Kratke video forme su svuda ovih dana i kako raste broj njihovih fanova, tako i brendovi proširuju svoje interesovanje ka njima. Sve više brendova uključuje ove forme videa u svoje strategije. Neke procene govore da više od 50% svetski poznatih brendova planira da poveća budžet za kratke videe, dok nešto više od 30% ostaje na istom nivou. A na koji način ovi videi mogu pomoći brendu da raste i na koje trendove treba obratiti pažnju, o tome čitajte u nastavku našeg bloga.

Kratki videi kao deo strategija promocije brenda

Hajde prvo da definišemo bliže šta se podrazumeva pod kratkim videom. Ne, to nije bilo koji snimak od par sekundi, već onaj koji traje između 30 i 60 sekundi. Ovo je pravilo kada su Reels i TikTok videi u pitanju, dok su YouTube videi nešto duži, oko 10 minuta, ali oni predstavljaju izuzetak, a ne pravilo.

Kada brendovi snimaju takve videe, oni su snimljeni profesionalnom kamerom, pažljivo montirani i napravljeni tako da brzo i lako privuku pažnju kupca. Svi smo primetili da se pažnja prosečnog kupca znatno smanjila, pa zato i ne čudi što su kratki videi ovoliko popularni.

Istraživanja su pokazala da se kratki videi dva puta više dele od ostalog sadržaja. Čak i podatak da se 84% ljudi odlučilo za kupovinu nekog proizvoda na osnovu jednog takvog videa, govori o njihovoj popularnosti. O tome koju od najpopularnijih opcija izabrati, već smo pisali, pa bacite pogled na naš blog- YouTube Shorts vs. TikTok vs. Reels.

Šta nam još govore brojke, zbog čega bi trebalo uključiti kratke videe u strategiju? Hajde da bacimo pogled na top 3 razloga, do kojih smo došli praćenjem analitike nekoliko brendova za koje smo radili:

  • Broj jedan su za generisanje lidova i boljeg engagementa,
  • Više od 40% ovakavog sadržaja postane viralno,
  • Deljenje kratkih videa je za 50% veće nego fotografija ili storija.

Trendovi za snimanje kratkih videa na koje se treba ugledati

1.Izazovi koje osmišljavaju brendovi

Kratki videi su postali poznati, svojevremeno, u periodu kada su se snimali plesni izazovi ili su bile popularne određene melodije i zvuci. Danas, brendovi mogu sami da osmišljavaju svoje filtere, izazove ili melodije. Ukoliko budu dovoljno zanimljivi publici, oni će postati viralni. Brendovi potvrđuju da ovakvi izazovi donose rezultate i to bolje od očekivanih za nekih 40%.

Imamo i jedan dobar i simpatičan primer sa TikToka (naravno). Pasta za zube Colgate,  brend poznat širom sveta, je povodom majčinog dana lansirao #MakeMomSmile izazov. Zadatak pratilaca širom sveta je bio da urade nešto posebno za svoju majku i to prikažu u kratkom videu. Puno je emotivnih i dirljivih videa snimljeno, a emocije su upravo ono što vezuje kupce za brend, pa je ocena za njih 5 plus.

Ukoliko vam se dopao ovaj izazov na TikToku, pravo je vreme da saznate 3 najvažnije stvari o TikToku u 2022. A ako želite da i vaš brend bude uspešan na TikToku ili Instagramu, kontaktirajte nas i mi ćemo pripremiti predloge koji će najviše odgovarati vašem brendu.

2.Influenser marketing i reklame

Nije da nam je ovaj koncept nepoznat i da ga već nismo viđali. Naravno da jesmo, ali je to bilo samo u drugoj formi kroz postove ili seriju storija. No, sada je malo drugačije, jer influenseri imaju priliku da još više pokažu svoju kreativnost u novom- video formatu. Posebno je ovo slučaj sa modnim i lifestyle blogerima. Sve te ‘tranzicije’, skokove iz jednog ambijenta u drugi za sekund i sl. korisnici društvenih mreža obožavaju i bukvalno „gutaju“.

Influenseri i content creatori prate revnosno sve trendove i zato uspešno znaju da kreiraju video koji će postati viralan. Pored toga, oni imaju visok nivo uticaja na svoje pratioce, koji vole da poslušaju njihove savete. Posebno ukoliko im predstave neki proizvod na originalan način. Native forme kreiranja sadržaja su najbolji način da se proizvod predstavi, a da to bude bez direktnog reklamiranja. U saradnji sa influenserima, Reels ili TikTok video koji oni kreiraju, lako će privući pažnju i doneti popularnost brendu.

3.Još više UGC-a (User Generated Content)

Ako kupci nešto vole više od dobro snimljenih i montiranih videa influensera, onda su to UGC videi. Verovatno zato što takav sadržaj smatraju autentičnim, sirovim i bez dorade, pa mu onda i više veruju. I on ih mnogo više podstiče na kupovinu proizvoda od prethodno pomenutih influenserskih videa. UGC se pokazao kao najefikasniji format na društvenim mrežama, koji donosi odličan ROI.

Ukoliko proizvod promovišete preko TikToka treba da znate da Gen Z, koji su najbrojnija publika na ovoj mreži, vrlo ceni ovakve videe. To je verovatno i zato što sami vole da snimaju takav sadržaj i potajno priželjkuju da neki veliki brend iskoristi njihov video na svom profilu.

4.Više videa snimljenih „iza scene“

Do sada ste verovatno shvatili da se autentičnost i transparentnost brenda najviše cene. Kupci se nekako lakše povezuju sa brendovima koji dele čitav proces proizvodnje i nastajanja proizvoda sa njima. Zato su kratki videi odlična prilika da u manje od minut prikažete kako se pravi vaš proizvod i kako stiže do kupca.

Pored toga, naše iskustvo pokazuje da kupci odlično reaguju kada vide vlasnika brenda na profilu koji promoviše proizvod. Ali i kada je on sam aktivan na društvenim mrežama. To im dodatno donosi osećaj povezanosti sa brendom, jer mogu da čuju od master minda, koji stoji iza ideje, kako nastaje njihov omiljeni proizvod.

5.Edukativni i eksplanatorni videi

Zabavu smo pokrili, lični brending takođe, ali kupci vole da gledaju i videe koji su edukativnog tipa. Na taj način im možete dati onu čuvenu „vrednost“ o kojoj mi marketeri uvek govorimo. Brendovi, koji edukativne videe stavljaju kao prioritet u svojoj strategiji za društvene mreže, mogu da očekuju izgradnju jače veze sa kupcima i veću lojalnost. Kada ovakvi videi targetiraju kupce koji se premišljaju da li da kupe proizvod ili ne, ukoliko su urađeni kako treba, kupci će prelomiti u pravom trenutku i donetu pozitivnu odluku o kupovini.

Zapamtite ovo- vrste kratkih videa u kojima se objašnjava kako nešto uraditi, korak po korak, je san svakog konzumenta društvenih mreža. Tako dobijaju lagan tutorijal od svega nekoliko desetina sekundi, koji mu ne troši previše vremena, a donosi ogromnu vrednost, jer ga uči kako da nešto uradi. Još bolje, kako koristeći određeni proizvod da napravi neko jelo, obuče se kao omiljena TikTok zvezda ili našminka kao omiljena influenserka sa Instagrama.