OVO-TREBA-DA-ZNAŠ-šta-je-i-kako-se-pravi-‘future-proof’-logo
OVO-TREBA-DA-ZNAŠ-šta-je-i-kako-se-pravi-‘future-proof’-logo

Jednom kada se završi dizajniranje logoa i vaša kompanija zvanično počne da ga koristi na svim promo materijalima, tada logo postaje ‘lice’ vašeg brenda i prvo što kupci ili korisnici usluga vide u kontaktu sa proizvodom. Kako to ‘lice’ izgleda jako je važno, jer redizajn logoa nije lako ponovo uraditi, zbog brojnih logističkih izazova. Upravo zato, kada se kreira logo, treba voditi računa o viziji koju brend ima u ovom trenutku ali i o idejama koje može imati u budućnost kada se razvije.

Pitanja koje se postavlja u ovoj fazi planiranja izrade logoa je: šta možemo da uradimo kako bi logo bio ‘future proof’? Na koji način treba da razmišljamo i kakvu viziju treba da imamo?

OVO-TREBA-DA-ZNAŠ-šta-je-i-kako-se-pravi-‘future-proof’-logo

Kontekst je uvek najvažniji

Najvažnija stvar o kojoj treba razmišljati u ovom procesu je: gde će se sve koristiti logo, kao i gde bi mogao biti korišćen u budućnosti. To podrazumeva široku primenu, od veb sajta, vizit kartica pa sve do rokovnika i fascikli. Gde se još može naći logo?

  • Posteri
  • Prezentacije
  • Reklame
  • Potpisi u imejlovima
  • Uniforme kompanija
  • Sve za pakovanje (od kutija, papira, samolepljivij stikera, flašica itd.)
  • Vozila (službeni automobili i dostavna vozila)

Iako većina manjih kompanija neće koristiti logo na svim pomenutim površinama, ipak je važno razmisliti unapred i predvideti buduće situacije u kojima će možda biti korišćen. Kroz pet, deset ili mnogo više godina, postoji mogućnost da će se brend proširiti i početi, recimo, da prodaje brendiranu robu (duksevi, kačketi, šolje itd.). Tada bi svaki vlasnik biznisa želeo da ima prepoznatljiv logo, koji će svi zapamtiti.

Takođe, pre više od deset godina niko nije mogao ni da zamisli koliko će društvene mreže postati važan deo naše svakodnevice. A danas, skoro da nema brenda koji ne stavlja svoj logo na svaku objavu na društvenim mrežama. To je jednostavno najvažniji element, koji dodatno podseća posetioce profila tih kompanija na brending, tera ih da negde u svojoj podsvesti sačuvaju izgled određenog logoa i da ga, baš kada im najviše treba neka usluga ili proizvod, izvuku iz ‘foldera’ i nađu rešenje za trenutni problem.

Veličina

Svi smo bili u onoj, verovatno najpoznatijoj situaciji da ne kažemo ‘dramatizaciji’ između klijenta i dizajnera, kada nam klijent šalje stoti imejl u kome nam naglašava da logo mora biti VEĆI. Ovo je trenutak kada želimo da ‘razgovaramo’ baš o tome.

Kolika treba da bude veličina logoa? Da li je jednako uočljiv i kada je nešto manji u odnosu na sve druge elemente? Da li je od veličine logoa, možda nešto drugo važnije? Pozicija, možda? Kako logo izgleda u perspektivi i poređanju sa fontovima, koliko treba voditi računa o proporcijama?

Na sva ova pitanja treba i zna da odgovori dizajner, koji učestvuje u procesu dizajniranja i prilagođavanja logoa različitim situacijama. Svaki klijent je ‘slučaj’ za sebe i važno je pristupiti mu na taj način. Personalizacija usluge i personalizacija dizajna je jako važna, a ako želite da vi dobijete logo prilagođen vašim potrebama, onda nas kontaktirajte.

