1-pc-strategija-za-drustvene-mreze
1-mobilni-strategija-za-drustvene-mreze

Ako vam je potreban brz i sveobuhvatan vodič za najbolje i najkorisnije savete, koje ćete primeniti na svojim društvenim mrežama, onda ne tražite dalje, nego pročitajte naš blog o strategijama za društvene mreže namenjenim malim biznisima.

Svi znamo da su društvene mreže za preduzetnike i male biznise poslednjih godina, ono što su nekada bili lokalni oglasnici, u kojima smo mogli da pronađemo frizera, odličan restoran ili kafić u kraju, pa čak i kolače, teretanu ili veterinara. One su postale mesto za građenje brenda, povezivanje sa kupcima, oglašavanje aktuelnih ponuda i mnogo više od toga.

Ne uzimajući u obzir širu perspektivu i uticaj društvenih mreža da globalno tržište, u ovom tekstu ćemo se fokusirati isključivo na male, porodične biznise, koji često sve rade sami, odnosno nemaju jednu osobu za vođenje profila na društvenim mrežama, drugu za dizajn, treću za građenje community-ja… već to sve radi obično vlasnik sam.

Imajući to u vidu, verovatno provodite mnogo vremena pokušavajući da saznate sve o novim trendovima, kopate po Facebook grupama u potrazi za najboljim savetima kada su društvene mreže u pitanju i sl. To zna da oduzima mnogo vremena, posebno ako ste neko ko je tek na početku.

Naravno, sve to što radite i te kako ima smisla, jer je čak 4,2 milijarde aktivnih korisnika društvenih mreža na našoj planeti. Ako oni u proseku, kako istraživanja kažu, provode nešto više od dva sata dnevno na njima, onda postoji jako velika šansa da predstavite svoj biznis novim kupcima, izgradite awareness i odnos sa njima, pa čak i da prodate proizvod direktno na mrežama.

I, evo 11 najvažnijih saveta kako da pokidate nastup na društvenim mrežama, ako ste vlasnik malog biznisa. Zapamtite ih baš ovim redom i krenite da gradite profile na zdravim i jakim osnovama.

2-pc-1-plan-pre-svega
2-mobilni-1-plan-pre-svega

#1 Plan pre svega

Pre nego što krenete da koristite društvene mreže za posao, setite se da svaka dobra poslovna strategija počinje planiranjem i kreiranjem uspešnog plana. I ne, nemojte reći „ja to znam, sve je to jednostavno, pa objavljujem fotografije na ličnom profilu stalno“.

Poslovni profili su nešto sasvim drugo, mnogo više truda, posvećenosti i istrajnosti je potrebno kako bi se oni vodili. Kreativnost je svakako poželjna, ali ne i presudna. Ono što će vas izdvojiti od konkurencije je unapred pripremljen plan sa jasnim ciljevima koje želite postići, načinima na koje ćete zacrtano postići i vremenski rok u kome ćete sve to realizovati.

Pre nego što započnete objavljivanje sadržaja na svojim poslovnim profilima, bacite pogled na naš tekst koji će vam otkriti koliko je planiranje sadržaja u kalendaru objava na društvenim mrežama važno. Zapamtite, vreme i trud koji ulažete u objave na društvenim mrežama, može da se smatra direktnim ulaganjem u vaš biznis, jer će vam se vratiti u vidu profita.

3-pc-2-odlucite-koje-platforme-su-za-vas
3-mobilni-2-odlucite-koje-platforme-su-za-vas

#2 Odlučite koje platforme su za vas, a koje ne

Nemojte pretpostavljati gde se nalazi vaša publika, već dobro istražite ciljnu grupu i pronađite gde se ona najčešće može naći, na kojim mrežama. Jako je važno da planiranje zasnivate na podacima, a ne na pretpostavkama.

Ako prodajte proizvod koji bi se mogao dopasti generaciji Z, instikt vam kaže da biste onda verovatno komotno mogli da preskočite Facebook i da je bolje da se fokusirate na Instagram i TikTok. A da li je tako? Podaci pokazuju da skoro četvrtina korisnika Facebooka ima između 18 i 24 godine, dakle ne treba ga tek tako otpisati iz strategije.

Kako biste koristili društvene mreže na najbolji način za svoj biznis, što znači da vam one donesu profit, treba da izdvojite malo vremena i da obavite istraživanja tržišta, ciljne grupe i njenih želja, kako biste tačno znali u kom pravcu treba ići.

