Instagram Reels je konačno stigao u Srbiju i čini nam se da je ova tema i više nego aktuelna, pa je vrlo rado pokrećemo na našem blogu. Ovo je novi format sadržaja, koji vam omogućava da kreirate i podelite sa drugima videe u trajanju od 15 sekundi, kako u feedu, tako i u Instagram pričama. Nova forma donosi i nove mogućnosti za promovisanje brenda kroz Instagram Reels feed, koji se sada nalazi na delu koji smo nekada kliktali kada smo želeli da objavimo novu fotografiju ili video.

Kao što smo već spomenuli nova opcija ima i samostalni feed, tako da sada imamo još jednu vrstu feed-a na Instagramu: vertikalni feed za objavu fotografija i videa (standardni postovi), zatim imamo horizontalni feed u kome vidimo ko objavio nove Instagram priče i na kraju novi feed sa Reels opcijom, gde gledamo ove kratke videe.

Reels treba da bude glavna konkurencija TikToku i da tako privuče ‘Generaciju Z’ na Instagram, ali i da bude nova forma izražavanja za brendove, koji će se na ovaj zabavan i sažet način predstaviti kupcima. Kod nas se čini da još uvek traje faza privikavanja i da brendovi još uvek smišljaju strategije, dok su influenseri već uveliko izvežbali kako da što više sadržaja stave u 15 sekundi najzanimljivijeg programa.

Ako volite da pratite trendove, onda ste verovatno već u našem blogu čitali o Reels-u, kada smo najavljivali koje nam novosti u 2021. donose Facebook i Instagram, ali sada kada je ova opcija konačno došla i kod nas vreme je da joj posvetimo jedan ceo tekst i predočimo vam zbog čega biste mogli da uvrstite ovu opciju u planiranje sadržaja u kalendaru objava na društvenim mrežama. Hajde da vidimo koji su to načini za promociju vašeg brenda kroz Instagram Reels opciju.

1. Ispričajte priču o brendu

Znate ono kada vas pitaju „Zbog čega treba da kupim tvoj proizvod ili uslugu?“. Svaki brend ima svoju priču, ima odgovor na ovo pitanje, a Reels je idealan format da se to ispriča ukratko. Osim toga, ovaj format vam dozvoljava da svoj brend predstavite i na zabavan i autentičan način.

Kada predstavljate svoj brend, želite da to bude iskreno, bez velikih reči i floskula, pravo iz srca i bez prodajne svrhe. U tom videu ne prodajete, već predstavljate svoju početnu ideju, viziju i svoj put do uspeha. Uz muziku u pozadini, koju možete izabrati iz bogate ponude Instagrama ili je sami nasnimiti u već montiranom videu, vaš Reels će biti spreman za deljenje na ovoj popularnoj mreži.

2. Ponudite poseban kod sa popustom za pratioce vašeg Reels videa

Kako je Reels relativno nov format (kod nas svakako jeste, jer se pojavio pre svega nekoliko dana) potencijal da privučete lojalnu publiku postoji. Ovaj novi format može im biti interesantan, pre svega zbog svog ograničenog trajanja, ali i zbog kombinacije muzike, stikera i videa. Pored toga trebalo bi da imate na umu da će u prvim danima i mesecima organski doseg biti visok i kako još uvek ovaj segment nije monetizovan, šansa da se ovde istaknete je neuporedivo veća u odnosu na objavljivanje sadržaja u feed-u ili story-ju. To će osim lojalnih privući i neke nove pratioce.

Evo nekoliko opcija za još bolju prodaju proizvoda preko ovog formata: sezonski popust obavezno najavite preko Reels opcije, zatim povežite Instagram shop sa Reels videima i tagujte proizvode direktno u videu. Predstavite kolekciju nakita, cipela ili garderobe kroz mini modnu reviju i najavite popust koji kupci nikako ne treba da propuste. Obavezno uz to napravite poseban Reels kod i gledajte kako prodaja raste.

