Webpage design
Webpage design

Ponekad klijenti žele da njihov sajt ugleda svetlost dana što pre i ne posvete dovoljno vremena detaljnom brifu i razgovoru sa dizajnerima u agenciji. Njihovo nestrpljenje je sasvim razumljivo, jer želja da svi vide čime se oni bave, međutim to i nije baš najbolji pristup, jer je sajt vrlo važan deo ukupne strategije predstavljanja jednog brenda i ne sme biti grešaka u njegovoj izradi.

Nedovoljno razumevanje klijentove ciljne grupe, njegovih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, kao i USP-a (ovaj termin smo objasnili u našem rečniku marketinških pojmova i skraćenica koje morate da znate) dovodi do toga da sajt ne predstavlja klijentov proizvod i sam brend na dovoljno jasan način.

Niko to ne želi i da bi se uštedelo dragoceno vreme, postavljanje pravih pitanja na početku može da bude od posebnog značaja, kako bi kasnije tokom procesa bilo što manje grešaka i što manje potrebe da se rade dodatne ispravke.

Na sreću, mi taj problem nemamo, jer našim klijentima postavljamo nekoliko važnih pitanja, koja nam daju osnovne i ujedno najvažnije informacije od kojih treba krenuti kada je izrada sajta u pitanju.

Hajde da pogledamo 5 najvažnijih pitanja koja postavljamo klijentima pre nego što počnemo sa razvijanjem ideje za izradu sajta.

Laptop, mobilni telefon, kafa i ruke koje pišu
Laptop, mobilni telefon, kafa i ruke koje pišu

#1 Opišite svoju kompaniju i kako vi vidite svoj biznis

Možda vam se ovo pitanje učini kao sasvim nepotrebno, jer postoji Google, pa svi možemo tamo da pronađemo određenu kompaniju i više informacija o njima, međutim to nije pravi pristup ovome. Jeste, kada je saradnja sa vekim kompanijama ili korporacijama u pitanju, ali kada pričamo sa vlasnicima malih biznisa, onda volimo da dobro upoznamo i njih i njihove firme.

Mi, na ovaj način, želimo da od našeg klijenta čujemo kako sve to izgleda iz njegove perspektive: kako je njegova kompanija osnovana, čime se tada vodio, da li je imao neku viziju, šta želi da postigne u narednih pet godina i sl.

Kada su male kompanije u pitanju, ako neko dobro poznaje biznis koji vodi, to je onda svakako njen vlasnik i oni su obično najbolji sagovornici, koji detaljno opisuju sve ovo što smo naveli. Jedna kompanija ima mnogo slojela, koje mi treba da otkrijemo, da kroz njih pogledamo i dođemo do suštine.

Kada su velike kompanije u pitanju, obično komuniciramo sa direktorima marketinga i ponovo, oni su najpozvaniji da objasne ciljeve, šta očekuju od sajta koji se izrađuje za njih i na koji način vide da će taj sajt biti koristan njihovim kupcima. Pre prvog sastanka sa direktorima sektora u velikim kompanijama, Titani se uvek dobro pripreme i ‘urade svoj domaći’. Istraživanje je najvažniji zadatak za sve nas kada krećemo sa izradom nekom novog projekta.

Mobilni, laptop,monitor i tablet

#2 Da li već imate sajt i da li vam pomaže u prodaji vaših proizvoda ili usluga?

Idealna situacija izgleda tako da klijent već ima sajt i da nas poziva da dizajniramo novi sajt za njega. Na taj način možemo dobro da istražimo trenutni sajt, pogledamo sadržaj koji se nalazi na njemu, proverimo koliko se brzo učitava i ostale pojedinosti koje čine da jedan sajt bude funkcionalan i koristan kupcu određenog brenda.

Kada uradimo istraživanje i procenu trenutnog sajta, onda možemo da damo predlog kako unaprediti određene aspekte na novom sajtu i kako da ono što nije najbolje osmišljeno ne ponovimo.

