Kada ste vlasnik bliznisa svakako treba da računate na to da ćete u budućnosti, u nekom trenutku, razmišljati o rebrandingu. Ovo je nešto što konstantno treba da bude prisutno na vašoj to-do listi. To je zato što se brend menja tokom godina- on raste i razvija se. U skladu sa tim treba razmisliti i o eventualnom repozicioniranju ili daljem širenju na nova tržišta.

Koji god da je cilj vašeg brenda i plan za budućnost, jedno je sigurno: ako imate konzistentnu, uticajnu i jaku brend priču imate sve. A to „sve“ znači da imate nove lidove, da privlačite nove kupce i povećavate profit. Ako niste baš sigurni da li je vreme za rebranding sada ili za koju godinu, nastavite da čitate naš blog. U nastavku ćete saznati kada je pravi trenutak za promene.

Koji znaci ukazuju na to da vam je potreban rebranding?

5 je sigurnih znakova koji ukazuju na to da vam je potreban rebranding:

  1. Nekozistentnost,
  2. Sporiji ili nikakav rast broja lidova,
  3. Stalno morate da objašnjavate vašu vrednost kupcima,
  4. Ne uspevate da stignete do vašeg idealnog kupca,
  5. Branding vam je zastareo.

Hajde sada da objasnimo detaljno svaki od njih.

Vaš brend nije konzistentan

Ako se ne osećate dovoljno prijatno da na nekom događaju date svoju vizit-kartu potencijalnom poslovnom partneru ili da mu pokažete veb-sajt, onda imate problem. A on se sastoji u tome da ste ili introvertni ili vaša ciljna grupa ne razume dovoljno dobro vašu brend priču.

Brend identitet se ne sastoji samo u tome da vlasnik biznisa ima jasnu viziju njegovog daljeg puta. Pored toga je važno da konzistentnost brenda bude jaka, a da sam brend bude vidljiv i prepoznatljiv u svakog segmentu poslovanja.

Istraživanja pokazuju da se prihod kompanije može uvećati do 20% ukoliko je konzistentnost brenda na svim platformama, na kojima se prezentuje, konstantna.

Ne dobijate nove lidove ili je njihov priliv zanemarljivo mali

Ovaj problem može da ukazuje na to da ne postoji poverenje između novih kupaca i vašeg brenda. Takođe, ovo ukazuje i na teže uspostavljanje konekcije između brenda i ciljne grupe. Ako se pitate kakve to sad ima veze sa strategijom rebrandinga, onda znajte da snažan brend znači poverenje. Bez jakog brenda i njegovog identiteta nema ni privlačenja novih kupaca.

Stalno objašnjavate kupcima zbog čega je vaš brend vredan njihovog novca

Možda vaš brend ima baš ovaj problem zato što nudite nekoliko različitih vrsta proizvoda ili usluga koje nemaju baš ništa zajedničko među sobom! Istovremeno, ovi proizvodi i usluge  se ne slažu baš najbolje sa vašom brend pričom. A pored toga vam je teško da objasnite šta vi to radite i kome je namenjeno to što prodajete.

Sve ovo može da ukazuje na sledeće: ili je vaš brend previše komplikovan ili vam je fokus na pogrešnoj ciljnoj grupi. Zapamtite i ovo- kupci koji su emotivno vezani za brend 50% su vredniji od onih koji to nisu. Zato se potrudite oko građenja jakih veza sa kupcima, pojednostavite vaše poruke i budite konzistentni  jer će vam se to isplatiti.

Nikako ne uspevate da privučete vašeg idealnog kupca

Nije samo dovoljno da generišete veliki broj lidova, već treba privući prave kupce u pravo vreme kako bi vaš biznis zabeležio rast. Ukoliko privlačite klijente/kupce koji nisu zainteresovani za vaš brend, onda je to problem. On se ogleda u tome što postoji loša povezanost između vaše brend priče i ciljne grupe.

Potrebno je da postavite sebi nekoliko pitanja. Da li je vaš biznis napredovao i promenio se od svog nastajanja? Ukoliko jeste- da li se promenila njegova ciljna grupa? Još jedno pitanje je da li vaš brend identitet oslikava sve te promene? Kada to nije slučaj, onda je sasvim sigurno vreme za promenu i evoluciju vaše brend strategije.

Ako ste odgovarajući na ova pitanja uvideli da je vreme za rebranding vaše kompanije, naš tim Vam stoji na raspolaganju. Mi možemo da kreiramo novu brend strategiju za Vas, zato nas kontaktirajte i zakažite sastanak sa nama.

Branding vam je zastareo

Da li vam se čini da vaš brend jasno pokazuje svoje godine? To ne bi trebalo da bude slučaj. Brend bi trebalo sa poštovanjem da se odnosi prema tradiciji i zaostavštini, ali njegov izgled ne bi trebalo da ostane na vremenu kada je osnovan.

Međutim, ako je to slučaj- vreme je da menjate njegov vizuelni identitet i sve njegove glavne elemente. Rebranding može doneti vašem brendu nov, drugačiji, prepoznatljiviji izgled, koji će ga izdvojiti iz mase istih i pozicionirati ga na vrhu u odnosu na konkurenciju.

Brend agencija- rešenje za reviziju vašeg brenda

Verovatno ste do sada shvatili da nešto „škripi“ u brend strategiji i odlučili ste da je vreme za opštu reviziju brenda. Međutim, niste baš sigurni da vaša kompanija može sama da se pozabavi ovim problemom. Kako da znate da je vreme da angažujete brand eksperte?

  1. Jednostavno nemate vremena. Možda o ovome razmišljate jako dugo, ali jednostavno to nikada ne stigne na red. To je razumljivo, jer se većina nas bavi malim, dnevnim zadacima i nema vremena za velika pitanja. Ako je tako i kod vas, onda je vreme za brand agenciju.
  2. Ne znate odakle da krenete. Da, rebranding ponekad zna da zvuči zastrašujuće. Iako detektujemo da problemi postoje, kada pomislimo koliko je celokupan proces veliki i ne započinje nam se. Brand agencije znaju da procene koliko i kako je potrebno raditi na reevaluaciji brenda, kako bi kompanija nastavila da raste.
  3. Želite mišljenje nekog sa strane. Kada angažujete brand agenciju, onda dobijate mišljenje nekog ko nije uključen u svakodnevno poslovanje kompanije. Sveža perspektiva, sveže ideje mogu biti ključ za sledeću fazu razvoja ili kod kompanija koje postoje mnogo godina pogled sa strane i iskrenost o tome šta treba menjati.

Sada kada znate koji znaci ukazuju na to da vam je potrebna brand agencija i rebranding, vreme je da uradite još nešto za vaš brend. Uradite brand audit i identifikujte njegove slabe tačke, a zatim se javite nama, kako bismo zajedno doveli vaš brend do nove faze na njegovom putu uspeha.