iPhone-14 u ruci

Još od leta 2020. se priča o novom operativnom sistemu proizvođača telefona iPhone, koji će uvođenjem novih pravila za zaštitu podataka i privatnost svojih korisnika, uticati i na društvene mreže (među njima je najveća Facebook) koje prikupljaju različite vrste podataka onih koji imaju profile na njima. Ti podaci su vrlo važni za marketere, jer im omogućavaju da precizno targetiraju potencijalne kupce i plasiraju im personalizovane reklame. Novim pravilama, iPhone još jednom dokazuje, da vodi računa o svojim korisnicima i da zahteva transparentnije informacije o podacima koje aplikacije prikupljaju od korisnika, ali i informacije o tome na koji način se ti podaci koriste.

Ekran telefona
Ekran telefona

Zašto je iOS 14 problem za Facebook?

U skladu sa najavljenim promenama i sam Facebook se priprema da napravi određene promene u svojoj aplikaciji. A zašto je neophodno i da sam Facebook pravi izmene? Najjednostavnije objašnjeno, problem nastaje u trenutku kada iOS 14 korisnici otvore Facebook aplikaciju na svom telefonu i dobiju notifikaciju da mogu isključiti praćenje svojih podataka koji su u vezi sa Facebook Pixelom. Ukoliko se ne prikupljaju podaci na ovaj način, targetiranje skoro pa da nema smisla, jer se korisnici ne mogu smestiti u precizne ciljne grupe i efikasnost određenih target kampanja neće biti na visokom nivou.

Evo kako može da izgleda upozorenje na iOS 14 update verziji i koje sve vrste podataka aplikacije prikupljaju od korisnika.

Facebook je prilično oslanja na podatke koje prikuplja od korisnika, kako bi im plasirao sadržaj za koji zna da će im biti koristan, da će ih podstaći na kupovinu ili da posete određenu stranicu i na njoj ostave neke svoje podatke. Šta god da je CTA u određenoj reklami, Facebook sasvim pouzdano može reći svojim klijentima da će njegovi korisnici to uraditi, što ga čini i dalje vrlo poželjnom društvenom mrežom za reklamiranje.

Za sada se još uvek ne zna kada će tačno biti pušten ovaj update na iPhone telefone, jer se od avgusta prošle godine stalno menjaju termini lansiranja iOS 14 – januar skoro prolazi, pa se smatra da je februar ipak mnogo realniji.

Prirodno, mnogi marketeri su se zabrinuli i zapitali šta to znači za njih i njihove klijente, pa ćemo u nastavku podeliti informacije do kojih smo došli predanim čitanjem više inostranih i regionalnih portala.

Na koji način novi iOS 14 pogađa Facebook marketere?

Promene, koje je Apple najavio pre nekoliko meseci, uticaće na način na koji Facebook dolazi do  informacija i obrađuje ih, a sve to u vezi sa konverzijama koje se dešavaju zahvaljujući alatu kao što je Facebook Pixel. To praktično znači da će svaka kompanija, bilo ona manja ili veća, imati problema sa targetiranjem, optimizacijom kampanje, ali i sa pristupom podacima o njenoj uspešnosti. Pored toga, važno je znati i da Apple u svojoj prodavnici aplikacija od svih kreatora istih traži da pokažu iOS korisnicima kratko obaveštenje i zatraže im pristanak da prate neke njima važne parametre. Kako to izgleda pogledajte ispod.

Ova nova politika privatnosti iOS 14 update-a, uskratiće prikupljanje određenih informacija, ukoliko korisnik sam ne dozvoli to prikupljanje, tako što će dati pristanak u okviru kratke forme, koja će mu se pokazati na ekranu. Ovo vam možda čak i zvuči poznato, jer su vebsajtovi u Evropi, ali i kod nas, sa početkom primene GDPR regulative krenuli sa postavljanjem obaveštenja o kolačićima i podacima koji taj sajt prikulja.

