Zašto je brend strategija važna
Zašto je brend strategija važna

Novi klijenti koji dolaze u agenciju, sa zahtevom da za njih kreiramo vizualni identitet ili im pomognemo sa odabirom imena za budući brend, često postavljaju ovo pitanje. Odgovor na njega nije lako dati u jednoj rečenici.

To je tako ne zato što ne može da stane u jednu rečenicu (jer i ne može) već zato što je odgovor opširan i kompleksan. I zato nam je potrebno malo više vremena i redova da objasnimo zašto je brend strategija važna.

Ali pre toga, važno je da objasnimo neke termine kako ne bi došlo do zabune. Često se pojmovi brend i brend strategija koriste neprecizno. Mnogi se „gađaju“ ovim terminima na sastancima, bez jasnog razumevanja njihove suštine. Kao rezultat toga, imamo nejasnu komunikaciju u biznis svetu.

Hajde da to promenimo zajedno i unesemo jasno i precizno značenje ovih termina u svet brendova.

Koja je razlika između brend strategije i tvog brenda kao celine?
Koja je razlika između brend strategije i tvog brenda kao celine?

Koja je razlika između brend strategije i tvog brenda kao celine?

Hajde da, na početku, definišemo brend. Tvoj brend je nešto neopipljivo, a ipak istovremeno tako moćno. Možeš o njemu da razmišljaš kao o osećaju koji se probudi kod kupca kada pomisli na njega. Taj osećaj može biti jak, slab, dobar ili loš.

Ali, evo kako mi vidimo definiciju brenda- tvoj brend je emotivna poveznica koju kupac ima sa tvojim biznisom. Ovu poveznicu oblikuje logo, ime, vizualni identitet, marketing, oglašavanje i možda najvažnije- iskustva koja kupci povezuju sa vama.

Ako je brend čvrst i dosledan, on može doneti određene benefite tvom biznisu: on će uticati na lojalnost kupaca i oni će sami preporučivati jedni drugima vaše proizvode ili usluge. Zatim, tvoj snažan brend će te izdvojiti u odnosu na konkurenciju. I na kraju, brend će ti dozvoliti da diktiraš premium cene za proizvode ili usluge.

Do sada si već shvatio da je brend nešto što stanuje u mislima tvojih kupaca. Znači li to da je tvoj najvredniji biznis resurs nešto što ne možeš da kontroliše? To ipak nije u potpunosti tačno- zato što možeš na indirektan način da utičeš na brend. Sada se sigurno pitaš- a kako to da uradim?

Ovde na scenu stupa brend strategija. Ona pruža odgovore na sva važna pitanja koja postavljaš sebi u vezi sa brendom. Zato nju definišemo na sledeći način- brend strategija je plan da aktivno utičeš na to kako kupci vide tvoj brend. Ona pojašnjava u kom pravcu ide kompanija, šta želi da postigne i pruža mapu i kompas za kretanje na tom putu. I najvažnije- u strategiji je jasno definisno šta treba i šta ne treba raditi.

Zbog čega je brend strategija važna?
Zbog čega je brend strategija važna?

Zbog čega je brend strategija važna?

Ako želiš da izgradiš jak brend, onda je tvom biznisu potrebna brend strategija. Uz pomoć jedne ovakve strategije može da se izgradi prepoznatljiv brend na tržištu. Ona definiše tvoj biznis i fokusira se na dugoročne ciljeve. Pored toga, u njoj su definisani parametri na osnovu kojih možeš da znaš da li se tvoj biznis kreće u dobrom smeru. Ako nemaš brend strategiju, kako ćeš znati da li se tvoj biznis kreće tamo gde treba?

Realni benefiti brend strategije

Hajde sada da ti stvarno objasnimo koji su realni, opipljivi benefiti koje ćeš osetiti, kada budeš imao brend strategiju. Možda ti ovo do sada nije bilo dovoljno jasno, jer nije bilo konkretnih primera, ali sada sledi taj deo u kome dobijaš opipljive benefite brend strategije.

  1. Pomaže ti da artikulišeš ključne vrednosti brenda i da ih lakše saopštiš drugima- kada znaš da ljudi ne kupuju tvoj proizvod zbog njega samog, već zbog vrednosti koju dobijaju njegovim korišćenjem, onda shvataš zbog čega su vrednosti važne. Ono za šta se tvoj brend zalaže i iza čega stoji ćeš mnogo lakše saopštiti svima, ako si prvo ti to jasno razumeo.
  2. Stvara osećaj odgovornosti– kada tvoj brend ima jasno definisanu strategiju, onda i svi sa kojima radiš imaju odgovornost prema brendu da rade na ostvarivanju ciljeva iz te strategije. Čak i ako, tokom tog puta, nekad skrenete sa koloseka, strategija je tu da vam pokaže kako se vratiti i ponovo pozicionirati onde gde ste bili.
  3. Postizanje hirurški preciznih rezultata u marketingu brenda– kada imate jasno definisan obim marektinških aktivnosti koje sprovodite i znate kojoj ciljnoj grupi i idealnim kupcima se obraćate, kampanje će biti uspešne i rezultati će mnogo brže dolaziti. Umesto da bacate stotine evra na kampanje koje donose polovične ili loše rezultate, uz brend strategiju će sve to ići mnogo bolje a rezultati će to brzo i pokazati.
  4. Podiže vrednost kompanije– ovo se posebno odnosi na startape. Bez obzira na to da li planirate da pronađete investitore ili da prodate kompaniju, brend strategija je važna. Ona će pokazati investitorima i kupcima da se razmišljali i planirali budućnost brenda, njegov rast, razvoj i uvećanje profita. To će vam pomoći da opravdate cenu, odnosno količinu sredstava koju tražite od investitora.
  5. Pomaže ti da uočiš slabosti u brend iskustvu kupaca– ukoliko iskustvo, koje kupac ima kada kupuje tvoj proizvod ili uslugu, nije stalno istog kvaliteta, teško ćeš uspeti da pridobiješ njihovo poverenje i izgradiš odnos u kome je lojalnost brendu važna. Kada imaš brend strategiju, najviši nivo kvaliteta je definisan u njoj i podrazumeva se da će kupci svaki put imati isto iskustvo, bez izuzetka.
Da li tvoja kompanija ima brend strategiju?
Da li tvoja kompanija ima brend strategiju?

Da li tvoja kompanija ima brend strategiju?

Sada je vreme da sedneš i razmisliš o tome koliko je važno za tvoju kompaniju da definiše sve pojedinosti u brend strategiji. Zatim, vreme je da zamisliš koliko bi tvoj brend mogao da postigne kada bi imao brend strategiju.

Ako je ovo nešto o čemu još uvek razmišljaš i imaš mnogo pitanja na koje je potrebno da dobiješ odgovor, kako bi se odlučio da svom brendu odrediš strateški pristup, onda je vreme da nas kontaktiraš i dobiješ odgovore na sva ta pitanja.

Naši stručnjaci za brend će ti dati sve odgovore i precizirati koji je to najbolji pristup za tvoj brend, kako bi se on dalje razvijao i kako biste izbegli najčešće greške u izgradnji brenda. Tvoj brend zaslužuje najbolji tim koji će raditi na njegovom razvoju i zato nam piši već danas.