prikaz 12 razlicitih logotipa
prikaz 6 razlicitih logotipa

Često nam klijenti postavljaju jedno važno pitanje na prvom sastanku, kada se upoznajemo i ugovaramo posao: koliko vremena je potrebno da se uradi jedan logo? To pitanje iako možda deluje kao veoma jednostavno da se na njega odgovori, u svojoj suštini je mnogo više od toga i sadrži u sebi mnogo informacija koje dodatno objašnjavaju taj broj radnih sati za koje je klijent zainteresovan.

Za većinu klijenata, logo je samo jedan grafički element, koji lepo izgleda i koga stavljaju na sve što proizvode. Oni smatraju da je najvažnije da logo izgleda lepo i da se njima dopada. To su, uglavnom, najvažniji kriterijumi koje većina njih ima na početku.

Naravno, ima i onih koji će vrlo jasno i precizno izraziti svoje želje, ideje i potrebe u brifu, govoreći nam šta tačno žele da bude prikazano na njihovom budućem logou. Takvi klijenti vrlo ozbiljno shvataju brendiranje i ne žele da išta prepuste slučaju.

Sa kojom god od ovih dveju grupa da razgovaramo, trudimo se da postavimo mnogo pitanja i saznamo što više o klijentovoj firmi, kako bismo sve to inkorporirali u izgled logoa. Upravo zato što znamo koji je značaj logoa i koliko on može značiti za jedan biznis, ovaj kreativni proces shvatamo vrlo ozbiljno i pristupamo mu strateški.

Logo koji će svi zapamtiti nije lako napraviti i za to je potrebno vreme i mnogo truda. Ukratko, treba proći kroz nekoliko faza kako bi se došlo do finalnog rešenja. U prvoj fazi razgovaramo sa klijentom o vizuelnoj estetici firme, zatim dolazi faza istraživanja i razvoja, nakon koje pravimo prve skice a zatim biramo jedinstveni dizajn i dodatno radimo na detaljima. Crtanje logoa na kompjuteru je samo jedan manji deo procesa, dok istraživanje i razvoj odnose mnogo više vremena.

Kako bismo ovaj izuzetno kompleksan proces učinili što razumljivijim, u nastavku vam predstavljamo faze procesa nastajanja jednog logoa.

brief za logo
brief za logo

1. Brif

Prvi i korak na ovom kreativnom putu se zove dizajnerski brif. To je ona preliminarna faza projekta, kada dizajner i klijent razgovaraju o potrebama, očekivanjima i idejama za logo. Prikupiti što više informacija, u ovoj fazi, je ključno.

Što više pitanja dizajner postavi, to će mu potrebe klijenta biti jasnije i znaće gde će npr. taj logo biti primenjen (na proizvodima, brendiranim materijalima kao što su majice, uniforme, kačketi itd.) Pored toga važno je razgovarati i o detaljima, koji će se naći na logou i koliko će biti detaljan prikaz istog na društvenim mrežama recimo u odnosu na prikaz logoa za bilborde i druge veće formate.

Drugi važan segment razgovora su ciljne grupe i u njemu se dizajner upoznaje sa segmentiranim prikazom kupaca ili korisnika usluga klijenta. Važno je shvatiti kome se obraćamo, kako bi stil izrade logoa odgovarao tome u putpunosti.

I na kraju treba postaviti pitanja u vezi sa vizuelnim identitetom. Da li kompanija već ima određenu šemu boja, da li imaju razvijen vizuelni identitet i da li recimo žele da se korporativne boje koriste i pri izradi logoa. Ponekad kreiranje novog logoa, može značiti i početak kreiranja sasvim novog i svežeg vizuelnog identiteta. U tom slučaju, sva pitanja postaju još važnija jer će odgovori biti korišćeni i kasnije za kreiranje vizuelnog identiteta.

slika devojke koja hvata beleske
slika devojke koja hvata beleske

2. Istraživanje

Nakon što su sva pitanja postavljena, došlo se do odgovora i spisak zahteva je sastavljen, prelazimo na fazu istraživanja. Pre nego što povučemo bilo koji potez u programu za kreiranje logoa, važno je da istražimo industriju iz koje klijent dolazi, istorijat te industrije ali i same firme kao i konkurenciju.

