Ovo treba da znaš: Sveobuhvatni vodič za rebrendiranje logotipa
Ovo treba da znaš: Sveobuhvatni vodič za rebrendiranje logotipa

U svetu vizuelnog storytellinga, logo je mnogo više od lepog detalja. On predstavlja ključno sredstvo brenda za stvaranje prepoznatljivosti kod potrošača. Logo treba da bude zapamćen, ali istovremeno da odoli prolaznosti vremena, čineći vaše proizvode više od obične opcije, već naviku na koju se potrošači oslanjaju. Pre nego što se odlučite za promenu logotipa, važno je da svaki brend razmotri ove bitne činjenice.

Iako postoji mnogo resursa za kreiranje novog logotipa, mi vam donosimo uvid u naš proces redizajniranja logotipa. Kroz ovaj sveobuhvatni vodič, predstavićemo vam kako logo treba da bude preoblikovan i prilagođen aktuelnom trenutku kako biste uhvatili duh savremenog konzumerizma, istovremeno zadržavajući sve ono što istraživanje pokazuje kao ključno za jačanje lojalnosti kupaca. Spremni smo da krenemo, a vi?

Kada je vreme za rebrendiranje logoa?
Kada je vreme za rebrendiranje logoa?

Kada je vreme za rebrendiranje logoa?

Odluka o iznenadnom i naglom rebrandiranju logotipa uvek će biti loša ideja. Nažalost, mnogi brendovi se upuštaju u tu strategiju, često dovodeći do gubitka prepoznatljivosti. Važnije od samog rebrandiranja proizvoda jeste imati jasno definisano „kada“ i „zašto“ za redizajn logotipa, što bi trebalo da bude osnovna stavka na listi za rebrandiranje. Evo nekoliko ključnih pitanja o rebrandiranju koja treba razmotriti kako biste odlučili kada je vreme za osvežavanje vašeg brenda.

  • Konkurencija na policama – Imate li osećaj kao da se gubite u gužvi? Razmislite o redizajnu logotipa tokom procesa redizajna ambalaže kako biste se istakli u džungli na policama maloprodajnih objekata.
  • Potrošački trendovi – Da li su se potrošački trendovi razvili tako da sada vaš logo izgleda zastarelo? Trebalo bi da se osveži dizajn vašeg logotipa kako bi lako privlačio današnje potrošače.
  • Zahtevi velikih trgovačkih lanaca – U nekim situacijama, trgovci mogu sugerisati da je vaš brend previše sličan konkurenciji. Možda ćete morati da redizajnirate svoj logo kako biste zadovoljili trgovinske partnere.
  • Proširenje asortimana proizvoda – Uvođenje novih, raznovrsnih proizvoda i potreba za prilagođavanjem arhitekture vašeg brenda? Ažuriranje logotipa kako bi se uklopio sa vašim brendom i proširenjima linija može biti neophodno.
  • Promena imena – Da li ste primorani ili dobrovoljno menjate ime svog brenda? Rebrandiranje logotipa će biti neophodno.
  • DTC (direct-to-customer) u maloprodaji – Da li ste brend koji direktno ulazi na maloprodajno tržište? Ovi novi kanali će zahtevati da ponovo razmislite o izgledu vašeg logotipa u maloprodajnim objektima.
  • Globalna tržišta – Da li ozbiljno shvatate internacionalno širenje? Možda ćete morati da izmenite svoj logo kako bi bio prilagodljiv kulturološkim razlikama.
  • Inovacija – Da li ste na ivici promene paradigme u svojoj industriji? Ako vaš proizvod donosi toliko veliku promenu koliko mislite, pobrinite se da vaš logo odražava uticaj koji ćete imati na tržište.
  • Digitalna transformacija – Da li vaš brend postaje digitalan ili je već postao digitalan bez razmatranja redizajna logotipa? Optimizujte svoj logo tokom redizajna veb-sajta kako biste ostvarili uticaj na svim ekranima i platformama.
  • Spajanja – Da li ste nedavno udružili snage sa drugom kompanijom? Kreiranje zajedničkog logotipa koji obuhvata novi identitet brenda može biti neophodan.
Kako izgleda proces rebrendiranja logotipa
Kako izgleda proces rebrendiranja logotipa

Kako izgleda proces rebrendiranja logotipa

Kao i svaki aspekt promene kompanije i njenih proizvoda, imati efikasnu strategiju rebrandiranja ključno je za uspeh kampanje. Ali pre nego što pređete na stratešku stranu brendiranja, prvo morate razumeti brend.

