Mnoge kompanije teže savršenstvu kada je logo dizajn u pitanju. To ne čudi, ako uzmemo u obzir činjenicu da je logo najvažniji deo brend priče. On je tu da kroz vizuelni prikaz predstavi javnosti brend i sve njegove vrednosti. Njegova uloga je i da brend uz pomoć logoa postane prepoznatljiv kupcima i da se izdvoji u odnosu na konkurenciju.

Zato je težnja da se napravi „savršeni logo“ jako velika i put do njega je lak- samo treba izbeći da se kreira loš logo. Postoje jasne karakteristike lošeg logo dizajna, koje ako dobro proučite i upoznate, nema šanse da vas neko ubedi da je određeni logo savršen, ako on to nije. Ako i uočite neke od ovih karakteristika, one se lako mogu popraviti, ukoliko dizajn logoa prepustite profesionalcima. Hajde sada da upoznamo 7 jasnih karakteristika lošeg logo dizajna.

1.Staromodni vizuali

Nema ništa gore od staromodnog dizajna logoa, posebno ako se industrija iz koje dolazite bavi inovacijama ili je kreativnost veliki deo vašeg posla. Ako ste recimo dizajner odeće, kupci će očekivati savremen dizajn logoa na vašem brendu. Ista je situacija ako ste startup koji nudi inovativne ideje za reciklažu (na primer), pa oni koji žele da se upoznaju sa vašim radom odu na sajt i zateknu logo koji nikako nije u trendu.

Kako mi to popravljamo? Tako što uklanjamo sve suvišne detalje, koji su nekada davno bili popularni, ali više nisu, poput 3D gradijenta. Autentičnost je bitna i na njoj insistiramo, čak i kada se radi retro logo dizajn. Koristimo elemente koji se aktuelni, ali ih prilagođavamo konkretnom brend identitetu.

2.Loš izbor boja

Poznato je da pravi izbor boja za brend može značiti razliku između brenda koji kupci obožavaju i onog koji svi zaboravljaju. Psihologija boja i skriveno značenje boja bude različite emotivne reakcije i asocijacije kod kupaca. Na primer, zelena je simbol rasta i slobode, dok je recimo crna simbol moći i prestiža. Zanimljiv podatak je da čak 33% svetski poznatih brendova, dakle trećina, koristi plavu boju na logoima kako bi komunicirali sigurnost i otvorenost za komunikaciju sa korisnicima.

Ipak, emocije i reakcije kupaca na određene boje u logou nisu uslovljene samo njihovim značenjem, već i kulturalnim okvirima, polom osobe i njenim prethodnim iskustvima. Zato je jasno definisanje ciljne grupe jako važno kada je kreiranje logoa u pitanju. No, o tome ćemo detaljnije malo kasnije.

3.Previše detalja, previše komplikovano

Sasvim je razumljiva želja kompanije da se na logou predstavi sve ono čime se ona bavi i za šta se zalaže. Međutim, kada je logo dizajn u pitanju, više je manje i ne treba preterivati sa detaljima. Logoi koji imaju previše detalja, mogu da budu nerazumljivi ciljnoj grupi i mogu ih odvratiti od kupovine.

Pored toga, treba voditi računa i o vidljivosti svih tih detalja na različitim površinama. Svakako će na većoj površini, poput bilborda sve biti jasno vidljivo, ali šta ćemo sa društvenim mrežama? Profilna slika, na Instagramu ima zaista jako malo mesta, pa će logo sa previše detalja izgledati nejasno.

Kako mi to rešavamo? Tako što uvodimo logo varijacije i pravimo nekoliko varijanti za različite prilike. Previše komplikovane logoe, sa puno detalja, treba pojednostaviti, kako bi različite varijacije dobile pun smisao i bile funkcionalne kako za online medije, tako i za offline.

4.Loš izbor tipografskih elemenata

Font, veličina slova, stil i kako je tekst postavljen na logou- osnovni su pokazatelj uspešnog logo dizajna. Ovde se, možda bolje nego na bilo kom drugom elementu, vidi da li je logo radio amater ili grafički dizajner.

Pored toga što kod amaterski urađenih logoa možemo uočiti ili upotrebu staromodnih fontova ili generičkih, kao i nečitljive fontove, ovo su još neke vrlo česte greške kada je odabir tipografije u pitanju:

  • Upotreba fontova koji ne priliče određenoj industriji – ovde pre svega mislimo na čuveni Comic Sans,
  • Korišćenje nekoliko fontova na jednom logou– nepisano pravilo kaže da kada se koristi više od tri različite vrste fonta to može izgledati neuredno,
  • Ne treba zaboraviti kerning – koliko prostora se ostavi između slova je jako važno, pre svega zbog vizuelnog efekta i čitljivosti.

5.Previše oslanjanje na trendove

Iako je poželjno pratiti sveže logo dizajn trendove, treba imati na umu da današnji trendovi mogu već sutra izgledati i biti najobičniji kliše. Uzmimo za primer luk, koji je postao simbol prikazivanja rasta i uspeha, ali i naprednog razmišljanja. Ipak, danas je to izgubilo svoj šarm i zbog previše korišćenja nema taj značaj. Traga se za novim, kreativnim načinima da se izrazi isto.

6.Ne komunicira sa ciljnom grupom

Već smo spomenuli da je ciljna grupa i njeno jasno definisanje važno za dizajniranje logoa. Različita ciljana tržišta drugačije reaguju na različite oblike, kolor šeme, dizajne i dr. pa je važno da se pre dizajniranja uradi istraživanje tržišta. Ukoliko se ne radi na osnovu istraživanja i jasnih podataka, može se desiti da se stvori logo koji tržište neće prihvatiti, a kupci neće razumeti.

7.Nedostatak vizuelne usklađenosti i jedinstva

Svaki element logoa mora biti usklađen sa ostalima, kako bi zajedno činili harmoničnu i estetski dopadljivu celinu. Ukoliko poravnanje elemenata nije dobro ili su stilovi pomešani, ili pak centralni element nije dobro fokusiran- sve ovo može izgledati neprofesionalno i čak izazvati osećaj nelagode kod kupaca.

Vizuelna usklađenost takođe šalje i neku vrstu sublimirane poruke kupcima, koja može biti povezana sa vrednostima i brend identitetom. Postoji razlog što neki od najpopularnijih brendova na svetu na svojim logoima imaju jasno istaknutu simetriju elemenata. Ne samo da simetrija utiče na ljude tako da ih umiruje, već ona šalje i poruku o stabilnosti brenda.

Izbegnite amaterske greške i prepustite izradu svog logoa timu Titan dizajna

Da biste bili sigurni da je vaš logo spreman za tržište i kupce, bilo bi dobro da zapamtite ove greške i ne dozvolite da se neka od njih nađe na vašem logou. Dobar način da se to nikada ne desi je saradnja sa marketinškom agencijom i prepuštanje izrade logoa grafičkim dizajnerima. Tim Titan dizajna broji nekoliko dizajnera sa dugogodišnjim iskustvom i bogatim portfolijom, koji će sasvim sigurno znati da pronađu kreativno rešenje za vaš biznis.

I još nešto, ako do sada niste shvatili koja je vrednost logoa i koliko on može uticati na celokupno poslovanje kompanije, vreme je da pročitate naš blog u kome ćete naći odgovor na ovu dilemu. Takođe vam nudimo odgovor i na jedno od najčešće postavljenih pitanja u našoj agenciji, a to je: koliko košta jedan logo? Sa znanjem iz ovih, ali i drugih tekstova o logo dizajnu, bićete spremni da izaberete najbolji logo dizajn za svoju kompaniju.