koliko košta logo
koliko košta logo

Koliko košta jedan logo? Ponovo vam se čini da je ovo jednostavno pitanje, čiji odgovor treba SAMO da sadrži konkretnu cifru i da ga vi smatrate dovoljno jasnim. Cena logoa je jedno od najtraženijih pojmova na Google pretraživaču, verovatno sa razlogom jer svi preduzetnici pre nego što krenu u osmišljavanje svog biznisa, prvo naprave biznis plan i odrede budžet (u koji, kao jednu od stavki, zapišu i logo). Upravo zato što se čini jednostavnim, nije baš lako dati podrzumevajući kratak odgovor i udovoljiti svim radoznalim klijentima.

Istu situaciju smo imali i kada je bilo postavljeno pitanje (u jednom od prethodnih blogova) – koliko traje izrada jednog logotipa?  Odgovor na pitanje je toliko ‘jednostavan’ da smo ga napisali u čak dva blog posta, koji su sadržali sve faze kroz koje prolazimo na putu do finalnog izgleda logoa. Tek na kraju drugog posta, nalazio se dugo očekivani odgovor. Sama brojka ništa ne znači bez objašnjenja, pa ćemo zato i ovog puta odgovor dati u nekoliko stotina reči.

Bilo da ste vlasnik pekare, poslastičare, startapa ili IT kompanije, na mnogo nivoa je važno da shvatite šta i koliko znači imati dobro dizajniran logo. Ovo je podjednako važno i za firmu koja ima samo dvoje zaposlenih, isto kao i za onu koja ima 2000 ili 20.000. Naravno, što je broj ljudi, koji će videti logo veći, to i njegov značaj biva sve važniji.

Mnogo puta smo već napisali (samo zato što je jako važno) a ponovićemo još jednom – logo je prvi element koji kupci vide kada se prvi put susreću sa nekim brendom. Logo je, na početku, tu kako bi podigao svest o brendu a zatim, tokom vremena, postaje prepoznatljiv element za koji se kupci vezuju i preko njega grade poverenje sa brendom. Takođe, on je i tu da bi kupci osetili neku vrstu emocionalne povezanosti sa brendom.

Sada, kada smo upoznati sa važnošću logoa za jedan brend, vreme je da objasnimo šta sve ulazi u cenu i kako se ona formira kada je izrada logotipa u pitanju.

Izrada logotipa, cena?

Nekoliko stvari je važno uzeti u obzir kada se određuje cena izrade logotipa.

cena logo dizajna
cena logo dizajna

Na pitanje koliko košta jedan logo? Naravno da nije bauk, ali klijentu se mora predočiti konkretna količina posla i koji se problem rešava. Krenimo ispočetka:

Ekspert za izradu logotipa

O ovome treba razmisliti i odlučiti kome iz tima prepustiti izradu jednog logoa. Ako je neko od našim dizajnera specijalizovan za određenu industriju i to mu mnogo bolje ide, nego rad na nekom drugom projektu – uvek ćemo odabrati njegovo poznavanje određene industrije.

Brzina dizajna logoa

Ukoliko je klijentu potreban logo u roku od, recimo, 48 sati, onda je jasno da će takva brzina izrade logoa zahtevati posebnu cenu. Razume se da kvalitet mora biti isti i kada se logo radi 48 sati ili kada se radi znatno duže. Ipak, sam rok za dizajnere znače da, ako je kratak, moraju brže da rade, razmišljaju i kreiraju a ako je duži rok, onda tu ima i mesta za poboljšanja, ulepšavanja i prilagođavanja.

Koliko ja verzija logotipa dobijam?

Ovo je veliki detalj, koji igra važnu ulogu u određivanju cene. Sa klijentom se o ovome delu razgovara i ugovara, na primer, koliko revizija logoa agencija treba da uradi (odnosno, na koliko revizija klijent ima pravo). Zatim, ugovara se i koliko različitih dizajnerskih rešenja klijent želi (da li je to tri ili četiri na primer). Pored ova dva primera, važno je recimo i to u kojim formatima klijent potražuje da logo bude isporučen. Ovo su samo tri kratka primera koliko detaljno pregovaramo sa klijentima i šta je sve važno kako bi se došlo do zajednički prihvatljivih uslova i cene.

