Dizajn ambalaže igra veoma važnu ulogu u percepciji kompanije i brenda u očima kupaca. Onaj proizvođač koji investira novac u atraktivan dizajn ambalaže, može se nadati da će privući pažnju kupaca. To će u konačnici doneti povećanje prodaje samog proizvoda.

Pored toga, atraktivan dizajn ambalaže doprinosi i povećanju popularnosti samog brenda, tako što on postaje prepoznatljiv na tržištu i kupci ga rado kupuju jer ima praktično, vizuelno lepo i na kraju, ništa manje važno, popularno pakovanje proizvoda koje često viđaju kod drugih kupaca.

Funkcionalnost ambalaže igra veoma važnu ulogu kod kupaca, jer oni žele sve – lepo i praktično pakovanje, iz koga će rado jesti ili piti, ali i koje će rado fotografisati. Osim toga, praktično pakovanje je važno i iz drugih razloga, a to su transport i skladištenje.

U ovom blogu ćemo se baviti važnošću dizajna ambalaže i njegovom povezanošću sa prodajom i povećanjem vidljivosti proizvoda. Takođe ćemo se osvrnuti i na to kako Titani mogu da vam pomognu u tome da vaš proizvod dobije jedinstven dizajn ambalaže.

Flaše sa dizajnom
Flaše sa dizajnom

Privucite potrošače i ostavite snažan utisak na njih dizajnom ambalaže proizvoda

Bez obzira u kojoj ste industriji, šanse da vaša konkurancija već ima atraktivan dizajn ambalaže proizvoda, je velika. Po čemu se vi razlikujete od njih? Šta je vaša kvalitativna prednost?

Istraživanja su pokazala da se kupci u 44% slučajeva vraćaju kupovini u onlajn prodavnicama. Ovome dodatno doprinosi personalizovani pristup svakom kupcu, kada im na ambalaži stoji stiker sa imenom ili u samom pakovanju naiđu na ručno ispisanu poruku.

Ovo je jedan od najboljih načina da se istaknete u odnosu na konkurenciju, ali i da se povežete sa kupcima. Ono sa čim prvo kupci dolaze u dodir je ambalaža i jako je važno da ostavite dobar prvi utisak na njih. Nakon toga, kada probaju proizvod, celokupno iskustvo konzumacije vašeg proizvoda, biće kompletirano.

Često koristimo izreku: „Ne sudi knjizi na osnovu korica“, ali ovo nije u potpunosti tačno. Danas da bi se knjiga prodala, nije važan samo sadržaj već i spoljašnost. Slično je i sa svim drugim proizvodima i upravo zato je i grafički dizajn tu, kako bi doprineo proizvodu da se istakne i zainteresuje kupce. O ambalaži treba razmišljati na isti način kao i o brendingu. Tu je da prikaže proizvod u najboljem svetlu.

Kutija sa makaronima na stolu

Pakovanje stvara i prikazuje identitet brenda

Brend identitet se povezuje sa kupcem na dva nivoa:

  • Stvaranjem jasne slike o komapniji i proizvodu kod novih kupaca.
  • Podsećanjem kupaca na brend i proizvode, koji su u ponudi.

Pakovanje je osnovnih načina za definisanje i širenje identiteta brenda. Stalno prisustvo, koje uspostavljate na tržištu za svoju kompaniju i proizvode, je upravo ono što vaš brend čini prepoznatljivim i zbog čega ga pamte.

Pitanje koje sebi treba da postavite je: Da li se na pakovanju mog proizvoda jasno vidi logo? Da li se na pakovanju vide korporativne boje i fontovi specifični za vas? Ako j odgovor: NE, onda je vreme za redizajn.

Pakovanje proizvoda treba da sadrži sve najvažnije informacije

Nisu sva pakovanja proizvoda ista, ili su na isti način dizajnirana. Ipak, neki elementi su važni za sve proizvode podjednako i zato je važno da ih sadrže. Svi proizvodi moraju imati ‘informativan’ karakter i da sadrže najznačajnije informacije o proizvodu, njegovom sastavu i sl.

