Brendovi i boje su nerazdvojni i ta njihova ‘ljubav’ je nešto što jedno bez drugog ne ide. Setite se samo zlatnih lukova na Mekovom logou ili Tiffany plave boje, koju svi obožavaju. Koja boja je sinonim za borbu protiv raka dojke? Da, u pravu ste – pink. I tako, još mnogo primera možemo naći a jedno sve njih povezuje – boje stvaraju živo i bogato vizuelno iskustvo. Pored toga, boje čine svaki predmet atraktivnijim, ali i utiču na naše raspoloženje i mogu čak da imaju podsvesni uticaj na naše odluke koje donosimo kada kupujemo određeni proizvod.

Prema podacima ‘Instituta za istraživanje boja’ (da, znamo šta ćete reći… i to postoji) prosečna osoba donosi podsvesno sud o nekom proizvodu, osobi ili okruženju u kome se nalazi, u roku od 90 sekundi od kada uspostavi kontakt. Više od 2/3 tog suda se donosi na osnovu boje.

Pored boja na donošenje naših odluka utiču još neki faktori, kao što su lična iskustva, društvene i socijalne okolnosti u kojima smo odrastali, razlike između različitih kultura, ali i kontekst u kome se određeni proizvod može naći u trenutku kada mi odlučujemo da li ćemo ga kupiti ili ne.

Svima nam je dobro poznato da u popularnoj ‘zapadnoj’ kulturi bela boja nosi značenje nečeg što je čisto i zato je osnovna asocijacija na tu boje venčanje. Na drugoj strani, ista ova boja, u Indiji znači žalost i nosi se na sahranama.

Prethodni primer je prilično ekstreman i pokazuje koliko se kulture i njihovi običaju međusobno razlikuju, ali postoje određene boje koje su univerzalne i izazivaju iste emocije kod svih ljudi na planeti.

Odličan primer za ilustraciju ovoga je PLAVA boja, koju povezujemo sa iskrenošću, poverenjem i pouzdanošću. Poznato nam je da se ova boja često koristila za izradu logoa, među kojima su Facebook, Twitter ili LinkedIn – u jednom trenutku tri možda najvažnije društvene mreže.

Kada je ROZE boja u pitanju, brend na koji prvo pomislimo kada je ova boja u pitanju, je naravno popularna lutka sa kojom se igraju devojčice širom sveta – Barbika. Roze boja treba da nas asocira na mladost, razigranost i ženstvenost.

Sledeća boju koju svi mnogo volimo, asocira nas na prirodu, organsku proizvodnju i zdrav život. U pitanju je naravno ZELENA, a jedan od logoa koji je najbolje i najupečatljivije nosi, je svakako onaj koji predstavlja brend Starbucks.

Ako želimo da kupci osete snažnu pozitivnu energiju brenda ili da shvate koliko je određeni brend odvažan i hrabar, onda da bismo to dočarali obavezno koristimo CRVENU. Nekako nam se čini da je Netflix brend koji nam upotrebom crvene boje vrlo jasno pokazuje svoju energiju, odvažnost i da je uvek tu za nas. Nema šanse da ga ne primetimo, što je uostalom i njihova namera.

I na kraju, CRNA je boja koju rado koristimo kada brendu nije potrebno privlačenje pažnje već da prikaže svoju sofisticiranost, snagu, eleganciju i hrabrost. Modni brend, koji sve evo epitete može lako vezati uz svoje ime i čija je osnivačica bila otelotvorenje sofisticiranosti i elegencije, svakako je Chanel.

Kako da izaberete pravu kolor paletu za vaš brend?

Prvi korak na ovom veoma važnom putu je da oslušnete kakvu poruku želi da pošalje vaš brend, ali isto tako kakav osećaj treba da stvori kod kupaca kada ga kupuju. U tome vam, pre svega može pomoći mala lista boja, koje smo u prethodnom segmentu nabrojali. Kada stvari stavite u kontekst, mnogo će vam biti lakše da izaberete odgovarajuću paletu. U nastavku delimo sa vama još nekoliko saveta na ovu temu:

  1. Počnite sa jednom bojom, koja na najbolji način oslikava vaš brend. Ako već imate logo, neka dominantna boja u njemu bude primarna boja vaše palete, a ako nemate logo i vlasnik ste malog biznisa, vreme je da saznate zbog čega vam je on potreban. Nakon toga, dodajte još jednu primarnu boju, zatim sekundarnu i jednu koja će služiti da istakne određene delove logoa ili drugih elemenata.
  2. Cilj je da paleta sadrži najviše 4 boje. Možete naravno korisiti različite nijanse jedne boje, kako biste povećali raznovrsnost palete.
  3. Ponavljanje je ključ uspeha ako želite da imate dobro prepoznatljivu kolor paletu za vaš brend. Gde god da je potrebno napraviti određeni vizual (bilo da su to društvene mreže, sajt ili štampani materijal) koristite ovu kolor paletu. Tako ćete stalno biti na pameti svojim kupcima čim ugledaju određene boje.
  4. Važno je da ne koristite boje koje upotrebljava vaša konkurencija, kako ne biste bili samo bleda kopija i kako vas kupci ne bi mešali sa njima. Biti drugačiji, jedinstven i prepoznatljiv imperativ je koji posebno treba zapamtiti u odabiru boja.

Gde pronaći inspiraciju?

Za sve one koji se ne bave grafičkim dizajnom, inspiracija i razumevanje kolor paleta ne dolazi baš tako lako i prirodno. Kako biste, pre nego što odlučite koje boje su najbolje za vaš brend, stekli širu sliku o tome i možda potražili inspiraciju, delimo sa vama neke od najboljih sajtova koje posećuju čak i dizajneri.

  • Pigment by Shapefactoryovo je jedan od najboljih generatora najrazličitijih kolor paleta, koji možete pronaći na internetu. Ne samo da pruža vrlo intuitivan korisnički interfejs, već je i iskustvo korisnika na sajtu sjajno. Sami možete izabrati željenu paletu i na licu mesta možete podešavati nijanse, osvetljenje i pigment.
  • Coolorssuper brz generator, koji vam omogućava da napravite, sačuvate i podelite kolor paletu bukvalno za par minuta. Zajednica, koja posećuje sajt, napravila je već brojne kolor palete pa slobodno možete pretražiti njihovu bazu i naći vrlo interesantne kombinacije.
  • Color Huntna ovom sajtu se nove kolor palete pojavljuju svakodnevno i on predstavlja odličnu bazu pažljivo odabranih kombinacija boja. Ono što je najbolje u vezi sa ovim sajtom je njegova jednostavnost. Po 4 boje, koje se dobro slažu, poređane su tako da vi lako možete doneti odluku koja je kombinacija najbolja za vas.

Početak leta nam se čini kao sjajan period da prigrlite sve te jarke boje i razmislite o kombinacijama koje želite da vidite na svom logou i brendu. Dok sedite na obali reke, mora ili okeana (držimo fige da se ovo desi) inspirišite se i izdvojite omiljene boje.

Ukoliko vam je potrebna pomoć u osmišljavanju kolor palete ili vam je potreban logo i vizuelni identitet, pišite nam i zakažite sastanak sa našim grafičkim dizajnerima. Njihovi saveti će vam pomoći da odaberete najbolju kombinaciju boja i usluga za vaš brend.

Podelite ovaj tekst sa kolegama i prijateljima, ako vam se dopao.