Ključni elementi koje svaki Ecommerce veb-sajt treba da ima
Ključni elementi koje svaki Ecommerce veb-sajt treba da ima

U današnje vreme, kada se kupovina u većoj meri obavlja online, veb prodavnice su neophodne svakoj kompaniji koja svoje proizvode plasira kupcima na ovaj način. Da bi jedna ovakva prodavnica uspešno funkcionisala, potrebno je prvo da privuče, a zatim i da zadrži kupce na njoj i da ih podstakne da obave lako i brzo svoju kupovinu. Kako bi se ovo postiglo potrebno je da Ecommerce veb-sajt ima lep i funkcionalan izgled, ali i navigaciju koja je laka za snalaženje. Ukoliko veb prodavnica može da pojednostavi i olakša proces kupovine proizvoda kupcu, onda će ona imati i puno uspeha i beležiće povećanje prodaje.

Za uspeh su potrebni određeni dizajnerski elementi, uz pomoć kojih će biti kreiran besprekoran interfejs za posetioce. U ove elemente, odnosno svojevrsne osobine veb prodavnice, treba investirati novac, jer donose željeno povećanje prodaje i zadovoljstva kupaca. Ključ svega je da kupci lako i brzo dođu do željenih informacija, a uz pomoć ovih posebnih elemenata oni će biti u mogućnosti da uspostave interakciju sa prodavnicom lako i njihovo korisničko iskustvo na sajtu će biti vrhunsko.

Uz ove ključne elemente, kompanije koje su vlasnici ovih veb šopova, uspeće da posetioce pretvore u lojalne kupce koji će tu kupovati jako dugo, zbog toga što su navikli na kvalitetnu, laku i brzu kupovinu. Hajde sada da pogledamo koji su to ključni elementi koje svaka veb prodavnica treba da ima:

  • Tražilica iliti jasno vidljivo polje za pretragu,
  • Karusel slajdovi,
  • Mega meni,
  • Pop-up za Njuzleter ili jasno označeno polje za njega,
  • Upoređivanje artikala,
  • Baneri,
  • Utisci kupaca o proizvodima,
  • Pop-up za pomoć kupcima,
  • Lista želja,
  • CTA (Call to Action).

Najvažnije dizajnerske karakteristike koje treba da ima veb šop

Polje za pretragu
Polje za pretragu

1. Polje za pretragu

Ne vole svi kupci da skroluju dugo (na internetu je i nekoliko minuta ponekad predugo) po sadržaju veb prodavnice u potrazi za proizvodom koji su videli negde na društvenim mrežama recimo. Oni verovatno žele samo da ukucaju naziv proizvoda i što pre obave kupovinu. U tom slučaju njih nervira što moraju dugo da pretražuju i to ubija njihovu želju za kupovinom.

Ovo je razlog da im se izađe u susret i da se postavi tražilica, u kojoj će oni upisati određenu reč a zatim će je algoritam skenirati, analizirati i ponuditi sadržaj koji je relevantan za konkretnu pretragu. I ne samo to, već čim posetilac sajta počne da ukucava prvih nekoliko karaktera- pojaviće se brojni podaci povezani sa ključnom reči koju je ukucao.

Karusel slajdovi
Karusel slajdovi

2. Karusel slajdovi

Iako ovo nije relevantno baš za svaku vrstu onlajn prodavnica, karuseli predstavljaju odličan način da se privuče pažnja posetioca sajta čim mu pristupi. Na taj način kompanija može da prikaže najprodavanije proizvode i promocije, koje mogu zapasti za oko kupcu. Ovaj element se smatra vrlo korisnim za informisanje i uticaj na posetioce sajta. Postavljanje ove karakteristike nije komplikovano, a daje priliku kompaniji da se pohvali najboljim i najrelevantnijim informacijama o sebi, koje plasira već na samom vrhu stranice.

Mega meni
Mega meni

3. Mega meni

Svi volimo sofisticiran i dobro uređen padajući meni, koji nam daje priliku da vidimo koje kategorije i podkategorije proizvoda kompanija nudi. Kupci se time oduševe, zato što je koristan i štedi vreme, a pored toga donosi najbolje korisničko iskustvo i odaje utisak sistematičnosti. Jedna stvar koju nikako ne treba zaboraviti je da sajt, pa i meni imaju responsive web dizajn, kako bi kupci na svim platformama videli sadržaj sajta.

Njuzleter (newsletter pop-up)
Njuzleter (newsletter pop-up)

4. Njuzleter (newsletter pop-up)

Njuzleter je odličan način da kompanija bude u kontaktu sa svojim najvernijim kupcima. Zbog toga treba postaviti pop-up opciju za njuzleter (koja će se povremeno pojaviti na centralnom delu ekrana) ili drugo rešenje može biti boks za upisivanje imejl adrese na kraju svake stranice. Na ovaj način ćete prikupiti adrese kupaca i onda ćete im slati informacije o popustima i promocijama. Ne postoji kupac koji će odoleti odličnoj ponudi i vremenski ograničenom popustu, koji ćete im poslati na ovaj način.

