Redizajn ambalaže koja će istaći na policama u maloprodajnim objektima
Redizajn ambalaže koja će istaći na policama u maloprodajnim objektima

Da li ste se ikada zapitali zašto neki proizvodi bolje prolaze od drugih? Odgovor često leži u dizajnu ambalaže, iako to retko ko priznaje. Ako proizvod ne ide dobro u prodaji, kompanija će obično angažovati agenciju za brendiranje kako bi redizajnirala pakovanje i povećala privlačnost kupcima.

Ponovno dizajniranje pakovanja omogućava kompanijama da zadrže ono što funkcioniše i dodaju nove elemente kako bi ojačali prepoznatljivost svog brenda. Ovo doprinosi boljoj prodaji proizvoda na policama i privlači pažnju potencijalnih kupaca. Takođe, prilagođava se novim ciljnim tržištima i osvežava sliku brenda u skladu s najnovijim trendovima koje potrošači zahtevaju.

Redizajn ambalaže ima mnoge prednosti, ali zahteva pažljivo planiranje i sprovođenje. U ovom tekstu donosimo ključne elemente atraktivnog brendiranog pakovanja proizvoda koji utiču na odluke o kupovini. Otkrićete bitne faktore koji unapređuju vrednost brenda i osvežavaju zastarelu ambalažu.

Zašto kompanije treba da razmisle o redizajnu ambalaže proizvoda
Zašto kompanije treba da razmisle o redizajnu ambalaže proizvoda

Zašto kompanije treba da razmisle o redizajnu ambalaže proizvoda?

Kompanije razmatraju redizajniranje ambalaže proizvoda pretežno zbog promenjenih potreba tržišta. S obzirom na to da se preferencije potrošača kontinuirano menjaju, čak i najbolji dizajn pakovanja proizvoda možda više nije relevantan ciljnoj publici. U takvim promenjenim uslovima, kompanija će doživeti smanjenje profita, zbog čega je ulaganje u redizajn ambalaže dobra odluka.

Na primer, dizajn pakovanja hrane se značajno promenio kako su potrošači postali svesniji zdravlja. Možda ste primetili da se sada naglasak stavlja na sastojke proizvoda, često ih predstavljajući kao korisne za sve. Glavni cilj je preneti brend poruku ciljnoj publici kroz priču o sastojcima na savršeno dizajniranoj etiketi proizvoda.

Na redizajn ambalaže se još odlučuju i iz ovih razloga:

  • Povećanje prepoznatljivosti i vidljivosti brenda,
  • Komunikacija nove slike brenda,
  • Usklađivanje sa promenama u viziji kompanije ili na tržištu.
Ključni elementi koji su uključeni u rebrendiranje pakovanja proizvoda
Ključni elementi koji su uključeni u rebrendiranje pakovanja proizvoda

Ključni elementi koji su uključeni u rebrendiranje pakovanja proizvoda

Redizajniranje pakovanja proizvoda zahteva sistematski pristup koji uključuje mnoge elemente dizajna identiteta brenda. Ovi elementi dodaju život pakovanju proizvoda, čineći ga mnogo boljim od starog pakovanja. Hajde da detaljno razmotrimo ove elemente brendiranja kako bismo razumeli njihovu važnost.

Redizajn logotipa

Redizajn logotipa je ključan za redizajniranje pakovanja proizvoda jer pruža novi vizuelni identitet i modernizuje prepoznatljivost brenda. Na primer, ažuriranje zastarelog dizajna pakovanja grickalica sa osveženim logotipom signalizira osvežen proizvod potrošačima i pomaže brendu da se istakne na prepunim policama. Kada smo kod ove teme, obavezno pročitajte koje su karakteristike lošeg logo dizajna, pa ih izbegnite za vaš brend.

Unapređenje kolor palete

Nakon redizajniranja logotipa, ažuriranje palete boja postaje još jedan ključni dizajnerski element koji treba uzeti u obzir prilikom osvežavanja pakovanja. Paleta boja stvara temu koja čini pakovanje lako uočljivim. Ako razmislite o svim velikim brendovima, primetićete da imaju jednu zajedničku stvar: uniformnost u bojama njihovog brenda. Kolor paleta mora odražavati prirodu proizvoda i ličnost brenda.

Nova tipografija i fontovi

Tipografija i fontovi na pakovanju proizvoda trebalo bi da budu prilagođeni interesima ciljne publike. Na primer, proizvod za negu lepote može izabrati elegantne i stilizovane fontove kako bi privukao ženske potrošače, dok podebljani fontovi mogu istaći važne aspekte i prepoznatljive karakteristike. Ovo će osigurati privlačno pakovanje i efikasno preneti poruku proizvoda potencijalnim kupcima.