Ako iOS korisnici odluče da ne daju saglasnost za prikupljanje njihovih podataka, domino efekat koji će nastati usled ove situacije, izgledaće ovako:

  • Ukoliko Facebook ne bude u mogućnosti da prati ponašanje korisnika, efektivnost piksela više neće biti ista i njegova praktična vrednost za marketere koji prikazuju reklame na telefonima sa iOS sistemom, biće jednaka nuli. Svi napori, koji su ranije kroz remarketing imali odlične rezultate, sada više neće donositi precizne efekte.
  • Opcije za targetiranje iOS korisnika na iPhone telefonima će biti umanjene, što znači da će znatno biti oslabljenje šanse da se kreira visoko personalizovana reklama.
  • Manje targetiranja znači i manje personalizovanja čitave reklame, a posebno copy-ja.
Plava ikonica faceboka
Plava ikonica faceboka

Šta Facebook kaže na sve ovo?

Pre nego što to saznamo, moramo se osvrnuti na podatke koji pokazuju da skoro 80% korisnika Facebook-a, ovu aplikaciju isključivo koristi na telefonu. Od tih skoro 80%, u zavisnosti o kojoj državi pričamo trećina ili možda i više korisnika veruje da je iOS sistem najbolji i zato koriste njega. Koliko njih će dozvoliti društvenoj mreži Facebook da koristi njihove podatke za retargetiranje, nakon dokumentaraca poput „Social Dilemma“ (o kome smo pisali u prazničnom blogu)? Čini se da su brojni skandali, u kojima je zloupotreba podataka korisnika bila glavna tema, doveli do toga da sve više nas proverava uslove pod kojima koristimo društvene mreže i da svoj pristanak ne dajemo tako lako.

A sada o reakciji Facebook-a; oni su u svom blogu napisali da će ovakava odluka Apple-a, uticati pre svega na male biznise, što svakako nije tačno, jer iako mali biznisi ulažu u oglašavanje na ovoj društvenoj mreži, njihovi budžeti se ne mogu porediti sa onim koje imaju velike korporacije. A kada velike korporacije odluče da ne žele više da ulažu u Facebook oglašavanje, tada nastaje panika.

Ios 14
Ios 14

Kako će iOS 14 uticati na vaše reklame?

Iako ima nekoliko načina na koji će iOS uticati na vaše reklame, mi ćemo pomenuti tri najvažnija.

Manje efikasano oglašavanje

Već smo ovo pomenuli kao jednu od najvažnijih posledica uvođenja novih pravila. Poznato je da, manje više, sve Facebook strategije imaju neku vrstu remarketinga, praćenja konverzija ili Lookalike generisanja korisnika – i sve ove strategije se zasnivaju na efikasnosti Facebook piskela. Ako većina ili svi korisnici iPhone-a odbiju praćenje podataka, onda će upotreba Pixel-a biti u potpunosti beskorisna.

Manje prodaja na vebsajtovima preko reklama

Oni koji žele da povećaju prodaju svojih proizvoda na sajtu, a preko Facebook reklama, moraće da odaberu drugu taktiku jer će personalizacija reklama biti mnogo manja, što će dovesti do toga da se čak 60% manje proizvoda prodaje na vebsajtovima.

Mali biznisi će teže stizati do korisnika iz svojih ciljnih grupa

Ne samo da mali biznisi više neće moći da rade remarketing u odnosu na korisnike koji su posetili njihov sajt sa telefona koji imaju iOS sistem, već će i snaga Pixel-a biti umanjena i neće biti mogućnosti za formiranje Lookalike publike.

Smernice Facebook-a oglašivačima

  1. Verifikujte domene projekata na kojima radite u Facebook Ads ili Business Manageru (zbog potencijalnih izmena koje će uslediti i zbog bezbednosti)
  2. Planirajte i suzite korišćenje Standard Evenata na maksimalno 8 po domenu (Facebook će uvesti Aggregated Event Measurment, kako bi doskočio problemu praćenja samo jednog krajnjeg eventa za iOS 14 korisnike)
  3. Revidirajte svoj raniji Attribution Window (28 dana i 1 day view) u novi (7 days click); (Pošto Facebook ima ograničenja pri praćenju iOS 14 korisnika, mora da pojednostavi atribucijske modele)
  4. Za plasiranje dinamičkih oglasa, treba staviti jedan Pixel po katalogu, tako će podaci biti precizniji i tačniji

Ako vam se dopao ovaj tekst, obavezno pročitajte i druge članke na našem blogu i podelite ih sa prijateljima i kolegama.