YouTube vs. TikTok vs. Reels, nije baš lako odlučiti se za najbolji format? Vertikalni formati su poslednjih godina potpuno preplavili društvene mreže i najgledaniji su sadržaj na njima. Odlučiti se za jedan od ova tri ponuđena i nije baš lak zadatak. Ali, bez brige, u ovom blogu ćemo se potruditi da vam pojasnimo prednosti svakog od pomenutih formata. Koji vertikalni format se najbolje uklapa u vašu marketinšku strategiju, procenićete na osnovu naših lista za i protiv svakog od ovih formata. Pa hajde da ne dužimo i počnemo.

Zašto su kratki, vertikalni videi tako popularni?

Do pre samo nekoliko godina, uživali smo u tradicionalnom, velikom, horizontalnom formatu. No sa pojavom pametnih telefona sve se promenilo i pravila igre su drugačija.  Pre svega, zato što koncept pametnih telefona donosi praktičnost i mogućnost da nam sve bude dostupno na dodir.

Zatim, ovi pametni uređaji su postali deo svakodnevnog života, pa je to uticalo i na način na koji komuniciramo i tako je stvoreno mesto za novi format. Novi formati su mnogo praktičniji za gledanje, zato što su bolje prilagođeni gledaocu.

I samo da se podsetimo da TikTok nije prvi koji je osmislio vertikalni format (jer su pre njega postojali kratki videi od 7 sekundi na Vine-u). Ali, svakako je znao kako da ga unapredi i privuče pažnju miliona content creatora i na drugim mrežama, posebno Instagramu.

YT Shorts, TikTok, Reels- sličnosti

Hajde da kratko uporedimo ove vertikalne formate i zaključimo koje su im stvari zajedničke.

  • Odnos širine i visine 9:16,
  • Rezolucija 1920 px sa 1080 px,
  • File format MP4 i MOV,
  • Pametni algoritam, koji kroz interakciju, saznaje koje su teme zanimljive korisniku,
  • Velika kolekcija komercijalne muzike, koja može da se ubaci u video,
  • Korisnik može da čita komentare dok se emituje video,
  • Vertikalni video sadržaj dozvoljava korisniku mreže da vidi i drugi sličan sadržaj skrolovanjem na dole,
  • Video sadržaj ranije snimljen može biti postavljen na mreže ili se može snimati i na samoj mreži,
  • Tagovanje i heštegovi su u upotrebi na sve tri mreže,
  • Moguće je dodati i prevod.

A sada ćemo detaljnije istražiti svaku od ovih mreža i vertikalni format koji je karakterističan za nju.

YT Shorts

YT Shorts je zvanično lansiram u martu 2021. na američkom tržištu i podržava postavljanje video snimaka dužine 15 do 60 sekundi. Koje su njegove prednosti, pitate se? Pre svega, ovaj YT format je dostupan svim korisnicima širom sveta, pa je i dugme za subscribe vidljivo veće. Imaju posebno mesto u okviru platforme na Home stranici, gde korisnici mogu da pogledaju ove kratke videe. Najviše ih gledaju mladi od 18 do 29, ali i stariji vole da bace pogled na YT Shorts.

Ovaj video format ima i neke mane. Sadržaj koji se pojavljuje na YT kratkim videima je pomalo već viđen i dosta podseća na TikTok videe, pa je ovo konstantno ponavljanje prilično dosadno. Pored toga, monetizacija ovog sadržaja, za sada, nije moguća. Metrike su prilično bazične. Nemoguće je raditi editovanje na samoj platformi, pa se ovde postavljaju samo već smontirani videi.

Ukratko, ovo je najslabija platforma za vertiklane, kratke video sadržaje, pa je u skladu sa tim i najmanje popularna.

TikTok

Najmlađa mreža od ove tri, koja je uspela da donese nešto novo u virutelni svet i napravi revoluciju sa kratkim i vertikalnim videima. Sa jednom milijardom aktivnih korisnika na mesečnom nivou, TikTok se pozicionirao kao omiljena društvena mreža pripadnika Gen Z. Ova mreža donosi originalan i svež sadržaj u trajanju od 15 sekundi do čak 10 minuta. I sada glavno pitanje glasi- zašto volimo TikTok?

Primarno zato što je ovo društvena mreža koja diktira trendove i konstantno donosi novine. Baš svako na njoj može napraviti viralan video, ukoliko ima dobru ideju. Kada video postane viralan (što se može pratiti kroz sjajnu analitiku) monetizacija sledi. Zatim, njen narativ je stvoren tako da je ovo idealna mreža za storytelling i pričanje autentičnih priča. Fanovi ove mreže se lako identifikuju sa svakodnevnim pričama TikTok influensera. Jedna praktična tehnička stvar u vezi sa TikTokom je da se videi lako grupišu u playliste.

Instagram Reels

Nakon što su uočili rast popularnosti kratkih, vertikalnih videa na TikToku i oni su poželeli da se oprobaju u plasiranju ovakvog sadržaja i okupljanju kreativne zajednice. Ciljna grupa za Reels videe je malo drugačija nego kod TikToka. Dominantno u njima uživaju oni koji imaju između 25 i 34, a zatim su tek tu mladi između 18 i 24. Video u Reels formatu ima između 15 i 60 sekundi. A šta volimo kod Reelsa?

Interface je lepo estetski urađen, pa možemo da uživamo u njemu. Follow znak je jasno označen, baš kao i sama sekcija na prvoj strani ove društvene mreže. Skrolovanje na dole je način da se gledaju ostali videi i to je vrlo praktičan način da se ovo reši. Kada je shopping u pitanju, može direktno da se kupuje iz Reelsa, jer je integrisan sa Instagram shop opcijom i korisnik uopšte neće napustiti platformu dok obavlja kupovinu.

Ono što baš i ne volimo na Instagram Reels videima je to što ne možemo da pauziramo snimak. Odlično je što ipak možemo makar da isključimo zvuk. Svoje videe možete sačuvati, ali ne i one koje prave drugi autori. I na kraju, analitika nije baš najbolja, jer uglavnom nudi bazične opcije i informacije.

Ko na kraju pobeđuje u ovom nadmetanju vertikalnih videa?

Ako se pitate ko pobeđuje u ovoj nadmetanju YouTube Shorts vs. TikTok vs. Reels, mi ćemo se sa velikom prednošću u korist jedne društvene mreže, odlučiti za- TikTok. Naravno, razumećemo ako ste vi fan drugih mreža i njihovih video sadržaja.

TikTok je najbolji primer kako treba stvarati ovakvu vrstu sadržaja. Njih, pre svega, biramo jer svima pružaju priliku, bez obzira da li je u pitanju pojedinac ili brend. Zatim je tu i interakcija, koja je na najvišem nivou u odnosu na druge mreže i tu su TikTokeri bez premca.

I za kraj imamo još jednu poruku za vas. Sećate se velikog pada popularnih društvenih mreža prošlog oktobra? Da, svi iz Meta porodice- Facebook, Instagram i WhatsApp nisu bili dostupni oko sedam sati. Iz tog primera smo naučili da ne treba „sva jaja držati u jednoj korpi“. Odnosno, da ne treba fokus staviti samo na jednu mrežu. To vam savetujemo i sada. Nikada se ne vezujte samo za jednu mrežu, već napravite content plan za društvene mreže i planirajte sadržaj unapred.

Ukoliko su vam naši saveti bili od koristi, obavezno pročitajte i ostale tekstove na našem blogu i naučite nešto novo o brendiranju, logo dizajnu, društvenim mrežama i još mnogo čemu.