Za sve vlasnike biznisa, bilo oni mali ili veliki, važno je da sa vremena na vreme obave brand audit. Ako bismo želeli da jednostavno objasnimo zašto je to potrebno, rekli bismo da je audit nešto kao sistematski pregled, na koji jednom godišnje idemo. Dakle, prevencija je mnogo bolja od lečenja, pa je isto i sa brendom.

Treba proveravati šta funkcioniše, a šta ne i kako se to može popraviti. Nadamo se da ste u startu izbegli neke od najčešćih grešaka u izgradnji brenda, a ako niste brend audit će to jasno pokazati. Takođe, ako se još uvek pitate zbog čega vam ne ide online prodaja ili kako da dođete do više kupaca preko društvenih mreža- brand audit je sasvim sigurno za vas. Hajde da se detaljnije upoznamo sa ovim pojmom i zašto je on važan.

Šta je brand audit i zbog čega bi trebalo da znate ovaj pojam?

Brand audit je dubinska analiza trenutne pozicioniranosti brenda i vašeg biznisa na tržištu, kao i kako je on postavljen na njemu u odnosu na konkurenciju. Ovom analizom se dolazi do odgovora na pitanje kako kupci percipiraju brend i kako na njih utiču dugogodišnji napori vlasnika da ga što bolje pozicioniraju. Na ovaj način se mogu otkriti i svi nedostaci i nedoslednosti vaše marketinške strategije, ali i njene najjače tačke.

Ako se pitate da li vaš mali biznis treba da uradi ovakvo jedno istraživanje, odgovor je svakako DA. Čak iako vam ide odlično i imate nikad bolje brojke, uvek poslovanje može da bude još bolje i ima mesta za napredak. Uspešan period je, ujedno, odličan trenutak da obavite jedan ovako obim zadatak, jer ćete moći da vidite da li još uvek idete na gore ili pak stagnirate i živite na starim lovorikama.

Brand audit je takođe važno razumeti i zbog globalnog konteksta koji se poslednjih godina munjevito menja. Gde se u svim tim promenama nalazi vaš brend i kako ga vidite u tome? Da li je prilagodljiv i može li da se nosi sa kriznim situacijama? Kako i koliko razume X, Y, Z i Alpha generaciju i da li zna da im se prilagodi? Odgovori se nalaze u vašem brendu i njegovoj strategiji, koja ga može dovesti ili do vrha ili povući na dno.

Kako se radi brand audit?

1.Odredite ciljeve i prioritete

Ovo je početni korak, koji ukoliko se dobro uradi, može da donese odličnu osnovu za dalje analiziranje brenda. Dakle, važno je odrediti ciljeve, odnosno u kom pravcu brend želi da se kreće i koje rezultate da postigne. Ciljevi treba da odgovaraju akronimu SMART (na engleskom- specific, measurable, achievable, relevant, time-based) što znači da treba da budu precizno definisani i laki za razumevanje. Ovakvo postavljanje ciljeva naučiće vas da lakše postavljate prioritete i da znate kojim redom treba raditi na njihovom ostvarenju. Imenujte ciljeve i podelite ih na: top, visok i nizak prioritet.

2.Razgovor sa kupcima

Ocenjivanje brenda nikako ne može da prođe bez razgovora sa kupcima. Njihovo mišljenje o vašem brendu treba da bude smernica za vaše dalje planiranje. Pokušajte da ih saslušate i razumete njihovu perspektivu i doživljaj brenda. Tako ćete znati tačno šta stoji na putu napretka vašeg brenda. Važno je da slušate i šta kupci ima da kažu o vašoj glavnoj konkurenciji, da li ih cene, šta im kod njih smeta i sl. Ova informacija će vam pomoći da ne ponovite iste greške. U ovu svrhu može da posluži i kontakt sa influenserima, odnosno ambasadorima brenda, koji su u stalnom kontaktu sa njim, ali ipak posmatraju stvari sa strane, pa donose i drugačiju perspektivu. Neke od tema za razgovor mogu biti:

  • Vebsajt,
  • Cene,
  • Dostava,
  • Kvalitet proizvoda,
  • Kanali na društvenim mrežama,
  • Loyalty programi,
  • Korisnička podrška i dr.

3.Analizirajte šta su kupci rekli o vama

Postavili ste mnogo pitanja u prethodnom razgovoru ili anketi, ali kako biste zaista razumeli šta kupci misle o vašem brendu, važno je da pravilno protumačite i analizirate njihove odgovore.

To možete raditi u realnom vremenu, uz pomoć određenih alata, koji analiziraju svaki komentar, članak ili hešteg u vezi sa vašim brendom. Na ovaj način ćete videti u trenutku dešavanja ako neko komentariše brend i bićete u mogućnosti da odmah odgovorite. Takođe, analiza se može raditi i za odgovore iz ankete ili za određeni vremenski period koji ste odredili.

Ukoliko sami niste dovoljno stručni za analizu ovakvih podataka, možete se obratiti nama i mi ćemo uraditi ovaj deo audita ili čitav proces za vas. Kontaktirajte nas i dogovorite sastanak sa našim stručnjacima za brendove.

4.Istražite konkurenciju

Jako je važno uraditi analizu konkurencije, jer će vam to pomoći da unapredite svoje marketinške aktivnosti, uočite nove mogućnosti i da slabosti vaše konkurencije preokrenete u svoju korist kako biste povećali profit. U ovu svrhu ponovo možete koristiti društvene mreže i na njima istražiti šta kupci misle o vašoj konkurenciji, zatim kakva im pitanja postavljaju, da li ih kritikuju i zbog čega. Pored toga, obavezno pogledajte i njihove reklame na mrežama, ali i sajt. Za kraj, obavezno istražite i kako im funkcioniše korisnička podrška.

5.Napravite zaključke i krenite u akciju

Kada prikupite sve informacije iz vašeg brend audita, vreme je konačne zaključke. Ovaj deo procesa je posebno važan, jer na jednom mestu slažete sve informacije do kojih ste došli i uporednom analizom istih dolazite do zaključaka. Za još bolje razumevanje podataka, možete ih i predstaviti vizuelno. Ovo je takođe i odličan trenutak za SWOT analizu (eng. Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats). Sledeći korak je implementacija zaključaka i pravljenje jasnog akcionog plana, u kome ćete definisati oblasti na kojima treba raditi i kako doći do zacrtanih ciljeva.