logo cedar house primer na papiru
logo cedar house soaps primer na papiru

Ukoliko ste u fazi izgradnje svog biznisa, ili možda imate potrebu za rebendiranjem celokupnog vizuelnog identiteta postojeće firme – logo i njegov izgled će verovatno biti na listi prioriteta zadataka koje treba završiti što pre.

Posebno na početku pokretanja vašeg biznisa, može vam se učiniti da logo nije tako važan (iako je to velika zabluda) pa ćete pokušati da ga izradite recimo sami, ili uz pomoć nekog od besplatnih programa na internetu. Ušteda, koju ćete napraviti tada, koštaće vas kasnije.

Mislite da je logo nešto što treba napraviti jednom, staviti na veb sajt ili odštampati na majici i govoto? To nikako ne sme da bude način na koji razmišljate, a mi ćemo vam u ovom tekstu objasniti i zašto.

Kako vaš biznis raste, tokom tog procesa, shvatićete da jedan logo nije dovoljan za sve platforme i načine komunikacije, koji će se tokom vremena otvoriti pred vama. Kanali komunikacije će se samo usložnjavati i njihov broj će rasti, a sa njim i potreba da se logo prilagodi svakom kanalu pojedinačno. Baš je to pravi trenutak da u igru uđu logo varijacije.

Uz mnogo strateškog planiranja na početku, vrlo lako možete doći do odličnog logoa za svoju firmu, ali ne samo to, već i do ostalih elemenata koji će vam pomoći da izgradite snažan vizuelni identitet. To ni u kom slučaju ne znači da ćete imati nekoliko logoa, već da će jedan biti prilagođen svakom kanalu komunikacije, sa manje ili više detalja ali uz prioritet da u svakoj situaciji (ma o kom kanalu da se radi) logo ostane prepoznatljiv svim potencijalnim kupcima.

uvelicani prikaz slova B kod logotipa Butchers plate
primer logotipa butchers plate na specijalnoj vrsti papira

Zbog čega su varijacije logoa važne?

Verovatno ćete na početku pomisliti da više varijacija na temu logoa mogu samo oslabiti vizuelni identitet a ne uticati na njegovo jačanje. No, upravo ono što ga čini jakim i prepoznatljivim je raznovrsnost varijacija jednog logoa.

Ako koristite različite varijacije logoa na ambalaži proizvoda, zatim na uniformama zaposlenih ili na promo materijalu, menjanem oblika logoa, njegovih boja i ostalih elemenata – postiže se efekat prilagodljivosti logoa svakoj prilici, odnosno svakoj podlozi. Pored toga, možda i najvažniji efekat koji se dobija kao rezultat korišćenja varijacija, je izbalansiran logo koji prija oku potrošača.

Kupci verovatno i neće primetiti sve varijacije i svaki pojedinačni detalj, koji se menja, upravo zbog toga što je urađen da ta promena izgleda prirodno i jednostavno se uklapa. Baš je to pravi način da im pokažete kako vaš brend vodi računa o svakom detalju, bilo da je to postavljanje logoa na društvene mreže (gde treba prilagoditi njegovu veličinu i staviti što jednostavniju varijaciju) ili postavljanje na bilbord (gde logo treba uvećati i moguće je prikazati sve njegove detalje).

prikaz razlicitih boja kod logotipa
varijante logotipa na majici i raznim materijalima

Kako da varijacije logoa rade za vas

U zavisnosti od vrste posla kojom se bavi vaša kompanija, iznenadićete se na koliko različitih mesta možete (i trebalo bi) da postaviti svoj logo. Za društvne mreže koristite odgovarajući oblik (kvadrat ili krug, u koji se uklapa logo). Varijacija, koja logo prikazuje u pravougaonom obliku može biti pogodna za ‘cover’ na društvenim mrežama ili za dokumente. Pored toga, ako se odlučite za varijacije sa različitim bojama, to može biti dobra odluka kada logo treba prikazati na jedan način na drušštvenim mrežama (boje) a na drugi kada je štampa u pitanju (crno-belo ili manji broj boja).

