Zapamti ovo: 6 najvažnijih prednosti profesionalne izrade logotipa
Zapamti ovo: 6 najvažnijih prednosti profesionalne izrade logotipa

Šta je najprepoznatljiviji deo jednog biznisa?

Razmislite malo. Neke od najpoznatijih svetskih brendova imaju logotipe koji su prepoznatljivi širom sveta. Žuti McDonald’s ‘M’, Apple logo sa prepoznatljivom jabukom, Starbucks-ova sirena i Coca-Cola-ina prepoznatljiva crveno-bela slova su primeri kako su logotipi odmah prepoznatljivi. Čak i ako nikad nisi bio kupac, nema sumnje koju kompaniju predstavlja.

Logotip je veoma važan deo korporativnog brendiranja, pa je važno da bude pravilno urađen. Zato, mi kao dizajneri ne preporučujemo alate za pravljenje logotipa, već preporučujemo angažovanje profesionalca. To je zato što dobro dizajniran brend donosi mnogo bolje rezultate od onih koje nude ovi alati za pravljenje logotipa.

A zašto je to tako? O tome detaljno u nastavku ovog bloga.

Koje su prednosti profesionalno kreiranog logo dizajna?
Koje su prednosti profesionalno kreiranog logo dizajna?

Koje su prednosti profesionalno kreiranog logo dizajna?

Evo 6 glavnih razloga za ulaganje u profesionalni dizajn logotipa:

  1. Odličan logotip ostavlja upečatljiv prvi utisak.
  2. Logotip dizajniran s konceptom i strategijom profesionalca.
  3. Dobar logotip daje jasan identitet vašem poslu i olakšava izgradnju vašeg brenda.
  4. Odličan logo će vam pomoći da brend predstavite u profesionalnom svetlu.
  5. Dobijate ispravne formate i varijacije za sve medije.
  6. Jasno ćete videti povraćaj vašeg ulaganja.

Profesionalni dizajn logotipa može vam pomoći da ostvarite sve navedeno. Angažovanje dizajnera da stvori jedinstveni logotip koji predstavlja vaš brend može značiti razliku između opadajućeg interesovanja i trenutnog uspeha.

A da vaš proizvod ne bi završio u kategoriji „ne zanima me“, pročitajte kojih 7 grešaka u dizajnu logoa može uništiti vaš brend.

U poslu kažemo da je vreme novac, zato evo još nekoliko razloga zašto biste trebali uložiti trud u to da vaš profesionalni logotip bude dobro urađen od samog početka.

Upečatljiv prvi utisak je zagarantovan

Kada se ljudi prvi put sretnu sa nekim biznisom, često već u prvih nekoliko sekundi donesu odluku o tome da li im se njihov proizvod dopada. Zato je ključno da vaš logotip i ime firme budu dobro dizajnirani, jer su često prva stvar koju kupci primete.

Boja, font, veličina i stil logotipa mnogo govore o vašem biznisu, pa je važno da odražavaju vašu suštinu. Zbog toga je važno angažovati profesionalca koji će pretočiti ključne poruke vašeg biznisa u privlačnu vizuelnu ikonu koja će privući pažnju i sažeti suštinu vašeg brenda.

Prvi utisci su presudni u biznisu, pa ulaganje u profesionalni dizajn logotipa može učiniti da  prvi utisak bude pozitivan i pamtljiv. Kada smo već kod prvog utiska, možda će vas ovi primeri evolucije poznatih logoa ubediti koliko je važno imati jasan, upečatljiv i dobro dizajniran logo.

Dizajniran uz profesionalnu podršku i strateški pristup

Ako nisi dizajner, teško je da ćeš slučajno stvoriti nešto poput legendarnog Nike znaka i postati poznat brend. Verovatno ćeš imati nekoliko loših pokušaja, i možda ni posle dosta izmena nećeš biti zadovoljan konačnim dizajnom.

Međutim, ako angažuješ studio za grafički dizajn sa impresivnim portfolioom i preporukama, možeš iskoristiti njihovo iskustvo. Odličan logotip dizajniran od strane stručnjaka, koji je već postigao uspeh sa drugim logotipima, može značajno pomoći u lansiranju tvog brenda. Važno je zapamtiti da logotip nije isto što i brend.