Sledeći segment ovog teksta osvrnuće se na način naplate usluga kreiranja logoa.

izrada logotipa
izrada logotipa

Koliko košta jedan logo i kako se formira cena?

Cena po satu

Mnogi profesionalni dizajneri, kao i iskusni konsultanti u oblasti grafičkog dizajna ali i određene agencije, naplaćuju svoj rad na osnovu unapred utvrđene cene za sat vremena rada na izradi logoa. Naravno i ovde se možemo susresti sa različitim praksama, pa je takođe uobičajeno da se sa klijentom ugovori jedinstvena cena za izradu logoa ali da se dodatni rad naplaćuje upravo po sistemu ‘cena po satu’. Veoma je važno naglasiti klijentu kada počinju ti dodatni sati, kako ne bi došlo do zabune.

Šta sve spada u sat konsultacija sa klijentom? To je pre svega razgovor, koji uključuje postavljanje i određivanje ciljeva brenda, zatim postavljanje puno pitanja o tome kako klijent vidi svoj budući logo, koje su boje poželjne za korišćenje itd. O kreativnom procesu i fazama koje su deo njega, pisali smo u jednom od prethodnih blogova, gde smo preciznije opisali kako to izgleda.

U zavisnosti od toga koliko je ideja razvijena, klijent treba da razmisli koliko je ovakav način ugovaranja izrade logoa povoljan za njega. Ako ideja već postoji i treba samo da se prenese u program za kreiranje logoa i da dobije svoj izgled u tom grafičkom smislu poimanja stvari – onda je naravno vrlo isplativo raditi sa dizajnerom na ovaj način.

Ukoliko se radi o saradnji sa mlađim dizajnerom, koji nema puno iskustva, onda su potrebe za detaljnijim brifom veće (što znači da će i proces kreiranja logoa trajati duže), jer treba doći do svih važnih informacija i pretočiti ih u nešto što može biti korisno klijentu. Ako, je pak reč o iskusnom dizajneru, njemu je potrebno manje detalja a više slobode da iskaže svoju kreativnost. Celokupan proces će, u slučaju saradnje sa njim, trajati kraće i rezultat će biti vidljiv za manje vremena.

Paketi

Naručivanje logoa u paketu usluga, može smanjiti njegovu cenu. To je, ujedno, dobar način da dobijete više usluga po jedinstvanoj ceni, koja uključuje izradu više elemenata važnih za vizuelni identitet. Ako vas zanima kako izgleda proces izrade logoa u našoj agenciji, pišite nam i zakažite sastanak sa nama.

Pored proširenog paketa usluga (izrada logoa, vizuelnog identiteta itd.) moguće je takođe, u praksi, naići i na pakete koji su usmereni isključivo na logo dizajn. Ovakav način pružanja usluga donosi benefite, kako klijentu tako i agenciji. Ugovaranjem jedinstvene cene za nekoliko usluga, dobijate tačno ono što je vama potrebno, prilagođeno potrebama vaše kompanije.

To je upravo onaj deo, o kome smo pričali kada smo objašnjavali šta sve utiče na cenu – specifikacija projekta, gde se dogovaramo sa klijentom u vezi sa revizijama, formatima i verzijama logoa.

Klijent po deseti put: „Dakle, koliko to košta jedan logo?“

Kao što ste i sami mogli da pročitate, odgovor nije jednostavan :) Vrlo je kompleksan i jedina istina u vezi sa cenom je, da standardne cene nema i da sve zavisi od potreba klijenta i njegovog brenda.

Ipak, kako bismo što više pojednostavili stvari, razložićemo čitav proces na nekoliko delova. U prethodnim blogovima smo već pisali o fazama kreiranja logoa, a sada u odnosu na to odredićemo satnicu:

  1. Istraživanje – (3-4 sata)
  2. Mozganje (2 sata)
  3. Skiciranje i crtanje (4-6 sati)
  4. Prezentacija (1-2 sata)
  5. Revizije (2-3 sata)

Dakle od 12 sati (zaista minimum) do 17, a najčešće do 20 sati traje ovaj proces.

