7 grešaka u dizajnu
Top 7 grešaka u dizajnu logoa koje mogu uništiti tvoj brend

Logo je obično prvi kontakt koji kupci naprave sa tvojim brendom. On se nalazi svuda- na pakovanju proizvoda, veb-sajtu, društvenim mrežama, vizit-kartama i mnogim drugim mestima. Svuda gde želiš da promovišeš svoj biznis, logo treba da se nađe.

Ipak nije lako dizajnirati logo koji će predstavljati brend na pravi način a istovremeno se i dopasti ciljnoj grupi tvog brenda. Mnogi vlasnici biznisa čine neke tipične greške kada je logo u pitanju. Ne prepuste njegovu izradu dizajnerima, pa njihovi logoi imaju jednu ili više ovih jasnih karakteristika lošeg logo dizajna.

Kako bismo ti pomogli da ne upadneš u istu zamku, u nastavku ti ukazujemo na 7 grešaka u logo dizajnu koje mogu uništiti tvoj brend. Kada budeš primenio ove savete na izgled tvog logoa, sigurno ćeš i za nekoliko godina biti ponosan na njega i zadovoljan rezultatima koje postiže kod ciljne grupe.

Pogrešan odabir boje
Pogrešan odabir boje

1. Pogrešan odabir boje

Jedna od najčešćih grešaka je odabir boje koja nije u skladu sa ostatkom brend identiteta, ali ni sa industrijom kojoj proizvodi pripadaju. Boje su moćne i zato ih treba pažljivo koristiti. One bude različite emocije i asocijacije u ljudima. Zato se boje biraju sa svrhom, a ne zato što nam se neka od njih posebno sviđa. Istraži značenje boja, razmisli o tome kako želiš da se tvoj brend prikaže javnosti i u skladu sa tim biraj boje za logo.

Preterivanje sa brojem elemenata
Preterivanje sa brojem elemenata

2. Preterivanje sa brojem elemenata

Druga, vrlo česta greška, je kada neko želi previše elemenata da inkorporira u logo. Ako tome još i dodamo različite, često nespojive koncepte, ali i teme- onda dolazimo do prenatrpanog dizajna koji zbunjuje.

Jednostavni logoi su uvek najbolje rešenje, jer donose prepoznatljivost i ostavljaju snažan utisak na kupca. S druge strane, kada pokušate da kombinujete više ideja u jedan logo dizajn, onda samo zamagljujete poruku koju treba preneti ciljnoj grupi a to nije dobro.

Najbolje je staviti fokus na jedan do dva atributa brenda i njih preneti na logo. Tako će logo dizajn biti jednostavan, pročišćen od suvišnih elemenata i lak za prepoznavanje, odnosno pamćenje.

Fokus na samo jednoj platformi
Fokus na samo jednoj platformi

3. Fokus na samo jednoj platformi gde će se logo prikazivati

Dobro urađen logo bez problema može da odgovara svim platformama, veličinama i kontekstima. Bilo da je prikazan na društvenim mrežama ili na bilbordu, on se svuda uklapa i jednako je uočljiv gde god se pojavi. Dešava se, međutim, da mnogi zaborave na ovo i naprave, recimo, logo sa previše detalja. Kada se takav logo stavi na društvene mreže, njegovi detalji nisu dovoljno uočljivi i nemoguće ih je pročitati ili protumačiti.

4. Ignorisanje značaja originalnosti

Nedovoljno originalnosti vodi do pogrešnog puta na kome će logo ostati zaboravljan i zarobljen u generičkom izgledu koji niko neće moći da zapamti. Kupci posmatraju kopiran dizajn logoa kao nedostatak kreativnosti i to ne prolazi najbolje kod njih.

Iako svakako svi mi imamo inspiraciju na koju se oslanjamo kada stvaramo nešto kreativno, kopiranje je greška. Veliki brendovi u industriji mogu biti dobar uzor, ali ni u jednom pogledu ih ne treba kopirati, već stvarati nešto novo na osnovu inspiracije koju crpimo od njih.