Hajde da prođemo kroz pitanja koja najviše interesuju kupce:

  1. Ko je osmislio proizvod? Kome je namenjen?
  2. Čemu služi ovaj proizvod? Ima li neka ograničenja? Da li su mi potrebna dodatna znanja za korišćenje proizvoda?
  3. Gde je proizvod napravljen? Gde mogu saznati više o načinu proizvodnje?
  4. Kada bi trebalo koristiti proizvod? Ima li datum do kod se može koristiti?
  5. Zbog čega mi treba proizvod? Kako će uticati na poboljšanje kvaliteta mog života?
Kutija sa sladoledom

Pakovanje daje dodatnu vrednost proizvodu

Do ovog dela bloga, benefiti koje je dizajn ambalaže donosio bio je u vezi sa marketingom. Međutim, pakovanje proizvoda osim što treba da bude lepo i atraktivno, treba da ima i praktičnu i funcionlanu komponentu vrednosti. Ponekad čak može imati podjednaku vrednost za kupca, baš kao i proizvod.

Pakovanje treba da ispuni visoke kriterijume po ova tri osnova:

  • Zaštita – bez dovoljno bezbednog pakovanja, proizvod može biti osetljiv i sklon lomljenju i prosipanju. Zato je pakovanje važno, da bi zaštitilo proizvod, dok kupac ne poželi da ga otvori.
  • Skladištenje – pre nego što se proizvod proda, on stoji u nekom skladištu. Važno je kako je proizvod upakovan, kako bi njegovo skladištenje bilo što lakše izvesti.
  • Prevoz – od tačke A do tačke B, ne želite da bilo šta pokvari vaš proizvod i način na koji je zatvoren. Zbog toga vodite računa o materijalima od kojih se pravi ambalaža.

Sada kada znamo zašto je dizajn i samo pakovanje proizvoda važno. Hajde da vidimo kako se ono može unaprediti.

Moments slatkiši četiri kutije
Moments slatkiši četiri kutije

Detalji su važni!

Obratite pažnju na detalje, jer upravo oni čine razliku. Ako npr. dodate informaciju o tome da je proizvod odobren ili podržan od strane neke zdravstvene institucije, to će kupcima uliti dodatno poverenje u brend. Takođe, podaci o materijalu od koga je ambalaža napravljena (recimo reciklirani materijal) su veoma važni nemalom broju kupaca.

Ponovo mi o pažnji, ali šta da se radi kada jeste najvažnije skrenuti pažnju na sebe i proizvod na tržištu. Zato minimlizam uvek ima svoje poklonike, kažu trendovi za 2020. godinu, baš kao i zlatotisk, koji je popularan kod luksuznijih brendova.

Razmislite kako će izgledati na policama

Prvo o čemu treba voditi računa je mesto na kome će se proizvodi prodavati, a zatim i o fontovima, koji moraju biti dovoljno veliki da bi ih kupci mogli uočiti sa daljine, ali i dovoljno jasni kako bi ih što lakše pročitali.

Serif’ fontovi izgledaju bolje na štampanoj podlozi, dok ‘Sans-Serif’ fontovi daju dozu neformalnosti proizvodu i pakovanju.

Važno je da obratite pažnju i na boje i vodite računa o tome kako se one one međusobno dopunjuju ili ako želite kontrast, kako dve boje izgledaju zajedno. Tako narandžasta pozadina može da kombinuje sa plavim slovima, a ako je crvena lep kontrast će imati u zelenoj boji.

Uložite u profesionalni rad

Profesionalni grafički dizajner znaju svoj posao odlično i precizno mogu da vam predlože koji dizajn će doprineti boljem pozicioniranju vašeg proizvoda na tržištu. Nikada se nemojte zadovoljiti nekim srednjim rešenjem i uvek tražite samo najbolje za svoj brend. Pakovanje je način da se kupcu dopadnete ali i da poželi da se vrati po još vaših proizvoda.

Zakažite sastanak sa našim timom dizajnera i zatražite njihovo mišljenje u vezi sa dizajnom ambalaže.

Obavezno podelite ovaj tekst sa nekim kome bi mogao biti koristan i čitamo se već sledeće nedelje.