Kako se posao bude razvijao, videćete da će se otvarati sve veći broj kanala i površina na koje ćete poželeti da stavite svoj logo i na taj način doprinesete brendiranju svog biznisa. Bilo da su to online katalozi, newsletter ili postovi na društvenim mrežama (kada je online brendiranje u pitanju) do različitih štampanih materijala, među kojima treba uzeti u obzir balone, kecelje, lopte, razne poklone itd. Ukoliko imate snažan vizuelni identitet od samog početka, vrlo je lako razvijati ga kasnije u novim pravcima i formama.

Čak iako promenite internog dizajnera i poželite da radite sa agencijom, to će biti lagan posao za dizajnere iz agencije, jer će već imati sve varijacije spremne za primenu na različitim podlogama, što će posao učiniti mnogo jednostavnijim. Ako vam je potrebna izrada logoa, pišite nam i zakažite sastanak sa našim timom. A, ako vas zanima cena logoa, onda pročitajte naš prethodni tekst i saznajte šta sve ulazi u cenu kreiranja jednog logoa.

Lista logo varijacija za vaš biznis

U nastavku pogledajte listu varijacija, koje vam potencijalno mogu zatrebati (u zavisnosti o kojoj vrsti industrije je reč). Ukoliko radite sa profesionalnim dizajnerima, oni će znati koje tačno varijacije treba uraditi, kako bi brending vašeg biznisa bio na najvišem nivou optimizovan.

Osnovni logo

On je lice vaše kompanije i bilo bi dobro da sadrži što više elemenata (tipografiju, grafičke elemente, boje itd.) kako biste ga koristili za upoznavanje novih kupaca sa brendom ili kako biste stare kupce podsetili na izgled vašeg logoa.

Alternativni logo

Nije loše imati i alternativni logo, odnosno logo koji će biti sličan osnovnom u smislu što će predstavljati njegovu suptilniju verziju. Kada ga imate, to pomaže da vizuelni identitet uvek bude svež i moderan.

primer crteza i objasnjenje znacenja logotipa Airbnb
primer crteza i objasnjenje znacenja logotipa Airbnb

Logo po horizontali

Kao što smo već pomenuli potrebno je uraditi i ovu verziju, ravnanja logotipa vo horizontali, kako bi mogao da se koristi za recimo Facebook cover ili štampani materijal. Zato, ukoliko nemate pravougaonu verziju logoa, bilo bi dobro da i to napravite, kako biste lako mogli da ga korisitite kada zatreba.

horizontalni logo Airbnb u jednoj boji
logo u jednoj boji Airbnb

Logo po vertikali

Logo varijacija koja je urađena po vertikali ili kvadratnom obliku, pogodna je za korišćenje na društvenim mrežama (profilne fotografije npr.) ili na hederima i futerima sajtova. Naravno, to ne isključuje mogućnost korišćenja ove varijante i za potrebe štampanog materijala.

primer vertikslnog logotipa u jednoj boji
logo vertikala beli na jednobojnoj pozadini Airbnb

Ikonica

Ikonica je jedna od najvažnijih varijacija i može se koristiti na mnogo različitih načina u brendiranju vašeg biznisa. Mnogo je situacija u kojima želite da za brendiranje koristite vaš logo ali prostor za to je ograničen. Ikonice mogu imati veoma zanimljiv i zabavan dizajn. Zašto ne napraviti jednu takvu za veb sajt recimo ili za mali deo ambalaže kolača, u koji pakujete svoje slatke proizvode.

logo ikonica airbnb
logo konture airbnb

Jednobojni logo

Boje su odličan način da privučete pažnju kupaca ali ponekad je važno da vaš logo bude u samo jednoj korporativnoj boji, kako bi se na određenoj površini dobro video i šta više istakao u odnosu na druge elemente vizuala.

logo jednoj boji u horizontali airbnb
logo u jednoj boji po vertikali airbnb

Black and white logo

It is very important to have this logo version if you often print it on paper. Memos containing this type of logo are easier to print on a daily basis and therefore look better on paper surfaces.

logo negativ u horizontali airbnb
logo pozitiv airbnb
logo negativ airbnb