3. Podelite sa pratiocima kako izgleda vaš kreativni proces

Kada su mali biznisi u pitanju, kupci se za njihove proizvoda vezuju upravo zato što su stvarani sa puno ljubavi, često su rađeni ručno i donose neki osećaj bliskosti i pripadništva zajednici. Kupci obožavaju da vide kako njihov omiljeni proizvod nastaje, pa je Reels odlična prilika da ih uključite u ‘priče iza kulisa’ i da saznaju kako izgleda jedan radni dan u proizvodnji, kako dizajner crta buduću kolekciju nakita, kako obućar lepi najnoviju kolekciju cipela i sl.

Zamislite samo kako DIY projekti mogu biti prikazani na zanimljiv način kroz Reels videe. Pošto je moguće video snimati iz nekoliko delova, pa ga ubrzavati, montirati i sl. ovo može biti sjajan način da prikažete kako nastaje neka ručno rađena ili restauirana stolica ili kako je rekonstrukcija nekog stana izgledala pre i posle.

Ali, ne zaboravite – ono što čini jedan brend nisu samo savršen feed i upeglane fotografije, tu su i promašaji, kašnjenja, pa i sama pandemija. Upakujte sve fejlove u jedan video i prikažite svojim kupcima da i vi grešite, posrćete, ustajete i borite se svakodnevno. To će ih još više vezati za brend, jer će shvatiti da prolazite kroz slična iskustva.

4. Predstavite svoj tim

Svet društvenih mreža i interneta zna ponekad da nam se učini prilično dehumanizovan, posebno kada su brendovi i prikazivanje sadržaja koji je u vezi sa njima u pitanju. Zato je dobro dati lice brendu ili malom biznisu, prikazati koji to ljudi svakodnevno vredno rade na pripremi određene hrane, vaše omiljene kafe ili pidžame koju nosite tokom Zoom sastanaka. Na taj način ćete se povezati sa kupcima i oni će osetiti veću bliskost sa brendom.

Upotrebite Reels da snimite svoje kolege kako pričaju o hobiju, knjizi ili seriji koju su skoro pogledali i sve to uz omiljenu pesmu u pozadini. Ovo posebno može biti odličan način da malo opustite atmosferu na društvenim mrežama, ako je vaš biznis u nekoj industriji koja ne dozvoljava puno zabavnog sadržaja. Zamislite programere, lične bankare, knjigovođe ili advokate kako vam govore da obavezno morate pogledati poslednju epizodu neke serije. Svakako mnogo opušteniji sadržaj od objašnjenja kolika je kamata, porez ili kako se ovaj kod ubacuje na sajt.

5. Edukujte pratioce i pokažite im kako se vaš proizvod koristi

Instagram Reels vam daje priliku da edukujete svoje pratioce bilo o vašem brendu, vrednostima za koje se zalažete, industriji čiji ste deo ili bilo čemu drugom što može biti korisno za njih. Ako sebe smatrate ekspertom, koji ima puno znanja u određenoj oblasti, a pritom prodajete usluge konsultacija, onda je Reels odličan alat da što kraće i sažetije predstavite najvažnije pojmove u vašoj industriji. Neke industrije pak nisu dovoljno poznate široj javnosti, pa vi možete biti pionir u predstavljanju važnosti posla kojim se bavite i najbolji predstavnik vaših kolega.

Na drugoj strani, nikako ne treba da propustite priliku da pratiocima pokažete kako se vaš proizvod upotrebljava. Ma kako jednostavan ili komplikovan za upotrebu bio, uvek se može pronaći kreativan način za predstavljanje, koji će naglasiti neke skrivene elemente ili nove načine upotrebe za koje kupci možda nisu znali.

Udahnite nov život svom Instagram profilu

Instagram Reels može biti odlična prilika da se ponovo aktivirate i počnete da planirate sadržaj na ovoj mreži, ukoliko ste u prethodnom periodu zabušavali sa objavama. A ako niste, još bolje, jer ste dobili još jednu šansu da pokažete koliko ste kreativni na jedan malo drugačiji način. Razumećemo vas i ako vam je sve ovo previše (ipak treba kreirati sadržaj za čak tri feeda) i želite da taj posao prepustite profesionalcima. U tom slučaju kontaktirajte nas, zakažite sastanak i kreirajmo zajedno strategiju i zabavimo se dok snimamo za vaš Insta Reels feed.