Kako da jednu vrstu sadržaja prodaš različitim ciljnim grupama
Kako da jednu vrstu sadržaja prodaš različitim ciljnim grupama

Marketing i prodaja nikada nisu lak zadatak, posebno kada je budžet za pravljenje različitih vrsta sadržaja u pitanju. To je obično slučaj kod malih i srednjih biznisa, pa je jako važno da kada kreiraju sadržaj vode računa o nekoliko stvari. Ne samo da morate kreirati odgovarajući sadržaj, već morate i da izvučete najbolje iz svakog videa, vizuala ili karusela koji napravite.

Sve postaje još komplikovanije kada uzmete u obzir to da sadržaj treba da bude relevantan većem broju ciljnih grupa. Ove ciljne grupe imaju drugačije želje, ali i potrebe pa ih treba sve obuhvatiti u sadržaju i kreirati nešto što je vanvremensko i sveobuhvatno. Na sreću, mi znamo kako se ovaj problem prevazilazi i želimo da podelimo ovaj savet sa vama.

Šta je deljiva content strategija?
Šta je deljiva content strategija?

Šta je deljiva content strategija?

To je jednostavan način da izvučete više vrsta marketinškog sadržaja iz jednog glavnog. A evo i kako to funkcioniše u praksi.

Grupa 1: Kreirajte jedan veliki ‘komad‘ sadržaja, koji će biti kamen temeljac za ostatak vaše content strategije. To može biti nešto od sledećeg:

 • Vodič,
 • Izveštaj,
 • Ebook,
 • Podkast,
 • Video.

Najbolje bi bilo da ovaj najveći ‘komad‘ sadržaja ima puno informacija i da sveobuhvatno pokriva temu koja je u fokusu vašeg brenda.

Grupa 2: Kreirajte niz pratećih vrsta sadržaja, koje u osnovi imaju informacije iz osnovnog sadržaja- njega smo objasnili u prethodnom delu. Takav sadržaj se može kreirati kroz:

 • Blog,
 • Gostujuće tekstove ili sadržaj za društvene mreže,
 • Infografike,
 • Kraće videe,
 • Karusele.

Ove vrste sadržaja su idealne za promovisanje onog iz prve grupe, jer će tako zainteresovati publiku za ‘glavnu zvezdu‘ content strategije i usmeriti njihovu pažnju ka sadržaju koji donosi više informacija.

Grupa 3: Kreirajte dodatni kontigent mikrosadržaja, koji će promovisati glavni i onaj koji ste pripremili za društvene mreže. Takve vrste sadržaja su:

 • Citati,
 • Naglasci (Highlights),
 • Brzi saveti,
 • Kratki videi,
 • Vizuali sa podacima.

Mnogo je benefita koje ćete uočiti ako koristite deljivu content strategiju. Ona vam omogućava da kroz platforme ispričate celovitu priču, ali na drugačiji način– malo po malo. Na taj način ćete utrošiti manje vremena a kreiraćete više sadržaja.

A najbolja stvar u vezi sa ovom vrstom strategije je to što ćete moći da kreirate sadržaj koji je namenjen različitim ciljnim grupama. Davanjem malih procija sadržaja ciljnim grupama, postižete da oni žele da se upoznaju i sa glavnim sadržajem i da stalno žele još više.

5 načina kako da napravite deljiv sadržaj prilagođen vašoj publici
5 načina kako da napravite deljiv sadržaj prilagođen vašoj publici

5 načina kako da napravite deljiv sadržaj prilagođen vašoj publici

Ako želite da doprete do različitih ljudi, morate imati jedinstven pristup svakome od njih. A evo kako da osigurate da dodatni sadržaj, koji pravite kako biste promovisali glavni, bude relevantan i zanimljiv različitim ciljnim grupama.

 1. Pronađite slabu tačku

Slaba tačka, problem ili izazov uvek će izazvati pažnju, pa mogu biti odličan početak za razgovor. Bez obzira na to da li delite relevantne savete, svoje greške ili konkretne podatke- content strategija kreirana oko ovakvih ideja uvek donosi uspeh. Publici se ovakav sadržaj čini korisnim, iz njega uče i saznaju nešto novo, pa je vrlo verovatno da će ga rado konzumirati.

