Poslednjih nekoliko meseci intenzivno pišemo o content writingu na našem blogu i delimo sa vama iskustva, koja smo stekli u praksi pišući hiljade i hiljade reči svakog dana za naše klijente. I dok vi čitate savete o pisanju sadržaja na internetu, desi se da naiđete na neki pojam koji ne razumete u celosti ili vam je potrebno dodatno pojašnjenje. U ovom tekstu ćete pronaći sve najvažnije pojmove, skraćenice i objašnjenja, koji će vam svet pisanja optimizovanog sadržaja za internet učiniti jasnijim i lakšim za snalaženje.

A/B Testing

Metodološki pristup, čiji je cilj da se poveća broj konverzija na sajtu. Da bi se sprovelo jedno ovakvo testiranje, treba prvo napraviti jednu landing stranicu (objašnjenje ovog pojma potražite u našem prethodnom blogu, koji govori o osnovnim pojmovima u marketingu) na kojoj će biti naslov A i zatim napraviti landing stranicu broj 2, na kojoj će biti naslov B. Nakon toga, šaljite 50% saobraćaja na jednu, a 50% na drugu stranicu i posmatrajte koja se više dopada posetiocima sajta. Kada dobijete konačne rezultate, znaćete tačno koji copy prolazi bolje kod vaše ciljne grupe i njemu ćete prilagoditi ostatak sadržaja.

Above the Fold

To je onaj deo veb stranice koji vidimo kada je otvorimo, bez skrolovanja na dole. Zašto nam je ovo važno? Zbog količine teksta koji ovde staje i obavezno je da se uključi u planiranje sadržaja.

Backlinks

Beklinkovi (ili kako ih još zovu ‘dolazeći linkovi’ ili ‘jednosmerni linkovi’) su linkovi koji se upućuju sa jedne veb stranice na drugu; sa neke druge stranice ka našoj npr.. Obično ih možemo videti na dnu teksta ili blog posta. Google ih smatra važnim za rangiranje veb stranica, jer se pokazalo da se stranice sa velikim brojem beklinkova odlično kotiraju na pretraživačima i to uz informaciju da im je isključivo dobar organski doseg.

Blogging

Objavljivanje sadržaja na na internetu u specifičnoj formi, poznatoj kao blog. Blog je posebna sekcija na sajtu, gde se objavljuju tekstovi na određenu temu ili različite grupe tematskih celina. Na početku, kada se pojavila ova forma (kasne devedesete), blogovi su više ličili na dnevnike. Kasnije tokom dvehiljaditih, blog dobija na značaju i postaje dominantna forma objave sadržaja na internetu. Upravo negde sredinom dvehiljaditih, brendovi i marketinški stručnjaci prepoznaju značaj blogova i počinju da reklamiraju svoje proizvode kroz sadržaj na sajtovima poznatih blogera. Istovremeno, osim ličnih blogova, počinju da se pišu i korporativni, što poslednjih 10 godina postaje deo stalnih radnih zadataka content writera.

Bounce Rate

Tačan procenat onih posetioca sajta, koji uđu na njega ali vrlo brzo ga i napuste („izlete“) bez posećivanja drugih stranica na sajtu ili čitanja drugog sadržaja. Zašto nam je važan ovaj parametar? Zato što nam pokazuje da postoji neki problem sa sadržajem, odnosno da je posetilac samo ušao i odmah izašao sa stranice, jer nije pronašao ono što je tražio. Uzrok tome može biti pogrešno korišćenje ključnih reči, agresivna reklama koju posetilac nije očekivao i mnogi drugi razlozi.

Buyer Persona

Ovaj termin smo već pominjali u našem prethodnom blogu, kada smo objašnjavali ciljne grupe i kada smo konstatovali da je buyer persona nešto noviji i precizniji koncept određivanja foto-robota idealnog kupca, nego što je to slučaj sa ciljnim javnostima. A šta je zapravo bajer persona? To je do tančina određen profil idealnog kupca, koji ima svoje zamišljeno ime, godine, obrazovanje, grad iz koga dolazi, određenog je bračnog stanja, pripada određenom staležu i ima različita interesovanja usmerena na hobije, fizičku aktivnost i sl. Sve što možemo da zamislimo kao interesovanja jedne osobe, treba uneti u profil idelanog kupca i na taj način pred sobom stvoriti osobu kojoj se obraćamo u tekstovima.

