Zahvaljujući svom zanimljivom poslu, kojim se bavimo u okviru marketinške agencije, sebe možemo slobodno nazvati kreativcima. Kao takvi, da bismo napravili kampanju, sadržaj, dizajn koji će se dopasti ciljnoj grupi naših klijenata, važno je da je dobro razumemo. Međutim, sa vremenom, kako mi starimo a nove ciljne grupe se pojavljuju, ponekad je teško da „uđemo u glave“ mlađih generacija. Kako bismo se izborili sa zahtevima Gen Z, potrebno je da konzumiramo sadržaj koji je njima važan, kako bismo shvatili koju estetiku vole i kako da dizajniramo za njih.

Ko su zoomeri?

Jako je zahtevno definisati Gen Z iliti „internet generaciju“ ili post-milenijalce, kako ih još zovu. No, svi se slažu da su rođeni između 1995. i 2012. nova ciljna grupa, koju treba dobro razumeti i kojoj se treba obratiti u duhu i stilu koji je njima blizak. Posebno, ako uzmemo u obzir činjenicu da im je platežna moć veća nego milenijalcima i da se ona proćenjuje na oko 100 milijardi dolara.

Hajde onda da ih malo bliže opišemo: većina je rođena u urbanim ili polu-urbanim sredinama, nacije, boje kože i slični koncepti im ne znače mnogo, baš kao ni jasno definisanje roda i pola (na šta gledaju vrlo fluidno).

Zatim, skloni su tome da sami istražuju i informišu se uz pomoć društvenih mreža, jer im je to najprirodnije stanje, budući da su rođeni kada je internet era već uveliko počela. Na dlanu svoje ruke imaju odgovore na sva pitanja, pa im nije potreban posrednik da bi došli do informacija. Oni su inovatori, jer se često oslanjaju na svoja iskustva i dobro shvataju na koji način mogu da iskoriste online svet za sebe i svoju promociju.

Industrija digitalnog dizajna radi sa brendovima, koji treba da se obrate populaciji Z generacije od oko dve milijarde stanovnika naše planete. I njihov zadatak nije lak, jer su zoomeri prvo naučili da svajpuju, pa tek onda da hodaju. Njihova očekivanja su velika, pa ono što je bilo relevantno za milenijalce, sada nije dovoljno dobro za zoomere.

Osmišljavanje brend poruka, dizajniranje proizvoda i celokupnog online prisustva brenda mora da bude dobro promišljeno i zasnovano na istraživanjima ove ciljne grupe. Evo nekih naših zapažanja kada je dizajniranje za ovu grupaciju mladih kupaca u pitanju.

Kolor paleta

Kada je kolor paleta u pitanju, stariji zoomeri su bliži milenijalcima po izboru boja. To znači da deo njih voli pastelne boje, poput mint zelene ili puder roze. Ali, oni se takođe okreću i osamdesetim i devedesetim, pa ih možemo videti u neonskim bojama.

S druge strane, mlađi zoomeri više vole kolor palete tipične za pedesete i šezdesete godine prošlog veka. Kestenasta, maslinasta, narandžasta i razne nijanse ljubičaste su njihov izbor.

Treba posebno obratiti pažnju na jednu hit nijansu, a to je Gen Z žuta (sunčana nijansa), jer je ona najavljena kao sledeći hit u dizajnu. Izgleda da je milenijalska pink roze dobila ozbiljnu konkurenciju.

Fontovi

Kod izbora fontova, ne treba samo gledati na to da se zoomerima oni dopadnu, već treba uzeti u obzir i njihovu potrebu da ti fontovi donose dozu efikasnosti u njihov život. To znači da ti fontovi moraju biti izabrani tako da se lako uklapaju u online svet. Da ne dužimo, fontovi treba da budu oštri i da odlično izgledaju na svim digitalnim platformama.

Dizajn

Stereotipni dizajnerski elementi se nikako ne uklapaju sa zoomerima. Dizajn mora biti digitalno intuitivan, baš kao što su i oni, jer ova ciljna grupa ima online prisustvo i obrasce ponašanja pri kupovini koji su odlično definisani čak i u najranijem uzrastu.

