Ikonice facebooka, youtuba, twitera, linkdina
Ikonice facebooka, youtuba, twitera, linkdina

Najuzbudljivija stvar u vezi sa digitalnim marketingom je da svaki mali biznis ili preduzetnik može podići svoje poslovanje na novi nivo uz pomoć određenih alata koji će im olakšati život. Svi početnici, koji ulaze u svet poslovanja sa malim budžetom, cene moć alata koji imaju besplatnu verziju i mnogo različitih funkcija u okviru njih.

Na sreću, odavno su prošle godine u kojima su se ogromna sredstva ulagala u godišnje budžete u nameri da se pobedi konkurencija na tržištu. Digitalni marketing nudi tu mogućnost da iako neka kompanija nema veliki budžet, ipak može uz mnogo uloženog vremena i kreativnosti da postigne vidljivost na tržištu i rast profita.

Pored toga što će doprineti boljoj zastupljenosti kompanije na tržištu, neki od alata koje ćete upoznati u ovom blogu, znatno pomažu u uštedi vremena. Oni nisu namenjeni samo malim biznisima, ali njima svakako mogu biti najviše od pomoći. Za sve one koji ne mogu da angažuju ‘in-house’ marketing stručnjaka, ovi alati su prva pomoć u savladavanju tajni funkcionisanja digitalnog marketinga.

Važno je na koji način male kompanije koriste svoje vreme. Ukoliko mogu da automatizuju neke procese i ostatak vremena razvijaju svoje proizvode, onda je od ključne važnosti da nauče kako se koriste ovi alati. Još jedna njihova prednost je i jednostavan i vrlo intuitivan način korišćenja, kao i praktičnost od prvog do poslednjeg koraka.

Hajde da vidimo koje smo alate imali na umu.

Dijagram za Google Analytics
Dijagram za Google Analytics

1. Google Analytics

Koliko puta ste čuli da ako vaša kompanija nema vebsajt, onda kao i da ne postoji? Istina je i zato još jednom ponavljamo ovu važnu rečenicu, kako bismo dodatno naglasili koji je najvažniji prostor za oglašavanje u 21. veku.

No, nije dovoljno samo imati vebsajt, već njega treba i da posećuju potencijalni kupci, koji će na tom mestu pronaći koristan sadržaj i informacije zbog kojih će se odlučiti na kupovinu robe ili usluga.

Tako, konačno dolazimo do Google Analytics alata, koji je u potpunosti besplatan i pruža vrlo vredan uvid u statistike poseta sajta. Koristeći ovaj alat, imaćemo uvid u to odakle dolaze naši kupci, koliko se zadržavaju na određenom sadržaju, koje stranice su najposećenije, demografiju posetilaca i ključne reči preko kojih su nas našli na Google pretraživaču. Sve ovo će nam pomoći da bolje optimizujemo sadržaj na sajtu i pružimo vrednost našim kupcima.

TITAN PRO SAVET: Ako ste primetili veliki broj ključnih reči, koje vam nisu poznate, a preko kojih posetioci dolaze na vaš sajt, onda je pravo vreme da sakupite sve te reči i napišete blog post koji će vam pomoći da privučete još više posetilaca.

Nasmejano majmunče, mailchimp
Nasmejano majmunče, mailchimp

2. Mailchimp

Bez obzira na to da li je vodite malu ili veliku kompaniju, imejl marketing treba da bude važan deo strateškog marketinškog pristupa potencijalnim kupcima.

Kada kupac podeli svoju imejl adresu sa vama i dozvoli vam direktan ulaz u njihov inboks, onda dobijate šansu da im se direktno obraćate i reklamirate svoje proizvode. Ipak, treba pametno iskoristiti tu šansu i slati sadržaj koji će biti koristan, informativan i kratak.

Istraživanja pokazuju da upravo internet marketing donosi najbolji povraćaj uloženih sredstava od svih drugih strategija digitalnog marketinga. Visok ROI je odličan razlog da se posvetite proučavanju alata koji će unaprediti vaš imejl marketing.

Jedan od najefikasnijih i najčešće korišćenih alata je svakako Mailchimp, koji omogućava pravljenje lista sa imejl adresama, zakazivanje slanja imejl kampanja ili njuzletera i praćenje statistike otvaranja imejla sa vašim sadržajem.

Mailchimp je odličan alat za one koji tek počinju da se bave imejl marketingom, jer daje mogućnost besplatnog skladištenja 2000 adresa i jednostavne templejte za kreiranje njuzleter kampanja.

