Od-brifa-do-logoa-1.-deo

Često nam klijenti postavljaju jedno važno pitanje na prvom sastanku, kada se upoznajemo i ugovaramo posao: koliko vremena je potrebno da se uradi jedan logo? To pitanje iako možda deluje kao veoma jednostavno da se na njega odgovori, u svojoj suštini je mnogo više od toga i sadrži u sebi mnogo informacija koje dodatno objašnjavaju taj broj radnih sati za koje je klijent zainteresovan.

Za većinu klijenata, logo je samo jedan grafički element, koji lepo izgleda i koga stavljaju na sve što proizvode. Oni smatraju da je najvažnije da logo izgleda lepo i da se njima dopada. To su, uglavnom, najvažniji kriterijumi koje većina njih ima na početku.

Naravno, ima i onih koji će vrlo jasno i precizno izraziti svoje želje, ideje i potrebe u brifu, govoreći nam šta tačno žele da bude prikazano na njihovom budućem logou. Takvi klijenti vrlo ozbiljno shvataju brendiranje i ne žele da išta prepuste slučaju.

Sa kojom god od ovih dveju grupa da razgovaramo, trudimo se da postavimo mnogo pitanja i saznamo što više o klijentovoj firmi, kako bismo sve to inkorporirali u izgled logoa. Upravo zato što znamo koji je značaj logoa i koliko on može značiti za jedan biznis, ovaj kreativni proces shvatamo vrlo ozbiljno i pristupamo mu strateški.

Logo koji će svi zapamtiti nije lako napraviti i za to je potrebno vreme i mnogo truda. Ukratko, treba proći kroz nekoliko faza kako bi se došlo do finalnog rešenja. U prvoj fazi razgovaramo sa klijentom o vizuelnoj estetici firme, zatim dolazi faza istraživanja i razvoja, nakon koje pravimo prve skice a zatim biramo jedinstveni dizajn i dodatno radimo na detaljima. Crtanje logoa na kompjuteru je samo jedan manji deo procesa, dok istraživanje i razvoj odnose mnogo više vremena.

Kako bismo ovaj izuzetno kompleksan proces učinili što razumljivijim, u nastavku vam predstavljamo faze procesa nastajanja jednog logoa.

Od-brifa-do-logoa-1.-deo
Od-brifa-do-logoa-1.-deo

1. Brif

Prvi i korak na ovom kreativnom putu se zove dizajnerski brif. To je ona preliminarna faza projekta, kada dizajner i klijent razgovaraju o potrebama, očekivanjima i idejama za logo. Prikupiti što više informacija, u ovoj fazi, je ključno.

Što više pitanja dizajner postavi, to će mu potrebe klijenta biti jasnije i znaće gde će npr. taj logo biti primenjen (na proizvodima, brendiranim materijalima kao što su majice, uniforme, kačketi itd.) Pored toga važno je razgovarati i o detaljima, koji će se naći na logou i koliko će biti detaljan prikaz istog na društvenim mrežama recimo u odnosu na prikaz logoa za bilborde i druge veće formate.

Drugi važan segment razgovora su ciljne grupe i u njemu se dizajner upoznaje sa segmentiranim prikazom kupaca ili korisnika usluga klijenta. Važno je shvatiti kome se obraćamo, kako bi stil izrade logoa odgovarao tome u putpunosti.

I na kraju treba postaviti pitanja u vezi sa vizuelnim identitetom. Da li kompanija već ima određenu šemu boja, da li imaju razvijen vizuelni identitet i da li recimo žele da se korporativne boje koriste i pri izradi logoa. Ponekad kreiranje novog logoa, može značiti i početak kreiranja sasvim novog i svežeg vizuelnog identiteta. U tom slučaju, sva pitanja postaju još važnija jer će odgovori biti korišćeni i kasnije za kreiranje vizuelnog identiteta.

Od-brifa-do-logoa-1.
Od-brifa-do-logoa-1.

