Storytelling u dizajnu- Kako kreiramo efektivne brand narative
Storytelling u dizajnu- Kako kreiramo efektivne brand narative

U svetu koji je zatrpan reklamama, propagandnim i brand porukama, privući pažnju kupca postaje pravi izazov. Na prenatrpanom tržištu storytelling je moćan alat za dizajnere, uz pomoć koga mogu da kreiraju efektne brand narative koji privlače pažnju publike.

Stvarajući vizuale kojima se povezuju sa kupcima, biznisi mogu da izgrade značajne veze sa njima. Pored toga, oni mogu i da održavaju visok nivo lojalnosti brandu i stvore značajnu razliku u odnosu na konkurenciju.

U korist tome govore i podaci da čak 68% ljudi kupuje proizvode određenog branda na osnovu njihovih brand priča. U trenutku kada kupac ostvaruje istinsku povezanost sa brandom koji bira, storytelling u dizajnu je taj koji može odneti zasluge za uspeh.

Više funkcionalnosti i estetike, donose proizvodu i čitavom brandu mogućnost da istraži nove granice. Na taj način, dizajnom, brand se dotiče emocija, vrednosti, ali i doživljaja koji kupac ima kada kupuje određeni proizvod.

Upravo u ovom tekstu želimo da se bavimo pričanjem priča kroz dizajn i predstavimo vam naša razmišljanja na ovu temu. Ona naravno dolaze nakon mnogo godina u ovom poslu i nakon mnogo ispričanih priča za brandove sa naših prostora, ali i šire od toga.

3d zvezde
3d zvezde

Kako da razumete moć storytellinga

Zamislite da budite potpuno uvučeni u neku očaravajuću priču koja vas teleportuje u sasvim drugo vreme, drugačiji svet. Uz to vam probudi emocije i ostavi vas potpuno bez daha.

Dobro ispričane priče imaju tu moć da nas potpuno obuzmu, utiču na naše emocije i zarobe sva naša čula. Kada razumete moć storytellinga, onda lako shvatite koliko je on važan za stvaranje neodoljivih brand narativa kroz dizajn.

sijalice
sijalice

Psihološki uticaj storytellinga na percepciju i emocije

U svojoj samoj suštini, storytelling ulazi u sve poznate načine na koje naš mozak procesuira informacije. Kada naš mozak dođe u dodir sa nekom pričom, on se aktivira, baš kao i više zona u njemu. Ove zone su zadužene za razumevanje jezika, senzornu percepciju i naš emocionalni odgovor.

Upravo to aktiviranje više zona u mozgu je ono zbog čega su priče pamtljivije od prosto iznetih činjenica i informacija.

Naš um je programiran tako da razume i prati dobro ispričane priče. Priče bude u nama osećaj konzistetnosti i konstante, dok nam istovremeno pomažu da razumemo kompleksne ideje.

Za brandove ovo sve znači da koristeći storytelling, brand može da oblikuje percepciju javnosti o njemu, probudi osećanja i stvori jaku vezu sa ciljnom grupom.

Povezanost između storytellinga
Povezanost između storytellinga

Povezanost između storytellinga i percepcije branda

Sorytelling ima nimalo zanemarljiv uticaj na to kako kupci vide jedan brand i kako se povezuju sa njim. Kada brand pretoči priče u dizajn, on može na taj način da unapredi promociju proizvoda ili usluge. Tako će generisati mnoštvo emocija kod ciljne grupe, ali i osećaj pripadnosti i lojalnosti brandu, koji im nudi upravo ono što im je potrebno.

Brand priče pomažu kupcima da se povežu sa vrednostima branda, njegovom svrhom i vizijom. Upravo ih to povezivanje, kroz kombinaciju snažnog uticaja dizajna, emocija i vrednosnog paketa osnažuje da postanu najbolji brand ambasadori.

Kada jedan brand ima snažan narativ, to mu omogućava da ima i potencijal za rast. Pored autentičnosti i jasne vizije, koji su ključni za vidljivost i prepoznavanje branda, uspeh ne može da izostane. Bilo da govorimo o povećanju prodaje ili privlačenju investitora za dalje širenje branda, snažan narativ može biti od velike pomoći.

