Super Bowl 2022 – Marketinški presek
Super Bowl 2022 – Marketinški presek

Pre dve nedelje je odigran pedeset šesti Super Bowl. Odmah nakon meča sva pažnja medija bila je usmerena ka muzičkom nastupu koji je neke od nas vratio u mladost, a druge upoznao sa temeljima moderne muzike. Eminem, 50 Cent, Dr Dre, Snoop Dogg i ostale legende nekih prethodnih decenija su priredili nastup za pamćenje i potpuno ukrali pažnju samoj utakmici, ali i advertajzerskim uradcima koji su i ove godine bili spektakularni.

Oboren je rekord, 30 sekundi televizijskog prostora je koštalo 6.5 miliona dolara. Ovo je samo novac koji su kompanije platile televiziskoj kući za emitovanje spota, na to je potrebno dodati i ogromne troškove produkcije, ali i astronomske honorare svetskih zvezda. Jer su one ove godine obeležile Super Bowl.  Nemamo tačnu informaciju, ali deluje kao da je oboren rekord i po broju poznatih ličnosti u reklamnim spotovima: Arnold Švarceneger, Selma Hajek, Pejton Mening, Serena Vilijams, Džimi Batler, Kevin Hart, Skarlet Džohanson, DJ Kaled, Idris Elba, Doža Ket…. Ovo je zaista možda samo četvrtina liste, pretežno holivudskih, zvezda koje su ove godine pozajmile svoju relevantnost i poverenje brendovima iz raznih industrija.

Da li reklama na Super Bowl-u zaista toliko vredi?

Da li reklama na Super Bowl-u zaista toliko vredi?

Da! Istraživanja kompanije za analitiku „EDO“ pokazuju da TV spotovi tokom ovog udarnog termina generišu četiri puta veći engagement nego što je to obično slučaj. Najbolji dokaz za to je spot za „Coinbase“. Online berza za kripto valute je pripremila kreativnu reklamu koja savršeno korespondira sa ciljnom grupom. Na crn ekran, uz osmobitnu muziku, su postavili QR kod koji luta od ivice do ivice ekrana i menja boje, aludirajući tako na DVD logo koji nikada ne udara u sam ćošak. Saobraćaj koji je QR kod generisao tokom jednog jedinog emitovanja je doveo do toga da im padne sajt.

Debitanti

Upravo su kompanije čije se poslovanje bazira na kriptovalutama najbrojnije među debitantima koji se po prvi put pojavljuju na Super Bowl-u. Uz pomenuti Coinbase, tu su još i FTX kao i Crypto.com. Po prvi put se pojavila i kompanija Meta, barem pod tim imenom, koja nam je donela još jedan uvid u svoj multiverzum

Auto Industrija

Nisan, Toyota, Kia, BMW, General Motors, Chevrolet… veliki igrači u industriji su se ove godine predstavili publici svojim spotovima. Pored njih to su učinila i neka nova, ambiciozna imena, poput Wallbox-a i Polestar-a. Prvonavedena kompanija proizvodi punjače za električna vozila, dok se druga bavi kreiranjem takvih vozila.

Iz ove grupe bismo istakli urnebesnu reklamu za električni BMW iX koja nam donosi Arnolda Švarcenegera u ulozi Zevsa i Selmu Hajek kao njegovu suprugu, Heru.

Oživljavanje starih uloga

Auto industrija nam je ove godine dala priliku da ponovo vidimo dobro poznate filmske i televizijske karaktere. Majk Majers je reprizirao čuvenu ulogu iz serijala Ostin Pauers. Dr Zlo ovog puta ima novi brilijantan plan, da prvo spase, a zatim i osvoji svet u spotu za General Motors. Deca Tonija Soprana su rekreirala uvodno špicu revolucionarne serije u novoj reklami za Chevrolet Silverado. I Džim Keri je ponovio svoju ulogu iz filma Crvena napast (The Cable Guy), ovoga puta za potrebe kompanije Verizon.

Filmovi i Serije

Oživljavanje prošlosti nije jedino što smo videli od sedme umetnosti na ovogodišnjem Super Bowl-u. Najjače producentske kuće (i striming servisi koji su postali producentske kuće) su predstavili svoje naslove. Marvel, Universal, Amazon i Netflix su najavili šta nas sve očekuje u mesecima koje dolaze. Od nastavaka kultnih filmova, preko serije bazirane na Tolkinovom „Gospodaru Prstenova“ do spektakularnog spota za Netflix. Ovaj striming servis je razmišljao unapred, pa je u toku produkcije nekoliko svojih filmova dodao posebne kadrove koje je kasnije spojio u impresivan uradak.

Režiseri i glumci

Film i advertajzing se prepliću na mnogo nivoa, a to pokazuje i ovogodišnja reklama za Budweiser. Ova kompanija je prošle godine prekinula četiri decenije dugu tradiciju i nije emitovala svoju reklamu tokom Super Bowl-a. Novac potreban za emitovanje (tada je iznosio 5.6 miliona dolara) je bio usmeren borbi sa korona virusom. Na ovaj način, kompanija je kreirala jednak (ako ne i veći) publicitet. Ove godine su se ipak vratili sa svojim čuvenim konjem iz pasmine Klajdsdejl. Njihov spot je režirala Oskarom nagrađena kineska rediteljka Kloe Džao.

Na drugoj strani pivskog spektra, legenda Holivuda, Stiv Bušemi promoviše Michelob ULTRA, zajedno sa Džimi Batlerom, Serenom Vilijams i Pejtonom Meningom.

Grickalice

Uz piva savršeno idu grickalice, a bez njih ne može da prođe niti jedan Super Bowl. Kako ispred, tako i u „malim“ ekranima. Lays i Pringles su ispratili trendove, pa su mešavinom humora, emocija i svetskih zvezda predstavili svoje proizvode.

Proizvođač kikirikija Planters je postavio važno životno pitanje: Kako jedete kikiriki? Jedan po jedan ili više od jednom? Naravno, ovo su uradili uz pomoć poznatih glumaca. Dok je najviše pozitivnih komentara pokupila Doritos basna.

Udari na konkurenciju

Ono što Super Bowl čini dodatno zanimljivim (a i američki advertajzing u celosti) su jasne i nimalo prikrivene insinuacije i udari na konkurenciju. Taco Bell se poigrava sa motivima svojih konkurenata u svom novom spotu. Doža Ket beži iz opresivne škole za klovnove (aludiranje na McDonlads) u šaren i razigran Taco Bell svet.

Startap za proizvodnju električnih vozila, Polestar, u svojoj prvoj reklami na Super Bowl-u direktno spotačinje konkurenciju u vidu Tesle, natpisom „No conquering Mars“ (Nećemo da osvajamo Mars).

Zaključak

Humor, filmovi, muzika, poznate ličnosti, mnogo poznatih ličnosti su lajtmotivi ovogodišnjih reklamnih spotova. Nekih manje, nekih više uspešnih, uglavnom zabavnih i uvek skupih reklamnih spotova. Super Bowl ove godine definitivno nije razočarao, a Los Anđeles Remsi su pobedili Sinsinati Bengalse.