Počnimo od istraživanja tržišta

Istraživanje tržišta je ključna komponenta procesa rebrandiranja. To je pogled sa visine od 30.000 metara koji vam pruža pregled terena kako biste mogli da identifikujete trajnost trendova potrošača i imali istorijski uvid u vašu industriju.

Obavezno uradite brand audit

Da li ste svesni koliko prepoznatljivosti brenda imate? Razumete li šta postojeći i novi kupci misle i osećaju kada vide logo vašeg brenda? Pre nego što uopšte razmatrate izmenu grafičkog dizajna logotipa, izvršite reviziju brenda kako biste uspostavili osnovno razumevanje identiteta brenda, sprovođenjem analize sentimenta kupaca.

Iako možete obaviti neke od ovih stvari sami, a o tome smo pisali u jednom od naših blogova, rad sa agencijom za brendiranje koja se oslanja na podatke učiniće ovaj proces mnogo lakšim i detaljnijim. Na ovaj način ćete dobiti uvid u to šta kupci i oni unutar vaše ciljne publike misle o vašem brendu u sadašnjem trenutku. A kako se brand audit pravilno i lako radi, pročitajte u našem blogu gde smo objasnili ovaj proces kroz 5 koraka.

Priprema logo rebranding strategije

Sa razumevanjem tržišta i brenda, sledeći korak je kreiranje strategije rebrandiranja logotipa. Ova strategija uspostavlja različite strategije pozicioniranja, gde tim razmatra koja je najbolja za brend kako bi napredovao.

Kreiranje dizajn koncepata

Nakon što ste odlučili kako pozicionirati brend putem redizajna logotipa, vreme je da predate sveobuhvatan zadatak grafičkom dizajneru ili firmi koja će kreirati različite koncepte za razmatranje.

Ovo je i odličan trenutak da pročitate naš blog o 7 grešaka u dizajnu logoa koju mogu uništiti vaš brend. Tu ćete saznati kako ne treba taman pre nego što stignu prve skice vašeg budućeg logotipa.

Na početku, brend pruža ulazne informacije o tome koji inicijalni koncepti najviše odgovaraju kompaniji. Kada radite sa agencijom za rebrandiranje, oni će vam predstaviti nekoliko usavršenih koncepta koje ćete ponuditi potrošačima kako biste uklonili subjektivnost iz konačne odluke.

Testiranje, testiranje i još testiranja

Testiranje kod potrošača je najvažniji, a ipak najmanje razmatrani aspekt redizajna logotipa. To je način na koji osiguravate da će kupci prihvatiti ovaj osveženi identitet brenda. Testiranje uticaja brenda na dizajn logotipa i uopšte na kupce i njihovu percepciju uključuje i validaciju zapamćenosti određenog dizajn rešenja.

Spremite se za izmene, jer uvek ih ima

Uključivanje više iteracija u proces rebrandiranja logotipa osigurava da iskoristite sve mogućnosti koje ovakva inicijativa pruža. Čak iako testiranje pokaže da je jedan dizajn logotipa bolji od drugih, još uvek predstoji puno posla redizajniranja koji treba obaviti kako biste poboljšali njegov ukupni uticaj na ciljnu publiku. Upavo je ovo proces koji razdvaja dobro od izvanrednog.

Promišljen i kreativan brending uz Titane

Za kraj, ukoliko vam je potreban novi logo dizajn koji se temelji na čvrstoj povezanosti sa vašim brendom, Titani znaju kako da objedine ta dva. Logo dizajnom se bavimo mnogo godina i odlično razumemo kako on može da utiče na sve segmente vašeg brenda, ali i na prodaju proizvoda i prepoznatljivost kod brenda kod publike. I zato nas kontaktirajte da zajedno radimo na redizajnu vašeg logotipa i učinimo vašu kompaniju prepoznatljivom na tržištu.