Najbolji-alati-.-.-.-Blog-PC-01
Najbolji-alati-.-.-.-Blog-Mobilni-01

Grafički dizajn je važan za vizuelno predstavljanje brenda, bez obzira na to da li govorimo o malom ili velikom brendu. Svaki produkt grafičkog dizajna (bilo da se radi o čitavoj kampanji za nekoliko kanala, izgradni celokupnog vizuelnog identiteta ili samo o jednom postu za društvene mreže) mora jasno da komunicira sa ciljnom grupom i da donese jasan i razumljiv koncept.

Danas, svi moramo makar malo da se razumemo u grafički dizajn, kako bismo što lakše pripremali prezentacije, pomenute postove na društvenim mrežama i sl. sadržaj koji će biti zanimljiv onima kojima je namenjen. Bez obzira da li su vam alati za grafički dizajn potrebni kako biste započeli svoj blog ili dodatno sredili fotografije proizvoda za ecommerce, odabir pravog alata može biti ključan za podizanje vašeg brend identitet na sasvim novi nivo.

Kada govorimo o alatima, nikako ne možemo da preskočimo Adobe Photoshop i za njega vrlo lako možemo reći da je standard u industriji, odnosno da ga svi profesionalci koriste svakodnevno. Međutim, tokom godina su se pojavili i neki drugi softveri za obradu fotografija i dizajn, koji su takođe zavredili pažnju stručne javnosti. Oni se ne bave samo obradom fotografija, već nude i druge korisne alate za grafičke dizajnere. U ovom tekstu ćemo se baviti i jedim i drugim softverima, dakle i onim manje i više poznatim.

najbolji-alati-blog-pc-02
najbolji-alati-blog-mobilni-02

Koji je najbolji softver za grafički dizajn?

1. Fontfabric

Fontfabric je odličan alat za pronalaženje novih fontova, jer ima široku ponudu i ovi fontovi su jednostavni, odlično izgledaju i mogu se koristiti za koju god svrhu da je potrebno. Besplatni su za upotrebu u komercijalnim projektima. Ovo je sajt na kome ćete pronaći besplatne fontove, ali nije kao drugi sajtovi tog tipa, već se može slobodno reći da je ovo neki viši nivo sa unikatnim fontovima.

najbolji-alati-blog-pc-03
najbolji-alati-blog-mobilni-03

Ovo je jedan od onih sajtova, za koji će vam biti drago da ste ga pronašli i definitivno će naći mesto u vašoj bookmark sekciji. Snalaženje kroz sajt je prilično intuitivno, pa možemo slobodno da damo sajtu peticu za UX, jer je urađen jednostavno i pogađa pravo u metu, bez previše lutanja. Fontovi se pretražuju lako i vrlo brzo ćete doći do onog koji vam je potreban.

najbolji-alati-blog-pc-04
najbolji-alati-blog-mobilni-04

2. Burst

Burst ima moderne i vrlo relevantne fotografije, koje će vam biti korisne u mnogim kampanjama za urbane brendove, ali i za blogove recimo, jer nam donosi život sa ulica  i drugih okruženja baš onakav kakav vidimo svakodnevno oko nas. Svakako ne mogu da se podvedu pod standardne ‘stock‘ fotografije i zbog toga može biti odličan izvor kome vredi dati šansu.

Shopify je odgovoran za njegovo nastajanje, a vi možete slobodno da koristite, menjate, miksujete  nekoliko fotografija međusobno sa ovog sajta i u komercijalne svrhe. Teško je održati kvalitet kada su fotografije besplatne, ali njima i to polazi za rukom. Zavirite u njihove kataloge i kolekcije, koje imaju kreativna imena i takođe ni po ovom pitanju ne mogu da se porede sa standardnim ‘stock‘ sajtovima.

Ovaj sajt je odličan izbor za pravljenje objava za društvene mreže, online medije, sajtove i bilo kakvu kreativnu upotrebu u marketingu. Rezolucija fotografija je na najvišem nivou, tako da ćete sigurno uživati u visokokvalitetnim fotografijama, koje možete pretraživati, skidati i koristiti za svoje potrebe.

najbolji-alati-blog-pc-05
najbolji-alati-blog-mobilni-05

3. Colormind

Colormind je sajt na kome možete generisati kolor palete i on koristi jednu vrstu veštačke inteligencije pod nazivom ‘deep learning’ kako bi kreirao kombinaciju boja koje se dobro slažu u međusobnom kombinovanju. O bojama uči kroz analiziranje različitih fotografja, slika i drugih dela savremene umetnosti, ali i iz videa.

