recinik-marketinsikih-pojmova-i-skracuenica-koje-morate-da-znate-pc
recinik-marketinsikih-pojmova-i-skracuenica-koje-morate-da-znate-mobilni

Mi marketeri, kada razgovaramo međusobno, često koristimo skraćenice koje su samo nama poznate (čak nisu poznate ni svima u agenciji) i ako nas sluša neko sa strane ko ne poznaje tu oblast, vrlo teško može da shvati o čemu se radi. B2B, B2C, ATL, BTL, CTA… za nekog su samo slova ili kombinacija slova i brojeva, dok su za iskusne marketere ovo skraćenice koje im štede vreme i omogućavaju da kolegama brzo i jasno prenesu svoje ideje za neke buduće strategije i planove. Bez nekog posebnog razloga a najverovatnije zbog praktičnosti i nemogućnosti nalaženja adekvatnog prevoda u našem jeziku, tek skrećanice smo preuzeli iz engleskog i zadržali ih u integralnom obliku.

No, našim kreativnim razgovorima, pičevima i sastancima prisustvuju i klijenti, kojima ne bude baš sve jasno kada čuju da koristimo određene marketinške pojmove i skraćenice. Iz tog razloga smo odlučili da napišemo jedan blog post na tu temu i objasnimo neke od najčešćih izraza iz svakodnevnog govora marketera. Ovaj tekst će doneti neke opšte pojmove koji se koriste u svetu marketinga i potrebno je da ih znaju svi, dok ćemo za određene specifične oblasti (content writing, social media marketing i sl.) napisati posebne tekstove i pojasniti termine koji su najvažniji u tim oblastima.

I još da pojasnimo jednu važnu stvar – ne, niko ne koristi ovaj specifični žargonski govor međusobno samo da bi klijentima zagorčao život, već da bi komunikacija tekla brzo i da bi se što pre sporazumeli međusobno. Svaka struka, pa i mi ljudi iz makretinga, imamo neku svoju terminologiju koju drugi ne razumeju. Ne kapiramo ni mi lekare, ali ih molimo da nam objasne što jednostavnije o čemu se radi u nalazu. Naučimo osnove da bismo ih koliko-toliko razumeli, ali svakako ne možemo baš svaki izraz da znamo. Isto tako i naši klijenti treba da nauče osnovne pojmove u marketingu, a za sve ostalo smo mi tu da pojasnimo i nađemo objašnjenje na srpskom koje će im biti razumljivo.

Kod nas Titana, najvažnije je da se razumemo sa klijentima, da međusobno učimo jedni od drugih i da verujemo jedni drugima. Samo kada su svi ovi uslovi ispunjeni imamo sjajne rezultate. Da se ne bismo svaki put ujedali za jezik, kada krenemo da koristimo stručne izraze i žargonske skraćenice, dragi klijenti, čitajte u nastavku neke od najvažnijih marketinških pojmova koji će vam olakšati život i komunikaciju sa nama.

atl-gco-above-the-line-pc
atl-gco-above-the-line-mobilni

Marketinška terminologija za početnike

ATL – Above the line

Marketinške aktivnosti, koje nemaju precizno definisanu ciljnu grupu, već gađaju široko najčešće kako bi se podigla svest o postojanju određenog brenda kod najšire populacije. Reklamne kampanje koje možemo videti na televiziji svakako spadaju u ovu grupu marketinških aktivnosti i one ciljaju što više ljudi, pa su pogodne za proizvode koje nalazimo u svakom domu (prašak, čokolada, vino). Agencije prate rejtinge televizija i na taj način odlučuju gde će plasirati klijentovu reklamu, jer je najvažniji princip ATL kampanja da ih vidi što više ljudi. Pored televizije i drugi masovni mediji su deo ATL-a, kao što su štampani mediji, radio, OOH (out-of-home; bilbordi, svetleće reklame) itd.

ntiteta.

affiliate-marketing-pc
affiliate-marketing-mobilni

Affiliate Marketing

To je marketing zasnovan na vezi onlajn oglašivača i nekoga ko ima veb sajt i na njemu objavljuje sadržaj. Jednostavnije – bloger ili influenser preporuči proizvod ili uslugu nekog brenda u svom postu, objavi na društvenim mrežama (svi linkovi vode ka sajtu tog brenda) i dobija procenat od prodaje, svaki put kada neko klikne na link (odnosno iskoristi poseban kod za popust) i obavi kupovinu ‘preko njega’. Ova vrsta aktivnosti brendu donosi relevantnost kod ciljne javnosti u zamenu za malo ulaganje.

