici. Takodje na našoj instagram strani možete saznati i edukovati se o brandu i brend identitetu.

Kako započinjemo logo dizajn?

Počinjemo sa par jednostavnih pitanja o vašoj kompaniji. Potrebno je da nam date neke inormacije kao na primer: Mi smo italijanski restoran i potreban nam je logo dizajn.
Analiziramo vaše inormacije, krećemo sa radom i šaljemo Vam logotipe jedinsvenog dizajna zasnovane na opisu koji ste nam poslali. Na osnovu vašeg stila kreiramo karakter, color šemu, vizual baš onaj koji Vama odgovara. Vi birate dok ne budete zadovoljni! Kad jednom izaberete vaš logo, mi Vam kreiramo ceo vizuelni identitet i uradimo da vidite kako in realno izgleda. Videćete potpunu primenu logotipa na mnogim različitim površinama.

Logo dizajn za farmaceutsku industriju

Otvorili ste farmaceutsku kompaniju. Potreban Vam je logo ili već imate farmaceutsku kompaniju a treba Vam redizajn postojećeg logotipa. Vršimo potrebne analize, sagledavamo tehničke greške starog logotipa i prelazimo na kreativni deo priče. Dajemo sve od sebe da dobijete najbolje moguće rešenje za vaš logo.

Logo dizajn za Hotele

Hotelskoj industriji više nego ikada je potreban vizuelni identitet. Kada kažemo vizuelni identitet ne misli se samo na dizajn logotipa, nego na kompletan vizuelni stil i način ponašanja. Dakle, pored logotipa Hotel mora da ima i knjiga standarda u kojoj će biti opisani svi elementi uz koje ide logo. Od boja definisanih za logo do pravila kako se on koristi. Zatim kompletan korporativni sistem ( uniforme, boje zaposlenih, obeležavanje prostorija, soba, brojevi), bukvalno ceo koncept. Ukoliko niste različiti i drugačiji od drugih, nećete se izdvojiti i nećete biti primećeni.

Logo dizajn za sve vrste kompanija!