Predviđanje trendova za narednu godinu je tu i donosi nam još jednu godinu uspešnih kreativnih eksperimenata. Ako se prisetimo onoga što je obeležilo 2022. u oblasti grafičkog dizajna, onda je to sasvim sigurno povratak optimizma i boja.

Optimizam ostaje i u narednoj godini, samo ga možemo ipak nazvati umerenim s obzirom na recesiju, inflaciju i rat koji ima veliki uticaj na sve oblasti. Dizajneri imaju odgovor na sve ove okolnosti, ali reaguju vrlo različito. Neke inspiriše neistraženo, neke bunt, dok je nekima priroda i dalje najviše inspirativna.

Ukoliko vaš brend nije sklon praćenju novina i voli da se drži vanvremenskih trendova, onda je za vas naš blog koji govori o tri takva trenda. Međutim, ukoliko volite da ispratite šta se novo može pojaviti u narednoj godini i eventualno nešto od toga u saradnji sa nama primenite na svom brendu, onda nastavite da čitate ovaj blog.

1.Misticizam

U kontekstu dizajna misticizam se odnosi na elemente koji vuku svoje poreklo iz astrologije i proricanja. Dizajneri pronalaze inspiraciju na raznim mestima, a predmeti koji bi mogli biti osnovna inspiracija za ovaj trend, su tarot karte i talismani. Trend se oslanja na vrlo popularan simbolizam, koji uključuje znake zodijaka, Fatimino oko i ostale slične elemente, zatim na cvet lotosa i na kraju na svete geometrijske oblike.

Ova mistična, okultna estetika je poznata već vekovima i sa vremena na vreme se ponovo vrati u dizajnerski fokus. A zašto je to tako? Sa vizuelnog stanovišta, ovakvi vizuali se kreiraju uz pomoć tankih linija i baršunastih tonova, uz korišćenje sunca, meseca, zvezda za postizanje umirujućeg efekta. Ne morate da se razumete u tarot karte da bi vam se ovaj trend dopao i da biste osetili umirujući efekat mističnog dizajna.

2.Punk is not dead

Pank je buntovnički, umetnički pravac i supkultura, koja je svoju inspiraciju pronašla još u drugoj deceniji prošlog veka i dadaističkom pokretu. Od kada se pojavio, nikad stvarno nije ni prestao da postoji, već se samo provlači kroz različite umetničke forme. No, u 2023. bićemo svedoci ponovnog buđenja ovog pravca. Verovatno je razlog tome i sveopšta politička atmosfera na svetu.

Estetski govoreći, pank ćemo moći da prepoznamo u korišćenju razlitih tehnika. Tu će se pojavljivati kolaži, ali i različiti fontovi koji se međusobno neće slagati, baš kao i isečci iz raznih vizuala. Sve u svemu, ne možemo da očekujemo urednost, jer pank to nije. Pank je kontrolisani haos, ali i život je takav, pa se ovo predstavljanje realnosti dopada kupcima. Dodatno, oni će se poistovetiti sa vizuelno energičnim kolažima sa kojih skoro pa možemo da čujemo frustraciju i osetimo jak grafički momenat koji šalje snažnu poruku. Baš je to ono što je potrebno ovom trenutku u kome se bunt pomalja na svakom horizontu.

3.Savršeno-nesavršena botanika

Priroda je čest motiv na vizualima koje stvaraju grafički dizajneri. Bilo da koriste listove drveća i cveća ili voće i povrće u svojim radovima, kompozicije koje stvaraju biće pune života i živopisne kao šume i polja. Ali u 2023. uzorci inspirisani prirodnom dobijaju manje uglađen/savršen izgled, već će biti prepoznatljivi po grubim teksturama i kontastnim kolor paletama.

Ovaj trend u 2023. dobija neočekivan obrt tako što reinterpretira poznate teme iz prirode na drugačiji način stvarajući šarene i upadljive crteže. Ovaj trend odbija da se prikloni geometrijskoj preciznosti, koju nameću različiti alati za grafičke dizajnere.  Zanimljivim ga čini upravo ta nesavršenost koja potiče od rukom crtanih elemenata i što autentičnijeg prikaza biljaka. I dok neki kupci vole oštre ivice, precizan, gotovo minimalistički izgled vizuala, drugima se dopadaju nesavršeni oblici, mnoštvo boja i energija koju takvi vizuali donose.

4.Pomešane dimenzije

Što više vremena provodimo u online prostoru u odnosu na offline, sve su nam manje jasne granice između ta dva. Posebno je to slučaj sa generacijom Z koja ima velika očekivanja kada je prenošenje online estetike na offline u pitanju. A u 2023. grafički dizajneri potpuno razbijaju te granice tako što prave digitalne ilustracije na fotografijama snimljenim u realnom vremenu. Sigurni smo da ovaj trend vuče inspiraciju iz popularnih TikTok kolaža, koje zumeri obožavaju.

I dok se spajanje „veštačkog“ i realnog nekima čini kao nemoguća misija, treba znati da se ovaj trend mnogo više oslanja na uživanje i zabavu. Vizuale zapljuskuju jarke boje i šaranje po licima fotografisanih osoba koje podseća na crtanje karikatura ili stripova. Ovi vizuali prikazuju svet onakvim kakvim ga ponekad vidimo ili želimo da on bude- mesto na kome srećemo čuda i na kome se stvara magija.

5.Apstraktni gradijenti

Gradijenti ili tranzicije bojama već su neko vreme popularni u dizajnerskim krugovima. Iako  su prisutni tu već nekoliko godina, čini se da će još neko vreme biti tu, jer dizajneri uspevaju svake godine da ih na nov i inovativan način inkorporiraju u svoje vizuale. Ni 2023. neće biti izuzetak, samo što gradijeti u sledećoj godini dobijaju apstraktne oblike i mešaju se, odnosno stapaju sa elementima nejasnih granica i pozadinom.

Duguljaste forme apstraktnih gradijenata stvaraju osećaj bestežinskog stanja, koji dodatno ističu jarke boje. One u kombinaciji sa ovim oblicima imaju razlivajući efekat i donose izgled raznobojnog peska koji samo što se ne rasprši u trenutku. Zahvaljujući činjenici da gradijenti imaju meke linije i poseduju efekat fluidnosti, oni prirodno stvaraju osećaj smirenosti kod posmatrača. Zato su valjda i toliko popularni, jer ih je moguće primeniti u mnogo industrija.

Da li ste spremni za inspirativne trendove u 2023?

Tim Titan dizajna je spreman da kreira nove, zanimljive i inspirativne vizuale na kojima će se naći neki od ovih trendova. Jako se radujemo još jednom novom i uspešnom poglavlju u saradnji sa našim dugogodišnjim, ali i novim klijentima. Ukoliko i vi želite da sarađujete sa našom agencijom i dopadaju vam se naši dosadašnji radovi, obavezno nas kontaktirajte i započnimo uspešnu saradnju u narednoj godini.