Laptop,sijalica sa upitnikom i krug sa uzvičnikom
Laptop,sijalica sa upitnikom i krug sa uzvičnikom

Ako ste se ikada zapitali kako može da se prepozna vrhunski rad grafičkog dizajnera u odnosu na početnika koji voli dizajn, ima talenat, ali još uvek nema dovoljno iskustva da upakuje svoj rad i prezentuje ga na pravi način, onda ćete u ovom blog naći ne jedan, već nekoliko odgovora na pitanje „kako uočiti razliku između profesionalca i početnika?“. Logo dizajn prezentacije treba da donose ne samo izgled logoa, već i da ispričaju celokupnu priču osmišljenu oko jednog koncepta. U nastavku delimo sa vam neke od naših najboljih saveta iz prakse do kojih smo došli kroz naš dugogodišnji rad.

A pre toga, želimo da vas podsetimo na neke od blogova koje smo ranije pisali, a koji se odlično uklapaju u ovu tematiku posebno ako ste vlasnik malog biznisa i tek krećete da gradite svoj brenda. U tom slučaju morate znati zašto je logo važan za male biznise, ali i najvažnije karakteristike i elemente kvalitetnog logoa. Na našem blogu ima još nekoliko tekstova koji su u vezi sa logo dizajnom, pa ćemo ih kasnije tokom ovog teksta sigurno pomenuti.

Kada govorimo o logo dizajnu i kreiranju logoa, on je za nas proizvod naše kreativnosti, uloženog vremena i truda, ali prezentacija putem koje predstavljamo dizajnersko rešenje klijentu je pakovanje bez koga nijedan logo ne može. U content marketingu kažemo da je sadržaj kralj (content is king), ali kada je prezentacija logo dizajna u pitanju, moramo ipak da ovo preformulišemo u ‘context is king’, koji daje dodatno pojašnjenje i stavlja našu ideju u perspektivu koju će klijent razumeti.

Profil sa srcem u glavi, crna i bela ruka
Profil sa srcem u glavi, crna i bela ruka

Prezentacija ostavlja snažan prvi utisak

Klijenti imaju velika očekivanja od onoga što bi trebalo da dobiju kada naručuju logo dizajn. Kako oni obično ne znaju u kom formatu se prezentuje završni rad, jer zaboga nisu oni art direktori (i ne treba da budu), već samo vlasnici biznisa, na dizajnerima je da ih impresioniraju. Naši dizajneri vole da prikažu nešto više od običnog slanja fajlova sa logo dizajnom, pa tako oni u prezentaciju ubace čitavu kreativnu viziju koja stoji iza završnog dizajnerskog rešenja.

Međutim, dešava se da početnici u ovom poslu, ili u žurbi ili zato što ne shvataju značaj prezentacije pošalju po 10 verzija logoa klijentu, kratko objašnjenje i ništa više od toga. U nadi da će to pogledati neko ko iole zna o čemu se tu radi, mladi dizajneri ne razmisle o značaju pojašnjenja svakog vizuelnog rešenja, ali ni o tome da previše opcija ne znači veći izbor za klijenta, već više zbunjivanja. Dodatno ne bi bilo loše sa klijentom da se porazgovara i o formatima logoa (i kako se oni koriste).

Na taj način, klijentu se stavlja do znanja da to nije zaokružen proces, već da on treba da pruži svoje mišljenje i izabere one verzije logoa koje se njemu dopadaju. Klijent nije i ne treba da bude tretiran kao deo tima, već treba da mu se pruži uža selekcija najboljih opcija između kojih će on izabrati onu za koju misli da je najbolja. Dizajner je odgovoran za pravac u kom će se kreativna vizija razvijati i ne treba od klijenta to da očekuje.

Naše iskustvo kaže da ako se pošalje klijentu prezentacija (ili se uživo na sastanku predstavi kreativna vizija) sa tri verzije logoa, što se smatra optimalnim brojem opcija između kojih klijent treba da odabere, da će to smanjiti broj revizija na svega 2-3, što je znatno manje nego što se očekuje onda kada se pošalje čak deset opcija.