Svakako ne treba sve posmatrati ‘crno-belo’ i koristiti taktiku ‘sve ili ništa’. Treba biti pametniji i napraviti strategiju u kojoj ćete targetirati različite ciljne grupe na različitim kanalima i postavljati ciljeve koje ćete postizati na svakom od tih kanala. U različite svrhe koristite različite kanale i tako ćete doći do vrlo raznolikih ciljnih grupa.

Da bi vam to bilo jasnije na primeru, možete recimo da gradite publiku i skupljate lidove na Facebooku ili Instagramu, a customer service prebacite na Twitter. Pogledajte primer domaće kompanije Metalac i shvatićete šta znači jak community na Twitteru i obožavanje njihovih vizuala na Instagramu. A ako ne znate šta su lidovi ili vam neki drugi pojam, koji pominjemo u ovom blogu, nije jasan – obavezno pročitajte naš rečnik marketinških pojmova i skraćenica.

4-pc-3-dobro-upoznajte-svoju-publiku
4-mobilni-3-dobro-upoznajte-svoju-publiku

#3 Dobro upoznajte svoju publiku

Marketing na društvenim mrežama duguje svoju efikasnost činjenici da je moguće mikrotargetirati korisnike, čime se postižu najbolji i precizni rezultati. Ali, pre nego što krenete sa ovim pristupom važno je da upoznate svoju publiku. Pitate se šta to znači?

Ponovo podaci, kopanje po statistikama, stalan uvid i analiziranje podataka sa profila i ubrzo ćete shvatiti ko šta lajkuje, ko kupuje i zbog čega, šta vaša publika voli više a šta manje da vidi na vašem profilu.

I kada jednom definišete ciljnu grupu, vreme je da precizno opišete vašu buyer personu, što će vam biti jako korisno jer ćete tako tačno znati na koji način da se obratite vašem tipičnom kupcu, znaćete kako da mu predstavite svoj proizvod a da to njemu bude korisno i da se poklopi sa njegovim potrebama i željama.

5-pc-4-povecajte-svoju-publiku
5-mobilni-4-povecajte-svoju-publiku

#4 Povećajte svoju publiku

Sada kada ste sve prezino definisali, upoznali se sa ciljnom grupom i njenim tipičnim predstavnikom, vreme je za rast i reviziju plana objava na društvenim mrežama. Takođe, vreme je da dođete do onih koji slično razmišljaju kao pripadnici vaše ciljne grupe, a koji još uvek nisu čuli za vas.

Dajte im popust, besplatan savet, organizujte nagrađivanje i zamolite vaše folovere da taguju svoje prijatelje, kako bi i oni bili u prilici da učestvuju u nagradnoj igri. Kada budu videli da, osim što organizujete nagradne igre, na vašem profilu mogu da pronađu i različite korisne informacije ostaće na njemu i nakon nagradne igre, jer dobijaju vrednost koja im je potrebna, odnosno uče od vas, motivišu se i na kraju kupuju vaš proizvod ili uslugu.

6-pc-5-gradite-veze
6-mobilni-5-gradite-veze

#5 Gradite veze, izgrađujte zajednicu

Jedinstven benefit marketinga na društvenim mrežama za male biznise je mogućnost da direktno razgovaraju sa kupcima i pratiocima, da uspostavljaju odnos prijateljstva sa njima kroz privatne poruke, odgovore na njihove komentare ili rekacije na Instagram pričama. Izgradnja odnosa traje, kao i kada uspostavljamo i gradimo prijateljstvo sa nekim, ali se na kraju isplati jer nam donosi lojalnost, a u poslednjem koraku i vernog kupca.

Podaci pokazuju da više od 44% korisnika društvenih mreža, koriste ove platforme za pronalaženje novih brendova, zbog čega vaša šansa za povezivanje sa njima upravo leži u tome kako im se predstavljate. Odgovorite na sva njihova pitanja, stavite im do znanja da cenite to što su lojalni pratioci vašeg brenda, pratite njihov sadržaj, budite srećni kada vas taguju i podelite sa drugim svojim pratiocima da i oni vide kako je neko na lep način fotografisao vaš proizvod ili pohvalio vašu uslugu.

Što više foloveri budu delili međusobno vaš sadržaj, što ga više budu čuvali, komentarisali i sl. vaš profil će dobijati bolji rejting i više organskog dosega. To znači da ćete lakše ulaziti u feedove vašim pratilaca, ali da ćete isto tako dobiti priliku da se pojavite u research feedu, gde će vas i drugi osim vašim pratilaca videti. Ako vas zanima na koji način funkcioniše Instagram algoritam u 2021. obavezno pročitajte jedan od naših prethodnih postova.