Čovek koji sedi na razglasu
Čovek koji sedi na razglasu

Content Marketing

Kontent marketing je proces kreiranja i deljenja besplatnog sadržaja, koji svojom vrednošću treba da privuče potencijalne kupce, kako bi oni to zaista i postali i kako bi se dugo zadržali i više puta ponavljali kupovinu određenog proizvoda ili usluge. Vrsta sadržaja koji klijent deli na internetu, a agencije pripremaju, zavisi direktno od toga šta je proizvod. Ukratko forme sadržaja mogu biti različite (od blogova, preko videa, postova na društvenim mrežama itd.) ali suština mora biti ista za bilo koju vrstu sadržaja, a to je da sadržaj mora biti ili edukativnog ili zabavnog karaktera. Vrednost koju kupac dobija kroz besplatni sadržaj, navešće ga da bolje razume proizvod, a zatim i da ga kupi.

Copywriting

Ovo je svakako esencijalni element onlajn marketinga i predstavlja veštinu prodaje i nuđenja proizvoda kroz vešto osmišljen tekstualni sadržaj. Njegov direktni cilj je prodaja, dok je kod content writinga cilj nešto drugačiji – informisanje kupca o proizvodu, njegovim prednostima i davanje besplatne vrednosti. Copy je bilo koja vrsta tekstualnog sadržaja, koja ima za cilj da privuče pažnju potencijalnog kupca i da ga ubedi da kupi proizvod; pisanjem slogana, prodajnih kratkih tekstova na društvenim mrežama (u vidu opisa ispod vizuala) itd. copywriter rečima uspostavlja vezu između brenda i potencijalnog kupca.

Ruke koje na tabli slažu notifikacije
Ruke koje na tabli slažu notifikacije

Editorial Calendar

Ili možda jednostavnije – kalendar objava je najvažniji proizvod strateškog planiranja objava na jednom blogu. Pisci sadržaja na internetu koriste različite načine da planiraju buduće tekstove, od jednostavnog Google Sheeta, preko različitih aplikacija i sajtova (Airtable npr.). Svi ti alati u sebi sadrže veoma vednostavne i intuitivne elemente, koji pomažu piscu sadržaja da planira kada će koji tekst ići, sastavi spisak ključnih reči koje će se koristiti, ubaci fotografije itd. Različite vrste sadržaja mogu stajati u uredničkom kalendaru – od blogova, preko opisa za postove na društvenim mrežama,  najava za podkaste, e-mail newslettera i e-bookova.

Infographic

Infografici su vrsta digitalnih postera, koji sadrže činjenice, zamiljive grafičke elemente, fotografije i upečatljive fontove. Ima mnogo vrsta infografika, a za sve njih tekstualni deo piše content writer. Pošto infografici kombinuju tekst i vizualne elemente, kako bi obradili određenu temu ili istakli činjenice na mnogo pristupačniji način (posebno kada su u pitanju brojke) često su korišćeni u najrazličitijim oblastima da jednostavno i pamtljivo prikažu određene važne informacije. Istraživanja pokazuju da infografici donose čak do 12% više saobraćaja na sajt, nego blogovi. Ako su činjenice prikazane sažeto, onda će oni koji nemaju puno vremena za čitanje preskočiti tekst i samo pogledati infografik

Keyword

Ključna reč je termin koji se koristi za identifikaciju sadržaja na stranici i predstavlja reči ili fraze koje korisnici ukucavaju u pretraživačima kada istražuju neki pojam. To može biti samo jedna reč (‘veterinar’) ili grupa reči (‘veterinar Beograd’). Ključne reči se najčešće pojavljuju u naslovu, podnaslovima, opisima fotografija i kroz sam tekst gde se konstantno ponavlja. One su važne, zato što uz pomoć njih pretraživači uspevaju da prikažu relevantan sadržaj osobi koja pretražuje određeni pojam. Bez njih ne možemo da storimo optimizovan sadržaj na pretraživačima, a uskoro će SEO biti važan i za Instagram postove.

