Nakon što dizajner isporuči logo, koji ste tražili za vašu novosnovanu kompaniju, možete se zapitati šta da ja radim sa svim ovim fajlovima i čemu oni služe? Zašto ima ovoliko različitih formata? Gde je moj vektorski logo?

Kada je logo u pitanju, od najveće važnosti je imati pravi format za svaku priliku – bilo da vam je potrebno da logo primenite na vizit karti, Fejsbuk stranici ili da ga štampašte na kačketu. Najčešće možete videti ovih nekoliko formata:

 • AI
 • PNG
 • SVG
 • EPS
 • PDF
 • JPG

Koja je vrsta fajla u pitanju, možete prepoznati na osnovu njegove ekstenzije: logo.png, logo.eps itd.

U nastavku želimo da sa vama podelimo najvažnije informacije o svim ovim formatima, ali i to gde se i kako upotrebljavaju.

Omiljeni formati dizajnera

AI – Adobe Illustrator

AI fajl je slika zasnovana na vektorima, kreirana i uređivana u Adobe Illustrator-u, jednom od najpopularnijih programa za grafički dizajn. Kao vektorski fajl, sastoji se od linija i krivih definisanih matematičkim jednačinama, za razliku od rasterskih slika koje se sastoje od piksela. To znači da se logo može povećavati, uređivati i manipulisati bez gubitka kvaliteta, što ga čini vrednim resursom za svaku firmu.

Dizajneri obično koriste AI fajlove kao „radni fajl“, „izvorni fajl“ ili „glavni fajl“ za logotipe, jer im daje potpunu kontrolu nad elementima dizajna. Ovo im omogućava da vrše podešavanja po potrebi, kao što su promena boja, modifikacija oblika ili podešavanje fontova. AI format je popularan zato što se može izvesti u druge formate bez gubitka kvaliteta.

Jedna od glavnih prednosti AI fajla za vaš logo je ta što se lako može skalirati bez ugrožavanja kvaliteta slike. Bez obzira da li će vaš logo biti odštampan na maloj vizitkarti ili prikazan na bilbordu, AI format omogućava da skalirate logo na bilo koju veličinu bez gubitka rezolucije ili jasnoće. Stoga je idealan za firme koje žele da prikazuju svoje logotipe u različitim veličinama i na različitim medijima.

Važno je napomenuti da vam je potreban Adobe Illustrator softver da biste pregledali ili otvorili AI fajl. To znači da morate imati instaliran softver na vašem računaru ako želite sami da uređujete svoj logo ili da ga pregledate bez pomoći dizajnera. Međutim, vaš dizajner može izvesti vaš logo u različite formate, npr. EPS, PDF ili PNG, kako bi bio dostupan korisnicima koji ne koriste Illustrator.

PNG – Portable Network Graphic

Ova vrsta fajlova može biti korišćena u skoro sve digitalne svrhe. Vrlo su korisni ukoliko vam je na primer potreban logo na transparentnoj pozadini, koji želite da postavite na neku pozadinu u boji ili na neku fotografiju. Ipak, ova vrsta fajla nije preporučljiva za štampanje.

Koja je korist korišćenja PNG fajla?

 1. Ako se slika kompresuje i dekompresuje, ona ne gubi svoj kvalitet.
 2. Ovaj fajl može jasno prikazati sve boje spektra i nijanse.
 3. Podržava upotrebu transparentne pozadine.
 4. Fajl je vrlo jednostavan za učitavanje, otvaranje i korišćenje.

PNG fajl se koristi za stavljanje logoa na:

 1. Veb sajtove i blogove (uključujući i ikonicu koja se prikazuje u brauzeru)
 2. Prezentacije
 3. Word i Google dokumente
 4. Društvene mreže i kavere
 5. Onlajn prodavnice
 6. Slike, postove i sl. gde je potreban logo kao žig

Kako se otvara PNG fajl?

Ova vrsta fajla se otvara na računaru, mobilnom telefonu i tabletu, zato što je to fajl koji se lako otvara i očitava. Takođe, većina brauzera nam dozvoljava da vidimo PNG bez potrebe da ga ‘skinemo’.

SVG – Scalable Vector Graphic

Ovo je grafički fajl, koji koristi dvodimenzionalni vektorski grafički format, razvijen za upotrebu na vebu. Za razliku od nekih drugih fajlova, ovaj je pogodan za uvećavanje i to bez gubljenja kvaliteta slike. Zbog ove svoje osobine, SVG treba koristiti svuda gde je potrebno jasno i precizno prikazivanje što oštrije slike. Između ostalog, primena vektorskog logoa je vrlo važna za štampani format.

Koja je korist korišćenja SVG fajla?

 1. Može se koristiti za sve potrebne veličine, bez bojazni da će slika izgubiti na kvalitetu
 2. Vektorski format fajla
 3. Mala veličina fajla u odnosu na PNG ili JPG
 4. Može se lako korisiti na vebu a prilagođen je korišćenju u dizajnerskom softveru poput ‘Adobe Illustratora’
 5. Takođe podržava transparentnu pozadinu

SVG fajl se koristi za stavljanje logoa na:

 1. Štampani material (vizit kartice, postere, stikere itd.)
 2. Odeću i drugi promo materijal na tkaninama
 3. Veb-sajtove (uz napomenu da onaj koji to radi mora poznavati kodiranje, jer WordPress recimo ne podržava ovu vrstu fajla)
 4. Poslednje, možda najvažnije – ako šaljete dizajneru logo u određenom formatu, kako bi napravio određene izmene – onda je ovo forma koja mu treba

Kako se otvara SVG fajl?