 1. Pronađite emocionalnu udicu

Slično kao i sa slabim tačkama, koje su specifična osećanja, bilo koja emocionalna poveznica uvek će zaokupiti pažnju onog ko gleda sadržaj. Ključ je da odredite šta je relevantno za vašu ciljnu grupu i sa čim mogu da se poistovete. Ako niste sigurni šta bi najbolje prošlo, razmislite o tome kako biste kreirali sadržaj na osnovu ovih emocija.

 • Strah – Šta bi mogao biti trend koji se tiče vaše ciljne grupe? Koja statistika može da im zaokupi pažnju?
 • Zadovoljstvo – Šta ih zabavlja, uzbuđuje, zanima? Da li su ti mimovi ili šaljivi videi?
 • Olakšanje – Imate li neki savet koji će im pomoći da uštede, manje se nerviraju ili bolje spavaju?
 • Iznenađenje – Da li možete da osmislite neku „mit-istina“ priču, koja će iznenaditi vaše kupce i dati im uvid u proizvod ili uslugu na sasvim nov način.
 1. Ispričajte još jednu i još jednu priču

Iako vaš glavni sadržaj u potpunosti pokriva temu kojom se bavite, uvek se tema može dodatno produbiti. Jednostavan podatak u ebook-u može postati jedan ceo blog post. Određeni trend može da vas inspiriše na kreiranje zanimljivog infografika. Kada pravite dodatni sadržaj i dajete više informacija publici o specifičnim delovima vaše ekspertize, oni na taj način dobijaju dodatnu vrednost.

 1. Pažljivo izaberite format koji vam najviše odgovara

Različite ciljne grupe na različit način konzumiraju sadržaj. Ako je Gen Z u pitanju, oni zahtevaju posebno dizajniran sadržaj i najčešće se okreću TikToku. Pročitajte u našem tekstu kako dizajnirati za ovu mladu generaciju. Ukoliko se obraćate milenijalcima, oni će ceniti da pročitaju dobro osmišljen blog. Ako plasirate ebook, možete ga kroz thread prikazati na platformi X, bivšem Twitteru.

 1. Podelite relevantan, ali sažet sadržaj

Ljudi su zauzeti i možda nemaju vremena da pročitaju vaš glavni sadržaj od početka do kraja. To ne znači da im neće značiti da dobiju sažetu verziju vašeg sadržaja. Hoće, i te kako. Podelite savete sa njima, napravite infografik, kratki Reel- sve se računa i sve je korisno.

Kako da budete sigurni da ste na istoj talasnoj dužini sa vašom ciljnom grupom
Kako da budete sigurni da ste na istoj talasnoj dužini sa vašom ciljnom grupom

Kako da budete sigurni da ste na istoj talasnoj dužini sa vašom ciljnom grupom

Bilo da targetirate mame sa prvim detetom, milenijalca programera ili starijeg gospodina u penziji- za svakog od njih postoji najbolji način da ostavite utisak koji će biti dobro zapamćen.

 • Uvek uzmite u obzir godine- Generacije X,Y, Z, Alpha žele drugačije stvari, uz naš blog znaćete kako da ih razumete.
 • Obraćajte im se onako kako oni govore- Ne želite ni da zastrašite, ali ni da potcenite vašu publiku. Obraćajte im se sa razumevanjem i ljudskošću.
 • Koristite saznanja o vašim idealnim kupcima za brainstorming- User persone vam pomažu da uđete u glave vaših kupaca. Zato, ako ne možete da shvatite zbog čega se neka ideja ne bi dopala vašim kupcima, bolje da je ne realizujete u vidu sadržaja.

Naravno, najbolji način da se povežete sa vašom ciljnom grupom je osmišljavanje snažne content strategije. Kako je ona deo sveobuhvatnog procesa izgradnje i osnaživanja vašeg brenda, potreban vam je partner koji ima znanje u ovoj oblasti.

Titani prave snažne brendove i mogu da vam pomognu u tome. Znamo da nema svaki brend vremena i volje da se bavi svojim razvitkom i baš zato smo mi tu. Kontaktirajte nas i dozvolite svom brendu da dobije novu energiju i oseti rast.