rumpali logo skica
rumpali logo skica

U prošlom blog postu smo vam predstavili prve četiri faze kreativnog procesa stvaranja jednog logoa. Od brifa klijenta, koji postavlja svoje zahteve i uslove a od nas se očekuje da postavimo mnogo pitanja, radi boljeg razumevanja; zatim sledi druga faza – istraživanje, gde proučavamo industriju kojoj naš klijent pripada, ali i istorijat same kompanije itd. U trećoj fazi (faza mozganja) počinjemo da planiramo, osmišljavamo i razmišljamo o budućem dizajnu logoa. Nakon toga u sledećoj fazi kreativnost dolazi do izražaja i počinjemo da skiciramo obrise budućeg logoa.

Prošli put smo baš ovde stali, jer nam se učinilo da je to pravo mesto za pauzu, a u ovom tekstu nastavljamo sa kreativnim procesom i onim delom koji je skoro svima poznat, a to je crtanje u programima za kreiranje logoa. Nakon toga sledi još nekoliko faza, ali hajde da nastavimo gde smo stali.

5. Izvršenje zadatka

Nakon što su naši dizajneri nacrtali rukom nekoliko skica (ili malo više od samo nekoliko), sledi još jedno upoređivanje brifa postavljenog od strane klijenta, sa dobijenim rezultatom skiciranja. Na taj način se vrši selekcija nekoliko najboljih logoa. Još jedan kriterijum na osnovu koga se bira skica za sledeći krug je i to koliko nam se čini da dizajn ‘obećava’ odnosno koliko aktuelan može biti na tržištu.

Razvoj logoa može biti dugotrajan proces, posebno dok ne stignete do najboljeg koncepta koji će biti pretočen sa papira u digitalnu formu.

U ovoj fazi, najbolje skice dobijaju svoju digitalnu formu i postaju potencijalni kandidati za završni dizajn logoa.

Mi se trudimo da iz skice u digitalnu formu precrtamo samo one logoe koji, po našem mišljenju, imaju potencijal da se dopadnu klijentu i odgovaraju svim njegovim zahtevima. Smatramo da je veoma važno ispratiti misaoni proces klijenta i njegova očekivanja u odnosu na logo. Ono što se nama možda dopada ili kako mi mislimo da neki logo treba da izgleda, verovatno neće baš svaki put biti ono što se dopada klijentu.

Za vektorski logo, koristite Adobe Illustrator.

Kada smo se odlučili za jedan koncept i počeli crtanje u Illustratoru, važno je da razradimo taj koncept i napravimo što je više moguće varijacija na temu, kako bi klijent imao što veći izbor i eventualno napravio svoju kombinaciju boja, elementa i tipografije, od svega ponuđenog.

Kao rezultat tog postupka (pravljenje što više varijacija na osnovi koncept), sam logo dizajn postaje jači.

Koliko je jedan koncept dobar, možemo proveriti na osnovu sledećih kriterijuma:

  1. Da li je prikladan? Uspešan logo treba da predstavi sve ono za šta se kompanija zalaže, njene vrednosti i misiju kroz simbole. Upravo ovo pitanje treba da odgovori na te potrebe kompanije i da na prikladan način prikaže sve pomenuto.
  2. Da li je jednostavan? Pod tim mislimo na to koliko je dizajn fokusiran na koncept. O tome koliko je neki logo jednostavan, treba da govori i to da li ga je moguće primeniti na različitim površinama i u raznim veličinama.
  3. Da li je pamtljiv? Pod ovim podrazumevamo da dizajn mora biti upečatljiv, drugačiji i na neki način nov u odnosu na sve do sada viđeno. Vrlo je teško postignuti balans između jednostavnog dizajna ali istovremeno i pamtljivog.
crtez levo kao skica i pored isti logo vektorisan
crtez levo kao skica i pored isti logo vektorisan

6. Prezentacija

Konačno, stigli smo u fazu kada mukotrpni rad treba prikazati klijentu. Čestitamo, nije bilo lako proći prethodne faze ali ono što sledi je posebno lepo jer predstavlja trenutak kada ideje i dizajn ugledaju svetlost dana.

Važno je da logo prikažemo u što relanijem okruženju (odnosno na onim površinama i medijima na kojima će biti korišćen i u budućnosti).

Zato logo prikazujemo, između ostalog, na vizit karticama, zatim na promo materijalima (kao što su recimo majice) ili na fasciklama i drugim sličnim kancelarijskim materijalima.

primer logotipa na specijalnom papiru plus blindruk
primer logotipa na specojalnom papiru plus blindruk

7. Revizija / Odobrenje

U razgovoru sa klijentom, koji logično najbolje poznaje oblast u kojoj posluje, vršimo eventualne korekcije u dizajnu i prilagođavamo ga zahtevima tržišta u onoj meri u kojoj će to doneti najbolji izgled logoa i upečatljiv dizajn.

Ponekad se desi da klijenti imaju svoje viđenje logo dizajna, koje zna da zvuči ovako nekako: „Plavo je dosadno i ne volim baš te tačkice na tom delu.“ No, nakon pojašnjenja zašto određeni elementi treba da se nađu baš na tom mestu i zašto određena boja treba da bude korišćena u kreiranju logo dizajna za njihovu kompaniju, klijent menja mišljenje i sa velikim razumevanjem prihvata dizajn.

Kao dobro crveno vino i logo dizajn treba malo da odstoji. Klijent treba da ga posmatra neko vreme i onda da se gledajući ga sve više, navikne na njega i da mu postane sve jasniji, zanimljiviji i pamtljiviji.

primeri logotipa
Od-brifa-do-logoa-2.-deo

8. Konačna isporuka

Nakon što je konačna odluka doneta, vreme je da se radi na konačnom dostavljanju traženog logoa u formatima koje je klijent tražio. Ovu temu smo obradili u jednom od prethodnih tekstova na blogu, pa ćemo se samo podsetiti da za digital biramo PNG, za štampani materijal – SVG, EPS ili PDF i ako je potrebno da napravimo određene izmene u već postojećem logou, onda nam treba SVG ili EPS.

Naravno, pre nego što se sve upakuje u folder koji se šalje klijentu, obavezno je da se na logo i sav prateći materijal postavi žig, kako bi se poštovala sva autorska prava agencije i dizajnera.

Ova prava se prenose na klijenta u poslednjem koraku, kada se isporučuju fajlovi bez žiga, nakon što je došlo do isplate ugovorene naknade za obavljeni posao. I to je to.

Koliko je zaista vremena potrebno da se kreira logo?

Možda se nekome čini da je ovo baš mnogo posla za nešto tako malo kao što je jedan logo, ali… puno vremena, truda, lične inspiracije, istraživanja i inovativnosti je potrebno da bi se napravio jedan logo. Baš zato što je to prva stvar koju jedan kupac primeti, kada se susreće sa nekim novim brendom, vrednost logoa umnogome prevazilazi stvarnu cenu koštanja izrade istog.

I na kraju, da ne biste kao čitaoci ostali bez tog najvažnijeg odgovora, koje nam klijenti postavljaju na prvom sastanku – odgovor je: „Zavisi od mnogo faktora ali u proseku nam je potrebno između 15i 20 sati da bismo kreirali jedan logo.“

Ukoliko vam je potreban logo dizajn, pišite nam i mi ćemo za vas napraviti najbolju kombinaciju tipografije, elemenata i boja.

Smatrate da je ovaj tekst vredan pažnje? Pošaljite ga svojim kolegama i prijateljima.