Možda i vaša brand strategija sadrži neke od najčešćih grešaka koje smo viđali u prošloj godini a da toga niste ni svesni. Ponekad je jako teško da vidite propuste jer se nalazite u centru dešavanja i previše ste blizu branda.

Ako vam pukne čarapa ili imate nešto među zubima posle jela, sigurno biste želeli da vam to neko kaže. Tako je i sa brand strategijom. Mi smo ti prijatelji koji će vam reći da postoji neki vidljiv problem. Nećemo ćutati ili se smeškati!

Bolje je da vam bude malo neprijatno, nego da saznate od nekog nepoznatog da nešto ne funkcioniše kada je vaš brand u pitanju. Kada znate u čemu grešite, brže i lakše ćete ispraviti greške. Zato nastavite da čitate naš blog i saznajte sve o 5 najčešćih grešaka u brand strategijama koje smo viđali u prošloj godini.

1.Ne prilagođavate brand strategiju u ključnim trenucima

Jedino ako živite ispod kamena niste primetili koliko je bilo promena na tržištu prošle godine. Ekonomska i energetska kriza, s jedne strane, sve veća upotreba AI (Artificial Intelligence) s druge strane, uticali su na nagle promene, kojima se treba prilagoditi. Čini se da će broj promena samo nastaviti da se uvećava u ovoj godini. Zato je važno da sagledate svoju industriju i predvidite promene u njoj.

Jedna od najvećih grešaka koje možete napraviti, kada je brand strategija u pitanju, je da je ne menjate. Ne možete na nju gledati kao na nešto što je zapisano u kamenu. Ona mora da se prilagođava okolnostima i brand treba da prati te promene.

Kada smo već kod promena i kriznih vremena, obavezno pročitajte naš blog o reevaluaciji user persone, koja je centralni element brand strategije. Jedino uz precizno definisanog foto-robota idealnog kupca možete očekivati da će vaš brand biti jak i u nesigurnim vremenima.

2.Zastareli elementi brand identiteta

Da li je vaš logo staromodan ili se teško prilagođava različitim platformama? Možda sadrži jednu od ovih 6 grešaka koje treba izbeći po svaku cenu. Treba da znate da je najveći trend u logo dizajnu poslednjih godina menjanje oblika, odnosno dinamični i adaptabilni logoi.

 Logoi moraju biti prilagodljiviji nego ikad pre kako bi se uklopili na svim društvenim mrežama i medijima. Oni, kao jedan od ključnih elemenata brend identiteta, treba da se uklapaju u sve formate, da budu uklopljivi sa dinamičnim sadržajem poput animacija ili videa.

Kao rezultat toga, logoi dostižu nove standarde i nove granice kreativnosti, kao što možete videti na novom Organico logou, koji je naša agencija radila pre nekog vremena. Iz tog primera vidimo da je tipografija postala jedan od dominantnih trendova, koji se dopada i klijentima. Takođe, može se uočiti tendencija pojednostavljivanja logoa sa namerom da se lako uklapa sa svim površinama.

3.Nedosatatak jasno definisanih brand poruka

Većina brendova, kroz knjigu grafičkih standarda, jasno definiše uputstva kada je upotreba logoa u pitanju. Knjigom standarda za logo jasno su definisane tipografija, kolor paleta, formati i dr.

Međutim, kada je reč o porukama, stvari nisu tako jasne. Kod većine ne postoje strogo definisana pravila koja se tiču tona i poruka jednog brenda. To naravno nije slučaj sa velikim brendovima, jer oni tako važna pitanja ne prepuštaju slučaju.

Poruke jednog brenda treba da budu jasne, konzistentne i da se uklapaju sa brend identitetom. Kupci lako prepoznaju autentičan brend, koji ima jedinstvene poruke i samo svoj neponovljiv glas koji nije moguće iskopirati. Važno je da se nekoliko osnovnih poruka uvek provlače kroz sve slogane, naslove, podnaslove, Call-to-Action aktivacije i sl.

Naravno, ništa od ovoga ne morate da radite sami. Kada sarađujete sa full-service marketinškom agencijom, o ovim stvarima brine copywriter.

4.Ignorisanje tržišnih promena i trendova

Kada ignorišete tržišne promene, trendove, repozicioniranje konkurenata i komentare kupaca- to vodi ga brandingu koji je dosadan i nedovoljno inovativan. Pored toga, brand voice i poruke obično nisu dovoljno jasne, pa ne dovode do prodaje.

Jedan od načina da se ovo ne desi je kreiranje mood board-ova. Mi ih često predlažemo klijentima, jer su kreativan i efikasan način za promišljanje o promenama. Oni su tu da povežu različite brand elemente u celinu, da zabeleže inspiraciju koja može dovesti do novog proizvoda, usluge ili pravca razvoja brenda.

5.Zaboravljate da se redovno bavite slabim tačkama

Da li jednom godišnje ili bar jednom u dve godine zastanete i osvrnete se da pogledate na vaš brand? Iako su mnogi brandovi, koji su dugo prisutni na tržištu, legendarni po mnogo čemu, i njima je potreban brand audit.

Kao što redovno vodimo računa o svom zdravlju, tako isto treba da radimo i sa brandom. Kada s vremena na vreme proveravamo kako brand stoji i gde je njegova pozicija na tržištu, onda imamo i dovoljno vremena da reagujemo ako nešto nije kako treba.

Povremeno redefinisanje ciljeva, dolazak novih i odlazak dela starih kupaca– sve to može da utiče na brand. Tu su i stalne promene na tržištu, koje hteli mi to ili ne diktiraju novine, kojima bi trebalo da se pozabavimo.

Važno je da ne zaboravimo jednu važnu činjenicu. Brand znači građenje veza. Iako njegova suština ostaje manje-više ista tokom godina, ono što će ga učiniti jačim su stalne procene njegovog uspeha i promena koje se neminovno dešavaju. Kako se brand menja i stalno drži korak s vremenom i potrebama kupaca, tako i njegova veza sa njima postaje sve jača.

Kako će vaš brand postati još efikasniji u 2023?

Ako želimo da pronađemo jednu stvar koja povezuje sve ove greške, onda bi to bilo sledeće- brandovi ne primećuju promene u potrebama kupaca, na tržištu i u modernim tehnologijama. Ponekad je teško sve to pratiti, ako se primarno bavite razvijanjem branda i povećanjem prodaje proizvoda.

Međutim, ako sarađujete sa branding agencijom, onda taj deo posla možete prepustiti stručnjacima. Mi smo tu da vam, kao dobri prijatelji sa početka priče, ukažemo na sitne ili krupne greške koje vaš brand pravi. Naš posao je da pratimo promene, potrebe kupaca i mnogo šta drugo, a onda i da vam na diskretan način ukažemo na njih.