Zašto je Gen Z tako važna? Zašto svi samo pričaju o zumerima u kontekstu marketinških trendova? Jasno je- zato što oni podstiču novine u marketingu i menjaju svet kupovine. To je razlog zbog čega je njima sve podređeno i mi marketeri moramo na budemo na visini zadatka kada kreiramo kampanje namenjene ovoj ciljnoj grupi.

Danas je važnije nego ikad pre koristiti nove, sveže tehnike, posebno kada targetiramo mlade ljude. Kako bismo to postigli, moramo da slušamo „mase“ i to bukvalno. Gen Z je trenutno najveća generacija na svetu i prva usvaja nove trendove i inovativne ideje. Možemo slobodno reći da poslednjih godina važi jedno pravilo- gde Gen Z povede, ostali slede.

Zumeri nisu ljubitelji klasičnih marketinških tehnika, već traže inovacije, pa što ih više ima to bolje. A kako se marketeri snalaze u tome? U narednoj godini nas čekaju novi izazovi u digitalnom marketingu, predvođeni trendovima o kojima ćemo pisati u ovom blogu. Neki od tih trendova će oduševiti mladu generaciju, a da li znate koji? U nastavku vam donosimo predviđanje u popularnim trendovima za 2023. godinu.

1.Influenser marketing kao deo prodajnog levka

Većina marketinških timova i naših klijenata je uvidela zbog čega je influenser marketing dobar za njihov biznis. Čak 76% zumera prati influensere na društvenim mrežama i oni su ključ uspeha mnogih brendova, koji se na ovaj način predstavljaju mladoj publici.

U 2022.godini, kampanje koje su rađenje sa influenserima, uglavnom su imale brand awareness karakter. No, ako mislite da kreatori sadržaja mogu samo ovo da ponude- onda grešite. Oni mogu više, samo im treba dati priliku.

U sledećoj godini predviđamo da će influenserima biti ponuđeno da budu uključeni i u druge delove prodajnog levka. Dublje interakcije sa fanovima, kroz specifično targetirane kampanje i dobro osmišljene strategije video marketinga, doneće odlične rezultate onima koji budu imali hrabrosti da probaju inovacije.

2.Kratak sadržaj za dugo gledanje

Svi oko vas vam govore kako zumeri ne mogu dugo da održe fokus. Navodi se ta čuvena činjenica od 8 sekundi, koliko imamo da im privučemo pažnju. No, šta ćemo sa činjenicom da oni provode sate na telefonu u gledanju raznoraznog sadržaja? Da, zbunjujuće su ove dve informacije kada se prikažu zajedno.

Objašnjenje sledi- imate tačno 8 sekundi vremena da privučete pažnju jednog zumera, ali ako to dobro uradite, onda će vam posvetiti još vremena. U tome je ključ komunikacije sa zumerima. Zato su i kratki videi popularni među mladima. 39% brendova prijavilo je da su YouTube Shorts, TikTok i Reels videi generatori najvećeg ROI-a. I to će tako ostati i u 2023.

Međutim, ono što će imati tendenciju rasta u narednoj godini su druge vrste medija, koje će privlačiti pažnju zumera. To već možemo da uočimo na primeru Twitch-a, gde live stream programi influensera traju imeđu 3 i 6 sati. Na ovoj platformi su korisnici zumeri u više od 60%, što dokazuje da oni i te kako mogu da prate duži sadržaj, samo ako to žele, odnosno ako im brend ili influenser zaokupi pažnju.

3.Community marketing je ključ svega

Dakle, pravimo kratke videe kako bismo privukli pažnju zumera. Ali, gde ih tim videaima vodimo? Odgovor je u dobro osmišljene zajednice istomišljenika i ljubitelja istih stvari i vrednosti. Statistika pokazuje da zumeri vole zajednice, jer se u njima sigurno osećaju. Posebno vole da budu aktivni i da se druže i angažuju u online grupama.

Logično je da ćete se zapitati: a zašto bih ja oformio grupu ili zajednicu oko mog brenda?  Pre svega zato što na taj način dobijate besplatan UGC (User-Generated Content) koji kod ove generacije donosi mnogo pozitivnih poena. Kada vide reklamu sa ovakvom vrstom sadržaja, oni četiri puta više klikću na nju, nego na klasične reklame.

Takođe, u grupama se korisnici povezuju i sami jedni drugima odgovaraju na pitanja u vezi sa proizvodima. To znači da možete zaboraviti na chat botove, jer će vaši korisnici uraditi dobar deo posla za vas. Oni će davati informacije iz svog iskustva i ako su zadovoljni, nahvaliće vaš proizvod bolje nego što bi to bilo koja reklama mogla.

Ako se pitate koja platforma može da posluži za ovu svrhu, viđamo Discord, Telegram, ali i FB grupe koje su kreirane od strane brendova za komunikaciju sa mladima. Naravno, pre svih ipak je najpopularniji TikTok i sekcija za komentarisanje ispod svakog videa, u kojima se okupljaju ozbiljne zajednice istomišljenika i komentarišu sadržaj. Upravo su komentari odlična prilika za brend da se ubaci u priču i krene da se povezuje sa kupcima.

Zapamtite ovaj savet Titan ekipe stručnjaka: Za zumere je FOMO sve

Fear of missing out je fenomen koji je iskusilo više od 50% korisnika društvenih mreža. I šta to znači za brendove? Kreiranje sadržaja sa ograničenim rokom važenja, kao što su storiji, proizvodi kod pratioca taj osećaj da će propustiti nešto i da se sve dešava samo sada i ovde.

Zato treba kreirati sadržaj koji donosi autentičnost, ekskluzivitet. To se takođe odnosi i na stalnu potrebu da podsećate korisnike da ako ne budu uz profil danas, tačno u određeno vreme, mogu na primer da propuste live sa nekim influeserom, koji je njima jako važan.

I dodatno, da ne zaboravimo, kako bi sav taj sadržaj koji se kreira za zumere bio baš u skladu sa onim što oni vole, važno je da se obrati pažnja na dizajn. Zato se obavezno podsetite našeg bloga o Gen Z i dizajnu u kome smo vam pisali o kolor paleti, fontovima i sl. koji se dopadaju ovoj generaciji.