Oko načina na koji funkcioniše Instagram algoritam ponekad zna da se stvori ozbiljna fama, jer ima dosta nepoznanica i neproverenih informacija koje se mogu pronaći svuda na interenetu. Pošto je poznato da algoritam utiče na sve korisnike i njihovo objavljivanje sadržaja, ovo je jedna nepresušna i vrlo važna tema. Ona to posebno postaje ako ste vlasnik malog biznisa i ne možete da se takmičite sa velikim kompanijama, kada su budžeti za oglašavanje u pitanju, zbog čega pokušavate da proniknete u suštinu funkcionisanja algoritma.

I ne, mi nećemo pisati o ‘random‘ pretpostavkama i ‘pravilima’ koja izmišljaju sami korisnici Instagrama kako bi sebi podigli engagement, već ćemo analizirati ono što je sam Instagram komunicirao u svom novom algoritmu. Naravno, pored toga ćemo podeliti i neka saznanja do kojih smo sami došli, prateći analitiku profila naših klijenata. Hajde da se upoznamo sa načinom na koji algoritam funkcioniše.

Kako Instagram algoritam funkcioniše u 2021?

Najvažnije što treba da znamo o samom algoritmu je sledeće – to je set pravila koja kontrolišu organski reach sadržaja i Instagram tvrdi da je nekadašnji hronološki sistem prikazivanja dovodio do toga da korisnici propuste čak 70% sadržaja, zbog čega je i uveo algoritam kako bi se sadržaj rangirao na onovu naših interesovanja i prioriteta.

Svaki put kada otvorimo aplikaciju, algoritam u sekundi pravi najbolju kombinaciju sadržaja za nas, prolazeći kroz sadržaj koji mu je dostupan. On tada odlučuje koji post će prvo biti prikazan u News feedu, zatim kojim redom će biti prikazani ostali. Nakon toga, odlučuje o postovima, videima za Explore feed i na kraju su preostali Reels, IGTV, Story feed, kao i Insta Live, koje takođe treba poređati u pravilnom redosledu i u feedove kojima pripadaju.

Kako algoritam odlučuje šta ide prvo? Ukratko na osnovu svih naših prethodnih poseta ovoj aplikaciji, a malo detaljnije to izgleda tako što analizira naše ponašanje, šta smo duže, a šta kraće gledali, koje profile, zbog čega itd. kako bi na kraju najinteresantniji sadržaj završio na vrhu. Svi ovi faktori, na onovu kojih se prikazuje sadržaj, nazivaju se ‘ranking signals‘ i važni su za razumevanje ove teme.

Instagramovi signali za rangiranje

Ove faktore, na osnovu kojih se vrši ‘ocenivanje’ i rangiranje sadržaja, možemo podeliti u tri veće kategorije.

Veze

Algoritam pretpostavlja da će oni koji su i ranije uspostavljali bilo kakvu vrstu interakcije sa vašim profilom to želeti i dalje. Zbog toga, kada algoritam odlučuje da li treba da prikaže neki vaš post, nekom od vaših folovera, on to čini na osnovu veze koju vaša dva profila imaju. Ocenjuje vašu vezu na osnovu ovih kriterijuma:

 • Da li pratite jedno drugo?
 • Da li su foloveri vaš brend tražili po imenu u pretrazi?
 • Da li vam foloveri šalju poruke ili pišu komentare? Ili vi pišete njima?
 • Da li se međusobno tagujete na objavama?
 • Da li foloveri čuvaju vaše objave?

Svakako je jasno i algoritmu da ne možete biti najbolji prijatelji sa hiljadama vaših folovera (ako ih imate naravno), no ipak ako imate odanu publiku, koja često lajkuje, šeruje, čuva vaš sadržaj i komentaiše ga, onda će to svakako biti prepoznato. Ako ste ipak vlasnik profila, koji je ili tek na početku ili ima manji broj folovera, onda česta interakcija sa njihovim profilima neće biti na odmet i doneće vam odane pratioce koji će biti srećni što im njihov omiljeni brend posvećuje pažnju i lajkuje sadržaj. Sviđanje mora biti međusobno, zato se potrudite.

Pravovremenost objave

Verovatno ste mnogo puta čuli da je važno kada, ali možda još važnije koliko sadržaja objavljujete, kao i to da li ste redovni u tome ili ne. Upravo to može biti jedan od faktora za prikazivanje sadržaja vašim pratiocima, jer Instagram pretpostavlja da su novije i aktuelne objave bitnije, pa ih zato i gura u prvi plan. U nekom trenutku, algoritam će pokazati i starije objave vašim foloverima, ali one najaktulenije ipak idu u vrh News feeda.

Kada su brendovi u pitanju za njih ove informacije upućuju na to da je najbolje objavljivati sadržaj onda kada su pratioci online i kada će biti u mogućnosti da odmah vide u svom news feedu šta je to novo što im nudite. Zbog toga, pratite redovno analitiku profila i prilagodite vreme objavljivanja.