Upoređivanje artikala
Upoređivanje artikala

5. Upoređivanje artikala

Ponekad kupci žele da uporede glavne karakteristike nekih proizvoda, kako bi odlučili koji im više odgovara. Alat koji to omogućava, biće odličan dodatak veb-sajtu i pružiće šansu kupcima da što pre donesu odluku o kupovini. Kupci vole kada mogu da porede proizvode po različitim aspektima, jer im to daje priliku da bolje i jasnije razumeju šta i zbog čega nešto kupuju. Zbog toga, kada uvodimo ovakve posebne elemente na sajt, obično to znači da omogućavamo da se proizvodi porede po: boji, dimenzijama, težini, ceni i potencijalno još nekim kriterijumima u zavisnosti od industrije za koju se radi.

Baneri
Baneri

6.Baneri

Za banere na glavnoj stranici sajta važi da, posebno ako su animirani, privlače pažnju posetilaca. Na njima može biti plasiran sadržaj koji kompanija smatra da je najprikladniji (obično su to obaveštenja o sniženju, najprodavanijim proizvodima ili recimo odbrojavanje do završetka određene akcijske ponude), ali važno je da ti baneri budu u jarkim bojama, dinamičnog izgleda i da sve pršti od kreativnosti kako bi ih kupci primetili i obratili pažnju na ono što piše na njima. Rezultat postavljanja ovih banera biće naročit rast prodaje.

Utisci kupaca
Utisci kupaca

7. Utisci kupaca

Danas skoro i da nema sajta na kome nećete videti testimonijale kupaca o proizvodima ili uslugama kompanije kojima su oni izuzetno zadovoljni i voljni da podele svoje utiske sa drugima i tako bar malo utiču na njih da kupe neki proizvod. Kredibilnost je reč koju kompanija želi da stavi u prvi plan, kada plasira poruke svojih vernih kupaca. To su ljudi poput svih nas, naše komšije, kolege, rođaci, koji će nas ubediti da neki proizvod zaista vredi kupiti. Iskreni utisci su ono što brend čini prepoznatljivim i čini da on postane konzistentan.

Pomoć kupcima
Pomoć kupcima

8. Pomoć kupcima

Pop-up za pomoć kupcima treba postaviti na svaku stranicu, kako bi im bio pri ruci ako imaju bilo koje pitanje ili su u nedoumici koji proizvod da izaberu. Najčešće on stoji sa desne strane, kako bi bilo uočljiv, ali da istovremeno ne zaklanja glavni sadržaj. Kada posetilac klikne na njega, otvara se kontak forma u koju može upisati svoje pitanje ili opis situacije i nakon toga dobija tiket sa brojem, a kasnije i odgovor putem imejla. Treba biti na usluzi kupcima i odgovoriti na sva pitanja, jer to može biti dodatna prilika da se učvrsti odnos brenda i kupca, ali i da se ojača reputacija brenda.

Lista želja
Lista želja

 9. Lista želja

Ovaj element posebno vole veb prodavnice koje se bave prodajom garderobe, jer tako kupci imaju priliku da stave svoje omiljene artikle na listu želja i da im se posle nekog vremena vrate i završe proces kupovine do kraja. Pored toga što imaju listu želja, bilo bi dobro da mogu da je podele i sa svojim prijateljima, ali i preko društvenih mreža. Ovo posebno znači modnim influenserima, koji dele svoje wish liste sa pratiocima.

10. CTA (Call to Action)
10. CTA (Call to Action)

10. CTA (Call to Action)

Dobro napisan CTA (poziv na akciju) može ubediti kupca da napravi taj poslednji najvažniji korak i klikne na dugme ‘kupi’. Zbog toga poziv na akciju, osim što treba da bude jasan, on mora da bude i vidljiv, postavljen na pravo mesto, uočljivu pozadinu i na svaku landing stranicu. No, treba ga postaviti i na druge stranice, kako bi se izbeglo to da kupac mora otići na ‘kontaktirajte nas’ stranicu kako bi video osnovne kontakt podatke.

Titani obožavaju veb prodanice i prave ih rado i često

Ako ste u ovom blogu naučili nešto važno, onda ga obavezno podelite sa svojim prijateljima i kolegama, a ukoliko vam je potreban jedinstven i inovativan veb dizajn, onda smo mi tu i javite nam se. Do tada pročitajte koji su benefiti saradnje sa full-service marketinškom agencijom, ali i koja pitanja postavljamo klijentima pre nego što krenemo da dizajniramo sajt. Ima još nekoliko korisnih tekstova na našem blogu na teme poput izgradnje brenda, kreiranja veb-sajta, odnosa sa klijentima i mnogih drugih, pa bacite pogled i na njih, jer vam mogu biti jako korisni.