Za svaki biznis, bilo on mali ili veliki, vebsajt je prva stanica na koju nailaze kupci kada se upoznaju sa onim što radite. I baš zbog toga što prvi utisak stiču posetom nekoj veb stranici, kupci će na osnovu boravka na njoj od svega nekoliko sekundi doneti sud o vašem biznisu i odluku da li će poslovati sa njim ili kupiti neki proizvod. Responsive web dizajn je nešto bez čega nijedan sajt danas ne može i nešto što će ili proslaviti (ako ga vaš sajt podržava) ili unišitit vaš biznis (ako vaš sajt nije prilagođen svim platforama), jer je on najbolji pokazatelj vaše sposobnosti da prepoznate potrebe svojih kupaca.

A šta je zapravo responsive web dizajn?

Prilagodljivi veb dizajn (ako želimo da koliko-toliko prevedemo ovaj naziv na srpski jezik) je nastao kao odgovor interneta na stalne promene i nove tehnološke trendove koji su počeli pre mnogo godina sa većim brojem korisnika koji su pretraživali veb putem mobilnih telefona i tableta.

Sa pojavom ‘responsive web designa’ desilo se to da više nije postojala samo jedna, standardna veličina ekrana, već se sadržaj na vebsajtu morao prilagoditi svim dimenzijama ekrana sa kojih su korisnici posmatrali sajt. Praktično to je značilo da se uz responsive web design sajt mogao prilagoditi potrebama posetilaca, umesto da se oni prilagođavaju njegovim dimenzijama i da ne mogu dobro da vide sadržaj.

Niko ne bi trebalo da uzme responsive web dizajn zdravo za gotovo, da ga smatra prolaznim trendom ili nekom dodatnom vrednošću. Prilagodljivi veb dizajn je standard i to će uvek i biti. Do sada, on je već jedan od najvažnijih delova strategije kreiranja jednog vebsajta i više ne predstavlja prednost u odnosu na konkurenciju, već nešto o čemu ne treba da bude diskusije.

Kako prilagodljivi veb dizajn funkcioniše?

Veb dizajneri kažu da to nije nikakva magija ili ‘viša matematika’ i mi im verujemo, pa smo neke od naših kolega pitali da nam samo malo pojasne, onako više na osnovnom nivou kako prilagodljivi veb dizajn funkcioniše.

Dve komponente su važne za funkcionisanje sajta u responsive modu: jedna su fluidni gridovi (fluid grids) a druga komponenta su ‘media-query’ direktive. Potrudićemo se da objasnimo obe i pojasnimo na koji način funkcionišu.

U prošlosti, sajtovi su dizajnirani tako da su imali tačno određen broj piksela na svakoj strani i to je značilo da imamo precizan plan izgleda sajta sa fiksiranom širinom. Sve je imalo svoju tačno određenu veličinu i poziciju u tom vrlo nefleksibilnom sistemu, koje se ne bi menjale ni po koju cenu. Međutim, kada su se trendovi promenili i tehnologija napredovala, pa su se pojavili ekrani u različitim veličinama, došlo se na ideju da izgled i planovi za postavku elementa na sajtu treba da budu drugačiji, fleksibilni i lako prilagodljivi.

Fluidni gridovi su upravo ono što je omogućilo da se očuvaju potrebne proporcije bez obzira na to kako se menja veličina stranice, a da pritom sav sadržaj na stranici (tekst, fotografije, linkovi i sl.) ostaje vidljiv i ima mogućnost da se prilagođava svim potrebnim veličinama.

Da bi sajt ‘znao’ kada neko gleda sa telefona, laptopa, desktop računara ili sa tableta, potrebni su određeni podaci, koji se prikupljaju od korisnika kako bi se kod na sajtu prilagodio svim zadatim veličinama ekrana. Za to su zadužene ‘media-query’ direktive u CSS-u, koje definišu odeljke CSS koda, koji važe samo u određenim okolnostima (vezanim za orijentaciju ekrana, rezoluciju i sl.) Dakle, podaci koji se prikupe na ovaj način, pružaju specifične informacije o svakom korisniku, kako bi se CSS prilagodio prema tim parametrima.

Ako još uvek ne znate sve termine, koji su važni za razumevanje ovih redova, obavezno bacite pogled na naš prethodni tekst, gde smo nabrojali najvažnije veštine koje svaki veb dizajner mora da savlada među kojima je i CSS.

Na kraju krajeva, kaži naši Titan veb dizajneri, za njih je važno komplikovano tehničko iskustvo kako bi izveli sve što je potrebno da bi responsive dizajn funkcionisao, ali možda je ipak iznad svega toga strategija i rad sa klijentom na implementaciji njegovih potreba. A pre nego što počnemo sa kreiranjem strategije za izradu veb sajta, mi imamo 5 pitanja za klijente pre nego što krenemo da dizajniramo sajt, koja nam pomažu da odredimo prioritete i shvatimo potrebe klijenta.

Da li je stvarno važna primena responsive web dizajna?

Ukratko, DA. A, sada ćemo obrazložiti i zašto.

Recimo da uđete u prodavnicu i vidite da je sve pobacano okolo, ništa ne možete da pronađete, pa i ono što vidite iz daljine ne možete da mu priđete i sve u svemu vlada jedan veliki haos, da li biste se potrudili da ostanete u prodavnici i kupite nešto? Ili biste pobegli glavom bez obzira van tog rasula?

Isto tako se osećaju i kupci kada uđu na neki sajt ili veb prodavnicu sa svojih pametnih telefona ili tableta i ne mogu, pre svega, ništa da vide, jer je rezolucija loša, zatim moraju da povećavaju ekran i razvlače prstima po ekranu sadržaj, kako bi nešto i videli, i na posletku ih sve to vrlo brzo iznervira i onda samo izađu odatle i nikad se više ne vrate.

Umesto toga, njihovo iskustvo treba da bude pozitivno, oni treba lako da se snalaze na sajtu, pronađu željeni proizvod lako i izađu odatle sa još jednim više pozitivnim iskustvom online kupovine.

Nadamo se da i vi, nakon ovog bloga, shvatate da responsive design nije luksuz, već da je neophodnost i da vam je zbog toga potreban neko ko će profesionalno, kreativno i znalački dizajnirati vaš vebsajt.

Ukoliko se odlučite za nas, obavezno bacite pogled na naš portfolio i kontaktirajte nas, a mi ćemo za vas kreirati najbolje veb rešenje koje će odgovarati svim vašim potrebama. A ako se još uvek pitate šta je to veb dizajn i da li vam je potreban, pročitajte 5 razloga zbog kojih vam je potreban veb dizajner i saznajte nešto više o tome.

Ukoliko su vam potrebne i neke druge usluge, poput grafičkog dizajna ili logo dizajna, a možda vam je ipak potreban dizajn ambalaže, tim Titan dizajna vam stoji na raspolaganju i raduje se budućoj saradnji.