Pored toga, konsultujemo se sa klijentom i u vezi drugih važnih stvari kada je izrada sajta u pitanju, poput pisanja copy-ja, pokretanja bloga ili unapređenja već postojećeg, vizualima koji će upotpunjavati sajt i njihovim željama i idejama koje oni imaju kada je izgled sajta u pitanju. Još jedna važna stvar, o kojoj obavezno razgovaramo sa klijentom, su kategorije na sajtu i ideje o tome kako treba da izgleda meni, šta treba da se nađe na prvoj, a šta na ostalim stranicama.

Monitor, tablet ruka sa kafom, tastatura i mobilni
Monitor, tablet ruka sa kafom, tastatura i mobilni

#3 Recite nam ko su vaši glavni konkurenti i na koji način se vi razlikujete od njih?

Pošto smo istražili klijentov trenutni sajt i saznali nešto više o njemu, kao i to šta treba unaprediti u sledećoj verziji sajta, vreme je da se uradi istraživanje konkurencije. Ipak je istraživanje konkurencije odličan način da se inspirišemo, da saznamo nešto o njima, šta oni stavljaju u fokus svojih kupaca i sl.

Naš posao je da kreiramo sajt koji će biti daleko najbolji u odnosu na konkurenciju i koji će imati najkorisnije informacije, najbolje predstavljene karakteristike brenda i najjasnije istaknute benefite korišćenja nekog proizvoda. Glavni cilj kreiranja novog sajta treba da bude povećanje broja klijenata, zadržavanje onih postojećih i privlačenje konkurentskih na klijentov sajt.

Pored toga, jako je važno da kroz istraživanje saznamo kakve informacije konkurencija plasira, da li recimo ima blog i kakve teme na njemu pokriva, zatim usluge koje pruža kupcima i gde bi tu naš klijent mogao da napravi razliku u odnosu na njih; kako je urađen njihov dizajn veb sajta i na kom je to nivou, brzinu učitavanja sajta i domain authority itd.

tastaura i ruka koja drži olovku
tastaura i ruka koja drži olovku

#4 Koji je rok za izradu sajta?

Nikako ne želimo da radimo nešto na brzinu i zato nam je dogovor oko preciznog datuma završetka sajta jako važan. Takođe su nam važne faze u kojima će se sajt izrađivati i na koji način će to klijent shvatiti. Timeline izrade sajta treba da se dogovori sa klijentom, tako da ne bude previše tesnih rokova i da bude vremena i za pravljenje izmena.

Jako je važno da jedan kompleksan projekat, kao što je izrada veb sajta, podelimo u nekoliko manjih faza, a svaka faza treba da sadrži niz manjih zadataka, koji će se sa lakoćom završavati i čiji će progres klijent moći da prati. U svakom trenutku, klijent treba da bude u mogućnosti da pristupi timelinu i vidi u kojoj se fazi nalazi projekat. Saradnja tima i klijenta treba da bude na najvišem nivou i to nam je prioritet broj jedan.

Ruka koja drži mobilni
Ruka koja drži mobilni i ruka na tastaturi laptopa

#5 Sa kojim budžetom raspolažete?

Što pre postavimo ovo pitanje, pre ćemo saznati sa čim raspolažemo u kom pravcu treba da razmišljamo. Nećemo na isti način raditi sajt nekog porodičnog biznisa i sajt velike korporacije, isto tako važno nam je da znamo koliko dizajnera i ostalih kolega treba uključiti u projekat i koliko će taj projekat oduzeti njihovog vremena.

Budžet je takođe važan i kada planiramo kako će izgledati sajt, odnosno na kom nivou treba uraditi dizajn. Da li će imati neke zahtevnije elemente, da li će određeni elementi biti animirani ili interaktivni itd. Sve ovo, ponajviše naravno, utiče na formiranje zadataka u okviru projekta i na sam timeline obaveza.

Nadamo se da su vam ova pitanja pomogla u odluci da sarađujete sa nama i poverite nam izradu vašeg sajta. Tim naših dizajnera, copywritera, developera vam je na usluzi i spreman da ponudi najbolje rešenje krojeno baš po vašim merama. Kontaktirajte nas i priuštite makeover vašem sajtu.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan, podelite ga sa nekim za koga mislite da će mu trebati i obavezno pročitajte i ostale tekstove na našem blogu.