btl-gco-below-the-line-pc
btl-gco-below-the-line-mobilni

BTL – Below the line

Marketinške aktivnosti namenjene precizno određenoj ciljnoj grupi na osnovu demografskih, geografskih i drugih karakteristika. Ovakva vrsta aktivnosti se još naziva i „jedan-na-jedan“ promotivne aktivnosti, pa ćete ih prepoznati po tome što promoteri dolaze u neposredan kontakt sa kupcima i na nekonvencionalan način im nude proizvode. U njih sapadaju: deljenje letaka, promoteri i promoterke koji daju informacije o proizvodu na nekom događaju ili javnom mestu, telemarketing, degustacija proizvoda itd.

b2b-gco-business-to-business-pc
b2b-gco-business-to-business-mobilni

B2B – Business to Business

Ova odrednica nam pokazuje na koga određena kompanija cilja i sa kim posluje, pa tako u ovom slučaju B2B znači da kompanija prodaje svoje usluge drugim kompanijama (primer mogu biti određena softverska rešenja ili aplikacije, koje se prodaju drugim kompanijama). Google je odličan primer za B2B.

b2c-gco-business-to-consumer-pc
b2c-gco-business-to-consumer-mobilni

B2C – Business to Consumer/Customer

Kompanije svoje proizvode ili usluge direktno prodaju kupcima. Primer za ovo mogu biti brendovi koji prodaju patike (Nike) telefone i druge slične uređaje (Apple) i sl.

csr-gco-corporate-social-responsibility-pc
csr-gco-corporate-social-responsibility-mobilni

CSR – Corporate Social Responsibility

Društveno odgovorne kompanije koje imaju svest o izazovima sa kojima se susreće društvo i zajednica u kojoj posluju i čiji je cilj da prepoznaju probleme i rade na njihovom rešavanju, su one kompanije koje su u svoje poslovanje uključile i ovu važnu komponentu. Šta im ona donosi? Osim odličnog publiciteta…zar im je potrebno nešto više od toga?

cta-gco-call-to-action-pc
cta-gco-call-to-action-mobilni

CTA – Call-To-Action

Reč koja vas poziva da uradite nešto, rečenica koja se obraća baš vama, slika koja vas motiviše ili dugme na koje treba da kliknete – sve ovo može biti CTA, a najčešći primeri su: zaprati nas, ako želiš ovaj poklon taguj tri drugarice, za više informacija klikni na link u opisu profila itd. Sve ove rečenice su važno zato što pozivaju kupce da urade nešto konkretno i na jednostavan način im objašnjavaju šta se od njih očekuje. Ovo je ujedno i najbolji način da dobijete više lidova na lending stranici (objašnjenja za ove pojmove pogledaj dole). Neki od tih lidova će postati i vaši kupci, pa će doći do konverzije.

Ako smo vas zainteresovali i želite da vaše konverzije skoče, obavezno nam PIŠITE i zakažite sastanak. Inače i ovo je CTA :)

kpi-gco-key-performance-indicator-pc
kpi-gco-key-performance-indicator-mobilni

KPI – Key Performance Indicator

KPI je vrlo važna cifra u koju svi gledaju i koja nam ukazuje na to koliko uspešno vodimo neku kampanju, projekat ili ukupno poslovanje. Ovo je višeslojni koncept, koji donosi brojke iz nekoliko segmenata prodajnog levka, pa bi trebalo ove indikatore definisati pre nego što počne kampanja (još u toku procesa pisanja strategije). Indikatori mogu biti postavljeni za bilo koji segment poslovanja određene kompanije, a kada su marketinške kampanje u pitanju, onda je KPI vezan za merljivost ciljeva iz strategije, pa tako on možemo brojati interakcije na društvenim mrežama, stremiti za povećanju broja komenatara za 30%, povaćanju deljenja videa za 10% itd.

landing-page-pc
landing-page-mobilni

Landing Page

Pojedinačna prodajna stranica, na koju kupac može da dođe tako što će kliknuti na link u imejlu, zatim tako što će kliknuti na reklamu na društvenim mrežama itd. Cilj lending stranice je da preciznim targetiranjem poveže zainteresovanog budućeg kupca sa informacijom, proizvodom ili uslugom koja ga interesuje pritom mu nudeći vrednost koja mu je u tom trenutku potrebna. Dakle, ona je napravljena za specifičnu potrebu, određenu kampanju ili prodaju nekog proizvoda.

leads-pc
leads-mobilni

Leads

Lidovi su još jedan termin koji marketeri često koriste, a označavaju osobe koje su ‘iskazale interesovanje’ (ova fraza je postojala i pre ankete za COVID-19 vakcinu) za vaše proizvode i usluge. Doduše, mnogo se češće koristi u prodaji B2B proizvoda, nego što je to slučaj sa prodajom proizvoda u maloprodaji. Lidovi mogu npr. doći preko društvenih mreža, gde vide određeni oglas, zatim kliknu na link, koji ih vodi do određene (landing) stranice, zatim tu popune kontakt formu i ostave svoje podatke na osnovu kojih kasnije marketing tim donosi odluku o tome da li oni imaju dobar potencijal da postanu kupci i da do njih ponovo dođu kroz kampanju retargetiranja npr.