Keyword Density

Jako važan parametar koji na pokazuje koliko se puta određena ključna reč ili fraza ponavljaju u okviru jednog teksta. Na primeru kratkog teksta od 100 reči ćemo prikazati koliki procenat su ključne reči, pa tako ako ih ima pet, onda je 5% key density. Ovaj parametar možemo pratiti u brojnim SEO ekstenzijama za WordPress i iako se ne zna koji je to broj ponavljanja koji donosi dobar rezultat, smatra se da je to između 5 i 7% ključnih reči u tekstu.

Link Building

Linkovi su nešto kao onlajn mostovi i omogućavaju pretraživačima da kopaju po sadržaju i pronađu baš ono što je neko tražio. Linkovi su takođe i onlajn valuta pisaca i kreatora sadržaja, pa tako što više ima kvalitetnih linkova koji upućuju na sadržaj na određenoj stranici, to će se ta stranica bolje rangirati na pretraživačima. Građenje mreže linkova je ujedno i jedan od najvažnijih zadataka SEO content writera.

Native Advertising

Možemo ga prevesti kao organsko oglašavanje (iako ono to u osnovi baš i nije) predstavlja plaćenu vrstu sadržaja, koja po svom tonu, jeziku i stilu liči na medijsko izveštavanje i prati uredničke standarde medija u kome se objavljuje, ali takođe i zadovoljava standarde čitalaca. Svi oni članci na poznatim portalima koji počinju sa ‘5 načina da…’ predstavljaju odličan primer native članaka i čest su zadatak za content writere.

Responsive Web Design

Iako će neki reći da ovo nije direktno vezano za pisanje, mi se ne slažemo, jer je jako važno da tekst bude vidljiv na svim uređajima (od dekstop računara i laptopova, preko tableta do pametnih telefona) što je i najvažniji cilj ovog pristupa. Važno je da i tekst i fotografije budu jednako vidljivi, pa se koriste fleksibilni formati fotografija koji se prilagođavaju svim uređajima.

SEO – Search Engine Optimization

Proces u kome se kreira sadržaj koji će biti optimmizovan za pretraživače kao što su Google i Bing, koji će privlačiti saobraćaj na sajt putem organske pretrage. Cilj ovog procesa je da se privuče što više saobraćaja na sajt, korišćenjem snage koju nam pružaju pretraživači. Ukucavanjem ključnih reči ili fraza, potencijalni kupac može naići na naš sajt, ukoliko je SEO urađen na pravi način. Brojni su elementi koji utiču na optimizaciju jednog teksta, a među njima su najvažniji ključne reči, naslovi, podnaslovi, fotografije, meta opisi itd.

Snippet

Ovo je programerski termin, za koji ako napišemo tačnu definiciju niko je neće baš razumeti, pa smo zato odlučili da objasnimo šta je snippet za content writere. Jednostavno je, ovo je kratak opis teksta koji stoji ispod URL-a i naslova teksta, kada tražimo neki pojam na pretraživaču. Njega možemo da menjamo i prilagođavamo našim potrebama u ekstenziji za SEO (Yoast) i snippet bi takođe trebalo da sadrži ključne reči.

Yoast

Ekstenzija za WordPress, koja nam pomaže da optimizujemo tekst za pretraživače. Ona vrlo jasno i precizno naglašava listu prioriteta i daje nam feedback u vidu poena (od 0 do 100, gde je 100 naravno najbolji rezultat). Pomoću nje biramo ključnu reč ili frazu, prema kojoj će se svi delovi teksta optimizovati, pa će se onda ona nalaziti u naslovu, podnaslovima, tekstu, u opisu fotografija, u snippetu itd. Takođe nam javlja i koliki je keyword density, da li je tekst dobro formatizovan, čitljiv itd. Ova ekstenzija je vrlo jednostavna za upotrebu i veliki broj SEO pisaca je rado koristi.

Nadamo se da vam se dopao i ovaj rečnik najvažnijih pojmova za content writere i ako jeste, obavezno ga podelite sa vašim kolegama i prijateljima. Ako želite da vaš sajt ima optimizovan sadržaj, blog sekciju sa zanimljivim i korisnim tekstovima, zakažite sastanak sa nama i smislićemo najkreativniju content strategiju za vas.