Kraj najizazovnije godine, u poslednjoj deceniji a možda i duže od toga, je tu. Konačno možemo da pozdravimo 2020. i sve nepredviđene situacije koje nam je donela. U svetu digitalnog marketinga nas čekaju još veći izazovi, nove strategije, neke promene i još mnogo kreativnih pristupa problemima koje ćemo morati da iznalazimo na ovom neizvesnom putu. Covid – 19 je doneo mnogo promena, prilagođavanja, pragmatizma i pre svega mnogo solidarnosti, kako među kompanijama i malim biznisima, tako i među korisnicima društvenih mreža koji su, na globalnom nivou, mreže koristili za humane akcije, pomoć ugroženima i povezivanje.

Čini nam se da je 2020. donela jedno veliko resetovanje i vraćanje na fabrička podešavanja, što u slučaju društvenih mreža znači samo jednomanje taštine, više humanosti. No, to nije jedino čemu su nas mreže naučile. Nas marketare, naučile su i još nekim lekcijama: da sve resurse i alate koristimo efikasno, da optimuzujemo kampanje tako da najviše izvučemo iz njih, da ciljeve prilagođavamo, stalno eksperimentišemo, ali da na kraju empatija bude ta koja će biti osnovna vrednost svih poruka naših klijenata.

No, pre nego što se vratimo planiranju strategija i kampanja za 2021. moramo da se podsetimo jedne vrlo važne činjenice: alati koje koristimo za upravljanje društvenim mrežama se konstantno menjaju i prilagođavaju situacijama, pa oni koje smo koristili juče, možda neće biti jednako efikasni i danas.

Baš zbog toga, u ovom blogu, ćemo se osvrnuti na promene i unapređenja alata koja su nam već stigla i koja nam stižu krajem ove i početkom 2021. godine, posebno kada su u pitanju dve najveće i nazastupljenije društvene mreže – Facebook i Instagram. Znajući da Facebook platforma koja ima više od 2,7 milijardi korisnika, čime drži prvo mesto i najuticajniju poziciju u svetu društvenih mreža, većina brendova zna da ne sme propustiti priliku da se ne upozna sa novim pravilima koje na donosi ovaj gigant.

Facebook: Pozdravimo se sa pravilom 20%

Svi koji se bave oglašavanjem na Facebooku i Instagramu dobro znaju ovo pravilo i verovatno je ono više puta uticalo na to da vaš oglas ne dobije odobrenje za prikazivanje korisnica ove društvene mreže. Kreatore u Business Manageru je ovo pravilo proganjalo godinama, pa su često bili stavljeni pred dilemu da li prihvatiti niži performans određene reklame ili čak odbijanje da uopšte bude prikazana korisnicima ili da slepo prate pravila koja je Facebook nametnuo.

Kreativnost u oglašavanju na Facebooku mogla je postojati samo do određene granice, jer ako ima više od 20% teksta na nekom vizualu, onda takva reklama nije mogla da stigne do korisnika ove mreže.

Trenutno Facebook je u fazi izmene ovog pravila (od septembra se radi na tome), pa iako se i dalje preporučuje da imate samo 20% teksta na vizualu, moguće je da i oni sa malo više prolaze, čime će kreativnica i posebno copywriterima biti olakšan proces kreiranja copyja za reklame.

Facebook pravi pandan TikToku

Collab je Facebookov pandan najpopularnijoj društvenoj mreži među mladima, TikToku i nismo baš sigurni da li je ovo zaista potrebno svetu ili ne, kako god bilo ona je u nastajanju i predstavlja najsvežije pojačanje u portfoliju Facebooka. 14. decembra je zvanično lansirana, posle nekoliko meseci korišćenja od strane ograničenog broja korisnika i biće sjajan alat za kreiranje kratkih videa, bilo da se radi o kreiranju originalnog sadržaja ili miksa postojećih videa. Treba držati ovu aplikaciju na oku, jer se nikad ne zna koliko će postati popularna i kada ćemo je koristiti u nekoj industriji za potrebe klijenta.