organic-search-pc
organic-search-mobilni

Organic Search

Neplaćeni rezultati pretrage, na koje nailaze potencijalni kupci kada ukucaju određeni pojam u pretraživaču. Upravo su oni ti (pretraživači) koji određuju na kom mestu i na kojoj stranici će se pozicionirati određeni vebsajt. Bolja pozicija se može postići korišćenjem SEO principa, odnosno optimizacijom sadržaja za pretraživače. To podrazumeva pretraživanje i uključivanje ključnih reči u sadržaj na sajtu (naravno onih koje su relevantne za određenu industriju), zatim pisanje sadržaja po pravilima SEO-a, formatiranje teksta na određeni način, dodavanje tekstu fotografija sa opisom ili citata, izdvojenih delova teksta itd.

paid-search-pc
paid-search-mobilni

Paid Search

Plaćena pretraga i predstavlja vrstu onlajn oglašavanja, koja se prikazuje u pretraživaču onda kada neko ukuca ključne reči za pretragu. Međutim, ono što je razlikuje od organske pretrage je činjenica da je određena kompanija platila da se za izvesne ključne reči pozicionira na vrhu pretrage. To je i vrlo jasno vidljivo, jer pored takve pretrage stoji odrednica „Ad“ sa leve strane. Sistem po kome se plaća je PPC (Pay-Per-Click), što znači da se naplaćuje onda kada korisnik klikne na reklamu.

roi-gco-return-on-investment-pc

ROI – Return on Investment

Kada govorimo o ovome, onda to znači da izračunavamo koliko će se ulaganje u marketing, oglašavanje, kampanje i sl. isplatiti i koliku će nam zaradu doneti. Postoji precizna formula za izračunavanje, koju možete pronaći na internetu. Međutim, da je sve tako lako onda bi same kompanije uplaćivale određene iznose za oglašavanje i očekivale da precizan broj kupaca dođe kod njih na osnovu toga. Dakle, svako ko kaže da zna tačno koliko će za uloženi novac dobiti kupaca, odnosno koliko će novaca zaraditi – ne priča istinu.

target-group-pc
target-group-mobilni

Target Group

Još jedan izraz bez koga se ne može. Ciljna grupa, ciljna javnost ili publika, sve su ovo sinonimi za jedan marketinški pojam koji se često koristi, a označava grupu ljudi kojima se kroz naše reklame obraćamo. Ta grupa može biti odabrana na više načina: na osnovu pola, godina, mesta gde se nalaze, aktivnosti koje vole, bračnom statusu itd. Neki ga, međutim, smatraju zastarelim konceptom i poslednjih godina se mnogo više pominje mnogo uži pojam – buyer persona. Ovaj pojam označavu precizno osmišljen avatar kupca kome se obraćamo, sa vrlo preciznim i detaljnim podacima o našem zamišljenom kupcu.

usp-gco-unique-selling-proposition-pc
usp-gco-unique-selling-proposition-mobilni

USP – Unique Selling Proposition

Zašto kupci treba da kupuju baš vaš proizvod? Odgovor na ovo pitanje je ujedno i objašnjenje ovog pojma. Važno je u reklamama isticati šta će to kupci dobiti, ako kupe određeni proizvod – koju vrednost dobijaju. Ovo je takođe i jedno od pitanja koje obavezno postavljamo klijentima, kada prvi put razgovaramo o saradnji, jer želimo da upoznamo proizvod što bolje i da razumemo šta on nudi kupcima.

wom-marketing-word-of-mouth-marketing-pc

WOM Marketing – Word-of-Mouth Marketing

I da završimo ovaj naš rečnik sa jednim jako važnim pojmom, poznatim odvajkada na našim prostorima pod nazivom „od usta do usta“. To je dakle način na koji se prenosi ‘dobar glas’ o određenom proizvodu i uvek je cilj da reklama podstakne što više preporuka prijatelja za određeni proizvod ili uslugu, jer je to najubedljiviji i najbolji način da se čuje za njega. Iako ga je ranije bilo nemoguće izmeriti, možda se to danas malo više moguće ako se kao primer uzmu influenseri, koji na svojim društvenim mrežama prenose utiske o određenim proizvodima. Ekspert ili poznata ličnost kojoj se veruje, donosi priču o određenom proizvodu i kakvo je njeno iskustvo u korišćenju istog – uticaj koji ona ima na svoje pratioce je veliki i donosi najbolju vrstu preporuke, koju kupci cene.