Ikonica Canva
Ikonica Canva

3. Canva

Bez ovog alata ne može se zamisliti jednostavno i kvalitetno kreiranje sadržaja za društvene mreže. Vizuali, koji će privući pažnju, ne samo izgledom već i kvalitetom sadržaja – jedan su od osnovnih načina da povećate vidljivost na društvenim mrežama. Na primer, naizgled suvoparne i dosadne informacije ili brojke možete pretočiti u zanimljive infografike koji će svojim sadržajem zainteresovati posetioce vaših profila na mrežama.

Canva vam omogućava da za svega nekoliko minuta napravite post za fid ili stori na Instagramu. Kada to uradite još nekoliko puta za ostale dane u nedelji, zatim još za ostale kanale na društvenim mrežama i izmerite vreme utrošeno da sve to spremite za objavu – dolazite do najviše dva sata rada na nedeljnom nivou.

Ovaj alat je toliko jednostavan, da zaista nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo sa programima za obradu fotografija i sl. Možete koristiti svoje fotografije ili njihove već pripremljene vizuale, kako biste napravili najbolju kombinaciju vizuelnih elemenata i teksta. Kolor palete su neverovatne, a različiti grafički elementi, kojima možete naglasiti tekst ili delove fotografija, su krajnje raznovrsni.

Sova Hootsuite
Sova Hootsuite

4. Hootsuite

Održavanje konstantnog prisustva na društvenim mrežama je neophodno, pre svega zbog toga što je potrebno biti u stalnom kontaktu sa kupcima, a zatim i zato što algoritmi mnogo bolje reaguju kada na nekom profilu ima svakodnevne aktivnosti nego kada je ima jednom u nekoliko nedelja.

Znajući to verovatno ste pomislili da, priprema, objavljivanje i održavanje interakcije sa klijentima, oduzima mnogo vremena. U pravu ste, zbog čega se u agencijama nekoliko ljudi bavi tim poslom. Kompleksnost pripreme, objavljivanja i održavanja konstantnog interesovanja kupaca za sadržaj i brend, je na viskom nivou.

Ponovo, na sreću, postoje alati koji će makar jedan deo ovog kompleksnog procesa automatizovati i učiniti ga jednostavnijim. Hootsuite pruža centralizovan pristup svim vašim profilima na društvenim mrežama i omogućava vam da zakažete objavljivanje postova. Tako ćete uštedeti mnogo vremena, a istovremeno ćete imati nedeljni ili mesečni plan objava na jednom mestu.

Takođe ništa bez podataka o uspešnosti kampanja i sadržaja, pa nam Hootsuite nudi koristan uvid u brojke i pruža nam odličan statistički pregled koji će nam uz precizno tumačenje dati odgovor na najvažnije pitanje – koliki je ROI?

Znak Slack
Znak Slack

5. Slack

U svetu digitalnog marketinga komunikacija je najvažnija. Pomenuli smo već da nekoliko timova u agencijama radi na kreiranju i plasiranju sadržaja na društvenim mrežama. Kako bi timovi ili pojedinci, znali na čemu rade njihove kolege, važno je da koriste iste alate za komunikaciju.

Slack je postao jedan od najkorišćenijih alata za komunikaciju između profesionalaca u oblasti digitalnog marketinga (ali ne samo u toj oblasti). Jedan od razloga zašto je Slack osvojio srca mnogih mladih marketera je lagano pretraživanje poslatih poruka, kao i jednostavan način slanja fajlova kolegama.

Pored toga, najvažnija prednost Slacka u odnosu na druge aplikacije za komunikaciju je njegova povezanost sa drugim korisnim alatima (aplikacije za ankete, memorisanje važnih informacija itd.) i svim važnijim aplikacijama za projektni menadžment ili produktivnost.

Titani vole Asanu

Pomenuli smo mnogo važnih alata za uštedu vremena tokom procesa kreiranja ili vođenja kampanja  u digitalnom marketingu. Međutim, Titani žele da vam skrenu pažnju na još jedan veoma koristan alat koji spada u kategoriju aplikacija za upravljanje projektima.

Mi obožavamo Asanu i od kada smo je otkrili, mnogo lakše komuniciramo međusobno, sve informacije držimo na jednom mestu i dostupne su svim kolegama istovremeno. Ne gubimo vreme objašnjavajući gde se šta nalazi, jer svi već znaju da se informacije o novom projektu nalaze u Asani.

Ono što volimo kod Asane je preglednost, jednostavnost i praktičnost, jer je koristimo i na telefonima i na desktop računarima.

Ako vam se ipak sve ovo i dalje čini previše komplikovanim ili mislite da nemate vremena za upravljanje svim ovim procesima, javite se našem timu i prepustite strateško planiranje, objavljivanje sadržaja na mrežama i tumačenje analitike, našoj agenciji.

Podelite post sa prijateljima i kolegama, ako vam se čini da im može biti koristan.