U današnje vreme influenser marketing postao je sve popularniji I smatra se neizostavnim delom svake ozbiljnjije marketinške kampanje. Kao I uvek kad je neki novitet u pitanju mišljenja su podeljena pa imamo one kojima se više dopada stari način oglašavanja, ali imamo I one koji veruju u energiju 21 veka I koriste je na najbolji način.

Titan dizajn je uvek u korak sa vremenom jer nam je važno da našim klijentima ponudimo ono što je najbolje. Svoje zaposlene šaljemo na edukacije kako bismo na što bolji način mogli da približimo vrednosti inovacija. Ovaj put posetili smo prvi Influencer Marketing Summit koji je ove jeseni afirmisao Beograd kao centar regionalnog influencer marketinga. U nastavku teksta upoznaćemo vas sa pojedinim nejasnoćama i pisaćemo o benefitima istog.

Ko je influenser?

Kratko rečeno, influenser je osoba koja ima uticaj u društvu. Te osobe su aktivne na različitim platformama poput Instagrama, Facebook-a, Tik-Tok-a ili Twetter-a na kojima kreiraju sadržaj srodno svom identitetu. Uglavnom dokumetuju svoj način života kojim šalju određene poruke  brojnoj publici koja ih prati. Te poruke mogu biti razne: od saveta za putovanja, do korišćenja određenih vrsta proizvoda. Da bi izbegli negativnu konotaciju samog naziva “influenser” često sebe nazivaju I kreatorima sadržaja.

Kako influenseri utiču na poboljšanje prodaje?

Potrošački fokus je sve više na onim stvarima koje su kreativne I zabavne, I koje su pre svega, preporučene od obične osobe  slične nama koja ih koristi. Taj glas se čuje mnogo više od klasičnih reklamnih kampanja. Influenseri uglavnom dele sa svojom publikom kvalitete I prednosti proizvoda koji koriste. Publika ceni njihovo mišljenje jer su već izgradili određenu reputaciju zbog svog znanja i stručnosti o određenoj temi, što automatski dovodi do brže reakcije pri kupovini.

Neke od osnovnih prednosti koje je moguće ostvariti kroz saradnju sa influenserom su:

  • Uspešno pozicioniranje proizvoda
  • Povećanje svesti o brendu I upoznavanje publike sa njim
  • Privlačenje nove ciljne grupe
  • Detaljnjije informisanje o proizvodu
  • Upotrebna vrednost proizvoda
  • Davanje konkretne povratne informacije od kupca
  • Povećanje prodaje

Kako izabrati pravog influensera?

Veoma je važan način na koji birate influensera. Ono što je svakako preporučljivo je da marketinška agencija koja već radi sa vama  odabere influensera, ta sinhronizacija je veoma važna a o njoj se tako malo priča. Marketinška kampanja koju već vodi agencija mora biti u skladu sa infuenserskim radom. Put koji je svakako najispravni je marketinška agencija-infuenser-brend.

Ključna stvar pri izboru influensera jeste utvrđivanje tema kojima se bave i ko je njihova ciljna grupa, a pored toga važno je I koje su životni stil I vrednosti neguje. Važnije od toga o čemu pričamo je šta pričamo, I to je jedan od parameta koji mora biti važan prilikom izbora influensera. Zato smatramo da će marketinška agencija za vas najbolje proceniti ko je pogodan, jer je njena obaveza da proceni influens osobe I u skladu sa tim vam predloži ono što je najbolje za kampanju. Druga stvar koja je veoma važna je da će agencija u ime Brenda sa kojim saradjuje uvek moći da kontroliše poruku koju influenser prenosi. Korelacija marketinška agencija-influenser je veoma važna I u većini slučajeva plodonosna.

Influenser ili klasična reklama?

Na kraju da zaključimo, snaga klasičnog oglašavanja je mnogo manja u odnosu na snagu koju imaju saveti I reč iz prve ruke. Tim stručnjaka Titan dizajna ipak zaključuje da treba pravilno kombinovati klasičnii influence marketing I da je to najbolja kombinacija.

Ako ste u potrazi za full-service marketinškom agencijom koja će se baviti vašim brendom, stojimo na raspolaganju svojim znanjem I iskustvom pomognemo. Kontaktirajte nas i u našoj agenciji ćemo vas ćemo vas upititi na stručnjaka za marketing koji će naći najbolje rešenje za marketing vašeg brenda.