Hajde da zamislimo ovakvu situaciju. Nalazite se u nekom velikom gradu i prolazite kroz dugačku shopping zonu u poznatoj ulici. U toj ulici se nalazi mnogo prodavnica raznih vama poznatih i nepoznatih brendova. Šta je prvo što uočite? Da li su to proizvodi, cene? Ne, prvo što svi uočimo je brending prodavnice, sa svim pratećim elementima- od logoa, preko boja brenda, na koji način je dizajniran prostor i sl. Sledeće što se zapitamo je da li ćemo moći sebi nešto da priuštimo u toj prodavnici.

Sve ovo isto se odnosi i na e-commerce prodavnice. Pravilo je da bez obzira na to koliko su vaši proizvodi bolji od konkurencije ili jeftiniji, ipak dizajn igra najvažniju ulogu u donošenju odluke kupca o kupovini proizvoda. Zato je dizajn vašeg e-commerce veb-sajta ključan za njegov uspeh. A ako vas zanima koji su ključni elementi koje svaki e-commerce veb-sajt treba da ima, onda obavezno pročitajte naš blog o tome.

Sada malo o istraživanjima- čak 38% kupaca napušta veb-sajt ukoliko im se ne dopadne njegov izgled. Ovo u kombinaciji sa činjenicom da većina kupaca ostaje na sajtu svega 15 sekundi i toliko pruža sajtu šansu da ih oduševi dovoljno govori o važnosti dizajna. Dakle, prvi utisak mora da bude snažan, jer ima jako važan uticaj na lidove. Kupci slušaju svoj unutrašnji osećaj i jako je važno da ih sajt oduševi izgledom i funkcionalnošću.

Iako će većina reći da nije fer posmatrati sajt na taj način i „ceniti knjigu na osnovu korica“, to je nažalost surova realnost. Na stvaranje takve realnosti je uticalo mnogo toga, a pre svega to što je ponuda velika, pa kupac za svega nekoliko minuta može pronaći altrenativu i novi sajt za kupovinu. Ako vas zanima na koji način dizajn utiče na e-commerce veb-sajt, nastavite da čitate o tome u nastavku.

Kredibilitet
Kredibilitet

1.Kredibilitet

Pre svega, dizajn pomaže sajtu da izgradi dobar i snažan kredibilitet. U prilog tome još jedan podatak- čak 93% kupaca smatra izgled sajta ključnim elementom zbog koga se odlučuju za kupovinu. Pod izgledom ćemo, u ovom kontekstu, smatrati ne samo veb-sajt dizajn, već i fotografije proizvoda i vizuale reklama.

Prvo na šta kupci obrate pažnju kada uđu na sajt je njegov dizajn. Ponovićemo ovo još jednom, sa dobrim razlogom. Sledi i pojašnjenje- ljudska vrsta procesuira 60.000 puta brže slike nego tekst. Zato i reagujemo odlično na fotografije ili videe.

Počevši od logoa, preko fotografija i vizuala koji se koriste na sajtu, važno je biti konzistentan u odabiru teme i praćenju istih elemenata. Ta tema treba da bude privlačna kupcima i da im uliva poverenje. I još jedna važna stvar- kupci vole jednostavan dizajn, ne previše napadan, već profesionalan i funkcionalan. Da im ne odvlači previše pažnju, a da bude dovoljno zanimljiv.

UX – User Experience

2.UX – User Experience

Suština UX-a je u tome koliko je jedan sajt upotrebljiv njegovim korisnicima. Pa tako, navigacija na sajtu treba da bude što više prilagođena njima, jer niko ne želi da uđe na sajt  na kome neće znati da se snađe i obavi kupovinu.

Pored toga, responsive web dizajn je još jedan ključan element, koji će omogućiti korisnicima da gledaju sadržaj na svim uređajima. No, posebno je to važno za pametne telefone, jer upravo preko njih najveći broj kupaca i posmatra sadržaj i skroluje kroz sajt u potrazi za proizvodom.

