sta-je-i-zasto-je-tipografija-vazna-za-graficke-dizajnere-pc
sta-je-i-zasto-je-tipografija-vazna-za-graficke-dizajnere-mobilni

Grafički dizajn je nemoguće zamisliti bez tipografije. Upotreba tipografskih elemenata u kreiranju različitih vizuala je vrlo važna, jer oni tako postaju noseći elementi u njemu. Tekstualni vizuali su vrlo popularni poslednjih nekoliko godina, zbog čega je dobro poznavanje tipografije veoma važno za svakog dizajnera. Kako bi se na najbolji način prenela poruka brenda njegovim kupcima, važno je da dizajner ‘doktorira’ slova, fontove i njihovu upotrebu.

Tipografija je svuda oko nas. Kada vidite postere, bilborde, brošure, logoe ili vebsajtove, primetićete da se veoma vodi računa o izgledu tekstualnog dela, kao i o bojama kojima se određeni delovi teksta boje ili naglašavaju.

U današnjem poslovnom okruženju, gde su kupci izloženi nikad većem broju poruka, reklama i vizuala, uloga dizajnera je u tome da pomogne brendu da se istakne, prenese poruku i poveže se sa kupcima. Nije lak zadatak, ali ga je svakako moguće izvesti i napraviti prepoznatljiv brend čija će slova i njihov oblik zapamtiti svi.

sta-je-tipografija-pc-2
sta-je-tipografija-mobilni

Šta je tipografija?

Ako bismo želeli da objasnimo na vrlo jednostavan način šta je tipografija, onda bismo rekli da je to veština kombinovanja slova, proreda, veličina, fontova i dr. Grafički dizajneri koriste tipografiju, kako bi uredili izgled i poziciju teksta na vizualu. To im pomaže da stvore sadržaj koji ima visoku upotrebnu vrednost, a izgled visoko sofisticiran i prijatan oku posmatrača.

Dizajneri strateški koriste tipografiju kako bi određeni tekst učinili čitljivijim ili kako bi ostavili određeni utisak na kupce. To omogućava brendu da komunicira sa svojom ciljnom grupom na efikasan način, koristeći pun potencijal.

Hajde da vidimo koji su to ključni razlozi zašto je tipografija važna za grafičke dizajnere.

privlaci-paznju-pc
privlaci-paznju-mobilni

1. Privlači pažnju

Raspon pažnje potencijalih kupaca smanjuje se sve više i više poslednjih godina, tako da poslednja istraživanja pokazuju da se on svodi na svega nekoliko sekundi (manje od 10). Brendovi, ukoliko žele da prodaju neki proizvod ili uslugu, moraju da uhvate nečiju pažnju u tom vrlo kratkom roku.

Upravo grafički dizajneri koriste svoje veštine kako bi pomogli brendovima, da se istaknu u odnosu na konkurenciju, za tih nekoliko sekundi. S obzirom na to da u okviru tipografije imamo različite oblike, veličine i stilove, ovi tekstualni elementi postaju važan deo celokupnog doživljaja i čine dizajn jedinstvenim.

uspostavlja-hijerarhiju-i-cini-tekst-citljivim-pc
uspostavlja-hijerarhiju-mobilni

2. Čini tekst čitljivim

Pažljivo odabrana tipografija omogućava posetiocu određenog sajta da lako prolazi kroz tekst koji čita, bilo da se radi o blogu ili kopiju na lending stranici. Ako pak odaberemo pogrešan font, to će celokupnu prezentaciju učiniti nečitljivom, konfuznom i odbiće posetioca sajta od ponovnog dolaska na tu veb stranicu.

Uzmimo na primer male fontove, zbog kojih ne vidimo dobro šta je napisano, što nam stvara tenziju, skupljamo oči u nadi da ćemo tako bolje videti i na kraju se iznerviramo i izađemo sa stranice. Može dizajn ostalih elemenata da bude fantastičan, neće vredeti ukoliko ne možemo da pročitamo ono zbog čega smo i došli na sajt. Zato su mali, nečitljivi fontovi loš primer, koji treba zapamtiti.