Elementi efektivnog storytellinga u dizajnu

Stvaranje narativa, koji na autentičan način povezuje brand i kupce, je veština koja spaja strategiju, empatiju i domišljatost. Kako bi jedan dizajner imao kapacitet da stvori brand narativ koji privlači pažnju, on mora da razume komponente koje su osnov efektivnog storytellinga u dizajnu.

U nastavku vam predstavljamo dva, po našem mišljenu, ključna elementa.

Postavljanje temelja jakog brand
Postavljanje temelja jakog brand

Postavljanje temelja jakog brand identiteta

Svaka lepa priča počiva na jakom temelju i to je upravo ono što može da se primeni i na brand narativ u dizajnu. Postavljanje temelja za jak brand identitet je osnov koji je potreban za uspešan storytelling.

Na to se nastavlja određivanje vrednosti, ličnosti i misije branda. Važno je odvojiti dovoljno vremena za razmišljanje o tome šta je vaš brand i za šta se zalaže. Kada to budete jasno spoznali, imaćete okvir u kome ćete moći da oblikujete narativ koji je sinhronizovan sa esencijom vašeg branda.

Upoznajte dobro i do detalja vašu ciljnu grupu. Njihove želje, htenja, ali i strahovi su ono što će vam pomoći da oblikujete i prilagodite vaš brand narativ njihovim potrebama. Još jednom da ponovimo- storytelling stvara duboku emocionalnu povezanost sa pojedincima, ali da bi se to desilo neophodno je da brand pokaže empatiju prema svojim kupcima.

Građenje očaravajućeg narativa
Građenje očaravajućeg narativa

Građenje očaravajućeg narativa

Fascinantne forme narativa su srce i duša brand storytellinga. One privlače publiku i odvode je na jedan neverovatan put koji ostavlja na njih neponovljiv utisak. A ovo su neki od osnovnih elementa koje možete koristiti za građenje jednog ovakvog narativa:

  • Razvijanje centralne teme ili poruke – Svaka priča zahteva centralnu temu ili poruku koja je temelj čitavog njenog toka. Ona treba da bude jasna, koncizna i u skladu sa uverenjima branda.
  • Kreiranje prepoznatljivih likova i situacija – Različiti likovi, koje brand stvara, mogu biti odličan mehanizam za povezivanje publike sa celokupnim narativom. Kada se likovi stvaraju, oni treba da podsećaju na prosečnog pripadnika vaše ciljne grupe. To znači da treba da nailaze na iste prepreke, da imaju iste ciljeve i želje. Dozvolite publici da se emocionalno poveže sa likovima kroz narativ koji će razumeti.
  • Uključivanje problema i rešenja u narativ – Problemi su pokretačka snaga koja stoji iza svake očaravajuće priče. Oni su tu da stvore napetost, privuku pažnju i naravno zadrže interesovanja kupaca. Oni dobro mogu da razumeju probleme i poistovete se sa njima. A kada im na kraju ponudite rešenje, koje se naravno slaže sa svim vrednostima branda, imaćete i njihovu pažnju.
Naša agencija
Naša agencija

Naša agencija poznaje brandove i priča neponovljive priče

Mnogo puta smo bili u prilici da uz pomoć storytelling tehnika ispričamo fascinantne priče brandova sa kojima radimo. Zato i znamo koju moć pričanje priča ima u svetu dizajna, ali i marketinga. Titani vole da pričaju priče, bilo kroz vizuale ili koristeći reči i zato ako želite da to uradimo i za vaš brend, kontaktirajte nas. Volimo nove izazove i spremni smo da i za vaš brend kreiramo prepoznatljiv brand identitet, održivu strategiju i uspešan narativ.

Za kraj, u sledećem blogu vas čeka nastavak priče o storytellingu u dizajnu. Osvrnućemo se na neke od najefektivnijih tehnika vizuelnog storytellinga, ukazaćemo vam na neke od najboljih primera i pomenuti šta je budućnost storytellinga u dizajnu.