Fotografija proizvoda

Fotografija proizvoda je najvažniji grafički element dizajna na pakovanju i prihvatanje stock fotografija je velika greška. Ona mora odražavati sadržaj pakovanja kako bi probudila interes potencijalnih kupaca. Fotografija mora biti privlačna i dovoljno istaknuta kako bi prenela svoje značenje.

Kako se razvija strategija za redizajn ambalaže proizvoda
Kako se razvija strategija za redizajn ambalaže proizvoda

Kako se razvija strategija za redizajn ambalaže proizvoda

Pre nego što započnu proces redizajniranja, kompanije svih veličina moraju razviti dobro strukturiranu strategiju. To će povećati nivo uspeha brenda osiguravajući da kompanije prate logične korake umesto da se oslanjaju na nagađanja. Hajde sada da ispratimo sve ključne korake za razvoj efikasne strategije brenda za osvežavanje pakovanje proizvoda.

Sprovođenje marketinškog istraživanja

Pre nego što započne proces, agencija za dizajn pakovanja mora sprovesti detaljna istraživanja tržišta. Tokom istraživanja tržišta, dizajneri moraju pažljivo analizirati trendove dizajna pakovanja u koje su uključeni elementi poput palete boja, tipografije i fontova, slike i dizajna logotipa. Takođe, moraju pregledati trendove u industriji kako bi prilagodili poruke i vizuale današnjoj ciljnoj publici. Ovaj korak će pomoći kompanijama da vide šta funkcioniše, a šta ne.

Analiziranje perspektiva kupaca, posebno pojedinih demografskih grupa poput starijih osoba, pruža uvide u to kako trenutni dizajn ispunjava (ili ne ispunjava) njihove potrebe. Istraživanje konkurencije otkriva šta ostali brendovi u industriji rade sa svojim dizajnom pakovanja i kako se trenutni dizajn upoređuje s tim.

Ovo sveobuhvatno razumevanje trenutnog pejzaža u poređenju s potrebama kupaca i ponudom konkurenata daje strateške preporuke za unapređeni dizajn pakovanja koji će se bolje povezati sa ciljnom publikom.

Postavljanje jasnih i preciznih ciljeva

Istraživanje tržišta donosi jasne i značajne uvide. Sada je vreme da postavimo dobro definisane i realne ciljeve. Najbolji način je da dugoročna postignuća podelimo na manje, ostvarive ciljeve. Na primer, kompanija može postaviti cilj da do polovine 2025. godine poveća prepoznatljivost svog brenda za 50%.

Ovaj cilj može biti podeljen na podciljeve, poput postizanja 30% angažmana u prvom kvartalu. Strategija usmerena na ciljeve povećava šanse za uspeh i održava motivaciju svih za dugoročni uspeh. Slično tome, fokusiranje na određenu ciljnu demografiju je ključni cilj koji može doneti uvide za pojedine dizajnerske izbore poput veličine fonta.

Kreiranje brend narativa i osmišljavanje poruka

Novi brend narativ trebalo bi da uspostavi prepoznatljiv, ali blizak identitet. Na primer, tokom dizajna pakovanja za decu, kompanija može ciljati na pričanje priče o mašti i avanturi za proizvod namenjen deci. Novo pakovanje treba da komunicira ličnost koja se povezuje sa decom i roditeljima.

Uspešno pakovanje se obraća ciljnom potrošaču i prenosi vrednosti brenda kroz vizuale i tekst. Vešt dizajner ambalaže može pomoći u oblikovanju priče koja se uočava kroz redizajnirano pakovanje. Prava brend priča i poruke čine proizvod i brend odmah prepoznatljivim. Ono privlači pažnju na polici odražavajući sliku brenda na način koji je prihvatljiv kupcima.

I sada tek kreće najvažnije – proces redizajniranja

Ali za kraj ovog teksta, ne želimo da se ponavljamo i ponovo vam pišemo o tome kako izgleda proces dizajniranja ambalaže. Već ćemo vas pozvati da sami to istražite u jednom od naših tekstova na blogu.  U njemu smo objasnili sve korake koje prolazimo zajedno sa klijentima kako bismo sakupili sve potrebne informacije za kvalitetan brif. Nakon toga dizajneri imaju sve potrebno da krenu sa kreiranjem novog, svežeg i dopadljivog dizajna ambalaže vašeg proizvoda.