Ako već imate neke boje koje koristite kao korporativne, a potrebne su vam neke nove, koje ćete koristiti recimo za kreiranje postova na društvenim mrežama, onda svoje boje možete uploadovati preko ovog sajta i on će vam izbaciti spisak kolor paleta koje se odlično kombinuju sa vašim. Baš kao i prethodni sajtovi i ovaj je odličan alat, kako za grafičke dizajnere, tako i za sve one Social Media Managere, druge marketere ili influensere koji sami kreiraju svoj sadržaj.

najbolji-alati-blog-pc-06
najbolji-alati-blog-mobilni-06-1

4. Photoshop

Već smo ga spominjali, jer je svakako najbolji i najkorišćeniji softver za grafički dizajn. Photoshop je svakodnevni izbor svakog grafičkog dizajnera koji radi u agenciji (pa tako i naš) i uz pomoć njega pravimo najbolje vizuale na vebsajtovima i društvenim mrežama. Za šta god da vam je potreban, ovo je jedan softver koji može baš sve kada je grafički dizajn i obrada fotografije u pitanju.

Ono što ga čini još korisnijim je činjenica da ima i komplementarnu mobilnu aplikaciju, u kojoj takođe možete obavljati neke jednostavnije zadatke (kao što je obrada fotografija npr. ili kombinovanje dve fotografije, dodavanje fontova i sl.). Interfejs ovog programa je odličan, jer onima koji još uvek ne poznaju baš sve funkcije najbolje, omogućava da uče kroz različite tutorijale i objašnjenja o svakoj alatki posebno.

Bogat set alata za crtanje i fontovi koji se mogu koristiti u ovom programu, takođe su još jedna prednost ovog softvera, baš kao i mogućnost da se uređuju i kreiraju različite vrste animacija i videa. A da bi na kraju svi kreirani fajlovi mogli da se lako šalju klijentima, ali i da se otvaraju i u drugim Adobe programima, tu je efikasan alat za transfer fajlova između ovog i drugih programa.

Međutim, ako niste spremni da plaćate određenu mesečnu sumu za ovaj softver, možda ne bi bilo loše potražiti alternativu, a ona se nalazi u narednim redovima.

najbolji-alati-blog-pc-07
najbolji-alati-blog-mobilni-07

5. GIMP

Ako vam je potreban softver koji ima mogućnosti manje-više iste kao Photoshop, onda je GIMP odličan alat, jer je besplatan i dostupan za korišćenje bez posebnih zahteva. U osnovi je alat za obradu fotografija, ali ispod toga se krije mnogo više od toga, jer nudi neke od popularnih Photoshopovih funkcija kao što su: airbrush, kloniranje selektovanog objekata i dr. Po tutorijalima je takođe sličan poznatom softveru, pa tako korisnici mogu da nauče kako se koriste određene funkcije.

Ako znate kako da kodirate u programskim jezicima kao što su C, C++ ili Pyton, možete stvoriti personalizovanu verziju softvera, koja će biti prilagođena vašim potrebama. Ako to ipak nije vaš slučaj, osnovna verzija ovog softvera može biti sasvim dovoljna, jer pruža širok dijapazon alata za grafički dizajn. Još jedna prednost u odnosu na Photoshop je ta što je ovaj softver ne zahteva mnogo mesta na vašem memorijskom disku i sasim tim se brže pokreće.

najbolji-alati-blog-pc-08
najbolji-alati-blog-mobilni-08

Sharing is caring

Sada kada znate koji su najbolji alati u 2021. godini, nadamo se da ćete ovaj tekst podeliti i sa kolegama i prijateljima, kako bi i oni otkrili neke nove alate. Kada samo već kod grafičkog dizajna, sigurni smo da ste već upoznati sa trendovima za ovu godinu, ali ako niste obavezno pročitajte naš tekst na tu temu: Isprobaj ove Instagram trendove u 2021. ali i tekst o grafičkom dizajnu u digitalnom marketingu i važnosti grafičkog dizajna za digitalni marketing.

Ukoliko vam je potreban logo dizajn, kreiranje vizuelnog identiteta, veb dizajn ili dizajn publikacija obavezno nas kontaktirajte i saznajte koje još usluge nudi naša agencija i kako možemo da zajedno radimo na unapređenju vašeg brenda.