Ova vrsta fajla se može otvoriti u brauzeru (Chrome, Firefox, Safari itd.), kao i u Adobe Illustratoru ili u drugim Adobe programima kao što je Photoshop i InDesign. Kao što smo već pomenuli, ova vrsta fajla je najpogodnija za slanje dizajneru, ukoliko je potrebno praviti određene izmene na vizualu, samom logou itd.

EPS – Encapsulated PostScript

Ovo je ponovo jedna od vrsta fajlova, koji je koriste u programu Adobe Illustrator. Uglavnom se koriste za dve svrhe: priprema za štampu ili bilo kakvo editovanje logoa ili nekog sličnog elementa. Među dizajnerima je poznat kao ‘radni’ fajl ili ‘master’ fajl, jer im omogućava veliku preciznost u radu i pravljenju izmena.

Koja je korist korišćenja EPS fajla?

 1. Veliku primenu ima u pripremi fajlova za štampu, gde logo može biti dovoljno mali da se stavi na vizit karticu ili dovoljno veliki da se stavi na bilbord
 2. Vektorski format fajla
 3. Moguće ga je editovati u dizajnerskim softverima (Adobe Illustrator, Photoshop)
 4. Podržava transparentnu pozadinu

EPS fajl se koristi za stavljanje logoa na:

 1. Štampane materijale (vizit kartice, postere, brošure itd.)
 2. Stikere i odeću
 3. Ili za slanje dizajneru

Kako se otvara EPS fajl?

Skoro je nemoguće otvoriti ovaj fajl bez Adobe Illustratora ili Photoshopa. Naravno postoje određeni besplatni softveri ali to nikako nije dobro rešenje.

PDF – Portable Document Format

Ovo je još jedan format razvijen od strane Adobe-a. Uglavnom se koriste za dokumente, ali svakako mogu biti korišćeni i za slanje slika i drugih grafičkih elemenata, kao što je logo.

Koja je korist korišćenja PDF fajla?

 1. Lako se očitava
 2. Ostaje isti na svakom uređaju (računaru, tabletu ili mobilnom telefonu)
 3. Podržava transparentnu pozadinu
 4. Lako se šalje i deli sa drugima

PDF fajl se koristi za stavljanje logoa na:

 1. Štampani materijal (vizit kartice, postere, stikere itd.)
 2. Odeću i etikete na njoj

Kako se otvara PDF fajl?

Zato što je lak za korišćenje, ovaj fajl možete skinuti pa otvoriti na računaru, tabletu ili mobilnom telefonu. Većina brauzera dozvoljava da pogledate fajl bez daunlodovanja. Najbolji program za otvaranje ovog formata je Adobe Acrobat Reader, koji možete besplatno skinuti i koristiti. Za editovanje PDF fajla, ipak vam treba Photoshop ili Illustrator.

JPG/JPEG

JPG ili JPEG fajlovi su često korišćeni format rasterskih slika pogodan za veb i štampu. Ovi fajlovi su najbolji za fotografske slike jer prikazuju složene gradacije boja i senčenja.

Za razliku od vektorskih slika kao što su EPS ili SVG, JPG fajlovi su zasnovani na pikselima i ne mogu se povećati bez uticaja na kvalitet slike. Stoga je važno kreirati i izvoziti JPG fajlove u odgovarajućoj veličini i rezoluciji za predviđenu upotrebu kako bi se izbegla pikselizacija ili zamućenje.

Jedno od značajnih ograničenja JPG fajlova je nedostatak podrške za providne pozadine. Za razliku od PNG fajlova, koji mogu imati providne delove, JPG fajlovi uvek imaju čvrstu boju pozadine, što ih čini manje pogodnim za određene vrste dizajnerskog rada.

Međutim, zbog njihove univerzalne kompatibilnosti sa svim vrstama računarskog softvera, JPG fajlovi ostaju popularan izbor za veb i štampane aplikacije. Mogu se otvoriti i pregledati na bilo kojem uređaju i lako se dele putem e-maila ili servisa za deljenje fajlova.

Titan zna šta je najvažnije

Kada je dizajn logoa u pitanju, najvažnije je imati pravi fajl za svaku pojedinačnu svrhu. Hajde da se podsetimo šta je najvažnije zapamtiti iz ovog bloga.

 1. Za digital (postovi na društvenim mrežama i prezentacije) – PNG, JPG
 2. Za štampani materijal (vizit kartice, brošure, odeća) – vektorski logo. Dakle SVG (ako ga prihvata štampač, a ako ne EPS ili PDF)
 3. Ako dizajner treba da napravi određene izmene – AI, SVG ili EPS (osim ako ne traže nešto drugo)

Srećno sa brendiranjem.

Ukoliko želite da vaš logo izgleda profesionalno i da ga imate u svim najvažnijim formatima, onda se obratite našem timu dizajnera. Oni će kreirati najbolje rešenje za vas, upakovano u PNG, EPS ili neki drugi format.

Nadamo se da vam je ovaj blog post bio koristan i da ćete ga podeliti sa svojim prijateljima i kolegama.