Novi horizonti marketinga - Trendovi koji će definisati 2024
Novi horizonti marketinga - Trendovi koji će definisati 2024

Kako se nazire kraj još jedne uzbudljive poslovne godine, donosimo vam neke od najvažnijih trendova koji će definisati i obeležiti narednu godinu. No, pre toga, želimo da se podsetimo najvažnijih dešavanja u 2023. i kako se svet društvenih mreža, digitalnog marketinga i cele ove oblasti menjao i oblikovao u aktuelnoj godini.

2023. godina je bila fascinantna za marketing, s nizom inovacija koje su transformisale način na koji brendovi komuniciraju i angažuju svoju publiku. Od naprednih tehnologija do evolucije u načinu razumevanja potrošača, ova godina bila je prepuna iznenađenja i razvoja.

Svaka društvena mreža je bila poprište intenzivnih promena tokom 2023. godine. Recimo, algoritmi su prošli kroz značajne izmene na Facebooku, Instagramu i TikToku, što je izazvalo velike pomake u načinu na koji su brendovi dosezali svoju publiku. TikTok je ostao nezaustavljiv, proširivši se i dublje integrišući marketinške strategije, dok su Instagram i Facebook uveli nove funkcije i prioritete u prikazivanju sadržaja.

Pored društvenih mreža i promena u algoritmima, tehnološki napredak je značajno uticao na marketing u 2023. godini. Razvoj AR (augmented reality) i VR (virtual reality) tehnologija takođe je doprineo inovacijama u digitalnom marketingu. Brendovi su sve više koristili ove tehnologije za kreiranje interaktivnih iskustava, omogućavajući potrošačima da se bliže povežu s proizvodima ili uslugama na potpuno nov način.

A šta nas čeka u narednoj godini?

3 marketinška trenda koja će biti značajna u 2024. godini
3 marketinška trenda koja će biti značajna u 2024. godini

3 marketinška trenda koja će biti značajna u 2024. godini

1. AI marketing

Stručnjaci se slažu da će u i narednoj godini veštačka inteligencija (AI) biti važna za kreiranje sadržaja i kampanja. Veštačka inteligencija će postati neizostavan deo marketinških strategija, pružajući preciznije, personalizovanije i efikasnije metode angažovanja potrošača. Evo nekoliko ključnih aspekata AI marketinga koji će obeležiti 2024.

  • Još više personalizacije uz AI– Alati za analizu podataka i mašinsko učenje omogućavaju brendovima da kreiraju visoko personalizovane kampanje. AI će biti korišćen za prilagođavanje sadržaja, preporuke proizvoda i individualizovane marketinške poruke koje će bolje odgovarati potrebama svakog pojedinačnog potrošača.
  • Automatizacija određenih marketinških procesa– AI će nastaviti da olakšava marketinške procese automatskim optimizacijama, planiranjem kampanja, analizom rezultata i na kraju stvaranjem sadržaja. Ovo oslobađa marketinške timove da se fokusiraju na kreativne strategije dok se rutinski zadaci obavljaju automatski.
  • Chatbotovi i customer service– Chatbotovi stvoreni uz pomoć veštačke inteligencije će postati još sofisticiraniji u pružanju podrške kupcima. Kroz primenu naprednih tehnika obrade ljudskog govora i pisma, chatbotovi će moći pružiti sve personalizovanije i efikasnije odgovore na upite kupaca.

2. Trendjacking

O trendjackingu smo već pisali na našem blogu i kreirali smo vodič za kvalitetno osmišljavanje viralnog sadržaja, korišćenjem ove metode. Iskorišćavanje aktuelnih trendova i događaja u marketinške svrhe, biće popularno i u 2024. godini.

Verovatno ste primetili kako Netflix, na Twitteru, a Ryanair na Instagramu vešto koriste sve aktuelne teme kako bi kreirali viralan sadržaj. Ako od nekoga želite da učite o tome, onda ova dva brenda mogu biti odličan primer za uspešno i zabavno trendjackovanje :D Pogledajte samo njihove mimove i ostali sadržaj na mrežama i sve će vam biti jasnije.