OVO-TREBA-DA-ZNAŠ-šta-je-i-kako-se-pravi-‘future-proof’-logo
OVO-TREBA-DA-ZNAŠ-šta-je-i-kako-se-pravi-‘future-proof’-logo

Izgled

Kada je izgled logoa u pitanju, tu bi trebalo da razmislimo o tome kog će oblika biti i ponovo gde će taj logo stajati i kako se to uklapa sa površinom na kojoj će se nalaziti. Recimo, ako uzmemo kao primer fascikle, rokovnike, hemijske olovke itd. u tom slučaju izdužen logo može da izgleda odlično. Međutim, takav logo neće izgledati dobro na veb sajtu ili društvenim mrežama, gde se logo mora prilagoditi zadatoj formi kvadratnog oblika.

Naravno, niko ne kaže da logo ne može biti urađen u nekoliko varijanti ali je ipak najbolje držati se jedinstvenog izgleda kako bi prepoznatljivost brenda bila veća i kako se kupci ne bi zbunjivali.

Boje

Na kojoj pozadini će stajati vaš logo? Da li je to crna ili bela? Može naravno da bude i neka druga boja… ali moramo i da razmislimo kako će se to uklapati sa svim ostalim bojama na promo materijalima. Ponovo, ovde treba dobro razmisliti i uključiti ‘režim za planiranje’ u mozgu. Dobro strateško planiranje brenda i njegovog razvitka moraju biti prioritet kada je ova situacija u pitanju.

To podrazumeva sve buduće situacije u kojima će se pojavljivati vaš logo, kao na primer – da li će biti štampan u crno-beloj varijanti ili vaš budžet može da podnese logo u jarkim bojama, koji će uvek biti štampan u visoko-kvalitetnim uslovima. Dakle, planiranje budžeta je u ovoj prilici jako važno a ako budžet nije previše veliki (što je obično slučaj na početku poslovanja), onda se treba odlučiti za monohromatsku varijantu, koja će dobro izgledati na različitim površinama.

OVO-TREBA-DA-ZNAŠ-šta-je-i-kako-se-pravi-‘future-proof’-logo

Prilagodljiv logo dizajn

Što je jednostavniji logo dizajn, to je i prilagodljiviji različitim situacijama. Logo koji izgleda odlično na vebu recimo, možda neće biti baš najlakše postaviti na navijačku jaknu ili kačket ako želimo da ga radimo u ‘izveženoj’ varijanti. Dakle za široku upotrebu logoa, važno je da on bude što jednostavniji a efektniji. Znamo, znamo – to baš i nije najlakše izvesti ali upravo promena perspektive i pojednostavljivanje ideja dovodi do najboljih rezultata. Ne zaboravite, ono što posmatrač (kupac ili korisnik usluga) prepozna i shvati na prvi pogled, to je dobar logo koji ne ostavlja previše mesta za tumačenje i razmišljanje.

OVO-TREBA-DA-ZNAŠ-šta-je-i-kako-se-pravi-‘future-proof’-logo

Redizajn je neizbežan?

Iako smo na početku napisali da redizajn ne treba raditi često i da to nije baš najbolji način komunikacije sa kupcima, takve situacije se dešavaju i najčešći razlog je da brend želi promenu, inovaciju i prilagođavanje trendovima.

Evolucija je sasvim normalan proces i znamo primere mnogih velikih brendova, koji su uspešno menjali svoj logo, ne gubeći na popularnosti. Ipak, te promene ne treba da se dešavaju često već bi logo trebalo da traje najmanje jednu dekadu.

Poslednjih dana smo svedoci toga da neki brendovi privremeno menjaju svoje logoe, usled globalne pandemije #COVID19. Oni nalaze način da razvoje delove svojih logoa tako da istaknu potrebu za društvenom distanciranošću. Ovo je odlučan primer kako se logo menja u izvanrednim okolnostima a da to nikako ne smeta brendu, već mu donosi još veću popularnost i društvenu odgovornost.

Mi se nadamo da ste svi dobro i da poštujete mere društvenog distanciranja u svojim domovima. Ukoliko ovaj tekst smatrate korisnim, podelite ga sa svojim prijateljima i kolegama.