2. Istraživanje

Nakon što su sva pitanja postavljena, došlo se do odgovora i spisak zahteva je sastavljen, prelazimo na fazu istraživanja. Pre nego što povučemo bilo koji potez u programu za kreiranje logoa, važno je da istražimo industriju iz koje klijent dolazi, istorijat te industrije ali i same firme kao i konkurenciju.

Istraživanje konkurencije nam donosi važne podatke o okruženju u kome posluje firma našeg klijenta, kao i to po čemu se ona izdvaja u odnosu na sve ostale iz te oblasti. Jako nam je važno da znamo šta u toj industriji ‘radi’ a šta ne, kako bismo doneli odluku koji stil ćemo izabrati, koliko upečatljive fontove itd. Zbog svega toga posećujemo sajtove klijentove konkurencije, istražujemo koje elemente oni koriste i na koji način.

Istraživanje samo po sebi ne znači ništa, ukoliko dobijene informacije nisu interpretirane na pravi način i ako nisu postavljenje u pravilan kontekst.

Druga vrsta istraživanja koju sprovodimo je vizuelno istraživanje. Njega koristimo kako bismo dobili ideju o stilu, izgledu, pristupu ili stavu koji brend treba da zauzme u odnosu na svoje kupce ili korisnike. Zbog toga pretražujemo logoe iz industrije kojom se klijent bavi, tražimo inspiraciju ali ne kopiramo i ne precrtavamo.

3. Mozganje

Nakon što smo prošli uvodne faze (brif i istraživanje) sada možemo preći na fazu osmišljavanja, razmišljanja i planiranja izgleda budućeg logoa. Prvo je važno popisati sve ključne reči do kojih smo došli u razgovoru sa klijentom i kroz proces istraživanja. Ove reči treba da predstavljaju firmu u punom svetlu i zato su nam važne.

Sledeći korak, u ovoj fazi, je pronalaženje načina da se te reči predstave kroz vizuelizaciju i da se napravi neka vrsta ‘mape inspiracije’, koja će služiti da se fokus održi na najvažnijim elementima i ključnim rečima.

Najvažnije pitanje, koje sebi postavljamo u ovoj fazi, je – da li logo klijenta zahteva prikazivanje kroz simbol, grafički element ili jednostavno tipografsko rešenje imena. Ako je ime firme kratko i pamtljivo, u najvećem broju slučajeva opredelićemo se za upečatljivo tipografsko rešenje, dok ukoliko je ime nešto manje pamtljivo – tada ćemo pre ići na zanimljiv grafički element, koji će podići izgled logoa na viši nivo.

4. Skiciranje

Konačno dolazimo do onog dela, gde će kreativnost doći do izražaja i gde će sve ideje biti prenete iz glave na papir ili direktno na računar. Dok se skicira logo, ključna stvar je naći vezu između ideje i forme u kojoj će logo biti predstavljen.

Neki dizajneri vole da prve skice nekog logoa naprave na papiru, dok se drugi odlučuju da to urade direktno u programima za kreiranje logoa. Naravno, u ovome svemu je najvažniji krajnji ishod a metode za dolazak do njega mogu biti različite ili jednostavno ‘šta kod koga radi’.

Ovo je konačno faza u kojoj umetnost sreće nauku i istraživanje. Sve ono što je dizajner godinama učio i istraživao, skupljao inspiraciju – sada može primeniti na izradu skice, čime logo poprima svoje prve obrise.

Ova faza može oduzeti dosta vremena, jer je kreativna, zahteva puno koncentracije i svaki dizajner će vam reći da se njoj najviše treba posvetiti zato što je u osnovi svega IDEJA. Od nje polazimo i kada dođemo do ideje, koju ćemo dalje razviti, sve je mnogo lakše i dalje faze idu mnogo lakše.

Stigli smo na pola puta i želimo da ovde zastanemo, a o sledećim fazama možete da čitate u narednom blog postu.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan, prosledite ga prijateljima i kolegama a ako vam je potreban dizajn logoa, pišite nam.

Od-brifa-do-logoa-1.-deo