Top 5 primera jako lošeg korisničkog iskustva uključuju sledeće greške:

  • Izostanak cena proizvoda na veb-sajtu,
  • Nedostatak poverenja kada kupuju proizvod, jer proces plaćanja nije transparentan,
  • Nedovoljno opcija za plaćanje,
  • Mnogo grešaka na određenim stranicama proizvoda,
  • Nejasna navigacija na veb-sajtu.

Zbog ovih razloga, mnoga „kolica“ za kupovinu ostaju prazna i kupci odlaze sa sajta. Ukoliko je razlog njihovog odlaska taj što im se ne dopada vaš proizvod, onda se tu ništa ne može. Međutim, ukoliko odlaze zbog lošeg korisničkog iskustva, tu se onda i te kako svašta može popraviti.

3.Lista proizvoda

Kao što smo već pomenuli u uvodu, sve mora da bude konzistentno, pa tako je i lista proizvoda važna za sajt. Zajedno sa njom, slike proizvoda, fontovi i opisi moraju da budu usklađeni. I kada je sve to spremno, efektni SEO opisi proizvoda upotpuniće listu i sve što je potrebno oko nje.

Ako se pitate kako opis proizvoda treba da izgleda, mi uvek stojimo na stanovištu da je važno biti jedinstven i prepoznatljiv. Copy treba da privuče pažnju, a call-to-action mora da bude jasan, kako bi ga kupci lako prepoznali.

U zavisnosti od toga da li je ciljna grupa jasno definisana, a trebalo bi da bude i opis proizvoda mora biti pisan tako da njima bude zanimljiv i privlačan. Sve poruke na sajtu, pa i opisi proizvoda, moraju da se uklapaju u komunikacionu i brend strategiju, što nas ponovo vraća na doslednost i konzistentnost.

4.Brzina učitavanja sajta

Često se dešava da se ovaj segment previdi kada je dizajn veb-sajta u pitanju. Brzina učitavanja je takođe deo korisničkog iskustva, međutim ipak je previše važan da ga ne bismo stavili kao poseban podnaslov. Ako nam ne verujete, onda pročitajte ovu statistiku i promenićete mišljenje. Naime, 47% kupaca očekuje da se sajt učita za manje od dve sekunde. Ako se to ne desi, oni samo odlaze sa njega. Takođe, brzina učitavanje je postala važna za rangiranje na Google pretraživaču, pa ga njegov algoritam uzima kao veoma važan faktor koji utiče na poziciju.

5.Da štrčite iz mase

Na kraju, bez obzira na to koliko je dizajn vašeg e-commerce sajta dobar, ako želite da ostavite dobar utisak na kupce, treba da se izdvajate iz mase istih. Mnogi sajtovi ovog tipa, samo odaberu isti template i misle da su završili. Iako to nije ništa loše, ipak da bi bili prepoznatljivi, važno je da budete originalni. E-commerce je industrija sa mnogo konkurencije, pa svaki detalj pomaže da se izdvojite iz mase istih sajtova.

Mnogo je načina da se izdvojite i povećate prodaju, od načina na koji su postavljeni elementi na sajtu, preko kvaliteta fotografija, do kompletnog brendinga. Puno je mesta za eksperimentisanje i kreativnost. Ukoliko eksperimentisanje ipak nije nešto što želite, onda imajte na umu da treba raditi na jakom UX-u i neka izgled sajta bude jednostavan i funkcionalan.

Titani znaju put do vrhunskog e-commerce sajta

Ako ste u potrazi za agencijom koja zna kako dizajnirati i napraviti funkcionalan i lep e-commerce veb-sajt, obavezno obratite pažnju na naš portfolio, jer naša agencija ima puno iskustva u veb dizajnu i posebno u izradi veb prodavnica. Pre nego što nas kontaktirate, obavezno pročitajte 5 benefita saradnje sa full-service marketinškom agencijom, kao i 5 pitanja za klijente pre nego što krenemo da dizajniramo sajt, jer ćete tu pronaći dosta korisnih informacija koje će vam pomoći da se pripremite za susret sa nama.