Posao veb dizajnera je veoma kompleksan, zato što podrazumeva poznavanje brojnih veština iz nekoliko različitih oblasti koje mu pomažu da kreira sajt koji će ne samo lepo izgledati, već će biti i funkcionalan za njegove posetioce. Svi oni koji rade u ‘tech’ industriji, vrlo dobro znaju da se u poslu podjednako cene i kreativnost i analitičnost. Korišćenje i jedne i druge strane mozga, koje su zadužene za kreativne i analitičke procese, neophodno je kako bi se sveobuhvatno sagledao proces kreiranja jednog veb-sajta. A koje su to, pre svega tehničke, a zatim i ‘meke’ veštine potrebne možete saznati u ovom blogu.

Ukoliko niste sigurni da li vam je potreban veb dizajner i koja je njegova uloga i na koji način može pomoći vašem biznisu, obavezno prvo pročitajte tekst o 5 razloga zbog kojih vam je potreban veb dizajner, pa onda nastavite sa čitanjem ovog bloga.

Tehničke veštine

Prvo želimo da uđemo u samu srž veština koje su potrebne jednom veb dizajneru. Sve te čudne skraćenice, ponekad mogu delovati zastrašućuje, a u suštini to nije tako kada ih dobro upoznate. Zato, hajde da prođemo kroz nekoliko najvažnijih tehničkih veština potrebnih jednom profesionalcu iz oblasti veb dizajna.

1.Vizuelni dizajn

Možda zvuči kao opšte mesto da je za veb dizajn potrebno sveobuhvatno dizajnersko znanje, ali nismo sigurni da je svima jasno šta to precizno znači. Dakle, veb dizajn je u suštini deo veće oblasti, pod nazivom vizuelni dizajn. Vizuelni dizajneri su oni koji rešavaju probleme u dizajnu, donose odluke poput: šta će biti deo vizuelnog identiteta jednog brenda, daju život novim brendovima i odgovorni su za svaki detalj vizuelnog predstavljanja kompanije.

Ono što svaki vizuelni dizajner mora da zna su osnovi dizajnerski principi koji određuju izgled sajta i okvir u kome će se kretati pri kreiranju svakog pojedinačnog elementa na njemu. Oni su vrlo važni jer uz pomoć njih se određuju proporcije i raspored elemenata, tipografija, kao i kolor paleta i slaganje boja. Da bi sve bilo na svom mestu, tokom procesa kreiranja sajta, dizajneri eksperimentišu sa slaganjem različitih fontova, uklapanjem boja, prave ‘mood boardove’ i dr.

2.UX (User Experience)

UX ili korisničko iskustvo je bukvalno ono kako se svako od nas oseća kada uđe na neki sajt. Da li smo opušteni, jer lako dolazimo do informacija koje su nam važne, ili smo frustrirani zato što već deseti put pokušavamo da pronađemo neki proizvod ili važnu informaciju o zakazivanju određenog termina na sajtu nekog državnog organa. Dizajneri iz svoje perspektive korisnika, vrlo dobro znaju šta čini jedno iskustvo boravka na nekom sajtu prijatnim i to ih dodatno motiviše da naprave što bolji sajt.

Da bi korisničko iskustvo bilo na najvišem nivou, dizajner prvo mora da upozna ‘buyer personu’ (ako vam ovaj pojam nije jasan, obavezno ga potražite u našem content writing rečniku) i njen put kretanja od društvenih mreža do sajta ili od pretraživača do bloga na sajtu i sl. Tek kada tačno zna na koji način kupac dolazi do sajta, onda može da postavi osnove na svoje mesto, poput mape sajta. Zatim, sve to razrađuje do najsitnijih detalja, koji podrazumevaju postavljanje određenih boksova sa tekstom ili nekom funcionalnošću baš tamo gde će ih posetilac sajta najbolje uočiti i na njih kliknuti.

3. Softveri za dizajn

Kao i svaki stručnjak u svojoj oblasti, dizajner treba da poznaje određene alate, kako bi mogao da obavlja svoj posao. Pre nego što se dođe do WordPress-a ili neke druge platforme uz pomoć koje će biti napravljen sajt, potrebno je pokrenuti Adobe grupaciju programa (Photoshop, Illustrator i dr.) koja će dizajneru pomoći da napravi vizuale za sajt, obradi fotografije koje će ići recimo na glavnu stranu ili veb prodavnicu itd.