Olovka plus sijalica jednako A
Olovka plus sijalica jednako A

Profesionalne logo dizajn prezentacije su najbolje rešenje za predstavljanje završnih ideja

Već smo konstatovali da slanje deset logo fajlova u imejlu nije profesionalni pristup komunikaciji i odnosu sa klijentom. Ali hajde sada da vidimo šta to čini jednu prezentaciju logo dizajna odličnom:

 • prezentovanje više ideja koje neće zbuniti klijenta,
 • objašnjenja i pojašnjenja svih dilema koje bi klijent mogao imati u vezi sa dizajnom i konceptom,
 • precizno definisanje misije, vizije i cilja koji se postiže kreiranjem svake od tri verzije logoa,
 • prezentovanje ideja na jednostavan način da klijentu bude lako da se kreće od jedne do druge opcije (obavezno staviti slajd sa sve tri opcije, gde će klijent imati jedan, drugi i treći logo radi poređenja).

Vreme je i da vidimo koja pravila treba poštovati tokom kreiranja jedne ovakve prezentacije.

Tabla sa slovom A ispred koje stoji čovek
Tabla sa slovom A ispred koje stoji čovek

Pravilo #1: Klijent treba da bude upoznat sa celokupnim procesom

Za nekog ko ne zna kako izgleda proces izrade logoa, on im se može učiniti vrlo jednostavan i brz, po onom poznatom principu „ma tebi je to 5 minuta“. Nećemo kriviti klijente ako ne znaju kako izgleda i koliko traje kreativni proces, već ćemo im preporučiti da pročitaju naš blog koji govori u dva dela o tome kako izgleda kreativni proces u nekoliko koraka 1. deo i od brifa do logoa 2. deo.

Kreiranje logoa podrazumeva fazu istraživanja, eksperimentisanja i kreativnog razmišljanja zbog čega je od izuzetnog značaja da klijent shvati svaku fazu i njeno trajanje, kako bi razumeo i vrednost onoga što na kraju dobija i plaća. Kada smo već kod cene, sigurno će se klijent zapitati i ‘koliko košta jedan logo?’ pa i za to imamo odgovor na našem blogu.

Kako da pojasnimo proces izrade logoa klijentu? Kroz navođenje sledećih nekoliko faza:

 • Treba pokazati logo varijacije i pojasniti zbog čega dizajner bira baš tu određenu opciju za potencijalnog favorita, kao i kako izgleda ‘brainstorming’ proces i kreativno istraživanje,
 • Treba prikazati logo na različitim standardnim formatima, kao što su vizit-karte, fascikle, bilbordi, zastave, web i social media i sl. Na taj način će moći da vidi logo na različitim pozadinama, veličinama, kako se uklapa sa drugim bojama i tako će shvatiti koliko je dizajnerov koncept univerzalan.
 • Klijent treba da se upozna i sa naučnim pristupom izradi logoa, gde će mu dizajner pojasniti dimenzije i proporcije logoa, zatim objasniti zbog čega koristi određenu kolor paletu i sve to uključi dobre primere direktno povezane sa njihovim slučajem.

Kada dozvolimo klijentu da zaviri u naš kreativni proces, mi mu jasno stavljamo do znanja da je naš rad transparentan, da svaka faza ima svoje trajanje i da je za završetak potrebno određeno vreme.

Poštansko sanduče i koverat
Poštansko sanduče i koverat

Pravilo #2: Kreiranje vizuelnog identiteta, ne samo logoa

Ponekad možemo naići na klijente koji percipiraju logo samo kao neku tamo ‘sličicu’ koju treba da stave na svoj proizvod. Kada se upoznaju sa time bolje, onda saznaju da to nije posao od samo 5 minuta i da to nije samo sličica i onda shvate pravu vrednost logo dizajna i zašto vredi uložiti u njega.

Šta treba predstaviti u prezentaciji, što bi dodatno pojasnilo kocept i dalo mu širi kontekst:

 • Vrednosti i inspiracija – važno je objasniti gde se pronalazi inspiracija i koje vrednosti, po mišljenju dizajnera, treba da predstavlja i prenosi logo dizajn i čitav vizuelni identitet stvoren oko njega,
 • Fontovi i kolor palete – oni dodatno proširuju koncept i pružaju širu perspektivu, uz pomoć koje klijent može da zamisli više i bolje nego da samo posmatra izolovani logo dizajn,
 • Različiti formati i pozadine – uz pomoć njih, klijent će uspeti da proširi perspektivu i shvati kako bi njegov brend izgledao kada bi imao sve te elemente, prvo razvijene a zatim i promenjene na zastavama ispred svoje firme npr. Time će koncept vizuelnog identiteta postati stvaran i iz nečeg imaginarnog biti pretočen u nešto izvodljivo.
Profil sa zupčanicima u glavi i rukom ispred
Profil sa zupčanicima u glavi i rukom ispred

Pravilo #3: Pričanje priče

Da bi klijent dobro razumeo koncept i izgled samog logoa, potrebno je da dobije širi kontekst u koji ćemo smestiti sve ono što podrazumeva pričanje priče o brendu, njegovim ciljnim javnostima, ideji koja stoji iza konačnog izgleda logoa, vrednostima koje treba da budu zastupljene u njemu i sl.