Upravo je jedna od ključnih prednosti korišćenja ovog pristupa sposobnost sadržaja da stvori buzz. Na taj način brend može da računa na širi obim publike, jer će njihov sadržaj privući i neke nove ljude na njihove profile na društvenim mrežama. Deljenje ovakvog sadržaja i postizanjem njegovog potencijalnog viralnog statusa, brend će sasvim sigurno povećati bazu pratilaca.

Još jedan razlog da brend koristi trendjacking je mogućnost pokazivanja prave ličnosti brenda. Uključivanjem humora, duhovitosti i jedinstvene perspektive u sadržaj koji je povezan sa aktuelnim trendovima, brend će se razlikovati od konkurencije i ostaviće odličan utisak na publiku.

3. Dugoročne saradnje brendova i influensera

Trend dugoročnih saradnji sa influenserima zaista menja dinamiku influencer marketinga. Umesto površnih angažmana, brendovi sve više prepoznaju vrednost produbljivanja odnosa s manjim brojem influensera kako bi izgradili trajnije veze s njihovom publikom.

Ovaj pristup omogućava brendovima da se uklope u već postojeće odnose koje influenseri grade sa svojom publikom. Pošto influenseri vešto razvijaju parasocijalne odnose gde publika oseća bliskost s njima, brendovi koji ulaze u dugoročne saradnje koriste tu vezu kako bi se organski integrisali u život njihove zajednice.

Analitičari trendova poput Shachafa Rodberga primećuju širu promenu u samoj marketinškoj paradigmi. Osim što se prilagođava format influencer marketinga, primećuje se i evolucija marketinških kanala samih brendova. Od uključivanja polu-poznatih kreatora do davanja prostora internim kreatorima brenda, postoji jasna transformacija u načinu na koji brendovi komuniciraju s publikom preko društvenih kanala.

Zato je važno obratiti pažnju i na prelazak brendova na kvalitet umesto na kvantitet pri odabiru influensera za saradnju. Osim broja pratilaca, sada se više pažnje posvećuje tome da li influenser odgovara vrednostima i identitetu brenda. To će i u narednoj godini biti osnovni kriterijum za saradnju brendova i influensera.

Kako da idete u korak sa marketinškim trendovima?

Da biste uvek bili na vrhu, važno je da pratite trendove i implementirate ono iz njih što može biti korisno za vaš brend. U nastavku delimo sa vama nekoliko efikasnih strategija za praćenje trendova:

  • Uvek posećujte događaje koji se organizuju u okviru vaše industrije– Na njima ćete upoznati eksperte iz vaše oblasti i naučiti mnogo o novim trendovima, alatima i tehnologijama.
  • Povežite se sa ekspertima iz vaše oblasti– Budite uvek u toku sa onim što govore eksperti, infulenseri i lideri u vašoj struci. Učestvujte u razgovorima, komentarišite sadržaj koji kreiraju i istražujte da li njihovi saveti rade za vas.
  • Eksperimentišite sa novim alatima– Ovaj deo je najviše vezan za marketing i njegovu konkretnu implementaciju u poslu. Čime god da se bavite, ako sami vodite mreže, onda je dobro da što više upoznate alate, naučite kako funkcionišu i na koji način mogu da pomognu vašem biznisu da raste.

Nadamo se da su vam naši trendovi bili zanimljivi i da ćete neke od njih primeniti sledeće godine u komunikaciji vašeg brenda sa kupcima. Ukoliko vam je potrebna pomoć u bilo kom od segmenata marketinške komunikacije sa ciljnom grupom, a posebno ako je u pitanju vizuelni deo, naš tim je tu da pomogne vašem brendu da dostigne novi, bolji nivo razumevanja sa kupcima. Kontaktirajte nas i hajde da u novoj 2024. pričamo uspešne brend priče.