Pisanje blogova je prisutno u marketingu, sada već decenijama, i ključni je deo SEO strategija u modernom dobu. Koliko je pisanje i objavljivanje korporativnih blogova važno možemo da sumiramo kroz jedan naročito važan podatak. Kompanije koje objavljuju blogove na svojim veb-sajtovima dobijaju veću posetu i do 97% u odnosu na one koje nemaju tekstove ovog tipa.

Hajde da na to gledamo iz sledećeg ugla: svaki biznis želi da što više promoviše linkove na sajtu koji govore o njihovim proizvodima ili uslugama. Kako bi ovo postigli oni moraju da podele sa posetiocima sajta vredan sadržaj, koji se najčešće stvara kroz blogove.

Marketing povezan sa kreiranjem blogova je već duže vreme tajno oružje koje koriste kompanije u želji da se povežu sa kupcima, ali istovremeno da ostanu konkurentni na tržištu. Šta više, povezivanje sa pravim kupcima u pravo vreme putem blogova, može doneti povećanje zarade vašem biznisu.

Ako želite da razumete na koji način, kroz objavljivanje blogova, možete unaprediti vaše onlajn prisustvo i povećati brand awareness, onda potražite odgovore u ovom tekstu.

Zbog čega su blogovi važni za rast brenda?

Uz blogove brend lakše gradi kredibilitet i poverenje

Kreiranje blogova je odlična prilika za brend da se poveže sa kupcima na mnogo nivoa- kako na ličnom, tako i na profesionalnom nivou. Prijateljski, neformalniji ton može pomoći brendu da se prikaže u opuštenijem svetlu kupcima. Tako će ga i oni doživeti kao pristupačan i njima blizak.

Kada kupcima dajte relevantan sadržaj, koji im pruža jasan uvid u to što radite i kako to radite, oni vaš blog počinju da smatraju odličnim izvorom informacija a kompaniju ekspertom koji zavređuje njihovu pažnju. Na taj način ćete se istaći i u odnosu na konkurenciju i pridobiti više klijenata.

Kroz blog možete edukovati ciljnu grupu mnogo više nego kroz običan copy na stranici

Iako je sadržaj na prodajnim stranicama sajta ključan za uspeh kompanije, on nije sveobuhvatan. Kupci, odnosno klijeti žele više. Njima su potrebne dodatne informacije i oni tragaju za znanjem koje će im pomoći da što bolje koriste neki proizvod.

Upravo na blogovima mogu doći do takvog znanja, pa su oni odlično mesto za objavljivanje svih važnih informacija kojima ćete unaprediti relevantnost brenda. Pored toga, blogovi su tu da isprate trenutna dešavanja koja mogu biti korisna vašoj ciljnoj grupi.

Blogovi dovode kvalitetan saobraćaj na veb-sajt

Blogovi se obično dele na društvenim mrežama, što omogućava širok doseg sadržaja i povećanje vidljivosti kompanije. Prema istraživanjima oko 96% tekstova na blogovima se promoviše preko društvenih mreža.

Na ovaj način, do vašeg sajta može da dođe nov saobraćaj, odnosno kupci koje već zanima vaš brend i njegov sadržaj. Tako da na objavljivanje blogova treba gledati na sledeći način- donosi dvostruke benefite. Prvo, povećava broj posetilaca sajta, a drugo, povećaja kvalitet lidova koji su zainteresovani za biznis.

Kupci na blogovima mogu pronaći odgovore na pitanja koja ih najčešće interesuju

Blogovi su sekcija na sajtu u kojoj kupci mogu pronaći odgovore na sve dileme koje imaju u vezi sa nekim proizvodom ili uslugama kompanije. To baš i treba da bude svojevrsna platforma na kojoj će se voditi računa o potrebama kupaca.

Kako su blogovi vrlo raznovrsni i mogu da podnesu mnogo različitih usmerenja– od tekstova koji se odnose na proizvode, preko novina i aktuelnosti u industriji, pa sve do odgovora na pitanja za koje kupci nisu ni znali da su im potrebni- oni su idealno mesto da date trenutnu vrednost kupcima.

Ako smo vas zainteresovali za blogove i želite da sa nama zakažete sastanak, u vezi sa kreiranjem blog strategije na vašem sajtu- tim Titan dizajna vam stoji na raspolaganju. Kontaktirajte nas i dozvolite nam da ispričamo priču o vašem brendu na kvalitetan, zabavan i koristan način.

A sada je vreme i da podelimo sa vama neke od najvažnijih saveta za kreiranje kvalitetnih blogova.

Šta je važno za uspešno kreiranje blogova?

Pre svega, svako ko se bavi pisanjem blogova, ali i klijent koji plaća za tu uslugu, treba da znaju najvažnije pojmove iz content writing rečnika. U njemu se nalaze neke osnove važne za razumevanje ovog posla i one su dovoljne za bazično razumevanje procesa pisanja za veb. Nakon upoznavanja sa osnovnim pojmovima, treba zapamtiti i sledeća 3 saveta.

Doslednost

Objavljivanje blogova podrazumeva doslednost kako bi broj čitalaca bio konstantno dobar i kako biste generisali više lidova. Dakle izaberite onaj ritam objava koji vama odgovara i koga se možete držati. To obično znači jednom mesečno, na početku, a kasnije možete povećati broj tekstova. Google i drugi pretraživači cene konzistentnost, pa je važno imati određen i konstantan unos sadržaja u blog sekciji.

Dužina teksta

Kreiranje kratkih tekstova, koji ne sadrže dovoljno informacija i nisu optimizovani za pretraživače, nema nekog posebnog efekta. Naša najbolja praksa pokazuje da tekst treba da ima najmanje 800 reči, dok tekstovi koji imaju između 1000 i 1200 reči donose najbolje rezultate. Takođe, pisanje previše dugih tekstova, čija struktura zamara čitaoca i ne drži mu pažnju, ponovo nema nikakvog smisla. Zato treba naći pravu meru i napisati što sažetiji tekst koji objašnjava dovoljno.

Interno linkovanje

Interni likovi mogu da zadrže posetioca na sajtu duže, pa ih je korisno postavljati unutar teksta. Takođe, oni na taj način mogu da pronađu dodatne korisne informacije i saznaju više o vašem biznisu. Dakle, možete im predstaviti veći obim usluga ili proizvoda, na jednom mestu.

Obavezno uključite CTA (Call-to-Action) sa namerom da navedete kupca da klikne na određeni link ili uradi nešto konkretno što vi želite. Ako vam CTA kao pojam nije poznat, potražite ga u našem rečniku marketinških pojmova i skraćenica. A kao primer CTA možemo navesti vaš podsticaj kupcima da ostave svoju imejl adresu kako bi dobijali najnovije informacije o popustima u njuzleteru.

Za kraj, ako vam se dopao ovaj tekst, obavezno ga podelite sa kolegama kojima može biti koristan. A ukoliko želite da pročitate još korisnih saveta o pisanju blogova, obavezno bacite pogled na naš tekst o content writingu 1 na 1 i njegovom drugom delu u kome smo podelili naše premium savete.