Facebook Business Suite

Facebook nam je omogućio lansiranje još jedne platforme za kreiranje sadržaja i zakazivanje objava. Prema rečima tima ove društvene mreže, Business Suite omogućava korisnicima sledeće:

  • Da štede vreme – postovanje i na Facebooku i na Instagramu istovremeno, kao i upravljanje postovima na jednom mestu, kako bi se oni koji upravljaju mrežama lakše povezivali sa obe online zajednice.
  • Da uvek budu u toku – sve notifikacije, poruke, interakcije sa foloverima na jednom mestu, kako bi community manager mogao lakše da odgovori na sve njih.
  • Lakše dolaze do podataka o uspehu kampanja i postova – ovo je bolji i efikasniji način da utvrdite šta kupci žele i kako određena vrsta sadržaja prolazi kod njih.

Ovo su same neke od prednosti, dok ova aplikacija svakako nudi mnogo više. Poruke na stranicama, doduše izgledaju kao i na Pages Manageru, što ako ste već koristili ovaj način upravljanja stranicom, uopšte nije loše. Svakako imajte na umu na će Facebook u nekom trenutku upravo Business Suite pretvoriti u glavni alat za upravljanje stranicama.

Smanjen limit reklama po Facebook stranici

Facebook nam poručuje da kvalitet treba da bude važniji od kvantiteta, pa je zato ograničio broj kampanja koje mogu biti istovremeno aktivne na određenoj stranici. Ove restrikcije treba da doprinesu smanjenju broja kampanja i menjanju mišljenja svih onih koji su, očigledno, bili u zabludi kada su mislili da veliki broj kampanja donosi i više saobraćaja na Facebook stranicu, ali i bolje rezultate uopšte.

Ovime nam Facebook poručuje da treba da kreiramo personalizovan sadržaj, sa mnogo preciznijim targetiranjem nego do sada, što će pomoći brendu da stigne baš do onih korisnika ove društvene mreže koji su istinski zainteresovani za njihov brend i ono što nude. Naravno, u tome će im pomoći čuveni algoritam. Ograničenja će, logično, zavisiti od količine investicija na stranici. Što više novca je ulagano u određenu stranicu, više kampanja će biti dopušteno.

Šta ima novo na Instagramu?

U poslednjih nekoliko meseci, Instagram je dobio novi izgled, da ne kažemo išao je na facelifting. Like se pomerio u gornji deo aplikacije, pored poruka (mnogi misle da će uskoro biti i ukinuta metrika broja lajkova), a umesto njega smo dobili opciju za online kupovinu. Sve ove promene nam ukazuju na menjanje karaktera društvenih mreža.

Pored ovih ‘kozmetičkih’ promena, Instagram je uveo još jedan alat za kreatore sadržaja na ovoj mreži – Reels, koji omogućava snimanje kratkih video (do 60 sekundi) i koji se nalaze u svom posebnom feedu. Naravno, Instagram je Reels uveo kao opciju baš u trenutku kada je TikTok počeo da stiče globalnu popularnost, negde na početku godine i kada su se pojavili prvi videi iz lockdowna. Do kraja 2020. Reels je stekao priličnu popularnost i generator je vrlo kreativnog sadržaja. Ako imate vremena bacite pogled na neke od videa koje je pred praznike kreirala naša poznata modna blogerka Tamara Kalinić.

Uz ove promene i uvođenje novih alata, u najkraćem vremenu, Facebook i Instagram su još jednom dokazali zbog čega drže lidersku poziciju među društvenim mrežema. Promene u 2020. su zahtevale brzo reagovanje, prilagođavanje marketinškim trendovima i predikcijama, uz uvođenje zamimljivih novih opcija, koje će korisnicima doneti još bolje iskustvo i zbog kojih će provoditi još više vremena na ovoj mreži.

Ovo je poslednji tekst u 2020. godini, tim Titan dizajna vam želi srećne novogodišnje praznike, mnogo odmora sa najbližima i puno zdravlja u narednoj godini.