Dizajn bilborda

Deo posla svakog dizajnera je dizajn bilborda. Cilj dobrog i efikasnog bilborda je da privuče pažnju gledalaca i da im pošalje jasnu poruku. Dizajn bilborda je vrsta vizuelnog slanja poruke korisnicima. Postoji određen niz pravila za dizajniranje dobrog bilborda koji će ostaviti utisak na korisnike:

Grafički dizajn bilborda

Jednostavnost:

U celokupnom dizajnu, najbitnija je jednostavnost. Najefikasnije poruke su kratke, razumljive i jednostavne, tako da bilbord treba biti kratak izraz jedne ideje ili poruke Sažeta poruka. Dizajneri retko osmišljavaju slogane i poruke, ali svakako je bitno znati da su kratke poruke uvek najbolje rešenje. Pravilo je od 5 – 7 reči.

Imajte na umu vreme

Jako je bitno da dizajn prenese poruku korisniku u nekoliko sekundi. Bitno je imati na umu da se pored bilborda prolazi, da je prosečna brzina automobila u pokretu 50 – 60km/h, tako da će suvišni elementi ili komplikovan dizajn, neće biti primećeni

Šta je bilbord?

Bilbord spada u sredstvo reklamiranja velikih formata. Uvek je na otvorenom prostoru na prometnom mestu. Postoje različiti formati koji zavise od lokacije i veličine prostora. Najčešći formati su 4mX3m.

Veliki fontovi i tekst

Jedan od ciljeva bilborda je da ljudi mogu da pročitaju poruku iz daljine. Zato su ključne reči velike, font jasan i jednostavan za čitanje. Najbolje rešenje su beserifni fontovi i adekvatan razmak između fontova.

Kontrast

Odgovarajući kontrast je bitan za čitljivost. Najbolje boje su one osnovne: crna, bela, kao i primarne boje poput žute, crvene i plave.

Slika govori više od hiljadu reči

Potrebno je koristiti jednu veliku sliku i na taj način se najbrže privlači pažnja publike. Jedna tegla je uvek efektnija od 3 tegle. Ukoliko su mali predmeti u pitanju, bitno je da budu povećani i jasni.

Pozadina

Najbolje je za bilbord, da pozadina bude jednostavna, koja ne utiče na slike, slogan ili logotip. Prazan prostor je bitan element u dizajnu stranica, ali je jako bitno imati na umu da je bilbord ogromna površina.

Poziv na akciju

Kao na webu, postoji neko dugme na koje treba da se klikne. Iako to nije moguće na bilbordu, svakako i bilbord mora da poziva na neku akciju. Bitno je znati šta ciljna grupa želi da uradi kada vidi bilbord. Bilbord može poslužiti kao smernica ka oficijalnom sajtu, stranicama na društvenim mrežama ili neku drugu vrstu angažmana.

Logo

Ravnoteža između slike i logotipa je jako bitna i mora da postoji. Nepisano pravilo govori da logo ne bi morao biti manji od 1/8 veličine površine. Logotip je element koji treba da dođe do potrošača, privuče njihovu pažnju i ureže se u pamćenje.