Šta još možete da uradite osim da odgovarate na komentare i poruke pratilaca:

  • Kreirajte Facebook grupu
  • Povežite se sa drugim preduzetnicima i influenserima u vašoj niši
  • Obavezno menšujte pratioce na storijima ili u postovima
  • Koristite interaktivne alate unutar aplikacija (stikere, boks za pitanja, ankete i sl.)
7-pc-6-obratite-paznju-na-trendove
7-mobilni-6-obratite-paznju-na-trendove

#6 Obratite pažnju na trendove

Naravno da ne treba biti deo svakog trenda, pokušavati da se uključite u svaku raspravu ili imitirati svaki mim, ali nije loše pratiti opšte trendove na društvenim mrežama i znati kada se nešto novo pojavi što može da se iskoristi za promociju brenda na neki drugačiji, nov način. Takav slučaj je trenutno sa Reels formatom na Instagramu, koji svi sada isprobavaju, a mi smo pisali o 5 načina za promovisanje brenda kroz Instagram Reels pa pročitajte tekst i možda dobijete neku korisnu ideju koju ćete primeniti na svom profilu.

Nikad nemojte zaboraviti najčešće razloge zbog kojih se korisnici društvenih mreža nalaze na njima. Ako vaši postovi ne ispunjavaju jednu ili sve njihove potrebe, onda im jednostavno neće biti zanimljiv, a to će značiti manje interakcije na vašem profilu i manje opšeg uspeha na mrežama. A najčešći razlozi zbog kojih korisnici posećuju društvene mreže su:

  1. Kako bi pratili aktuelne vesti i događaje (sve što se desi u svetu i kod nas prvo završi na društvenim mrežama),
  2. Kako bi pronašli smešan i zabavan sadržaj (mačke, bebe i sl.),
  3. Kako bi popunili slobodno vreme (dok čekaju u redu, kada im je dosadno na poslu ili u školi)
  4. Kako bi ostali u kontaktu sa prijateljima ili rodbinom (svakodnevni kontakt putem mreža čini daljinu podnošljivom),
  5. Kako bi delili svoje fotografije i videe sa drugima (deliće svojih života, sreću, tugu ili radost)
8-pc-7-prodajte-proizvode-preko-drustvenih-mreza
8-mobilni-7-prodajte-proizvode-preko-drustvenih-mreza

#7 Prodajte proizvode preko društvenih mreža

Poslednjih nekoliko godina marketing na društvenim mrežama je dodatno evoluirao i sada uključuje i ‘social commerce’ odnosno mogućnost da prodajete proizvode direktno preko društvenih mreža. U 2020. svetsko tržište prodajte na društvenim mrežama je imalo vrednost od skoro 90 milijardi dolara, pa nam se čini da nikako ne smete prevideti koliko je ovaj kanal prodaje važan.

Ako već niste, obavezno pročitajte naš blog u kome smo pisali o novinama na Facebooku i Instagramu, gde smo pomenuli tada novu, a sada već dobro poznatu opciju na Instagramu za online kupovinu, putem koje možete videti cenu i obaviti kupovinu određenog proizvoda. Dakle, modernizujte se, povežite web shop sa Instagram stranicom i prestanite da odgovarate na dosadna pitanja u komentarima ili porukama: Cena? Poštovani, cena? Može cena? :)

9-pc-8-potrudite-se-da-stalno-budete
9-mobilni-8-potrudite-se-da-stalno-budete

#8 Potrudite se da stalno budete aktuelni i menjajte formate objava

U nekom trenutku vaša standardna strategija objava na društvenim mrežama može da postane dosadna vašim pratiocima, pa je zato važno da povremeno pravite zaokrete u strategiji, pratite trendove, isprobavate nove formate i težite ka tome da uvek budete aktuelni.

Ukoliko je vaš standardni post fotografija, potrudite se da napravite video ili još bolje Reels na Instagramu. Ako prodajete određenu uslugu na ovoj mreži, onda bi objašnjenje koje ćete dati pratiocima kroz carusel postove moglo biti korisno, jer ćete imati mesta da pojasnite neki pojam, a oni će moći i da sačuvaju taj post za neku drugu priliku kada će im biti koristan.

Eksperimentišite, snimajte, fotografišite, pravite carusel postove, probajte live uključenja i sl, a uz to gledajte još i analitiku, jer će vam ona najbolje reći koji format u tom trenutku najviše prija vašim pratiocima. Najvažnije je da stalno testirate vašu strategiju, a menjanje formata je jedan od najboljih načina da to uradite. I obavezno pišite opise fotografija i videa, jer ćete na taj način napraviti kvalitetan post, koji nije samo vizuelno lep, već ima i opis koji ga prati i donosi korisne informacije.

