SoMo Borac 2021
SoMo Borac 2021

SoMo Borac je najprestižnija i najrelevantnija digitalna nagrada u regionu. Ove godine je dodeljena deveti put. Prvih sedam puta uživo, u Rovinju, u sklopu Play Media Day festivala. Prethodna dva puta online, u kancelarijama svih agencija učesnica.

SoMo Borac predstavlja sjajnu priliku da se agencije pohvale minulim radovima, ali i da se napravi presek industrije. Jer ono što je najbolje u regionalnom digitalnom marketingu nalazi se na ovom festivalu. Ove godine su stigle rekordne 153 prijave iz 4 zemlje, koje su se u 9 kategorija takmičile za prestižnu nagradu.

Mi smo pregledali radove finalista i dobitnika da bismo videli kakve vrste kampanja će biti najčešće kopirane u narednoj godini. Šala. Želimo da vidimo šta ih to izdvaja, zbog čega su uspešne. Šta možemo da naučimo od njih. Pa da krenemo po kategorijama.

Somo content
Somo content

Somo content

Nakon pregledanja radova iz ove kategorije, samo jedna poruka nam pada na pamet: Ne pitaj šta tvoja publika može da uradi za tebe, već šta ti možeš da uradiš za svoju publiku. Ili još bolje, šta ti i tvoja publika možete zajedno da uradite kako biste svet učinili boljim mestom.

Sve tri kampanje koje su ušle u finale u ovoj kategorije su imale sjajan insight i hrabru realizaciju, a pobednik je A1 Slovenija i bajke za decu sa problemima u govoru. Ove bajke su preslušane preko 240.000 puta, a mnogi vaspitači u vrtićima ih odobravaju i puštaju deci u učionicama.

Somo tech
Somo tech

Somo tech

Navikli smo da u ovoj kategoriji dobijamo najmodernije radove, jer se ona odnosi na najbolju primenu tehnologije u marketinške svrhe. Ali smo ove godine u sklopu ove kategorije dobili i nasjlađi case od svih.

Pedigree je svoju kampanju posvetio psima, to nije ništa novo, ali je nov način na koji su iskoristili mašinsko učenje i softver za prepoznavanje lica. Širom hrvatske su postavili ekrane koji prepoznaju pse i prikazuju im reklame u zavisnosti od njihove veličine. Kako je to izgledalo pogledajte na linku. Upozorenje: očekuje vas velika doza slatkoće.

Somoritanac
Somoritanac

Somoritanac

Obično nam zastane knedla u grlu kada gledamo radove iz ove kategorije, tako je bilo i ove godine, ali ne i u slučaju pobednika. Ovogodišnji dobitnici nam pokazuju da za dobru priču nije bitan medij na kojem ćemo je plasirati.

Gradska knjižnica Poreč je uspela da pretvori nedostatke izazvane pandemijom u prednosti, i to na najkreativniji način od svih koji su pokušali, pogledajte kako to izgleda na linku.

CM godine
CM godine

CM godine

Kreativan, duhovit i hrabar case ne mora da znači da ćete ovu nagradu dobiti, ali će vam svakako pomoći. To je dobro znala i ovogdišnja dobitnica iz zagrebačkog Degordiana. Znala je i šta to čini dobrog community menadžera, kao da je pročitala jedan od naših prethodnih blogova.

One Hit Wonder
One Hit Wonder

One Hit Wonder

Ovo je vrlo mlada kategorija na festivalu, pa agencijama još uvek nije baš najasnije koje vrste radova u nju spadaju. Ali je svima bilo jasno ko jednostavno mora biti ovogodišnji pobednik.

Ako uspeš da zbog jedne objave, i to na društvenoj mreži koju domaći brendovi zanemaruju – Twitteru, dođeš do drugog dnevnika RTS-a i da ostvariš vrednost medijskog prostora od 10.000€, onda zaslužuješ ovu nagradu. To je uspelo kompaniji Metalac.

Somo Social
Somo Social

Somo Social

Somo Social je kategorija koja jednostavno nagrađuje najbolji digitalni sadržaj. Pobednik je isti kao u prethodnoj kategoriji, kompanija Metalac sa istom kampanjom, pa se nećemo posebno osvrtati na njega. Hoćemo izvući najvažniji zaključak do kog smo došli pregledanjem ovih radova: Digitalni marketing nije samo na Facebook-u i Instagram-u, već svuda na internetu.

Somo Web
Somo Web

Somo Web

Ovde se osvrćemo na veb-sajtove. Bilo da su to sajtovi čitave kompanije ili jednog jedinog projekta. U kratkim video radovima finalista u ovoj kategoriji vidimo kako jedan moderan, user focused veb-sajt mora da izgleda. Zbog toga ćemo vam ovoga puta staviti link ka dva case-a.

Coolinarika, svima nama poznat sajt, onaj koji nam prvi iskače kada u Google pretrazi posle nekog jela dodamo recept. Taj sajt je renoviran i to sjajno, pogledajte na linku kako.

Croatia osiguranje je kreiralo potpuno novu stranicu, ali stranicu koja izgleda baš kako treba da izgleda mesto za online kupovinu.

Digitalni Mix
Digitalni Mix

Digitalni Mix i Somo App su dve kategorije na koje nismo obratili posebnu pažnju, pre svega zbog toga što je većina finalista u njima već obrađeno u okviru drugih kategorija. Ali smo iz njih, kao i iz svih pogledanih radova, naučili da advertajzing ponekad zaista može da bude najlepši posao na svetu. Čestitamo kolegama na uspesima.