U zavisnosti od cene sata koju naplaćuje dizajner – logo može koštati od minimalnih 300 evra, preko prosečne cene od oko 800, pa sve do onih koju koštaju i po nekoliko hiljada.

Kako smo ovaj blog pisali pre nekoliko godina, od tada se dosta toga promenilo, pa je jako važno da se osvrnemo na to koje su opcije za izradu logotipa. Donosimo vam nekoliko opcija- od najjeftinijih i jednostavnih do najkvalitetnijih i svakako skupljih.

Logo sa malim budžetom

Ova opcija je uglavnom za ljude koji možda tek počinju i još uvijek nemaju potreban kapital da im profesionalno dizajniraju logo. Ako ozbiljno shvatate svoj posao, možda ćete hteti uložiti neko vrijeme u razvoj budžeta za svoj poslovni plan kako biste mogli da priuštite kvalitetniji logo, jer ovakav pristup zapravo može naneti više štete nego koristi.

Obično ćete dobiti neke clip art sa sajta za besplatno pravljenje logoa ili logo koji će kreirati nedovoljno iskusan dizajner. A loše izrađen logo možete prepoznati po top 7 grešaka koje sasvim sigurno mogu uništiti vaš brend.

Logo sa osrednjim budžetom

Većina vlasnika malih i srednjih biznisa može sebe da pronađe u ovoj kategoriji. Oni bi trebalo da razumeju koliko je logo važan za rast njihovog brenda. Ako dobro istražite, dobićete dobar kvalitet rada i nećete potrošiti skroz svoj budžet. Iako postoji nekoliko opcija po ovoj ceni, izbor između njih će zavisiti od toga na šta ste više spremni da potrošite svoj novac.

U ovom slučaju opcije su sledeće:

  1. Freelance designer – od početnika koju naplaćuju od 100 do nekoliko stotina evra, sve do etabliranih dizajnera koji mogu naplatiti svoj rad i do nekoliko hiljada.
  2. Mali dizajnerski studiji – ovde na logotipu može raditi nekoliko dizajnera, pa i cena može biti nešto veća u odnosu na prethodnu opciju.
  3. Agencije srednje veličine – kvalitet logotipa je svakako na mnogo višem nivou, ali to znači i veću cenu, koja je opravdana brzinom i kvalitetom posla koji se izvršava.

Logo najvišeg kvaliteta

Kreiranje logotipa koji je cenovno u ovoj kategoriji obično pruža klijentima mnogo više od samog logotipa. Oni su više kao celovito utelotvoljenje vašeg brenda i znači mnogo obimniji proces od bilo koje druge opcije.

Ovakve logoe mogu da kreiraju velike agencije ili poznati grafički dizajneri. Dizajnerska agencija je poput švajcarskog noža. Od njih ćete dobiti logo kreiran baš za vaš posao, ali će agencija sprovesti i temeljno istraživanje tržišta i analizu konkurencije.

Na ovaj način će utvrditi kako vaš brend može da se istakne na tržištu. Kreativni timovi će raditi na vašem projektu sa svih strana, osiguravajući uspeh po ponekad vrlo visokoj ceni. Ove cene mogu ići i do nekoliko desetina hiljada evra i ovoj opciji se obično priklanjaju veliki brendovi.

Kada je reč o poznatim dizajnerima, možete tražiti i od njih uslugu izrade logoa, ali to onda uz cenu donosi još jednu komponentu. Prestiž, jer vam je logo uradio neko ko ima već mnogo uspešnih i prepoznatljivih logoa iza sebe i potencijalno isto toliko nagrada koje znače kvalitet i garantuju kreativnost.

Treba vam logo? Javite nam se i naši dizajneri će uraditi sve potrebne pripreme i istraživanja da bi izradili logotip koji će doneti najviše uspeha vašoj kompaniji.