O ovom setu veština ćemo samo kratko, jer imate ceo tekst na našem blogu gde smo detaljno naveli koji su to najbolji alati i aplikacije za grafički dizajn u 2021. U ovom tekstu ćete saznati koji su to najbolji i najčešće korišćeni alati, koji će svakom dizajneru olakšati proces rada i kreiranja veb sajta.

4.HTML

Verovatno niste znali da veb dizajner mora da zna i da kodira. U današnje vreme, ovo je jedan od zahteva koji se postavlja pred većinu dizajnera. Svakako ono što oni rade nije toliko komplikovan oblik kodiranja, ali je ipak nešto što treba dobro naučiti i znati sve potrebne detalje. HTML je vrsta opisnog a ne programskog jezika, čija je svrha da označi hipertekst i rasporedi sadržaj u vidu reči, naslova, podnaslova i futera po celom veb-sajtu po unapred utvrđenom redu. Pored tekstualnog dela, on služi i za raspoređivanje fotografija, videa i grafičkih elemenata. HTML je, dakle, još jedna veština bez koje se ne može.

5.CSS (Cascading Style Sheets)

CSS ne ide bez HTML-a, ali ni obrnuto. I CSS je vrsta koda uz pomoć koga uređujemo izgled sajta, pa tako je on taj koji određuje kako će se formatirati HTML za jednu veb-stranicu. Da pojednostavimo stvari, zbog CSS-a sadržaj bilo koje vrste na sajtu izgleda lepo i primamljivo oku posmatrača. Uz pomoć njega menjamo pozadinu, fontove, prilagođavamo boje i sl. I upravo se tu najviše može primetiti kakvo oko za detalje i sklad ima dizajner, jer određivanjem tih detalja ostavlja svoj pečat na sajtu i čini ga prepoznatljivim.

BONUS – Javascript

Iako možete koristiti HTML i CSS za dizajniranje sajtova, nije na odmet znati još jedan jezik koji će vam olakšati uređivanje sadržaja na stranici. Javascript recimo pruža mogućnost da od elemenata koji su statički napravite da budu interaktivni, kao što su to npr. Twitter feedovi na sajtovima čiji se sadržaj automatski obnavlja sa svakim novim tweetom, ili toliko popularani slajderi koji donose puno fotografija i informacija posetiocima.

‘Meke’ veštine bez kojih veb dizajneri ne mogu

Bez ovih veština je nemoguće funkcionisati u svakodnevnom životu, pa su izuzetno potrebne kao dodatak tehničkim veštinama. Čim veb dizajner krene da se bavim ovim poslom, za njega je važno da bude upućen u ove ‘male tajne’. Zato bolje ih je naučiti pre, nego kasnije.

  1. Veština upravljanja vremenom – ako to znači da svoj raspored i projekte na kojima radite treba da organizujete u okviru neke aplikacije, koje su dostupne za besplatno korišćenje na internetu, onda ne oklevajte, jer su one provereno efikasne. Mi obožavamo Asanu, ali ni ostale slične aplikacije nisu uopšte loše, pa birajte prema svojim afinitetima.
  2. Jasna i precizna komunikacija – svakodnevna komunikacija sa klijentima treba da bude što jasnija i preciznija, kako bi veb dizajner znao šta se od njega očekuje. Trudite se da stalno šaljete izveštaje o progresu tokom rada na nekom projektu, kako bi klijent znao da vredno radite i poštujete rokove.
  3. SEO – veb dizajner bi trebalo da poznaje osnove optimizovanja sadržaja, posebno onaj tehnički deo procesa, pošto će se često od njega očekivati da sadržaj na sajtu ispunjava kriterijume optimizacije, kako bi se što bolje kotirao na pretraživačima.

Titan dizajn se uvek trudi da proizvede vrhunska veb rešenja za svoje klijente

Odlučili smo da olakšamo pripremu za prvi sastanak sa nama, svim našim potencijalnim klijentima pa smo napisali blog koji sadrži 5 pitanja za klijente pre nego što počnemo da dizajniramo sajt. Pogledajte ih, pripremite se za susret sa nama i kontaktirajte nas, da zakažete sastanak. Ukoliko želite da saznate čime se još bavimo osim veb dizajnom, onda sve informacije potražite na našem sajtu, gde ćete videti naše uspešne projekte iz oblasti grafičkog dizajna, ali i digitalnog marekinga i content writinga.