10-pc-9-fokus-na-kvalitet-ne-na-kvantitet
10-mobilni-9-fokus-na-kvalitet-ne-na-kvantitet

#9 Fokus na kvalitet, ne na kvantitet

Sigurni smo da ste već do sada nekoliko puta pomislili: Pa koliko ima ovih opcija i kanala, ne mogu ja to sve da stignem. Mi vam poručujemo da i ne treba, jer nije važno imati nekoliko kanala, na kojima ćete postovati kada se setite, već treba da postujete kvalitetan sadržaj na onoliko kanala na koliko možete da ga proizvedete. Ne treba biti prisutan svuda, već samo na ključnim kanalima, koji su važni za vaš biznis.

Pored toga, postovi moraju da budu ili korisni ili zabavni, oni ne treba samo da prodaju proizvod, jer to niko neće pratiti zato što ne donosi nikakvu vrednost. Setite se, marketing na društvenim mrežama postoji prvenstveno zbog izgradnje zajednice i građenja veza sa pratiocima, a potom kako bi se neki proizvod prodao kada je taj odnos već uspostavljen.

Na početku se fokusirajte na jedan do dva glavna kanala (većina će reći Instagram, ali možda će vama na drugom mestu biti bolja prodaja) i uložite trud da postavljate najbolji i najkorisniji sadržaj koji u tom trenutku možete da proizvedete. Trud se ceni, posvećenost takođe i zaista je nemoguće da pratioci ne odreaguju na to, kao i na vašu iskrenost i autentičnost.

11-pc-10-koristite-najbolje-alate
11-mobilni-10-koristite-najbolje-alate

#10 Koristite najbolje alate koji će vam pomoći da automatizujete jedan deo posla

Verovatno ste se mnogo puta zapitali kako su neki profili tako lepi, kreativni, kako postižu da postavljaju postove, storije, izrađuju reels videe i sl. Osim posvećenosti, koja je ključna za društvene mreže, tajna leži i u korišćenju alata koji mogu automatizovati i pojednostaviti određene operacije koje svakodnevno obavljate na mrežama. Kako biste naučili koji su to  alati, obavezno pročitajte naš blog o alatima za male biznise koji će učiniti digitalni marketing jednostavnim.

Takođe, zapamtite da društvene mreže nisu tv program i da ne služe samo kako biste postavljali zabavan sadržaj, koji ste proizveli za svoj brend. Važno je da taj sadržaj podstiče pratioce na interakciju, da provocira njihovu reakciju i da bude takav da ga drugi rado dele. Zato, koristite alate koji će vam pomoći da brzo i jednostavno pripremite postove, a ostatak vremena posvetite izgradnji zajednice, slušanju njihovih potreba i kreiranju sadržaja u skladu sa tim.

12-pc-11-uvek-pratite-napredak-i-ostvarivanje
12-mobilni-11-uvek-pratite-napredak-i-ostvarivanje

#11 Uvek pratite napredak i ostvarivanje ciljeva

Kako implementacija vaše strategije za društvene mreže napreduje, važno je da se povremeno osvrnete na postignute rezultate, proverite dokle ste stigli u ostvarivanju ciljeva i šta funkcioniše a šta ne. U skladu sa tim, onda možete raditi ‘fina podešavanja’ i prilagoditi svoje postove novim saznanjima.

Jednom kada dobro upoznate vašu strategiju i tačno znate šta prolazi kod ciljne grupe a šta ne, vreme je da unapredite vaš nastup i podignete vizuelni identitet na novi nivo, probate neke nove formate i idete ka proširenju publike. U svemu tome vam od velike pomoći mogu biti alati koje smo pominjali u prethodnom delu. Najvažnije je da brojke tumačite na pravi način i da ih shvatite ozbiljno, jer samo precizni podaci nam donose dobru osnovu za dalji napredak.

Nadamo se da ste iz ovog posta naučili nešto novo i da ćete ga zbog toga podeliti sa nekim kome takođe može biti koristan. A ukoliko želite da se bavite isključivo širenjem vašeg biznisa i ipak smatrate da je ovo sve komplikovano za vas, kontaktirajte nas i mi ćemo vam predložiti najbolju strategiju za nastup vašeg malog biznisa na društvenim mrežama. Pored toga, tu smo za vas i kada je logo dizajn u pitanju, zatim web dizajn, kao i dizajn ambalaže ili dizajn publikacija. Titani očekuju vaš poziv i raduju se budućoj saradnji.