Ukratko o ovom projektu

Industrija: Proizvodnja konditorskih proizvoda i najvažnijeg među njima- Eurocrema

Klijent: Swisslion Takovo

Usluga naše agencije: kreiranje kampanje na društvenim mrežama povodom jubileja

O klijentu

Poslovni sistem Swisslion Takovo je prepoznatljivo ime na našem tržištu. Oni po originalnoj SL recepturi proizvode više grupa proizvoda– od čokolada i kremova, preko vafla i medenjaka, finih pekarskih proizvoda i ratluka, zaključno sa alkoholnim i bezalkoholnim napicima, sladoledima i mesnim prerađevinama. I da nešto ne preskočimo, ima toga još.

Eurocrem je svakako najpoznatiji proizvod ove kompanije, koji od 1970. godine drži status kultnog brenda na našem tržištu. Sigurni smo da ne postoji dete ili čitava porodica, iz tog perioda, koji se ne sećaju ovog brenda. U bivšoj Jugoslaviji, svako jutro je započinjalo omiljenim kremom svih generacija i to se nije mnogo promenilo ni 50 godina kasnije.

O veličini i popularnosti Eurocrema govore i brojke, koje su i dan danas impresivne. Već u prvoj godini poslovanja proizvedeno je prvih 1000 tona krema, a nakon samo dve godine ova količina se utrostručila. Pik proizvodnje je dostignut 1982. godine kada je proizvedeno fantastičnih 13.000 tona Eurocrema.

50 godina proizvodnje omiljenog krema bivše Jugoslavije, koji se i danas prodaje na tržištima širom Evrope i sveta, trebalo je proslaviti na pravi način. Podsećanje lojalnih kupaca na nekadašnji izgled omiljenog brenda i obraćanje novim generacijama, bila je samo jedna od zamisli klijenta koju smo realizovali kroz kampanju na društvenim mrežama.

Izazov koji je stavljen pred naš Social Media i Design tim

Eurocrem je najpoznatiji dvobojni kakao krem na našim prostorima. Kompanija Swisslion je, između ostalog, želela da se 50 godina postojanja brenda obeleži kampanjom na društvenim mrežama.

Ciljne grupe kojima je trebalo da se obratimo su uključivale kako mlade korisnike mreža, tako i one starije koji se, iz svog detinjstva, sećaju Eurocrema i njegove popularnosti. Kreiranjem kampanje na Facebook-u i Instagram-u, koja će prvenstveno stvoriti jak emotivni naboj kod ciljne grupe, trebalo je da postignemo povezivanje mladih i starijih.

Sve ovo, trebalo je da se upakuje u vizuelno privlačnu kampanju. Taj deo zadatka smo prepustili našim kolegama iz design tima. Oni su imali cilj pred sobom da kreiraju kampanju koja će s jedne strane pokrenuti interesovanje ciljne grupe, a s druge probuditi ili inicirati emocionalnu povezanost pojedinca i brenda.

Rešenje

Naš kreativni tim je osmislio kampanju u kojoj su se obraćali primarno starijoj ciljnoj grupi, koja je već imala dodir sa brendom i prošla sa njim kroz različite faze razvoja. Njima su već neka vizuelna rešenja iz prethodnih decenija bila poznata, samo ih je trebalo podsetiti na njih.

Zato smo odlučili da se stvarno jako dobro potrudimo i skupimo nasleđe Eurocrema na jednom mestu. Na sajtovima KupujemProdajem, Limundo i Kupindo smo pretraživali i pronalazili čaše, nalepnice, šolje, bedževe i dr. Zatim smo ih otkupili i iskoristili za kreiranje dela vizuala u kampanji.

A kako smo realizovali ovu kampanju iz 2020. godine i koje rezultate smo postigli- pogledajte ukratko u nastavku.

  1. Otkupili smo preko 50 različitih artikala vezanih za Eurocrem brend od 1970. godine pa nadalje,
  2. Sve ove predmete smo fotografisali i njihove fotografije obradili,
  3. Uradili smo preko 960 fotografija uz različite obrade i korekcije,
  4. Pokrenuta je komunikacija sa fanovima kroz postavljanje niza pitanja u objavama na mrežama,
  5. Napravljena je serija slogana kojima je istaknuta snaga brenda,
  6. Kreirani su vizuali kojima je povezana prošlost i sadašnjost kroz prikazivanje dečaka i devojčice kako jedu parče hleba sa Eurocremom sa razmakom od 50 godina,
  7. Organizovano je nekoliko darivanja, sa ciljem da se pokrene komunikacija sa publikom i poveća njihova povezanost sa brendom,
  8. Budžet za boostovanje objava je bio ili nepostojeći ili vrlo mali, pa se može reći da je kreativa zaslužna za odlične rezultate,

Rezultat

Konkretni rezultati koje smo postigli ovom kampanjom možemo izraziti i u brojkama. Pa tako možemo reći da su objave na kojima su stare Eurocrem čaše pokrenule publiku na komentarisanje.

Broj komentara na jednoj takvoj objavi je bio veći od 200, dok je post deljen više od 30 puta. Ove objave su pokrenule emotivnu reakciju publike, pa su pojedinci krenuli da šalju fotografije svojih starih čaša u inboks stranice.

Zatim, kada su objave sa dečakom i devojčicom u pitanju, one su takođe vrlo dobro prošle kod publike. Devojčica je dobila skoro 350 lajkova, preko 20 komentara i 12 šerova. Objava sa dečakom je dobila viralni karakter, pa je imala preko 700 lajkova na IG-u i skoro 50 komenatara.

Ipak, treba pomenuti još jedan rezultat kampanje, koji nismo očekivali, ali koji se desio. Naime, pojavio se i određen broj negativnih komentara u kojima su pojedinci komentarisali kvalitet proizvoda i upoređivali ga sa onim pre 50 godina.

Utisci klijenta

Zadovoljni smo kreativnom i zanimljivom kampanjom koju su Titani kreirali za 50 godina Eurocrema. Mislimo da je stvorena nova veza između mladih i starih fanova našeg brenda. Vizuali su bili odlični i uspeli su da prenesu nekadašnju atmosferu realistično. Istovremeno kreirali su i vremensku mašinu povezujući period od 50 godina u jedan vizual. Čak smo zadovoljni i prašinom koja se podigla oko ove kampanje, jer nam je ukazala na to da više treba da komuniciramo sa ciljnom grupom i svakog dana unapređujemo naš brend.