Uz dobar logo lakše je izgraditi jak brend identitet

Dobro osmišljen logotip je ključan za svaki biznis jer predstavlja temelj na kojem se gradi brend. Iako između logotipa i brenda ne možemo da stavimo znak jednakosti, on ima značajnu ulogu u oblikovanju brend identiteta. Često postaje prepoznatljiva vizuelna reprezentacija brenda, što olakšava ljudima da ga prepoznaju.

Važno je razumeti razliku između logotipa i brenda, jer iako logotip igra važnu ulogu u prepoznatljivosti brenda, brend je mnogo više od samo vizuelnog elementa. On obuhvata sve aspekte percepcije o brendu, uključujući njegovu reputaciju, vrednosti, i doživljaj korisnika.

Angažovanje stručnjaka za dizajn logotipa omogućava da se kreiraju estetski privlačni logotipi koji odražavaju suštinu i vrednosti brenda. Pravilno osmišljen logotip može poslužiti kao osnova za izgradnju ostalih aspekata brendiranja, kao što su online prisutnost, korporativni identitet itd.

Ukupno gledano, logotip je važan element u procesu brendiranja, ali uspeh brenda zavisi od koherentnog i sveobuhvatnog pristupa koji obuhvata sve aspekte komunikacije i percepcije brenda.

Profesionalan izgled uz dobro osmišljen logo

Naša brend agencija, koja između ostalog pruža i usluge izrade logotipa, ali i drugih elemenata iz oblasti grafičkog dizajna, zapošljava stručnjake koji mogu da pretoče koncepte u vizuelne forme, garantujući tako profesionalan izgled tvog logotipa. Postoji mnogo različitih stilova logotipa, a dizajneri će preporučiti onaj koji najbolje odgovara ciljevima tvog biznisa.

Profesionalan logo za prikazivanje na svim platformama

Kako tvoj biznis raste, verovatno ćeš želeti da promovišeš svoj brend na različitim medijima. To može uključivati sve, od štampanog materijala do online sadržaja, od sajmova i izložbi do besplatnih poklona i korporativnih darova.

Kako napreduješ, primetićeš da su mnoge agencije i štamparije stroge po pitanju fajlova i boja koje koriste. Tražiće od tebe .eps, .png, .psd, .indd i .ai fajlove. Možda će ti biti potrebne različite veličine ili formati tvog logotipa. Zato pročitaj sve što treba da znaš o formatima logoa, jer će ti to biti korisno.

Sa profesionalnim logotipom, imaćeš prepoznatljiv logotip i prilagođene varijacije, spremne za korišćenje na različitim površinama i medijima. Imaćeš dizajn u odgovarajućem formatu i visokoj rezoluciji za korišćenje na mnogim različitim medijima.

Ulaganje u izradu logotipa se isplati a to ćete i sami primetiti

Angažovanje profesionalnog dizajnera logotipa može delovati kao nepotreban trošak – posebno ako ste na početku poslovanja – ali to je vredna dugoročna investicija. Kako raste reputacija vašeg brenda, kupci će početi da vam veruju i proizvodima ili uslugama koje nudite.

Ako se pitate zašto je logo važan za male biznise, odgovor vas čeka u našem blogu, gde smo to detaljno objasnili.

Možda najvažniji aspekt – Dobro dizajniran logotip daje vašem brendu kredibilitet.

Ako vaš logotip izgleda neprofesionalno, kičasto ili kao da je napravljen kod kuće, možda ćete odbiti potencijalne kupce koji žele nešto sa sofisticiranijim finišom. Kao što smo već otkrili, prvi utisci su važni, pa će profesionalni dizajn logotipa podstaći kupce da vam veruju da ćete isporučiti ono što očekuju.

Lojalnost prema brendu je jedna od najpoželjnijih stvari u poslovanju, pa kada ubedite svoje kupce da vam veruju, prevazići ćete najveću prepreku. Naravno, zadovoljni kupci verovatno će preporučiti svojim prijateljima i porodici, pa ako vaš dobro dizajniran logotip predstavlja poverenje, sigurnost i podršku, verovatno ćete videti porast kako novih, tako i starih kupaca.

Za kraj, ukoliko vam je potrebna izrada logotipa za vašu kompaniju, Titani vam stoje na raspolaganju sa svom našom kreativnom i strateškom energijom, koju ćemo usmeriti ka kreiranju logoa po meri vašeg brenda. Kontaktirajte nas i hajde da zajedno kreiramo uspeh vašeg brenda.