Istraživanje konkurencije nam donosi važne podatke o okruženju u kome posluje firma našeg klijenta, kao i to po čemu se ona izdvaja u odnosu na sve ostale iz te oblasti. Jako nam je važno da znamo šta u toj industriji ‘radi’ a šta ne, kako bismo doneli odluku koji stil ćemo izabrati, koliko upečatljive fontove itd. Zbog svega toga posećujemo sajtove klijentove konkurencije, istražujemo koje elemente oni koriste i na koji način.

Istraživanje samo po sebi ne znači ništa, ukoliko dobijene informacije nisu interpretirane na pravi način i ako nisu postavljenje u pravilan kontekst.

Druga vrsta istraživanja koju sprovodimo je vizuelno istraživanje. Njega koristimo kako bismo dobili ideju o stilu, izgledu, pristupu ili stavu koji brend treba da zauzme u odnosu na svoje kupce ili korisnike. Zbog toga pretražujemo logoe iz industrije kojom se klijent bavi, tražimo inspiraciju ali ne kopiramo i ne precrtavamo.

hvatanje beleski na svesci
hvatanje beleski na svesci

3. Mozganje

Nakon što smo prošli uvodne faze (brif i istraživanje) sada možemo preći na fazu osmišljavanja, razmišljanja i planiranja izgleda budućeg logoa. Prvo je važno popisati sve ključne reči do kojih smo došli u razgovoru sa klijentom i kroz proces istraživanja. Ove reči treba da predstavljaju firmu u punom svetlu i zato su nam važne.

Sledeći korak, u ovoj fazi, je pronalaženje načina da se te reči predstave kroz vizuelizaciju i da se napravi neka vrsta ‘mape inspiracije’, koja će služiti da se fokus održi na najvažnijim elementima i ključnim rečima.

Najvažnije pitanje, koje sebi postavljamo u ovoj fazi, je – da li logo klijenta zahteva prikazivanje kroz simbol, grafički element ili jednostavno tipografsko rešenje imena. Ako je ime firme kratko i pamtljivo, u najvećem broju slučajeva opredelićemo se za upečatljivo tipografsko rešenje, dok ukoliko je ime nešto manje pamtljivo – tada ćemo pre ići na zanimljiv grafički element, koji će podići izgled logoa na viši nivo.

skice logotipa mede
skice logotipa mede

4. Skiciranje

Konačno dolazimo do onog dela, gde će kreativnost doći do izražaja i gde će sve ideje biti prenete iz glave na papir ili direktno na računar. Dok se skicira logo, ključna stvar je naći vezu između ideje i forme u kojoj će logo biti predstavljen.

Neki dizajneri vole da prve skice nekog logoa naprave na papiru, dok se drugi odlučuju da to urade direktno u programima za kreiranje logoa. Naravno, u ovome svemu je najvažniji krajnji ishod a metode za dolazak do njega mogu biti različite ili jednostavno ‘šta kod koga radi’.

Ovo je konačno faza u kojoj umetnost sreće nauku i istraživanje. Sve ono što je dizajner godinama učio i istraživao, skupljao inspiraciju – sada može primeniti na izradu skice, čime logo poprima svoje prve obrise.

Ova faza može oduzeti dosta vremena, jer je kreativna, zahteva puno koncentracije i svaki dizajner će vam reći da se njoj najviše treba posvetiti zato što je u osnovi svega IDEJA. Od nje polazimo i kada dođemo do ideje, koju ćemo dalje razviti, sve je mnogo lakše i dalje faze idu mnogo lakše.

Stigli smo na pola puta i želimo da ovde zastanemo, a o sledećim fazama možete da čitate u narednom blog postu.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan, prosledite ga prijateljima i kolegama a ako vam je potreban dizajn logoa, pišite nam.

primer logotipa u ilustratoru