Oni žele sadržaj koji donosi realnost, koji je ličan, opušten, a ipak informativan. To znači da reaguju na kratke forme, pa treba koristiti kratak video, sekvence fotografija i slika, citate i vizuale sa tekstom preko. Sve mora biti napravljeno tako da ih podstakne da podele sadržaj, jer je poslednji trend u njihovom svetu kreiranje sadržaja koji je viralan na nekoliko mreža.

Uključivanje zoomera u proces dizajna

Najbolji način da se privuče pažnja zoomera je da ih uključimo u sve dizajnerske procese. Oni prosto obožavaju da koriste različite alate i sami dizajniraju, jer na taj način imaju osećaj da su oni glavni i da oni vode proces. Važno je da brend uđe u njihov svet, da ga oseti i prepusti se ovoj ciljnoj grupi, tako što će ih slušati i njihove sugestije ubaciti u proces kreiranja proizvoda ili dizajna za isti. Slušanje ciljne grupe može da se realizuje na društvenim mrežama gde se postavi određeni dizajn, pa onda zoomeri glasaju za njega. Ili, još jedan odličan pristup može biti mini konkurs u kome će učestvovati slanjem svojih predloga za dizajn.

Treba prigrliti fluidnost i inkluzivnost

Gen Z generacija ruši barijere i to je njihova glavna odlika. Kod ranijih generacija subkulture su bile snažno izražene i mladi su na taj način iskazivali svoju individualnost, ali i pripadanje određenoj grupi. Zoomeri su ovaj koncept potpuno promenili i razbili ga. Za njih je fluidnost identiteta sasvim normalan i prihvatljiv koncept, dok je strogo određivanje pripadnosti samo jednom nepoznat. Dakle, individualnost se ne postiže priključivanjem jednoj grupi, već fluidnošću identiteta pojedinca. Oni ne vole da se definišu kroz samo jednu životnu ulogu. Kada se ovo prebaci na dizajn i izgradnju brend identiteta, to znači da oni (brendovi) moraju biti fleksibilniji, vizuelni identiteti modularni, a elementi promenljivi.

Sadržaj treba da bude lak za deljenje i konzumiranje

Pažnja zoomera ili preciznije raspon pažnje je mnogo manji nego što je bio kod prethodnih generacija. Zato, kada treba privući njihovu pažnju, za to imamo svega 8 sekundi. To je sve, pa zato sadržaj mora biti lak za konzumiranje, ali i za deljenje. Treba im privući pažnju sadržajem koji će odmah razumeti i zbog koga će poželeti da pročitaju više.

Kako Gen Z najviše komunicira na društvenim mrežama, sadržaj koji se tu kreira treba da bude prilagođen njihovim navikama. Ako oni koriste često koriste emotikone, kao što ih koriste, onda i brend treba da ih uključi u svoju komunikaciju. Takođe, ništa bez GIF-ova, MIM-ova i kratkih videa, koji će oni deliti međusobno.

I na kraju- tempo je sve

Z generacija je prva generacija rođena u digitalnoj eri, kojoj su informacije na dohvat ruke 24/7, ali im je i pažnja neprestano podeljena između nekoliko ekrana. Kao što smo već pomenuli, pažnja im nije naročito fokusirana i ne mogu ili ne žele dugo da je posvećuju nečemu što im ne koristi. Posledica toga je i skraćenje vremena potrebnog za donošenje odluka o kupovini, pa oni ne razmišljaju dugo o tome.

Kada su brendovi u pitanju, Gen Z, nikada neće izabrati brend koji ne može da prati njihov tempo. Važno im je da brend prati njihovu vizuelnu estetiku i da imaju iste vrednosti. Zato, kada dizajniramo za Gen Z, koristimo njihov jezik, kreiramo brz sadržaj, koji se lako konzumira i potpuno zaboravljamo na tradicionalne dizajnerske koncepte i simbole, jer to je veliko NE za ovu generaciju.

Ukoliko se vaš brend obraća generaciji Z i želite da što bolje komunicirate sa njom, kroz vizuale koji će im biti zanimljivi i privlačni, onda u timu Titan dizajna možete pronaći dizajnere koji će vam lako i brzo pomoći da ostvarite svoj cilj. Kontaktirajte nas i zakažite sastanak sa našim kreativnim timom.