3. Uspostavlja hijerarhiju

Grafički dizajner, koji ima dosta iskustva u radu i poseduje potrebne veštine, znaće kako da koristi različite fontove i njihove tipove kako bi privukao pažnju posetioca sajta i usmerio je na najvažnije informacije. Posetilac sajta onda vrlo brzo može dobiti potrebne informacije, već u prvih nekoliko minuta. Da bi posetilac sajta mogao da čita tekst što jednostavnije, važno je da dizajner koristi različite veličine fonta za nadnaslov, naslov, podnaslov i druge delove teksta.

daje-vrednost-i-ton-brendu-i-gradi-prepoznatljivost-pc-1
gradi-prepoznatljivost-mobilni-1

4. Gradi prepoznatljivost

Prepoznatljivost brenda je najvažniji način na koji se jedna kompanija bori za pažnju kupaca u odnosu na konkurenciju. U grafičkom dizajnu, fontovi su ti uz pomoć kojih možemo targergetirati potencijalne kupce, ali i su i ti zbog kojih će kupac zapamtiti određeni brend zauvek.

Mnogi poznati brendovi, svoje logoe baziraju na tipografiji. Možda je to i jedan od razloga zašto ih potrošači prepoznaju i rado kupuju. Coca-Cola, Google ili Disney, su odlični primeri logoa koji se svojom tipografijom izdvajaju iz gomile drugih.

5. Daje vrednost i ton brendu

Tipografija je važan alat kojim se možete poslužiti kada je komunikacija vrednosti i tona brenda u pitanju. Svaki tipografski element ima tu moć da predstavi, na drugačiji način, ono što kompanija radi, za šta se zalaže i na koji način svoje stavove promoviše. Baš zato i postoje različiti fontovi, kako bi ih koristili da dočaramo raspoloženje, određene efekte i sl.

Uzmimo za primer fontove koji ne sadrže ‘serifirane’ delove slova. Oni treba da tekstu daju jednostavan i čist dizajn, koji će omogućiti posetiocu da lako pročita određeni tekst. Ovakvi fontovi se smatraju modernim, međutim grafički dizajneri ih ne smatraju najboljim izborom za blogove ili knjige, već za tu priliku biraju ‘serif’ iako su oni nešto staromodniji.

stvara-harmoniju-i-daje-karakter-dizajnu-pc
daje-karakter-dizajnu-mobilni

6. Stvara harmoniju

Grafički dizajneri koriste tipografiju često i kako bi uspostavili harmoniju i balans na određenom vizualu. Harmoničan dizajn ostavlja umetnički utisak na posetioce sajta. Oni se trude da koriste isti font za teme sličnog sadržaja, kako bi posetioci prepoznali to vrlo brzo. Ovako se stvara osećaj komntinuiteta, što kod čitaoca određenog bloga recimo može da ima umirujuć efekat i da stvori želju za kontinuiranom posetom sajtu.

7. Daje karakter dizajnu

Jedna od karakteristika tipografije je da daje karakter svakom vizualu na kome se koristi. Tako vaša veb stranica može imati ‘prijateljski’ izgled, može biti ‘ozbiljna’, razigrana ili sofisticirana, a sve to zahvaljujući fontovima koje dizajner bira.

Kao što i boje imaju svoju poruku, tako i različiti fontovi šalju jasnu poruku i određuju kakav brend želimo da predstavimo kupcima. Traženje odgovarajućeg fonta za logo ili veb stranicu, nije lak posao, ali je najvažniji ukoliko brend želi balansiran ali i jedinstven dizajn.

sita-poruciuju-titanovi-dizajneri-za-kraj-mobilni

Šta poručuju Titanovi dizajneri za kraj?

Tipografija je ključni element, koji podiže dizajn na novi nivo i daje mu novo – ličnije značenje. Za nas dizajnere, tipografija je alat kojim se koristimo kako bismo tekst ubacili u vizual i kroz tu celinu preneli poruku brenda njegovim kupcima. I ne samo da je tipografija važna iz dva prethodno pomenuta razloga, već i zato što je ona odličan način da privučemo pažnju potrošača komunicirajući kroz vizuale.

Ukoliko mislite da bi vaš logo ili vizuelni identitet mogao da dominira, u odnosu na konkurenciju, tako što će imati snažne tipografske elemente u njemu – javite nam se i zakažite sastanak sa našim dizajnerima. Sigurni smo da će oni imati nekoliko sjajnih predloga za vas.

Ukoliko vam se ovaj tekst dopao i smatrate da bi nekome bilo korisno da ga pročita – obavezno ga podelite sa prijateljima i kolegama.