Zainteresovanost

Algoritam je napravljen sa ciljem da nam ponudi sadržaj koji najviše odgovara našim interesovanjima. Prateći ono što klikćemo (od Reels videa o modi i hrani koje prate sve generacije, preko astroloških mimova koje obožavaju milenijalci, do uspavanih mačaka i živahnih pasa koje ne može da ne voli svako) Instagram algoritam tačno zna šta kome nudi i teško da će vama ponuditi video o NBA košarkašima, ako ste potpuno nezainteresovani za sport. Ako ga ipak vidite u svom feedu, to može biti posledica toga što je takav jedan video postao globalno viralan, pa ga više ne možete izbeći.

Za brendove, ovo sve znači da sadržaj koji kreirate mora u potpunosti da odgovara interesovanjima vaše ciljne grupe, kako bi im bio i prikazan. Nema prečica, morate dobro upoznati svoju nišu, znati šta oni vole i skladu sa tim kreirati postove, story, Reels i sličan sadržaj u onoj meri u kojoj će to biti zanimljivo i korisno vašim pratiocima.

Ostali signali

Instagram spominje još tri signala, koja uzima u obzir kada je organski doseg u pitanju, ali oni nisu direktno vezani za naše ponašanje i više se mogu povezati sa načinom na koji naši pratioci ponašaju.

 • Učestalost otvaranja aplikacije – ukoliko neki pratilac brenda ulazi na Instagram više puta dnevno, povećava se i šansa da će videti vaš post, svakako mnogo pre nego neko ko uđe dva puta dnevno.
 • Broj profila koji prate – ukoliko neko prati veći broj profila (ovde govorimo o ciframa većim od 500) onda je veća mogućnost da će propustiti objave nekih brendova. Zato je važno da brend uđe u nečiji feed, bude stalno tu sa novim objavama i uspostavlja interakciju sa pratiocima.
 • Koliko vremena provedu skrolujući kroz feed – ovo je još jedan važan faktor, jer ako neko skroluje duže od pola sata i često lajkuje vaše objave, veća je mogućnost da se ponovo pojavite u njegovom ili njenom feedu baš sada kada npr. imate novi proizvod.

Šta ovo sve znači za brendove? Uglavnom ova tri poslednja faktora i ne mnogo, ali ako ste mislili da pratiocima kažete da prate samo vas, i otprate druge, zaboravite na to i pročitajte neke od naših saveta u nastavku.

5 saveta za uspešno rangiranje na Instagramu u 2021.

 1. Što više carusel objava – postovi koji privlače više engagementa, dobijaju i bolji organski reach, a mi smo primetili da nam ovakvi postovi prolaze do tri puta bolje od drugih vrsta objava. Odlični su za detaljnija pojašnjenja proizvoda, prikazivanje istih iz više uglova i sl.
 2. Obavezno učestalo i konstantno objavljivanje – ako želite da vam reach bude veći, engagement da raste, baš kao i broj pratilaca, onda je važno da odredite koliko često ćete objavljivati i da se toga držite. Stalna prisutnost je bitna i zbog algoritma i zbog pratilaca, sa kojima ćete biti u prilici da stalno komunicirate. Za konstantno objavljivanje, važno je planiranje, pa pročitajte naše tekst na ovu temu – planiranje sadržaja u kalendaru objava na društvenim mrežama.
 3. Ne pokušavajte da prevarite sistem – nemojte koristiti nikakve aplikacije za kupovinu folovera, nemojte se koristiti ‘follow to follow’ i ‘like for like’ metodama, takođe izbegnite ako možete zakazivanje objava preko različitih servisa za to – jer sve ovo u nekoj meri krši pravila Instagrama, što će oni i te kako znati da kazne.
 4. Probajte Reels – algoritam trenutno gura Reels (jednu od novina na ovoj mreži koju smo pominjali još u našem tekstu o novostima koje nam Facebook i Instagram donose u 2021.) u prvi plan i trebalo bi da iskoristite tu pogonost, jer još uvek nema reklama u ovom feedu, još uvek je organski reach prilično visok. Dobar sadržaj će vam omogućiti da se prikažete novoj publici, pa bi trebalo da razmislite o tome. I obavezno pročitajte naš tekst – 5 načina za promovisanje brenda kroz Instagram Reels.
 5. Koristite heštegove bolje – oni su bili poznati i pre pojave algoritama i tada su se koristili na jedan način, dok danas nakon pojave mašinskog učenja, oni mogu biti sjajan način da vas drugi otkriju čak i kada vas ne prate. Uradite temeljno istraživanje niše, proverite koje to heštegove koristi konkurencija i nemojte #sunset i slične heštegove da koristite za postove brenda, već se potrudite da pronađete one koje vaša industrija visoko ceni.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan, obavezno ga sačuvajte i prosledite kolegama ili prijateljima kojima takođe može biti zanimljiv. A ako smatrate da je Instagram algoritam previše komplikovan za vas ili nemate vremena da smišljate kreativne postove, kontaktirajte nas i mi ćemo osmisliti sadržaj za vaš profil i podići prisustvo vašeg brenda na društvenoj mreži Instagram na još viši nivo.