Why is a logo important for small businesses?
Pravila kako se logo najk pravilno postavlja.
Why is a logo important for small businesses?

Svi vrlo dobro prepoznajemo logotipe poznatih svetskih brendova, kao što su Najk, Adidas ili Epl (Nike, Adidas, Apple). Da li ste znali da je logo Najka 1971. godine koštao samo 35 dolara? Da, to su počeci i tada verovatno niko nije ni sanjao koliko će vredeti njihov logo pa i sam brend. Danas, vrednost ovog logoa se procenjuje na, ni manje ni više, 26 milijardi dolara.

Vratimo se sada na početak, probajte da zamislite Najk bez njegovog znaka ili Epl bez jabuke? Znamo da vam je teško, ali da ti proizvođači su postojali i pre toga. Ono što ih je učinilo prepoznatljivima u široj javnosti je jačina brenda, kvalitet proizvoda ali pre svega prepoznatljiv vizuelni identitet. U ovom delu najvažniju ulogu je odigrao upravo logo.

Zašto je onda logo toliko važan kada ste na početku? Odgovor je jasan – logo daje identitet brendu, predstavlja njegove temeljne vrednosti i misiju. Ako je dizajnersko rešenje za logo dobro urađeno, onda će privući pažnju kupaca istog trenutka.

Nažalost, ukoliko biznis ima neki neupečatljiv logo, to će odmah uticati i na njegovu prepoznatljivost. Postoji i druga opcija, možda se logo uopše neće dopasti kupcima ili će ih u potpunosti odbiti svojim izgledom. Takođe, ukoliko biznis nema logo uopšte i to može biti logo. Kako će ga potencijalni kupci zapamtiti? Po čemu? Na osnovu čega?

Logo and brand are not the same things
Logo and brand are not the same things

Logo i brend nisu isto

Baš kao što mi nismo ono što nosimo iliti „odelo ne čini čoveka“ (naša garderoba se ne može poistovetiti sa našom ličnošću), tako ni naš brend nije isto što i naš logo. Boje, fontovi i logo dizajn pojavno opisuju i predstavljaju vaš brend, isto kao što mi nosimo garderobu i ona opisuje naš stil.

Međutim, garderoba ne može da prenese našu ličnost i to ‘kakvi smo’ drugima. Isto tako to ne može ni logo. On je svakako tu da predstavi određeni biznis, ali brend je mnogo više od logoa. Brend su i ljudi koji čine jedan biznis, usluga koju pružaju, osećaj koji imamo kada kupimo određeni proizvod itd. Baš zbog toga, iako važan element za brendiranje jednog biznisa, logo je ipak samo to – element šire slike.

Identitet – ko si ti?

Čak iako je vaš biznis mali, sve jedno je potrebno kupcima da saznaju ko ste. Logo je odličan način da to učinite i kažete kupcima čime se vaš biznis bavi, za šta se zalaže i iza čega stoji. Zato, postavite ovo pitanje pre nego što naručite logo. Možda ne možete sami da pronađete odgovor ali vam u tome mogu pomoći dizajneri i marketeri.

The first impression is the most important one
The first impression is the most important one
nike patike reklama

Prvi utisak je najvažniji

Kao što izreka kaže „Imate samo jednu priliku da ostavite dobar prvi utisak“, trebalo bi da je shvatite ozbiljno i primenite na vaš logo. Logo je ‘lice’ vaše kompanije, što znači da gde god neki kupac dođe u dodir sa vašim malim biznisom (bilo da je to vizit karta, ambalaža proizvoda – pakovanje za picu, kafu, kolače, spoljna reklama ispred prodavnice) on će uočiti taj znak i zapamtiće ga. Iako vam se čini da većina kupaca ne obraća pažnju na to, istina je da možda ne pamte logo na svesnom nivou već da im ostaje negde u sećanju i ako ga vide više puta, sigurno će ga svaki sledeći put prepoznati.

Zbog toga, neka zapamte vaš logo i neka on predstavi vaš biznis na najbolji način. Kasnije, kada budu uspostavili dublji kontakt za brendom, upoznaće ga bolje i zavoleti još više.

Podstiče izgradnju poverenja prema brendu

Kada uzmemo u obzir elemente brend identiteta, logo je najvažniji za izgradnju poverenja kupaca u vaš biznis i sam brend. Logo je prvi korak na putu komunikacije sa kupcima, upravo zato je tako važno dobro razmisliti o njegovom dizajniranju.