5. Zaboravljanje praznog prostora i njegovog značaja

Prazan prostor oko i u samom logou, koji utiče na visok nivo estetičnosti i čitljivosti, je često nedovoljno iskorišćen. To obično dovodi do toga da je logo prenatrpan, nedovoljno jasan i vrlo pogodan da upadne u kategoriju loše urađenih logoa. Tom utisku doprinosi izgled koji je od ivice do ivice zagušen različitim kitnjastim elementima.

Međutim, ni logo koji visi u praznom prostoru, bez povezanosti sa ostalim elementima, nema baš mnogo smisla i nije održiv. Zato je jako važno dobro balansirati prazan prostor, u odnosu na veličinu logoa, druge elemente kao što je tekst, kompleksnost oblika i dr. Logo treba da „diše“ a ne da bude zatrpan. Nemojte nikad zanemariti na koji način prazan prostor na logou može da unapredi vizuelnu komunikaciju.

6. Veliki fokus na trendove

Logo treba da traje nekoliko godina, ponekad čak i nekoliko decenija, zato nije uvek najbolja ideja previše se fokusirati na trendove. Ako su trendovi u fokusu, onda je logo na sigurnom putu da vrlo brzo bude prevaziđen i dosadan publici.

Zato je važno znati šta je i kako se pravi future proof logo. Kako bi bilo izbegnuto da logo brzo izgleda prevaziđeno, važno je birati vanvremensku estetiku i okrenuti se klasičnim stilovima. To ne znači da kroz nekoliko godina nećeš poželeti da osvežiš logo, naravno da hoćeš, ali bar na početku produži taj period na barem nekoliko godina.

7. Dizajn bez strategije

Mnogi mali biznisi ne obraćaju pažnju na logo i često jedan od najvažnijih elemenata brenda potpuno zanemare. Dok stihijski rešavaju nekoliko stvari istovremeno tokom osnivanja biznisa, oni u tu gomilu obaveza strpaju i logo dizajn.

Međutim, logo napravljen bez preciznog i jasnog promišljanja dovodi do loših rezultata. Prvo je potrebno definisati temelje- ciljnu grupu, brend identitet, user persone i sl. To nam stvara dobru polaznu osnovu za dalje i uspostavljanje kreativnog pravca u kome želimo da se krećemo. Brend strategija treba biti konsultovana kada se promišlja o logo dizajnu, jer u njoj leže svi odgovori.

Šta treba da zapamtite
Šta treba da zapamtite

Šta treba da zapamtite iz ovog teksta i kojim putem da krenete?

Logo dizajn ima ogroman uticaj na uspeh brenda, zato što će odgovarajući logo privući pažnju kupaca, ostati u njihovom sećanju i kreirati željenu sliku o brendu. Ali, tu su uvek i greške koje često vode ka lošim rezultatima brenda. Neke od najvažnijih smo podelili sa vama u ovom blogu. Ako izbegnete, na svom primeru, neke od ovih grešaka, vaš brend će već na početku biti jači i spremniji za uspeh na tržištu.

A iz ovog bloga u sećanju zadržite:

  • Prvo razvijte jasnu brend strategiju, a onda tek razmišljate o logou.
  • Neka jednostavnost bude prioritet, kako biste istakli jedan ili dva najvažnija atributa brenda.
  • Testirajte logo- stavite ga u različite kontekste, veličine i formate.
  • Koristite boje i fontove sa svrhom- dakle one koji će istaći vaš brend na najbolji način.
  • Izaberite logo koji će izdržati test vremena – da, investicija se isplati.

Ukoliko i vi razmišljate o pokretanju brenda, onda bi trebalo da pročitate naš blog o tome zašto je logo važan za male biznise. Odmah zatim vas može zanimati koliko košta jedan logo, pa se i o tome informišite u našem tekstu. A ako, na kraju, odlučite da je vreme za izradu jednog logoa, slobodno nas kontaktirajte i mi ćemo vam predložiti najbolje opcije za vaš brend.