Ukratko o ovom projektu

Industrija: Prodaja organske hrane na online shopu i u prodavnicama u Beogradu

Klijent: Organico

Usluga naše agencije: redizajn logotipa

Cilj: Kreiranje novog, prepoznatljivog logotipa koji će kupci lako zapamtiti

O klijentu

Organico je najveći distributer sertifikovanih organskih proizvoda u Srbiji i godinama već uspešno prodaje organske proizvode na svom online shopu i u nekoliko prodavnica u Beogradu.

Od kada su otvorili svoju prvu prodavnicu 2015. godine, oni konstantno rastu i šire svoju maloprodajnu mrežu. Trenutno imaju sedam maloprodajnih objekata, ali želja im je da se taj broj još više uveća. Pored toga oni imaju i veleprodaju, preko koje se snabdevaju veliki trgovinski lanci i prodavnice organskih proizvoda širom Srbije.

Upravo su rast kompanije i njen razvitak razlog zbog kog su poželeli da svoj logo prilagode novim potrebama i donesu unapređeno, sveže rešenje svojim novim, ali i onim starim, vernim kupcima.

Izazov koji je stavljen pred naše dizajnere

Od naših dizajnera je klijent zatražio da redizajniraju njihov stari logo i to tako da on bude drugačiji nego pre, jednostavniji i jasniji.

Problem sa prethodnim logotipom je u tome što je imao lepe, ali ne previše praktične detalje. Upravo su detalji, u obliku listova na slovu „O“ i iznad poslednja tri slova naziva brenda koji su izgledali kao rukom crtani, bili glavni problem koji je trebalo rešiti.

Naime, čitljivost i primenjljivost ovog logotipa na različitim medijima je bila problematična. Počevši od papira, pa sve do bilborda, ali sa druge strane i njegova primena na veb banerima i veb-sajtu. Pikseli, veličine, različiti formati i stari logo se nisu međusobno razumeli, pa ga je bilo teško koristiti bilo offline ili online.

Pored toga prethodni logo nije bio dovoljno „iconic“, ni prepoznatljiv, ali ni jednostavan, pa kupci nisu mogli da ga zapamte. Zato je bio potreban novi logo sa sledećim karakreristikama: karakterističan, prilagođen ciljnoj grupi i simplifikovan

Rešenje

Naši dizajneri su razvili rešenje u skladu sa brifom, koje sada odgovara potrebama klijenta i koje je pre svega super jednostavno, prepoznatljivo i lako pamtljivo. Oni su kreirali novi logotip u skladu sa potrebama ciljne grupe, znajući da će ovakvo grafičko rešenje biti prepoznato od strane kupaca i vrlo brzo usvojeno. Dakle, šta smo postigli kreiranjem novog logotipa za Organico?

  1. Uradili smo rešenja koja su jednostavna i primenljiva na svim površinama i u svim formatima,
  2. Istakli smo zelenu boju, kao glavnu, na novom logotipu, jer ona predstavlja primarnu asocijaciju kupaca na zdravu, organsku i prirodnu hranu,
  3. Element lista, koji je postojao na prošlom logou, smo zadržali, ali smo ga inkorporirali u naziv brenda,
  4. Svetlo zelena je korišćena da se dodatno istakne element lista, koji se nalazi na slovu „G“,
  5. Odlučili smo se za prepoznatljivo tipografsko rešenje, umesto korišćenja ikone, kako bi naziv brenda bio u prvom planu, ali i kako bismo dodatno istakli slogan kompanije „kuća organske hrane“.

Rezultat

Kompanija Organico je dobila moderan logotip, koji joj već donosi veću prepoznatljivost među ciljnom grupom, nego što je ranije bio slučaj. Brendiranjem prodavnica, veb-sajta, kao i naloga na društvenim mrežama (FB i IG) novim logotipom, uspeli su da se izdvoje u odnosu na konkurenciju, a kupci su počeli jasno da ih prepoznaju i pamte njihov logo.

Utisci klijenta

Logo je mnogo jednostavniji od prethodnog i kupci ga lako prepoznaju i pamte. Dobili smo logotip za naredno poglavlje razvoja naše kompanije. Saradnja sa dizajnerskim timom i agencijom je išla lako i brzo smo došli do željenog rešenja.