U odnosu na ciljnu grupu bira se i izgled logoa. Ako je to mlađa publika, onda se prate aktuelni trendovi u toj populaciji. Svakako je dobro izabrati jarke boje, upečatljive fontove i interaktivan dizajn. Kada su u pitanju stariji, njima svakako neće odgovarati neki logo koji se pomera i ima sposobnost promene, već ćete ih radije pridobiti nekim retro fontovima i nostalgijom.

Hajde da u ovo uključimo i fontove. Dakle, za mlađe moderni ‘sans-serif’ fontovi jer oni deluju opuštenije a za starije nešto konvencionalniji ‘serif’ fontovi, koji donose stabilnost i čvrstinu.

Kada je izbor boja u pitanju, znamo da plava donosi poverenje, dok žuta zna da donese osećaj anksioznosti kupcima. Tumačenje i značenje boja je nauka za sebe, ali svaki dizajner mora da unapred zna kakvu emociju može izazvati kod potencijalnog kupca. Na taj način, kupac će doneti ocenu o nekom brendu bez ikakvog prethodnog kontakta sa njim.

Proof of professionalism
Proof of professionalism

Dokaz za profesionalizam

Ako niste shvatili do sada… onda je ovo pravi trenutak. Nema biznisa bez logoa! Čini nam se da ne može jasnije od ovoga. Iako možda jeste mali deo mnogo veće celine, logo je od ključne važnosti za uspeh.

Kupci očekuju od određene firme da ima logo, veb sajt i ostale elemente, koji će im dokazati ozbiljnost, posvećenost i na kraju profesionalnost. Kao što vas niko vas neće shvatiti ozbiljno ako vam je poslovna adresa @gmail.com (sem možda ako ste neki konsultant na početku karijere), tako vam neće ni pružiti poverenje bez logoa.

Time što imate logo, koji je dizajniran od strane profesionalaca, izdvojićete se u odnosu na konkurenciju. Možda je neko od vlasnika biznisa u vašoj niši sam kreirao logo ili je to za njega uradio komšija koji ‘voli grafički dizajn’. Svakako to nije dovoljno i vi već dobijate tu bitku jer ste shvatili značaj logoa.

Logo stvara povezanost sa kupcima na emotivnom nivou

Vratimo se još jednom na naše omiljene brendove. Kako se osećamo kada kupimo Paar čarape, popijemo Kafeterija kafu ili pojedemo omiljenu Daria čokoladu? Savršeno, ako nas pitate… Zašto? Zato što je to kvalitet koji očekujemo – hodanje po oblacima, ukus Brazila i ukus najfinije čokolade.

Da uključimo u ovo i brojke:

  • 80% kupaca smatra da boja podstiče prepoznatljivost brenda
  • 93% odluka o kupovini se donosi na osnovu vizuelnog identiteta
  • 7% kupaca kupuje proizvod zbog boje

Ovo je razlog zašto svaki mali biznis mora da dobro razmisli o bojama, fontovima i drugim elementima, kako bi logo koji predstavlja njihov biznis izazvao pozitivne reakcije. Neki će reći ali na osnovu boje proizvoda, ‘samo’ 7% kupaca odlučuje. Tih ‘samo’ 7% može biti dovoljno za vas na početku, ukoliko su vam ciljna grupa recimo mlade žene. Iako postoje žene koje ne vole roze boju, ipak će većina kupiti proizvod ako je upakovan u tu boju. To je činjenica a vi je iskoristite.

Kada je logo = doslednost?

Nalazimo se u dobu kada se firme predstavljaju na različitim platformama, kao što su veb sajtovi, blogovi, društvene mreže (Fejsbuk, Instagram, Jutjub, Tviter itd.) i drugi različiti načini promocije.

To za logo znači da mora biti ‘zalepljen’ svuda gde se nalazi vaš biznis. Bukvalno na svakom vizualu koji postavljate na društvene mreže. Doslednost je važna, jer na osnovu nje će vas kupci zapamtiti. Važna je i zato što ćete tako izgledati profesionalnije predstavljeni na svakom kanalu.

Doslednost donosi i toliko željenu, a u prethodnom segmentu pomenutu, lojalnost brendu. Zato zapamtite: dobar logo je pola uspešnog brendiranja.