Zbog toga, u početni deo prezentacije obavezno treba ubaciti deo sa ključnim rečima koje je klijent sam definisao kako bi na što precizniji način opisao svoj proizvod, a koje treba da pomognu dizajnerskom timu da definiše pravac kreativnog izražavanja i kakav efekat logo treba da proizvede kod kupaca. Neke od tih reči mogu biti: luksuz, snaga/snažno, premium, odvažno/smelo, eko/ekološki, moderno, apstraktno, ambiciozno, neočekivano, inventivno, jednostavno… Nakon što još jednom prođete kroz te reči, klijent će moći da ih poveže vrlo lako sa onim što sledi, a to je prva verzija logoa.

Da bi priča bila dobro ispričana, osim reči, logično je da su potrebne i odgovarajuće boje, jer je ovo ipak prezentacija koja treba da bude i lepa, ali i korisna. Boje takođe pričaju priču i važne su za dočaravanje sveobuhvatnog izgleda budućeg vizuelnog identiteta. Zbog toga treba koristiti korporativne boje u prezentaciji i napraviti takvu prezentaciju koja će jasno staviti akcenat na najvažniji deo – logo.

Šta sve treba da sadrži jedna prezentacija logo dizajna – kratak spisak slajdova

I nakon sve ove priče, čini nam se da je ipak najlogičnije završiti ovaj obimni članak tako što ćemo vam dati konkretan primer i spisak slajdova, po tačnom redosledu, koji treba da budu deo jedne prezentacije:

 1. Krenite od početka; to znači da se treba vratiti na razlog zbog koga je klijent uopšte i zatražio kreiranje logoa (bilo da je na početku ili traži redizajn, treba da se zajedno podsetite toga) ili na cilj koji želi novim dizajnom postići (bolje pozicioniranje na tržištu, približavanje novoj ciljnoj grupi i sl.),
 2. Sledeći slajd treba da prikaže ključne reči kojima je klijent opisao svoj proizvod; jednostavno se treba podsetiti svih tih reči kako bi sećanje na njih bilo sveže i spremno za sledeću fazu,
 3. Sada je konačno vreme za prikazivanje logoa; dakle bela pozadina i logo, to je sve što je potrebno, ostalo se objašnjava uživo tokom prezentacije,
 4. Zatim logo treba postaviti na belu i na crnu pozadinu i to neka bude sledeći slajd; ovako će klijent biti u mogućnosti da vidi kako logo izgleda i na svetloj i na tamnoj pozadini,
 5. Vreme je da klijent dobije širu perspektivu i shvati kako bi logo mogao da izgleda na vizit-kartama, fasciklama i sl.
 6. Nakon toga na sledećem slajdu treba prikazati logo postavljen na malim formatima,
 7. A odmah zatim i na velikim formatima,
 8. Na kraju ovog dela, ponovo treba predstaviti logo verziju na beloj pozadini;
 9. Sve ovo ponoviti za druge dve verzije logoa; dakle još dva puta po šest slajdova (12),
 10. Poslednji slajd, nakon prikazivanja sve tri verzije logoa, treba da bude uporedni prikaz sva tri logoa na beloj pozadini; idealna prilika da svi logoi budu na jednom slajdu i da se donese odluka o isključenju makar jedne verzije.
Logo Titan dizajn i olovka
Logo Titan dizajn i olovka

Titan su uvek tu ako vam je potrebna izrada logoa

Iskreno se nadamo da vam je naš tekst o logo prezentacijama bio koristan i da ste naučili nešto iz njega, a ako mislite da može biti koristan i drugima, obavezno ga podelite sa kolegama i prijateljima.

Ukoliko je vama ili nekom vašem potrebna izrada logo dizajna, vizuelnog identiteta, dizajna ambalaže, ali i web dizajna, kreativna agencija Titan dizajn se raduje da vas upozna i napravi najbolje dizajnersko rešenje za vas. Kontaktirajte nas i zakažite sastanak sa našim timom.